Home Blog Page 3961

DOBRE VIJESTI Ipak besplatne osobne iskaznice za mlade do 18 godina

0

Središnji državni ured za demografiju i mlade je, u cilju poduzimanja dodatnih napora radi poboljšanja materijalnog statusa obitelji s djecom, osigurao sredstva za podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku, za djecu do navršenih 18 godina života, hrvatske državljane s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

„Prioritet djelovanja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade usmjereno je na poboljšanje životnog standarda obitelji s djecom i stvaranja povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade, a tome može doprinijeti i ova poticajna demografska mjera“, istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Zakonski zastupnik djeteta, koji podnosi zahtjev za prvo izdavanje osobne iskaznice u redovnom postupku, biti će u cijelosti oslobođen troškova njenog izdavanja.

Podmirenje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice za djecu u redovnom postupku odnosi se na zahtjeve podnesene nadležnim policijskim upravama, odnosno policijskim postajama od 02. kolovoza 2021. godine, kada stupa na snagu Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica Ministarstva unutarnjih poslova.

Odličan nastup čakovečkih plivača na kadetskom prvenstvu Hrvatske

0

Lana Pintarić i Mario Beliga nastupili su na Kadetskom prvenstvu Hrvatske održanom 23./24.7.2021. u Zagrebu u 50 metarskom bazenu. Nastupilo je 150 plivačica i plivača iz 30-tak  klubova koji su otplivali limit za nastup koji je propisao Hrvatski plivački savez.

Lana i Mario veliki uspjeh postigli su samim plasmanom na Prvenstvo Hrvatske isplivavši granične rezultate, dok su postignuti rezultati i više nego odlični s obzirom da su plivali s godinu dana starijim plivačicama i plivačima.

Rezultati:

Lana Pintarić zauzela je 28. mjesto u disciplini 200m leđno.

Mario Beliga zauzeo je:

  • 6.mjesto u disciplini 200m leptir
  • 15. mjesto na 400m slobodno,
  • 14. mjesto u disciplinama 100m leptir i 100m leđno
  • 18. mjesto na 200m leđno,

Plivače su vodili  treneri  Antonio Šantek i Goran Kolarić, prof.

LOVREČE U CIRKOVLJANU Bogat program, dolazi Slaven Belupo, a nastupaju i Gruntovčani

0

Cirkovljan – mjesto je dobilo ime po crkvi, cirkvi – Cirkovljan, po vjerskome objektu – crkvi sv. Lovre, koje je središte mjesta i života. U središtu mjesta od davnina stoji drevna crkva posvećena sv. Lovri, rimskom đakonu i mučeniku Katoličke crkve. On je zaštitnik mjesta Cirkovljan, a blagdan se slavi 10. kolovoza. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati, u utorak 10. kolovoza, u 8,00 sati, zatim centralno misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 15,30 sati. Jutarnje će misno slavlje predvoditi velečasni Hrvoje Damiš, a posebno će svečano biti centralno misno slavlje, koje će predvoditi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, uz obilježavanje četrdeset godina svećeništva prečasnog Stjepana Najmana, 35 godina svećeništva prečasnog Antuna Štefana te trideset godina svećeništva prečasnog Stjepana Berljaka.

Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana, u nedjelju, 8. kolovoza, organizira predstavu „Gruntovčani“, glumaca amatera iz KUD – a Gruntovec. Predstava, u Sportskom parku Zdenci, započinje od 20 sati, a moći ćete uživati i u Večeri međimurske kuhinje, uz odojak s ražnja, jela spremljena od dravske ribe i domaće languše. Na samo Lovreče, od 17 sati, Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana, odigrat će prijateljsku utakmicu sa kadetima Nogometnog kluba Slaven Belupo iz Koprivnice, a nakon utakmice slijedi tradicionalno druženje Cirkovljančana i njihovih gostiju, uz glazbu Family banda.

SURADNJA TVRTKE SENKO I FSB-A Međimurci stvaraju ekološki prihvatljive štednjake

0

Kuhinja treba biti opremljena uređajima koji će vam pomoći da bez puno muke pripremite ukusna jela. Pri tome klasični štednjak iliti šparhet predstavlja središnji element koji kombinira grijanje, kuhanje i pečenje u jednom. Iako se laicima na prvi pogled može činiti da se radi o relativno jednostavnom uređaju u kojem nema previše tehnologije – tome nije tako. Naime, sve zahtjevnije norme koje se postavljaju pred proizvođače koji žele nuditi svoje proizvode na zahtjevnim tržištima zapadne Europe sve je teže zadovoljiti. Ovo je navelo jednog od najboljih hrvatskih proizvođača štednjaka, poduzeće Senko d.o.o. iz Štefanca na usku suradnju sa stručnjacima i znanstvenicima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Dugogodišnja suradnja Senka i FSB-a nastavljena je kroz projekt naziva Razvoj i ispitivanje klasičnog štednjaka na kruta goriva – SG – 60 EcoTrend line” u okviru kojeg su stručnjaci Zavoda za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku u okviru Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) za Senko d.o.o. proveli ispitivanja klasičnog štednjaka na kruta goriva unaprijeđenih ekoloških performansi i energetske učinkovitosti koji zadovoljava zahtjeve na tehničku konstrukciju prema Eko dizajnu.


Slika 1. SENKO SG – 60 EcoTrend

U okviru projekta na postojećoj konstrukciji provedena su ispitivanja te dane su smjernice za poboljšanja tehničkih funkcionalnosti. U početnoj fazi projekta, stručnjaci iz FSB-a izradili su klasični štednjakod kvalitetnih materijala robusne konstrukcije. Slijedeći principe eko dizajna u izradiložišta štednjaka upotrijebljene su šamotne obloge, dok je ploča za kuhanje izrađena od vatrootpornog lima debljine 8 mm.

Kod preliminarnog ispitivanja, razdvajanjem regulacije primarnog i sekundarnog zraka (slika 2.) te otvaranjem dodatnih bočnih rupica za dovod zraka za izgaranje (slika 3.) postignuto je izgaranje s manjim oscilacijama pretička zraka, koncentracije CO i temperature dimnih plinova.


Slika 2. Razdvajanje regulacije primarnog i sekundarnog zraka

Slika 3. Otvaranje dodatnih bočnih rupica za dovod zraka za izgaranje

Nakon provedenih ispitivanja i implementacije novih mjera, ugrađen je umetak za naknadno izgaranje što je rezultiralo smanjenom pojavom čađenja u ložištu i nižom koncentracijom čestica u dimnim plinovima u odnosu na početno izgaranje. Također, novim ispitivanjem pokazalo se da briketi trebaju biti polegnuti na stranu koja ima veću površinu kako bi se usporilo izgaranje i spriječilo povećanje CO.


Slika 4. Izgaranje u ložištu u pojedinim fazama periode gorenja

U završnoj fazi projekta, nakon uklanjanja umetaka za naknadno izgaranje te konstrukcijom dodatnih otvora za sekundarni zrak na ulazu u dimovod i pregrade za dodatno miješanje dimnih plinova, stručnjaci iz FSB-a postignuli su stabilnije izgaranje te daljnja poboljšanja u pogledu smanjenja emisija CO i čestica prašine. Završna ispitivanja pokazala su da štednjak SG – 60 EcoTrend zadovoljava sve zahtjeve Uredbe Komisije (EU) 2015/1185 na ekološki dizajn i stroge zahtjeve Njemačkih propisa (DIN Plus, 2. Stufe der 1.  BlmSchV) što predstavlja preduvjet za nastup na najzahtjevnijim tržištima zapadne Europe.  

Voditeljica projekta bila je mr.sc. Sandra Trbović Senčar, direktorica poduzeća Senko d.o.o. koja je o projektnoj ideji i samoj provedbi istaknula sljedeće: „Nakon niza uspješno provedenih projekata sa stručnjacima iz Fakulteta strojarstva i brodogradnje zadovoljni još jednim odrađenim projektom. Smjernice koje je odjel razvoja dobio od stručnjaka sa fakulteta rezultirale su poboljšanjima u postojećoj konstrukciji kao i da štednjak zadovoljava stroge zahtjeve normi, te je sada spreman za prodaju na vrlo zahtjevnim tržištima“.

Voditelj stručnjaka s Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su radili na projektu bio je dr. sc. Damir Dović, dipl. ing., voditelj Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje FSB-a, koji je o samoj provedbi rekao: „Laboratorij za toplinu i toplinske uređaje ima više desetljetnu tradiciju ispitivanja i razvoja toplinskih uređaja za proizvođače iz Republike Hrvatske i EU, te nam je drago da smo kroz ovaj projekt mogli nastaviti dugogodišnju uspješnu suradnju s tvrtkom Senko d.o.o. i doprinijeti podizanju tvrtkine kompetitivnosti na zahtjevnom EU tržištu, kao i povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš kod korištenja biomase kao važnog obnovljivog izvora energije.“

Podršku u pripremi projektne prijave i praćenju provedbe projekta dao je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.


Slika 5. Završna konstrukcija ložišta, dimovoda i pregrade.

Iako je eko dizajn prvenstveno usredotočen na važnost ekologije, estetika kao jedna od primarnih sastavnica dizajna nije zanemarena. Inovativni štednjak koji je usavršen ovim projektom svojim malim dimenzijama, ekološkim dizajnom te staklenim oplatama koje mogu biti estetski usklađene s ostalim komponentama interijera, može u budućnosti postati prvi izbor za dizajnere interijera na tržištima Europske Unije. Na taj način suradnja međimurskih poduzetnika sa znanstvenicima će rezultirati još jednim vrhunskim izvoznim proizvodom.

POVIJESNI PRIZORI Hrvati na olimpijskom tronu – Mektić i Pavić slavili protiv Čilića i Dodiga

0

U hrvatskom finalu muških parova na olimpijskim igrama u Tokiju, Nikola Mektić Mate Pavić su pobijedili Marina Čilića Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6.

Tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje, Posljednji put se to dogodilo davne 1908. u Londonu gdje su slavili Britanci, prenosi Jutarnji.

STRAVIČNO! U bolnici u Novom Marofu zapalio se aparat za kisik, umro čovjek spojen na njega

0
Ilustracija

U SPECIJALIZIRANOJ bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu umro je pacijent. Naime, zapalio se aparat za kisik na koji je čovjek bio spojen – javlja Index.

“Danas u 12:29 na 112 je dojavljeno da je u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof na Odjelu produženog liječenja došlo do požara aparata za kisik, na koji je bio priključen pacijent, koji je, uslijed požara i zadobivenih ozljeda, preminuo”, objavila je policija.

FOTO: Čakovec domaćine i brojne goste oduševljava prekrasnim cvjetnjacima!

0

Čakovec danas izgleda zaista prekrasno. Prepun je štandova, puno je ljudi, prolaznika, turista, šetača, namjernika i gostiju. Pravo Porcijunkulovsko proštenje.

No, još po nečemu Čakovec ovih dana plijeni ljepotom: to su brojni cvjetnjaci širom grada. Prepuni cvijeća raznih boja i mirisa, pravi cvjetni tepisi.

O svima njima svakodnevno brinu djelatnici komunalnog poduzeća Čakom, koji ih redovno plijeve i zalijevaju.

Na ponos i diku Čakovčanaca.

No Images found.

Odluka o izmjenama odluke o osnivanju kulturnog vijeća grada Varaždina

0
Anita Blažunaj
Stari grad, Varaždin

U razdoblju od 30. srpnja do 29. kolovoza 2021. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama Odluke o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina u vlasništvu Grada Varaždina.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s Nacrtom Odluke o izmjenama Odluke o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina u vlasništvu Grada Varaždina te prikupljanje mišljenja, primjedbi i prijedloga, kao i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga.

Svrha donošenje akta je uvrštenje Sportsko rekreacijskog centra „Mirko Relac“ Poljana Biškupečka u popis sportskih građevina u vlasništvu Grada Varaždina.

Materijali  i obrasci relevantni za savjetovanje kao i sam Nacrt Odluke nalaze se na web stranici Grada Varaždina pod rednim brojem 18.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca zaključno do 29. kolovoza 2021. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za sport i zdravstvenu zaštitu, Petra Preradovića 10, Varaždin, s naznakom „Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na Nacrt Odluke o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina u vlasništvu Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu ([email protected]), također putem obrasca.

POČELO PORCIJUNKULOVO Gradonačelnica Čakovca obišla izlagače u središtu grada

0

Iako je službeno otvorenje ovogodišnjeg Porcijunkulova tek navečer, velik broj Čakovčana i posjetitelja iz drugih dijelova Međimurja, ali i ostatka Hrvatske, već je od ranih prijepodnevnih sati na gradskim ulicama. Je li sve spremno za početak najveće međimurske duhovno-zabavne-turističke manifestacije, u petak prijepodne provjerila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Gradonačelnica je obišla štandove postavljene u glavnoj čakovečkoj ulici te porazgovarala sa izlagačima te građanima. Svi se raduju što se u Čakovec vratila prepoznatljiva porcijunkulovska atmosfera, te što će se ove godine ipak održati koncerti.

Kako je naglasila u prigodnom obraćanju novinarima, u organiziranom 4-dnevnom programu, svatko može pronaći nešto za sebe, jer je i sama manifestacija koncipirana na taj način. Velik je broj izlagača, raznih programa namijenjenima svim dobnim skupinama, bit će i humanitarnih akcija, te naravno vrlo mnogo zabave.

– Ipak, Porcijunkulovo se razvilo oko blagdana Gospe od Anđela, koji se u našem gradu obilježava praktički od dolaska Franjevaca. Stoga, nemojmo zaboraviti i duhovnu dimenziju proštenja. Iako su aktualne epidemiološke brojke koje se odnose na sjeverozapad Hrvatske dobre, pozivam građane da poštuju propisane mjere, kako nakon manifestacije ne bi imali povećani broj oboljelih – istaknula je gradonačelnica no, poziva i na oprez.

S njome se složila i voditeljica Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, dr. med. Višnja Smilović, iako se manifestacije odvijaju na otvorenom, kog okupljanja tako velikog broja ljudi, postoji rizik od prenošenja bolesti. Stoga, građani se mole da poštuju propisane razmake, a ukoliko to zbog objektivnih razloga ne bude moguće, da nose zaštitne maske.

Ograničenja za posjetitelje Porcijunkulova nema, osim za one koji izbliza žele slušati koncerte. U ograđeni prostor podno zidina čakovečkog Starog grada moći će ući samo osobe sa „COVID putovnicom“, odnosno one koje pokažu valjani negativni test. Testirati se, po cijeni od 25 kuna, mogu u prostorijama Doma zdravlja Čakovec, danas od 15 do 19, a sve ostale dane od 8 do 13. Također, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec bit će posebni punkt za testiranje, i to u vremenu od 16 do 20 sati svakog dana trajanja manifestacije, stoji u priopćenju.

Večeras, prvog dana, očekuje nas koncert Željka Bebeka. Na pozornici u Perivoju Zrinskih u subotu nastupa Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, dok ovogodišnje Porcijunkulovo zatvara Nina Badrić.

Čakovečki mlinovi lansirali su brašno za pizzu i brašno za burek koje dolazi u novoj ambalaži

0

Čakovečki mlinovi, jedna od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija, na tržište je lansirala dva nova proizvoda, brašno idealno za burek i brašno za pizzu, koji su se pridružili ostalim njihovim visokokvalitetnim proizvodima. Cijela linija namjenskih brašna dolaze u novoj ambalaži koju ćete lako primijetiti na policama trgovina, a osim ambalaže redizajniran je i logotip. Prepoznatljivi motivi Čakovečkih mlinova sada dolaze u novom ruhu, kojeg karakterizira moderan i pročišćen dizajn koji savršeno karakterizira brend.

Jedno od najomiljenijih i najpoznatijih jela na svijetu je svakako pizza, a kada se okrenete oko sebe na ovim našim geografskim prostorima možemo reći da joj uz bok definitivno staje burek. Ova dva jela, ma koliko bila omiljena, često se ustručavamo napraviti i prepuštamo ih stručnjacima zbog straha da ne pogriješimo i zacementiramo si status “onih koji nisu vješti u kuhinji”. Ne moramo svi biti vrhunski kuhari da bi znali napraviti dobru pizzu ili burek, ali ipak tajna je u detaljima.

Za početak najvažnija je kvaliteta namirnica, a kada govorimo o ova dva jela najvažnije je brašno. U ponudi Čakovečkih mlinova tako možemo pronaći brašna za raznu namjenu kako bi naši zalogaji bili što slasniji. Raženo, kukuruzno, integralno i pšenične klice tako od sada možemo pronaći u potpuno novom ruhu. Dizajn ambalaže osmislila je agencija Alert, a poseban je upravo po tome što se na poleđini pakiranja nalaze i recepti za ukusna jela. Tako ćete bez problema moći napraviti raženi, integralni ili kukuruzni kruh, a cijela obitelj može uživati u zajedničkom pravljenju pizze. Novi proizvodi – brašno za pizzu i brašno za burek, koji također dolaze u novoj ambalaži, pretvorit će vas u prave majstore kuhanja.

To su prepoznali i hrvatski influenceri Janja Benić – Janjolinka, Doris Pinčić, Hungry Mile i Sanja Mijac – Domaćica Sanja koji su se među prvima uvjerili u kvalitetu novih proizvoda Čakovečkih mlinova.

Više od svega kada razmišljamo o našoj prehrani trebamo razmišljati o namirnicama koje se nalaze na našem stolu. Važno je da su kontroliranog podrijetla i da se njihova prerada odvija u kontroliranim uvjetima od samog početka proizvodnje do finalnog pakiranja.

Čakovečki mlinovi jedna su od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija koja djeluje još od 1893. godine, a najznačajnije djelatnosti kojima se bavi su mlinarstvo, pekarstvo i proizvodnja bučina ulja. Tajna njihova uspjeha je u prvoklasnim sirovinama, znanju i iskustvu djelatnika, kontinuiranom ulaganju u najsuvremenije tehnologije te ljubavi koju ulažu u poslovanje. Kupci to itekako prepoznaju pa se zato njihov uspjeh već godinama mjeri i na domaćem i stranom tržištu.

– Kontinuiranim rastom i ulaganjem u proizvodnju i brending, Čakovečki mlinovi pozicionirali su se na sam vrh hrvatske prehrambene industrije, a ono što je najvažnije, što je u konačnici okosnica cijele naše filozofije, je to da naši kupci prepoznaju i cijene našu kvalitetu. Možete imati bilo kakvu poslovnu strategiju, ali ako vaš proizvod nije proizveden po najvišim standardima, kupci će to osjetiti i to će se prije ili kasnije osjetiti i na rastu i razvoju same kompanije – izjavio je Nino Varga, predsjednik uprave Čakovečkih mlinova.

Čakovečki mlinovi jedna su od vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija koja djeluje još od 1893. godine, a najznačajnije djelatnosti kojima se bavi su mlinarstvo, pekarstvo i proizvodnja bučina ulja. Tajna njihova uspjeha je u prvoklasnim sirovinama, znanju i iskustvu djelatnika, kontinuiranom ulaganju u najsuvremenije tehnologije te ljubavi koju ulažu u poslovanje. Sjedište tvrtke je u Čakovcu, a proizvodni pogoni, osim u Čakovcu, nalaze se u Donjem Kraljevcu i Oroslavju.

Čitavo vrijeme svoje stoljetne tradicije Čakovečki mlinovi surađuju s proizvođačima poljoprivrednih proizvoda iz Međimurske i okolnih regija otkupljujući domaću hrvatsku pšenicu, kukuruz i druge sirovine. Godišnje prerađuju više od 50.000 t pšenice i 10.000 t kukuruza, a proizvode preko 10.000 t kruha, peciva, kolača i brzo smrznutih tijesta. Čakovečki mlinovi u svom poslovanju posvećeni su i jednom cilju – suradnju sa selom te veliki dio svojih potreba za žitaricama pokrivaju s hrvatskih oranica.