CHEFOV OBED

Pečeni picek s domaćim širokim rezancima

SASTOJCI ZA 6 OSOSBA:

1 X PICEK

SOL, PAPAR

GRANČICA RUŽMARINA

1 X LIMUN

20G CRVENA PAPRIKA

150G MASLAC

4 X REŽNJA ČEŠNJAKA

LUK X 2

MRKVA X 2

STABLJIKA CELERA X 4

PUŠIPEL, 3DCL

500G OŠTRO BRAŠNO

5 X JAJA

Piceka posoliti, popapriti i začiniti crvenom paprikom i sjeckanim ružmarinom. Češnjak sitno nasjeckati, naribati limunovu koricu pa pomiješati sa maslacem. Maslac podijeliti na trećine. Dvije trećine rasporediti u prostor između kože i prsa piceka kako bi se maslac topio na prsa tokom pečenja da ostanu sočna. Limun izbosti vilicom i staviti u piceka da ga pari iznutra tokom pečenja. Ostatkom maslaca natrljati piceka. Korjenasto povrće narezati na grubo, staviti u protvan, dodati bijelo vino pa staviti piceka na vrh i u pećnicu na 180 stupnjeva celzijusa cca sat i pol vremena. Za domaće široke rezance pomiješati brašno i jaja pa umijesiti glatko elastično tijesto. Tijesto razvaljati tanko mlinčekom, pobrašniti pa zarolati i rezati rezance. Kad je picek pečen, ostaviti ga 15min da se odmara, a u umak od pečenja staviti rezance koji se kratko kuhaju u vreloj, slanoj vodi.

Najnovije vijesti

Pročitajte više