Home Blog Page 3941

REPORTAŽA: Dobri smo si z Slovenci, ali nej preveč!

0

Ovog trenutka zrije voće na Banfiju, bregu na kojemu su nekada tuđi vojnici imali bitnice, a dana samo priroda, jaka i lijepa, bajkovita i poželjna. Mi smo brali kruške zvane cverglin skupa s domaćicom ovih bregova Ivankom Cerovac i bilo je lijepo i fino i da bi navek tak bilo.

U svom redovnom tjednom pohodu Općini Štrigovi odlučio sam prijepodne provesti na vrhovima Banfija te utvrde hrvatstva za kojim posižu često ‘sosedje’ onkraj hrvatsko – sloveske međe. Ali ima čuvara i čuvarica koje svoje nedaju, ma koliko to koštalo. I tako uživajući u ljepoti ljetnog Banfija iz vozila primijetih stariju ženu kako drvenim prutom skida kruške sa stoljetnog stabla. Izađoh iz vozila i krenuh prema beračici te je u hodu upitah, kakve kruške bere?

BRALI SMO KRUŠKE CVERGLINE, ŽUTE I ZELENE

-Ja Boooogdaj, reče žena, a isto tako i ja pozdravih.

–Različino ove hruške zovejo, moji su je od navijeka pa tako i ja zvali cverglin, tak je najleži. To su hruške štere imaju malo trdešu kožu, ali unutra su ukusne. Dok su mi roditelji bili živi, onda smo ove hruške vozili v Šafarsko, tu doli pod bregom, zaj je to Slovenija, pak v Štrigovu i Razkrižje, a negda pak i v Lotmrek (Ljutomer) – jasno i kratko mi je opisala sa distance starija ali bistra žena. Pružih joj ruku u rekoh kako sam novinar, Stjepan iz Murskog Središća.

-Jaaaaa, novinar, do zdaj v šezdeset let pa tu nije bio niti jedan novinar, lejpo kaj ste prišli. Ja sam pak Ivanka Cerovac, tu me mnogi pogrešno zovejo Cerovec, a ja ponavljam da sam Cerovac. Kaj me nebote morali pitati koliko sam stara pak vam odmah povejm, zdaj imama 86 let.

-Pravite kaj ste z Murskega Središća, ja sam tam jedno vrejme živela i delala, dok sem hodila na ekonomiju v Čentibu v Sloveniji – nastavila je priču o tim danima prije šezdesetak godina. No, ja sam inzistirao na kruški, te sam kazao kako kod mene ovakve kruške zovu porcjunkolovke.

V MURSKEM SREDIŠČI SU DOBRI LJUDI

-Je, more biti pak i tu pojedini veliju kaj su porcijunkolice, i drugač. Jer, zoriju se od Porcijunkolovoga do Velike maše. Nej su zrele najemput, nego svaki dan se bereju. Koža jim je malo žuhka, ali meso je slatko i žnje se dobi dobra žganica, poučila me Ivanka, dodavši kako ih nikada ne šprica, pak ih je zbog toga manje, ali su slasnije. Naberite si ako imate vrečko, pak budete meli doma za koštavaje, ponudi me Ivanka, a ja pobrah nekoliko kraljevskih.

-Hvala vam, ja kad dojdem drugi put vam donesem nekaj iz Murskog Središća, rekoh.

-Ja v Murskem Središći su dobri ljudi. Zmislim se limarov Kovačić, pak Posedijove… jako dobri i pošteni ljudi su bili i meni pomagali. Danas su mi tu na Banfiji sosedje Petekovi iz Središća, šteri ulažeju v turizam i dobri su mi, obzirno reče Ivanka.

-A kaj ste sami tu na tom gruntu, pitah.

-Je zdaj sama, roditelji i brat su pokojni, dok drugi brat živi v Australiji, kaže žena i pita jesam li si dosta kruški nabrao. A ja dalje pitam:

-Ste dovica ili ste se nej ženili?

-Nej sam se ženila. Stradala sam u mladosti, krave i kola su prek mene prešle i onda sam bila dosta loše, a kasnije, nije bilo snage niti volje za udajom. Imam puno dobrih ljudi koji mi pomažu kada nešto zatrebam. Malo je nerodno tak sam živjeti gdje su ti prvi susjedi na Šafarskom ili Gibini, ali fala Bogu držim se – hrabro mi poruči Ivanka, te tak potiho ustvrdi i zamoli.

DOKTOR BRODNJAK JE BIO STRUČNJAK I GOSPODIN, A DANAS MU SE NI ZA GROBE NE ZNA !

-Ali bi vi nekaj napisali o doktoru Brodnjaku, koji je mene operirao tam v najstarijoj čakovečkoj bolnici. Bio je direktor bolnice i kirurgije, veliki gospodin, a sada mu se ne zna za grob. Je to nej sramota. Veliki doktor i veliki čovjek je bio. Tu je rojen v Štrigovi, ali niti tu nema ostavštine. Znate tak si puno puta premišljavam o onima kojih više nema, a bili su poštovani i časni – zamolila me Ivanka Cerovac, dodavši kako je sa susjedima Slovencima dobro, ali je sretnija kad ih ne treba.

Trebalo je poći dalje, no ostala je želja ponovno doći, poglavito sada kad zore breskve, jabuke, smokve, kruške, šljive i špenglini. Vjerujte mi taj kraj je uistinu Hortus Croatiae koji treba češće pohoditi.

Očekuje nas puno sunca

0

Danas pretežno sunčano, a temperatura će biti malo ugodnija. Vjetar će sasvim oslabjeti. Jutro će biti ugodno uz temperaturu od 14 do 18, a najviša dnevna temperatura do 28 ili 29 Celzijevih stupnjeva.

I sutra suho, pretežno sunčano i dva-tri stupnja toplije vrijeme. Vjetar slab. Nakon jutarnjih 15°C danju će nas zagrijati 30, možda i 31 Celzijev stupanj.

FOTO Marina Prelog – spas od vrućina

0

I ove nedjelje brojni Međimurci nedjeljno poslijepodne proveli su na preloškoj Marini, koja za svakog nešto može ponuditi. Opuštena atmosfera na svakom je uglu.

Koga smo sve sreli, pogledajte u galeriji.

GO!VGOrice – posjetitelji uživali u vrhunskoj vinskoj kapljici

0

Članovi Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Štrigova, ovog vikenda otvorili su svoje kušaone vina na manifestaciji GO!VGOrice. GO!VGOrice je manifestacija koja se već održala u srpnju te će se još održati i prvog vikenda u rujnu, a s ciljem približavanja vinarija i vina zaljubljenicima u vinsku kapljicu i finu hranu. Svaka od vinarija osmislila je svoj individualni program od vođenih degustacija do uživanja u sljubljivanju hrane i vina. Svi zaljubljenici mogli su uživati ne samo u vinskoj kapljici i domaćoj hrani, već i u netaknutoj prirodi i prekrasnim međimurskim bregima.

Vrata svojih podruma otvarili su: Vinarija Cmrečnjak, Vinarija DK Dvanajščak – Kozol, Izletište Vinska kuća Hažić, Vinarija Knehtl – Medenjak, Vinarija Kocijan, Vinarija Štampar.

Sljedeće druženje međimurski vinari zakazuju za početak rujna, 3. i 4. rujna 2021. godine.

Dva junaka vratila se u Mursko Središće

0

Dvojica prijatelja i avanturista, Saša Matić iz Peklenice i Robert Bogdan iz Murskog Središća, odlučili su se na još jedan avanturistički pothvat, zaputivši se biciklima od Münchena, preko Alpa, do najsjevernijeg grada Lijepe naše.

Ovom dvojcu to nije prva takva epizoda, a u odnosu na prijašnje nedostajao im je treći član ekipe, Kruno Žilavec. Prema planu, iz bavarske prijestolnice Münchena slijedi direktni napad na Alpe, s namjerom da se osvoji prijevoj Großglocknera po najvišoj cesti Austrije na 2504 metara nadmorske visine, pa etape kraj austrijske Drave, slovenske Soče i preko hrvatske Učke.

Već na prvoj, najzahtjevnijoj dionici pratila ih je kiša i nevrijeme uz nisku temperaturu. Zbog loše vremenske prognoze došlo je i do promjene plana, pa su umjesto na kišni Vršić na 1611 metara nadmorske visine krenuli preko Udina i Trsta do Istre. Sedmodnevno putovanje završili su putovanjem kroz Hrvatsku, a u subotu, 7. kolovoza stigli su zdravi i veseli u naš najsjeverniji grad.

U Murskom Središću susreli su se s gradonačelnikom Draženom Srpakom, koji je naglasio kako je ponosan na podvig svojih sumještana, zahvalio im je na lijepoj promociji Murskog Središća, poželio slične avanture i u budućnosti te ih počastio ručkom u lokalnom restoranu. Svjestan je da je to rudarski posao koji i mogu odraditi samo oni s jakom snagom volje. Dio zanimljivosti i dogodovština podijelili su s gradonačelnikom, a posebno se pamte najteži trenuci s prvih dana putovanja kada su promrzlih prstiju i mokri do kože osvajali najviše ceste na Alpama, talijanska rijeka Tagliamento te prelazak Učke i Gorskog Kotara.

Ukupno su prošli 989 kilometara kroz pet različitih država. Ovo im je bila peta i po profilu najzahtjevnija ruta do Murskog Središća, s ukupno više od 9000 metara uzbrdice i kako sami vole naglasiti, apsorbiranih oko 500 litara kišnice po osobi. Dojmove s putovanja svakodnevno su dijelili sa svim zainteresiranima putem društvenih mreža, a fotografije možete pogledati u nastavku.

Langoši i pečenice “pobjednici” turnira u Domašincu

0

U organizaciji Škole nogometa Dinamo/Zelenko (Domašinec/Novakovec) u Domašincu je u subotu započeo dvodnevni Međunarodni memorijalni nogometni turnir U-15 „Vlatko Marković“. U uspješnu logistiku uključili su se i članovi Podružnice umirovoljenika Domašinec. Zadatak im je bio priprema jela, a što su po običaju izuzetno dobro učinili. Posebno su fini bili langoši, koji su prijali doista svima koji su ih kušali. A iskusne članice umirovljeničke udruge iskazale su se svojim majstorijama.

– Presretni smo što je treća životna dob u veselju pomogla onima koji su tek počeli shvaćati što je život – rekao nam je Branko Mezga, jedan od majstora za roštiljem, poslavši nam fotografije njihovoga „dela“.

Pokrenule se plesom, a razišle u suzama!

0

Nedavno su se posebno emotivno, od Ritmičke sekcije OŠ Jože Horvata Kotoriba i od osnovnoškolskih klupa, oprostile završnim nastupom.

Gledali smo nedavno u njihovoj školskoj dvorani, gdje su uz pomoć učiteljice Adele Horvat same osmislile koreografije i odabrale glazbu. Počele su još kao učenice petog razreda, a završni nastup imale su sada, na kraju osmog razreda.

Lana Horvat, Lana Volar, Lorena Friščić, Hana Kalinić i Marija Nestić, izvele su zadnju školsku ritmičku točku uz koreografsku pomoć svoje drage učiteljice.

Ona ih je okupila prije četiri godine pod motom „Pokreni se plesom“. I kretale su se one uz još dvadesetak i nešto više plesačica, koliko je kroz grupu prošlo, sve do nedavno, kada su se sa suzama u očima, izvodeći odabranu koreografiju, oprostile od važnog dijela djetinjstva.

Vjerujemo da ćemo neke od njih vidjeti i kao “velike” plesačice u srednjim školama u koje će uskoro krenuti.

Nogometna utakmica i kazališna predstava u Cirkovljanu

0

Povodom obilježavanja dana svetog Lovre, zaštitnika Cirkovljana, NK Naprijed Cirkovljan poziva vas u nedjelju, 8. kolovoza u 20 sati, u Sportski park Zdenci na kazališnu predstavu “Večer međimurske kuhinje”. Predstavu će uprizoriti KUD Gruntovec “Gruntovčani”. Prije predstave, u 17.30 sati, NK Naprijed Cirkovljan i NK Croatia Orehovica okušat će se u uzbudljivom nogometnom dvoboju.

Od 17 sati kušajte delicije raznovrsne gastronomske ponude – pečene odojke s ražnja, pečenu ribu na međimurski i langoše.

Zabavu za najmlađe upotpunit će i lunapark.