Home Blog Page 449

FOTO Međimurska poduzetnost i dalmatinski geni Krešimira Urode iskrčili maslinik u stijeni sa spektakularnim pogledom

0

Naš nekadašnji sugrađanin Krešimir Uroda, koji se od 2018.godine u okolici Pirovca vrlo uspješno bavi maslinarstvom, nastavlja s poslovnim poduhvatima na tom planu. Već nekoliko mjeseci na brdu Makirina, iznad ovog turističkog mjesta, uređuje maslinik koji bi, na osam kaskada, trebao imati 120 stabala maslina. Biti će to i svojevrsna turistička atrakcija, jer se s ove lokacije, koja se prostire na oko 6.400 četvornih metara, otvara spektakularni pogled na morski zaljev kod Pirovca, obližnje Vransko jezero, nešto udaljeniji Pašman, Kornate i Velebit te druge prirodne ljepote ovog kraja.

-Radi se o mojoj djedovini gdje su naši preci imali vinograd. Više od pola stoljeća to je područje bilo zapušteno, ali kada sam vidio pogled koji se odavde prostire jednostavno sam morao urediti ovaj teren. Zahvaljujući dvojici bagerista koji su ovdje danonoćno radili cijeli tjedan uspjeli smo iskrčiti maslinik, a i sami smo itekako zapeli, bušeći doslovce kroz kamen, kako bi pripremili teren za sadnju maslina. Posebno me raduje što smo ovoj površini vratili prvobitni izgled s osam prirodnih terasa koje ćemo zazeleniti sadnjom trave, a tijekom radova otkrili smo i bunju, svojevrsno kameno sklonište koje su koristili naši stari, zbog čega bismo joj htjeli vratiti bar neku funkciju. Na kraju planiramo u stijeni na rubu posjeda uklesati stepenice i klupe koji će voditi do vrha ove uzvisine odakle je pogled uistinu nevjerojatan, objašnjava nam Uroda ciljeve ovog projekta koji je, u iznosu od 15.000 eura, djelomično financiran putem LAG-a „More 249“ Vodice. Urodin maslinik zasigurno će postati i svojevrsna turistička atrakcija, jer je golim okom vidljiv iz centra mjesta, a biti će osvijetljen noću, baš kao i strmi, kameniti pristupni put koji vodi do njega.

U nepunih sedam godina otkako je naslijedio maslinik pokojnog oca Ante, Uroda je spajajući međimurski smisao za poduzetništvo s dalmatinskim genima stvorio ulje koje je višestruko nagrađivano zlatnim medaljama na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju World Olive Oil Competition u New Yorku, kao i drugim natjecanjima, a na jednom od njih u Zadru njegovo ulje dobilo je 99 od 100 mogućih bodova. S obzirom da je i prošlogodišnja berba bila vrhunska ponovno se nadaju dobrim vijestima.

-Otac Ante je u okolici Pirovca uredio maslinik s 360 maslina čiji nam je prošlogodišnji urod donio 680 litara maslinovog ulja. Pretežno se radi o maslinama vrste leccina, ali ih miješamo s lastovkama, oblicama i ascolanama. Među tim stablima imali smo i stotinu maslina čijim rastom nisam bio zadovoljan, pa smo ih iskrčili, koliko god me srce boljelo zbog toga, i posadili nove. Jednako tako, u suradnji s talijanskim stručnjacima, radimo na tome da postojeći oblik obrnutog kišobrana zamijenimo krošnjama nalik polikoničnoj vazi, pa će više sličiti piramidi. Krenut ćemo postepeno, dio ove godine, a dio maslinika kasnije. To bi trebalo rezultirati s manje problema oko gustoće krošanja i rasporeda grana te nam olakšati održavanje, berbu, borbu s bolestima poput Paunovog oka i, u konačnici, veće prinose. Raduje me što će naš obiteljski maslinik 7.ožujka ugostiti radionicu rezidbe maslina naše udruge „Ultra extra“, pod vodstvom priznatog stručnjaka Stjepana Devića iz Škole rezidbe maslina. Pazimo, doslovce, na svaki detalj, u čemu leži tajna uspjeha našeg maslinovog ulja. Ne samo da su cijenjena, nego sve više tražena i u elitnim restoranima poput šibenskih Bronzina i Bute, splitskog Dvora čuvenog chefa Hrvoja Zirojevića koji ima Michelinovu preporuku, a već sada su rezervirana za dubrovački butik hotel i restoran Sveti Jeronim koji se otvara u travnju i u njemu će jelovnik slagati slavni Stevo Karapandža. S kolegama iz udruge sudjelujem i u proceduri dobivanja certifikata „Dokazana kvaliteta“, a sljedeće jeseni očekujemo i eko-certifikat, objašnjava Uroda koji je je u obiteljskom masliniku uredio vrlo posjećenu kućicu za robinzonski turizam.

Najveću pomoć i podršku Uroda ima od zaručnice Đurđice, a najviše ga raduje što veliko zanimanje pokazuje i sin Roko. Nada se da će odabrati fakultet na kojem će steći potrebna znanja kako bi jednog dana nastavio ovaj posao koji se u njihovoj obitelji njeguje generacijama.

-Nikada nisam planirao baviti se maslinarstvom, iako je život s prirodom i od nje mojoj obitelji u genima. Prvotni planovi nakon očeve smrti bili su da maslinik pokušam obrađivati vikendaški, uz posao kod kuće, ali od njega sam naučio da se tome moraš u potpunosti posvetiti, s puno ljubavi i cijelim srcem. Tako sam to i prihvatio, pa mi je i danas to u prvom redu izvor velike radosti i veselja, a tek onda na red dolazi komercijalna komponenta. Nadam se da će i moji iza mene nastaviti tim pristupom, jer to je jedini ispravan način, za kraj je poručio ovaj mladi poduzetnik koji je u svom radu spojio ono najbolje iz dvaju sredina uz koje je vezan.

Kako bi se dodatno približili svojim kupcima, nedavno su otvorili web stranicu sa web shopom na www.uroda.hr.

Nogometašice ŽNK Donje Međimurje uživale na 1. Zlatica Cup-u

0

Nogometašice ŽNK Donje Međimurje, sa sjedištem u Svetoj Mariji, istaknule su ponos i zahvalnost ŽNK Zlatice iz Belice što su ih u subotu pozvale na njihov turnir 1. Zlatica Cup u sportsku dvoranu u Belici. Igračice iz Donjeg Međimurja posebno naglašavaju toplo gostoprimstvo i odličnu organizaciju ženskog nogometnog turnira koji je održan u ugodnoj atmosferi.

„Uživale smo u svakom trenutku, na terenu i izvan njega, te se veselimo budućim susretima i novim zajedničkim sportskim pričama. Čestitke curama iz ŽNK Zlatice na osvojenom prvom mjestu! Pokazale ste sjajnu igru, borbenost i zasluženo osvojile zlatnu medalju“, kažu za kraj igračice iz Donjeg Međimurja.

Podsjetimo, bio je to jedinstveni sportski događaj koji je sportskoj dvorani OŠ Belica okupio svo blago i vrijednosti međimurskog ženskog nogometa. Organizatori najavljuju kako će turnir preći u tradiciju u cilju promocije ženskog nogometa.

Hrvatska izgubila 106.000 krava! Mlijeko stiže iz Mađarske i Slovenije

0

Ukupna otkupljena količina kravljeg mlijeka lani je iznosila blizu 379 milijuna kilograma, što je tek mrvicu više (0,5 posto) u odnosu na predlani.

Otkrivaju to novi podaci Ministarstva poljoprivrede iz kojih se može iščitati i kako je u prvih 11 mjeseci lani došlo do vrijednosnog povećanja uvoza od gotovo 14 posto u odnosu na isto razdoblje predlani, piše Danica.hr.

Svježeg mlijeka i vrhnja u tih 11 mjeseci uvezli smo oko 219 milijuna kilograma. Najviše iz Mađarske (108 milijuna), Slovenije (71 milijun) i Poljske (11 milijuna kilograma).

Od 2020. do 2023. godine količina uvezenog mlijeka i vrhnja skočila je za 35 milijuna kilograma, a rast je nastavljen i protekle godine. No, još nema podataka o uvozu za svih 12 mjeseci.

Državni zavod za statistiku pak u petak je objavio kako je početkom studenoga u Hrvatskoj bilo oko 70.000 muznih krava, što je čak 60 posto manje nego potkraj 2014. godine, kad smo ih imali ukupno oko 176.400.

U proteklom desetljeću, dakle, ostali smo bez više od 106.000 muznih krava! Riječ je o poljoprivrednoj katastrofi i nacionalnoj nepogodi koja ima razorne posljedice. Zabrinjavaju li te sumorne brojke ikog u Lijepoj našoj?

U odnosu na siječanj lani, u siječnju ove godine prosječne cijene mliječnih artikala bile su za većinu proizvoda više. Značajno su više cijene kiselog vrhnja (do 13,5 posto), sireva gouda i edam (do 20 posto), maslaca (do 17 posto) te svježeg mlijeka s 3,2 posto masti (oko 6,5 posto).

FOTO Dijamantni pir Stjepana i Štefanije Taradi iz Palovca: ‘Zajedno smo i u dobru i u zlu!

0

Na Valentinovo, 14. veljače 1965. godine, mladi „golupčići“ Stjepan i Štefanija Taradi iz Palovca obećali su jedno drugome vjernost i ljubav zauvijek. Eto ih sada, 60 godina kasnije, još uvijek se smiješe jedno drugome s ljubavlju, grle i vole istim žarom!

U nedjelju, 16. veljače 2025. godine, danas 84-godišnji Stjepan i 78-godišnja Štefanija su u Kavani Kocka u Maloj Subotici u društvu obitelji proslavili uzbudljivih 60 godina braka. Na ručku i druženju okupila se čitava njihova obitelj:

kći Ljubica Juras s mužem Vladom, sin Marijan Taradi sa ženom Dijanom, zatim unuci: Tomislav Juras sa ženom Martinom, Martina Juras Bogdanović s mužem Markom, Jura Juras s djevojkom Ellom Prebeg, Marta Đukes s mužem Mateom i Karla Markač s mužem Stjepanom, te prauunuci: Nikol, Lovro, Lora, Iva, Matej i Leo. Proslavu nije propustila ni Štefanijina sestra Marija Kuharić.

Mladenci su na poklon dobili drvo života te praktične poklone, košare pune namirnica i potrepština za svaki dan, a ovo veliko okupljanje i toplina obitelji sami po sebi bili su im najljepši mogući poklon.

Kao tipični Međimurci, Stjepan i Štefanija svoj su život posvetili poslu i brizi za djecu, a zatim i unuke. Bavili su se poljoprivredom, no Stjepan je neko vrijeme radio i građevinske poslove u Sloveniji. Puno su radili, a danas se nastoje maksimalno odmarati u svojim umirovljeničkim danima, uživajući u plodovima svog rada i potomstvu.

Štefanija i Stjepan Taradi

Što je najvažnije, zdravlje ih, osim ponekih tegoba uobičajenih za njihovu dob, dobro služi, a život im je lijep zahvaljujući tome što imaju jedno drugo i mnogobrojnu obitelj, toplinu doma.

U posljednje vrijeme njih su dvoje postali i TV zvijezde jer ih je, zbog njihova imena, došla snimiti ekipa iz HRT-a povodom Štefanja, za emisiju „Dobro jutro, Hrvatska“. Za Štefanje ovaj bračni par, kojima je oboje tada imendan, uvijek ima doma feštu uz tamburaše, jer im je najmlađi unuk član Tamburaškog sastava Frikovi.

Štefanija i Stjepan Taradi na vjenčanju

Upitali smo ih koja je tajna sretnog braka, na što su kratko zaključili:

– Bitan je dogovor i međusobno poštovanje, a treba znati i međusobno si oprostiti, biti zajedno i u dobru i zlu!

Sve najbolje Stjepanu i Štefaniji i još puno, puno lijepih godina u zdravlju i sreći želi i Medjimurski.hr!

FOTO ŠRD Ostriž Novakovec zaključio sezonu uz odlične rezultate i nove projekte

0

ŠRD Ostriž Novakovec zaključilo je još jednu uspješnu godinu, potvrdivši status jednog od najaktivnijih ribičkih društava u regiji. Tijekom 2024. godine, društvo je više od 20 puta bilo domaćin raznim ribičkim natjecanjima na ribnjaku u Novakovcu, promovirajući ribolov, očuvanje okoliša i ljepotu prirode u Općini Podturen.

Osim organizacije natjecanja, ribiči društva sudjelovali su u brojnim natjecanjima – od županijske do hrvatske lige – te su ostvarili zapažene rezultate, ponosno predstavljajući svoje društvo i mjesto.ž

Posebno veseli što je tijekom 2024. godine, uz podršku Općine Podturen, izgrađen dodatni prostor za druženje ribiča u proljetnim i ljetnim mjesecima. Time je, zajedno s uređenjem unutrašnjosti ribičkog doma, vanjskog dijela i sprava za vježbanje, stvoren prekrasan prostor u kojem mogu uživati svi mještani Novakovca.

Sretno u planovima za 2025. godinu! Općina Podturen nastavit će podržavati sve zacrtane projekte.

Bistro!

U Hrvatskoj 22,4 tisuće manje nezaposlenih nego prije godinu dana

0

Krajem siječnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirano je 97.314 nezaposlenih osoba, što je 18,7 posto ili 22.379 osoba manje nego u siječnju 2024. godine, pokazuju podaci HZZ-a.

No, u odnosu na prosinac prošle godine broj nezaposlenih porastao je za 6,3 posto ili 5.778 osoba, piše Poslovni dnevnik.

Tijekom siječnja ove godine, u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 16.920 osoba, što je 2,5 posto više nego u siječnju lani. Pritom je 79,5 posto ili 13.443 osobe došlo iz radnog odnosa. U evidenciju nezaposlenih u prošlom je mjesecu ušlo i 346 osoba iz redovitoga školovanja (dva posto) te 3.131 osoba iz neaktivnosti (18,5 posto).

Prema podacima HZZ-a, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 11.142 osobe, što je 5,3 posto manje nego u siječnju 2024. godine. Od toga su zaposlene 7.564 osobe, i to 7.140 osoba ili 94,4 posto na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 424 osobe ili 5,6 posto na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Evidentirano zapošljavanje na temelju radnoga odnosa najčešće je realizirano u obrazovanju – 1.183 osobe ili 16,6 posto. Slijedi prerađivačka industrija s 1.025 osoba ili 14,4 posto te trgovina na veliko i malo s 1.021 osoba ili 14,3 posto.

U siječnju je 3.578 osoba brisano iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga, npr. izlaska iz radne snage (umirovljenje, uključenje u redovito školovanje), nepridržavanja zakonskih odredbi (ne traže aktivno posao, neraspoloživi za rad), odjave s evidencije i dr.

Gledano po županijama, u zapošljavanju su predvodile Splitsko-dalmatinska županija (1.265 osoba ili 17,7 posto od ukupnoga broja zaposlenih zasnivanjem radnog odnosa), Osječko-baranjska županija (808 osoba ili 11,3 posto) te Grad Zagreb (787 osoba ili 11 posto).

Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 17.214 (ili 17,7 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Osječko-baranjskoj županiji (12.252 ili 12,6 posto) i Gradu Zagrebu (10.661 ili 11 posto), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (1.269 ili 1,3 posto).

Ferro-Preis iz Čakovca zapošljava elektro-održavatelja (m/ž)

0

Ferro-Preis iz Čakovca je međunarodna tvrtka, članica Preis Grupe iz Austrije koja više od pola stoljeća nastavlja dugu tradiciju proizvodnje i razvoja proizvoda od lijevanog željeza. Danas izrađujemo proizvode za renomirane svjetske proizvođače u različitim područjima industrije, razvili smo i patentirali svoj vlastiti proizvod za sustav odvodnje PREIS® Drainage Systems, orijentirani smo na izvoz na strana tržišta, a za naš tim tražimo motivirane i stručne osobe za sljedeću poziciju:

ELEKTRO-ODRŽAVATELJ (m/ž)

Što ćete raditi?

– provođenje preventivnog održavanja opreme i strojeva
– utvrđivanje i otklanjanje kvarova na električnim instalacijama, opremi i strojevima u postrojenju
sudjelovanje na remontima
– montaža nove opreme i strojeva samostalno ili u suradnji s ovlaštenim serviserima
– vođenje evidencije o održavanju strojeva, opreme i instalacija
– aktivno davanje prijedloga poboljšanja u svrhu optimiziranja procesa i uštede energije te redovno – izvještavanje o izvršenim zadacima i aktivnostima

Koga tražimo:

– SSS/VKV – električar / pogonski električar/ mehatroničar
– radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima je prednost, ali ne i uvjet
– razumijevanje elektro shema i tehničke dokumentacije
– osnovno poznavanje rada na računalu i engleskog jezika
– prednost je poznavanje elektromotornih pogona, frekvencijskih pretvarača, senzorike te opreme za automatizaciju
– odgovornost, inicijativnost i samostalnost u radu
– komunikativnost i sklonost timskom radu
– spremnost na rad u smjenama

Zapošljavanjem u FERRO-PREISU čekaju Vas sljedeće pogodnosti:

– Ugovor na neodređeno vrijeme s probnim rokom
– Rad u dinamičnom i inovativnom okruženju
– Podrška iskusnog tima i ugodna radna atmosferu
– Sufinancirana Multisport kartica jer brinemo o vašem zdravlju
– Osiguranje od nezgode 24/7 za vašu sigurnost
– Nagrade za dobro izvršenje posla kao priznanje za vaš trud
– Isplata kvartalnog varijabilnog dijela
– Božićnica, regres, uskrsnica i dar za dijete jer cijenimo vaše vrijednosti i obitelj
– Stručna osposobljavanja i usavršavanja kako bismo osigurali vaš kontinuirani rast i razvoj

Ako ste zainteresiran za rad u okruženju koje potiče inovativna rješenja i kulturu zajedništva, uvažava povratne informacije i brine o međuljudskim odnosima, prijavite se do 28.02.2025. na e-mail: [email protected] ili na adresu: FERRO-PREIS d.o.o., Dr. Tome Bratkovića 2, 40 000 Čakovec.

FOTO Niče dugoočekivani ‘Muzej krumpira’ u Belici, bit će to moderni ovalni objekt s tržnicom!

0

Nakon nekoliko godina želje, Muzej krumpira u Belici konačno postaje stvarnost. Na području nekadašnje „bikarnice“ nedaleko OŠ Belica svoje konture dobiva ovaj dugoočekivani muzej, čija je izgradnja započela u studenome 2024. godine.

Muzej krumpira trenutno

Općina slavna po proizvodnji krumpira, koja ima i svoju zaštićenu robnu marku, Međimurski kalamper, imat će i zasluženi, moderni turistički i edukativni objekt posvećen tradicije proizvodnje krumpira u Belici, u sklopu kojeg će se nalaziti i tržnica gdje će svoje proizvode na jednom mjestu nuditi lokalni proizvođači, a ovdje će se održavati i izložbe, edukacije i druge manifestacije vezane uz proizvodnju zdrave hrane, zaštitu i proizvodnju krumpira i sl.

Radove, u vrijednosti od 442.616 eura s PDV-om, izvodi tvrtka Zec d.o.o. iz Belice, dok je za nadzor zadužen dipl. ing. građ. Ivica Zanjko.

Načelnik Općina Belica Zvonimir Taradi

– Polovicu sredstava za ovu investiciju Općina Belica je dobila izvan općinskog proračuna – rekao je načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, otkrivajući da je planirani završetak radova kraj travnja ili početak svibnja ove godine.

Zanimljivo je da će objekt, veličine 150 m2, biti ovalnog oblika, arhitektonski koncipiran kao „kora koja izlazi iz zemlje“ i uvijanjem zatvara prostor. Bit će to prizemljica s krovnim kupolama sa staklima s UV zaštitom i oblucima od riječnog kamena. Zvuči super!

Ovako će izgledati Muzej krumpira

Glavni ulaz u zgradu bit će sa zapadne strane, preko natkrivenog vanjskog prostora, dok će na sjevernoj strani zgrade pisati „Muzej krumpira“. Objekt će se sastojati od open-space višenamjenske dvorane, priručne kuhinje za pripremu autohtonih jela od krumpira u svrhu turističke prezentacije te dodatne prostorije za udruge, priručnog spremišta i sanitarnog čvora.

Na fotografijama pogledajte kako „Muzej krumpira“ sada izgleda i kako će lijepo izgledati kad bude gotov!