Palačinke su svakako nešto najfinije što su ljudi ‘izumili’. Velike vraćaju u najljepše dane djetinjstva, a malima pružaju osmijeh od uha do uha na lice. Dovoljno je samo uzviknuti „Palačinkeeee!“. To zna i kuharica Sanja Jakupak u Područnoj školi u Donjem Vidovcu, a kad se tamo krenu peći palačinke, bome se peče na veliko, za sve vrtićance, školarce te njihove tete i učiteljice (sve skupa 91 osobu!), a peku se i za posebne prilike, za goste!

UGOVOR O ENERGETSKOJ OBNOVI UZ PALAČINKE
Tako su se pekle i za prigodu potpisivanja ugovora o energetskoj obnovi te škole 15. studenoga 2024. godine. Na prigodnom domjenku nakon potpisivanja ugovora na stolu je prvo bila servirana plata s mesnim narescima, izazvavši ravnodušnost. No, kad je gostima, uključujući i uvijek u žurbi župana Matiju Posavca, rečeno da ih očekuju i palačinke s Lino ladom i pekmezom od šljiva, odjednom više ništa nije bilo tako žurno… Ma, naravno! Nema žurbe uz palačinke!
Kad smo odškrinuli vrata kuhinje, imali smo što i za vidjeti!
Školska kuharica Sanja Jakupak je pekla velike količine palačinki te ih uz pomoć spremačice Manuele Lukše mazala, jer treba sve te palačinke i nadjenuti i zamotati. Na svaki tanjur stavljale su jednu s Lino ladom i jednu s pekmezom od šljiva. Savršeno!

KUHARICA SANJA GODINAMA JE BILA VODITELJICA KUHINJE U MLINU
U životu treba znati odvagnuti, ali tu doduše ne mislimo na količinu pojedenih palačinki, već na kuharicu Sanju i njezinu odluku da ovdje kuha za djecu.
– Čak 35 godina sam radila u ugostiteljstvu, 8 godina u nekadašnjem restoranu Bratstvo u Kotoribi, a sve ostale duge godine u Gostionici Mlin u Donjem Vidovcu, kao voditeljica kuhinje. Bilo mi je lijepo u ugostiteljstvu, no lijepo mi je raditi i ovdje, jer je puno mirnije. Najljepše je kuhati za djecu!
U životu čovjek treba odvagnuti pa mirniji posao koji vam bolje odgovara kad dođete u određene godine može biti važniji od bolje plaćenog posla – priča nam 54-godišnja Sanja Jakupak, koja u objektu škole, u kojoj se nalazi i vrtić, kuha dječici već godinu dana te se nada ovdje ostati do mirovine.
S DJECOM IMA POSEBNU VEZU
Danas, ona je Teta Sanja, kako je zovu djeca, a imaju i posebnu vezu.
– Prva znam ako dobiju jedinicu, lijepo jedu i imam tako malo otpada od hrane da Manuelini pajceki skoro da nemaju što jesti, ha ha – šali se Sanja i otkriva:
– Prijašnja kuharica, Teta Danica, je otišla u mirovinu i ovdje se promijenilo nekoliko kuharica prije mene. Kad sam tek došla, djeca su hranu koju sam skuhala bacala u napoj. Odlučila sam im za nagradu ponuditi palačinke. Kanta za otpad morala je biti na pola prazna pet dana za redom, onda su dobili palačinke. I tako su počeli jesti. Sve za palačinke!
Dodala je kako djecu obožava oduvijek i žao joj je da ona i njezin već 14 godina pokojni muž nisu mogli imati djece, pa joj kuhanje za djecu predstavlja posebno zadovoljstvo.
Osim palačinki, priprema im i druge slastice, u čemu nakon palačinki slavu zauzimaju čokoladne kocke, a radi i razne biskvitiće za vrtićku djecu, gibanice, klipiće i razna slana jela kao što su varivo od leće, krumpir gulaš, pileći orly i hajdinsku kašu, čufte i pire, pureći paprikaš, varivo od slanutka, špagate bolonjez, kosani odrzek i softani krumpir itd.
TAJNA SANJINIH PALAČINKI
No, kako radi te prefine palačinke, pitali smo na kraju. Nek’ otkrije tu tajnu!
– Tajna dobrih palačinki je – dobra volja! Ove palačinke radim po najobičnijem, starinskom receptu. U smjesu za palačinke stavljam samo, sve sastojke u „otprilike“ količinama: brašno, jaja, mlijeko, sol i šećer!

Po starinskom ili kakvom god receptu, njezine palačinke svakako su bezvremenske! Jednostavno su oduševile sve goste škole, pohvalio ih je i župan Posavec, a školu u Donjem Vidovcu svi će oni pamtiti po nasmijanoj kuharici Sanji i palačinkama koje kao da su stigle iz raja!