TRADICIJA TEREZIJE PAVLIC

Papirnatim cvjetovima mogla bih prekriti moju Svetu Mariju

U dugim zimskim večerima brojne Međimurke, posebno u donjem kraju, izrađivale su cvijeće od raznobojnog tankog krep-papira. Od izrade toga su znao „doštukati” i kućni proračun.

Danas se to manje radi, no Terezija Pavlic (88) iz Svete Marije nikad nije prestajala. Sada je najveći naručitelj njezin sin Željko Pavlic, predsjednik MDS-a. Njihovi takvo cvijeće za Dan žene djele gospođama širom Međimurja, o čemu smo i mi nedavno pisali.

I danas je Terezijina soba u Svetoj Mariji prepuna toga cvijeća koje čeka one kojima je namijenjeno.

– Meni vam leto dak fletno prejde, jer znam da mi je „domaća zadaća” napraviti cvjetje za Čakovec, za tamošnje žene, prolaznice… Delam to već skoro 10 let od jednog do drugog Dana žena. To me veseli i sretna sam – priča nam Terezija ističući kako je papirnato cvijeće počela raditi sa 14 godina učeći od svoje bake, mame… Dodala je kako joj je za izradu jednog većeg cvijeta potreban jedan sat rada. Ne broji koliko ih je do sada izradila. Vjeruje da ih je u 74 godine izradila toliko da bi njezinu Svetu Mariju moglo prekriti tim cvijećem.

Koliko je zaljubljena u to cvijeće dokaz je i njezina vjenčana fotografija gdje se posebno fotografirala s crvenim papirnatim cvijetom u kosi.

Najnovije vijesti

Pročitajte više