Naš nekadašnji sugrađanin Krešimir Uroda, koji se od 2018.godine u okolici Pirovca vrlo uspješno bavi maslinarstvom, nastavlja s poslovnim poduhvatima na tom planu. Već nekoliko mjeseci na brdu Makirina, iznad ovog turističkog mjesta, uređuje maslinik koji bi, na osam kaskada, trebao imati 120 stabala maslina. Biti će to i svojevrsna turistička atrakcija, jer se s ove lokacije, koja se prostire na oko 6.400 četvornih metara, otvara spektakularni pogled na morski zaljev kod Pirovca, obližnje Vransko jezero, nešto udaljeniji Pašman, Kornate i Velebit te druge prirodne ljepote ovog kraja.

-Radi se o mojoj djedovini gdje su naši preci imali vinograd. Više od pola stoljeća to je područje bilo zapušteno, ali kada sam vidio pogled koji se odavde prostire jednostavno sam morao urediti ovaj teren. Zahvaljujući dvojici bagerista koji su ovdje danonoćno radili cijeli tjedan uspjeli smo iskrčiti maslinik, a i sami smo itekako zapeli, bušeći doslovce kroz kamen, kako bi pripremili teren za sadnju maslina. Posebno me raduje što smo ovoj površini vratili prvobitni izgled s osam prirodnih terasa koje ćemo zazeleniti sadnjom trave, a tijekom radova otkrili smo i bunju, svojevrsno kameno sklonište koje su koristili naši stari, zbog čega bismo joj htjeli vratiti bar neku funkciju. Na kraju planiramo u stijeni na rubu posjeda uklesati stepenice i klupe koji će voditi do vrha ove uzvisine odakle je pogled uistinu nevjerojatan, objašnjava nam Uroda ciljeve ovog projekta koji je, u iznosu od 15.000 eura, djelomično financiran putem LAG-a „More 249“ Vodice. Urodin maslinik zasigurno će postati i svojevrsna turistička atrakcija, jer je golim okom vidljiv iz centra mjesta, a biti će osvijetljen noću, baš kao i strmi, kameniti pristupni put koji vodi do njega.

U nepunih sedam godina otkako je naslijedio maslinik pokojnog oca Ante, Uroda je spajajući međimurski smisao za poduzetništvo s dalmatinskim genima stvorio ulje koje je višestruko nagrađivano zlatnim medaljama na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju World Olive Oil Competition u New Yorku, kao i drugim natjecanjima, a na jednom od njih u Zadru njegovo ulje dobilo je 99 od 100 mogućih bodova. S obzirom da je i prošlogodišnja berba bila vrhunska ponovno se nadaju dobrim vijestima.
-Otac Ante je u okolici Pirovca uredio maslinik s 360 maslina čiji nam je prošlogodišnji urod donio 680 litara maslinovog ulja. Pretežno se radi o maslinama vrste leccina, ali ih miješamo s lastovkama, oblicama i ascolanama. Među tim stablima imali smo i stotinu maslina čijim rastom nisam bio zadovoljan, pa smo ih iskrčili, koliko god me srce boljelo zbog toga, i posadili nove. Jednako tako, u suradnji s talijanskim stručnjacima, radimo na tome da postojeći oblik obrnutog kišobrana zamijenimo krošnjama nalik polikoničnoj vazi, pa će više sličiti piramidi. Krenut ćemo postepeno, dio ove godine, a dio maslinika kasnije. To bi trebalo rezultirati s manje problema oko gustoće krošanja i rasporeda grana te nam olakšati održavanje, berbu, borbu s bolestima poput Paunovog oka i, u konačnici, veće prinose. Raduje me što će naš obiteljski maslinik 7.ožujka ugostiti radionicu rezidbe maslina naše udruge „Ultra extra“, pod vodstvom priznatog stručnjaka Stjepana Devića iz Škole rezidbe maslina. Pazimo, doslovce, na svaki detalj, u čemu leži tajna uspjeha našeg maslinovog ulja. Ne samo da su cijenjena, nego sve više tražena i u elitnim restoranima poput šibenskih Bronzina i Bute, splitskog Dvora čuvenog chefa Hrvoja Zirojevića koji ima Michelinovu preporuku, a već sada su rezervirana za dubrovački butik hotel i restoran Sveti Jeronim koji se otvara u travnju i u njemu će jelovnik slagati slavni Stevo Karapandža. S kolegama iz udruge sudjelujem i u proceduri dobivanja certifikata „Dokazana kvaliteta“, a sljedeće jeseni očekujemo i eko-certifikat, objašnjava Uroda koji je je u obiteljskom masliniku uredio vrlo posjećenu kućicu za robinzonski turizam.

Najveću pomoć i podršku Uroda ima od zaručnice Đurđice, a najviše ga raduje što veliko zanimanje pokazuje i sin Roko. Nada se da će odabrati fakultet na kojem će steći potrebna znanja kako bi jednog dana nastavio ovaj posao koji se u njihovoj obitelji njeguje generacijama.
-Nikada nisam planirao baviti se maslinarstvom, iako je život s prirodom i od nje mojoj obitelji u genima. Prvotni planovi nakon očeve smrti bili su da maslinik pokušam obrađivati vikendaški, uz posao kod kuće, ali od njega sam naučio da se tome moraš u potpunosti posvetiti, s puno ljubavi i cijelim srcem. Tako sam to i prihvatio, pa mi je i danas to u prvom redu izvor velike radosti i veselja, a tek onda na red dolazi komercijalna komponenta. Nadam se da će i moji iza mene nastaviti tim pristupom, jer to je jedini ispravan način, za kraj je poručio ovaj mladi poduzetnik koji je u svom radu spojio ono najbolje iz dvaju sredina uz koje je vezan.
Kako bi se dodatno približili svojim kupcima, nedavno su otvorili web stranicu sa web shopom na www.uroda.hr.