SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
1 X PATKA
HAJDINSKA KAŠA, 250G
SOL, PAPAR, ŠEĆER
LUK X 2
ČEŠNJAK X 4 REŽNJA
MRKVA X 2
KORIJEN CELERA X ½
ŠAMPINJONI X 200g
Kada kupujete patku tražite da bude upakirana s iznutricama jer koristimo pačju jetru u receptu. Patku prvo stavljamo u mokru salamuru. To se radi na način da se pripremi velika posuda u koju stane cijela patka pa se zalije vodom u koju smo stavili 10% soli i 5% šećera. Npr, za potopiti patku od 2.5 kg pripremite 5L vode u koju ide 500g soli i 250g šećera. Patka mora biti na hladnom i u cijelosti potopljena u salamuru, idealno, 48h. Kad izvadite patku, dobro ju osušite i ostavite na sobnoj temperaturi minimalno 4 sata da se temperira. Prije pečenja pažljivo izbosti patku vilicom, ali samo masnoću kako bi se tokom pečenja masnoća lakše topila. Lagano ju popapriti ( soli više ne treba jer je prošla salamurenje ) i nauljiti prije pečenja. Povrće narezati na sitne kockice pa prodinstati na svinjskoj masti i dodati u napola kuhanu hajdinsku kašu. Dobivenom smjesom puniti patku. Patku peći na 150 stupnjeva, otkrivenu, cca 2-2.h. Nakon pečenja pustiti pola sata da pečenje odmori pa razrezati i servirati uz zelje salatu.