Home Blog Page 3748

Koliko su Međimurci osviješteni kada je u pitanju zdrava prehrana?

0

Znate li dovoljno o zdravoj prehrani, sirovoj hrani i kako pripremiti obroke, a da sačuvate sve potrebne vitamine koje vam ono pruža? Tim povodom razgovarali smo s Petrom Križaić iz Pleškovca, magistrom farmacije s dvadesetogodišnjim iskustvom u ljekarništvu i zdravstvenom savjetovanju i velikim znanjem te interesom prema naturopatiji, fitoterapiji i aromaterapiji.

Petra trenutno provodi radionice Moć sirove hrane u Restoranu Stari grad u Čakovcu na koje se možete prijaviti i gdje imate priliku pitati sve što vas zanima o sirovoj hrani, voću i povrću, kalorijama, potrebama organizma, zdravlju, ljekovitom i začinskom bilju.

Valja spomenuti da je Petra detox specijalist regenerativne detoksikacije po protokolima dr. Roberta Morsea, naturopata iz Amerike gdje se sve bazira na sirovoj prehrani – voću i ljekovitom bilju.

Zanimalo nas je kako je krenula njezina priča o sirovoj hrani, koliko su Međimurci osviješteni kada je u pitanju zdrava hrana te jesu li rješenje dijete za kojima mnogi posežu.

Ispričajte nam malo kako je krenula vaša priča o zdravoj prehrani, kada ste shvatili njezinu važnost?

– Prije 12 godina intuitivno sam prestala jesti meso i od tada sam vegetarijanac. Isprobala sam različite stilove prehrane – od makrobiotike, veganstva, ayurvede… Međutim, tijelo mi je stalno pokazivalo da to nije to, sve dok nisam pročitala ciklus knjiga ruskog pisca Vladimira Megrea „Zvonki cedar ruski“ koje su me promijenile iznutra, mentalno i duhovno, te dok nisam upoznala i učila od naturopata dr. Johna Fieldera kojeg sam upoznala za vrijeme njegova boravka u Hrvatskoj. To me najviše zainteresiralo kada je u pitanju sirova prehrana i od tada sam postepeno počela uvoditi sirovu kranu u svoju prehranu i povećavati količinu takve hrane. Najveći učitelj mi je ipak dr. Robert Morse, naturopat iz Amerike, kod kojeg sam upisala regenerativnu detoksikaciju i tako je priča krenula.

Uputite nas malo u svijet sirove hrane – kako se priprema, što se sve može iz nje napraviti? Za što se sve koristi?

– Ljudi imaju pogrešno mišljenje da bi naša hrana trebala biti užitak. I svi, kada pripremaju hranu, imaju naviku dodavati začine, sol, šećer kako bi tu hranu iz prirodne namirnice pretvorili u nešto još bolje. A to je zabluda. Priroda je stvorila npr. baš tu jabuku, jagodu, cvjetaču… za nas kao hranu i naše je tijelo dizajnirano za takvu vrstu hrane. Pogrešno je misliti da možemo usavršiti prirodu. Prehranu treba samo logički promatrati – jer normalno bi trebalo biti da uberemo voćku s drveta i jedemo je takvu, živu, punu energije, a ne da ju kuhamo i pretvorimo u pekmez ili kompot. Tada ne jedemo ništa drugo nego mrtvu hranu.

Ljudi su možda premalo upućeni u svijet sirove prehrane, zašto je to tako?

– Zbog toga što nam je hrana dostupna na svakom koraku i ljudi ne razmišljaju o tome – automatski dođu u trgovinu i kupe što im treba. Nije dovoljno razvijena svijest o važnosti prehrane, a na žalost često su i neke informacije pogrešne, na primjer dijete od kojih nijedna nema temelj u tome za što je čovjekovo tijelo stvoreno i koja hrana stvarno pomaže dovesti tijelo u balans te podržava zdravlje i funkcioniranje bez bolesti.

Danas je veliki problem debljina, pretilost, sjedilački način života, premalo kretanja… Sve to dovodi do nezadovoljstva vlastitim tijelom i izgledom. Jesu li rješenje dijete?

– Ne. Iz vlastitog iskustva mogu reći da s ovom prehranom suvišni kilogrami odlaze, tijelo se rješava nakupljenih zaliha i toksina, a dijete koje podrazumijevaju kuhanje hrane su blago rečeno – lažne. Jer se čovjek uvijek vrati na staro, nijedna dijeta nema trajan rezultat. A time padate u zamku, cijeli život ste na dijetama i ništa ne postižete. I to se događa iz razloga jer nijedna dijeta ne daje odgovor na pitanje zašto se kilogrami nakupljaju i koja hrana je ta koju možete jesti u neograničenim količinama, a da ne deblja. A to je sirova hrana, prvenstveno voće.

Koristite i povrće? Zamrzavate li primjerice, voće preko zime?

Koristim i povrće, iako sam uvjerena da bi naša hrana trebala biti bazirana pretežno na voću. Voće koje imam kao vlastite viškove stavljam u zamrzivač preko zime, iako je naravno uvijek bolje kada je namirnica svježa. Ali, s obzirom da živimo u takvom podneblju to nije uvijek moguće i takvo voće tada koristim za smoothieje. Uvijek je bolje uzeti takvu smrznutu namirnicu, posebice ako znamo njezino podrijetlo nego neku kuhanu hranu. Trudim se uvijek kupovati proizvode od domaćih i lokalnih OPG-ova, puno toga proizvodim i sama.

Koliko su ljudi osviješteni o dobrobitima sirove hrane? Nekima je nezamislivo biti cijeli dan na voću.

– Rekla bih da je to stanje svijesti koje te vodi tome. Premalo se govori o samoj važnosti sirove hrane, a nažalost se ljudi osvješćuju tek kada imaju za to razlog, a većinom je taj razlog bolest. Ili ako se osoba sama odluči na to i teži nečem drugačijem te je dovoljno osviještena da barem poveća udio voća i sirove hrane u svojoj prehrani.

Koliko su Međimurci osviješteni kada je u pitanju zdrava prehrana, kako se mi hranimo?

Najteže je ljudima mijenjati sebe. Pogotovo ako ne postoji nekakav razlog – jer promjene zahtijevaju i energiju, ulaganje u sebe. Lakše je potražiti pomoć izvana, a ne u sebi. Međimurci jako drže do tradicije i to je dobro – sve dok je ona u skladu s našim zdravljem. Ako je neka tradicija loša treba je mijenjati.

Sad trenutno održavate radionice Sirove hrane, kakav je odaziv?

Jako dobar, oduševljena sam što se ljudi javljaju i što žele naučiti i znati više o prehrani i zdravlju.

Neki savjet za jačanje imuniteta za hladne dane koji slijede?

Imunitet se jača njegovanjem našeg tijela, unosom zdrave hrane, boravkom na suncu i kretanjem na zraku.

‘Gromovi’ se vratili na stare staze

0

Nakon dvije godine pauze zbog korone u subotu je na SRC Mladost u Čakovcu održano izlučno vatrogasno natjecanje VZG Čakovca.

Okupljanje i natjecanje su s radošću dočekali pripadnici DVD-a Krištanovec koji se natječu pod imenom Gromovi. Nastupili su s tri ekipe i osvojili solidna mjesta: podmladak muški 6. mjesto, podmladak ženski 2. mjesto i muški “A” 3.mjesto.

– Plasmani i nisu toliko bitni, važno da je krenulo, poručuju Krištanovčani.

Kiša će popodne prestati

0

Jači kišni val dolazi u noći na ponedjeljak i ponedjeljak ujutro. U popodnevnim satima slabljenje i postupan prestanak kiše, a moguće je i malo sunca. Zapuhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni vjetar. Hladnije uz temperaturu veći dio dana između 13 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će biti suho sa sunčanim razdobljima. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od 5 do 9 uz vjerojatnu maglu, a dnevna između 17 i 20 Celzijevih stupnjeva.

FOTO Šetnja uz žubor Mure

0

Murskom šetnicom danas je vladalo opušteno ozračje. Šteta da se dan ne iskoristi jednom šetnjom ili pićem uz Muru.

No Images found.

FOTO Sunčan dan izmamio mnoge na prelošku Marinu

0

Lijepo vrijeme privuklo je mnoge na Marinu. Naš fotograf prošetao je nasipom i okinuo nekoliko slika koje možete pronaći u galeriji ispod.

No Images found.

Na tribini “Čakovec četvrtkom” gypsy jazz koncert i predstava Glembajevi

0

Ususret novoj sezoni tribine “Čakovec četvrtkom”, donosimo vam pregled događanja tijekom mjeseca rujna. Na otvaranje sezone (23.09.) dolaze nam domaći jazz glazbenici Damirov Django Group, a tjedan dana kasnije (30.09.) studenti riječke akademije nastupit će u predstavi Glembajevi.

Grupa Damira Kukurozovića, sastav vrhunskih jazzista, nastala je 2005. godine, te su jedni od najistaknutijih (hrvatskih) predstavnika glazbe Djanga Reinhardta – “utemeljitelja” gypsy jazz pravca, tzv. troprstog virtuoza. Sam Kukuruzović ubrajao se u red gitarista koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Damir nas je nažalost napustio prošle godine ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj sastav koji nastavlja dalje gostovati diljem Hrvatske i izvan njezinih granica.

Prije nešto više od dva mjeseca na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci nastala je predstava Glembajevi koja je proizašla kao završni ispit 3. godine odsjeka Glume i medija, čime je šestero studenata zaokružilo svoje prvostupničko obrazovanje. Završni ispit režirali su sami studenti koji i glume u predstavi – Petar Baljak, Toni Kukuljica, Klara Modrić, Ivan Raffaelli te čakovečki mladi glumci Aleksandar Filo i Ena Jagec.

Naravno, u CZK-u uvijek igra neki film, tako ćete u sljedeća dva tjedna moći pogledati filmove – Poslije svega: Pad, Mali šef: Obiteljski posao, Kraljice kupona, Petar Zecimir: Skok u avanturu, Crna kutija i Ako sam žena nisam konj.

Poveznica za cijeli program.

Tu je i tradicionalno jesensko izdanje programa Rendez-vous au cinema koje Kino mreža realizira u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj. Program se sastoji od isključivo suvremenih francuskih naslova, a to su Skafander i Leptir, i Amelie.

I ove nedjelje besplatni film za djecu u Centru za kulturu „Rudar“

0

Svake nedjelje do kraja godine, u 17.00 sati u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću prikazivat će se film namijenjen prije svega djeci, ali svakako zabavan i za odrasle. Ove nedjelje to će biti „Psići u ophodni: Film“, filmska inačica jedne od najpopularnijih animiranih serija posljednjih godina.

Karte se mogu podići na blagajni Centra za kulturu „Rudar“ sat vremena prije.

Reagirate na svaku promjenu vremena? OVO bi vam moglo pomoći!

0

Prijelazna razdoblja za vrijeme godišnjih doba i nagle promjene vremena okidač su za brojne tegobe. Od glavobolje, problema sa spavanjem i tlakom, bolovi na mjestima gdje imate stare ožiljke od operacije pa sve do promjena raspoloženja – sve su to tegobe i simptomi koji se javljaju radi promjena vremena.

Posebice to može biti opasno za ljude koji već imaju dijagnozu težih bolesti, a meteoropati će simptome početi osjećati 24-48 sati prije promjene vremena. To znači da se njima već tada javljaju početni simptomi, koji su izraženiji ako su ljudi osjetljiviji.

Simptomi će obično trajati dan ili dva, a uz već nabrojene mogu se pojaviti i pojačani otkucaji srca, bol u mišićima, slabost, neraspoloženje…

Meteoropati, evo savjeta kako si pomoći:

Boravite u prirodi

Time ćete trenirati svoj organizam kako da se samostalno bori protiv vremenskih prilika, a istovremeno tijelu pružiti prijeko potrebne aktivnosti radi kojih će biti otpornije na promjene koje dolaze. Odaberite hodanje, bicikliranje, trčanje – jedino je bitno da ste vani u prirodi i na svježem zraku.

Pazite što pijete

Voda je neminovno broj jedan, ali kada osjetite da vas hvataju simptomi promjene vremena koja će nastupiti, posegnite za biljnim čajevima ili dodacima prehrani kako bi vas opustili. Uz to, pobrinite se da tada jedete dovoljno zdrave prehrane – voća i povrća – jer je ona isto ključna u tome kako tijelo reagira.

Pazite na svoj bio ritam

Dobar imunitet rezultat je i dobrog ritma i spavanja. Pobrinite se i držite toga da svaki dan idete u isto, ili barem približno isto vrijeme u krevet zbog toga što je svakome potreban ustaljen i redovit ritam kako bi mogli funkcionirati.

Ako ste kronični bolesnik, slušajte savjete svog liječnika i za vrijeme takvih dana više se posvetite odmaranju, uzimajte lijekove koji su vam pripisani i sve poslove koje možete odgoditi – odgodite.

Gotovo svu pažnju ukrali su braća David, Lovro i Simon Škoda

0

U sklopu programa Dani općine Kotoriba pronašli su se i sadržaji predviđeni za one najmlađe. Odgajateljice dječjeg vrtića Kotoriba nisu skrivale oduševljenje brojnim odazivom roditelja i djece. Drago im je, istaknule su, što su se kreativnoj radionici pridružila djeca iz vrtića susjednih općina.

– Tema radionice nije bila određena. S obzirom da se bliži jesen, odlučile smo se da djeci za izradu kreativnih predmeta ponudimo prirodne materijale i glinamol. Skupile smo žirove, grančiće, suho lišće i druge materijale koji su u ovo doba mogu pronaći u prirodi. Vodile smo se poslovicom: „Dječja mašta može svašta“ i odlučile da tematski ne ograničimo djecu koja su se odazvala radionici. Cilj je radionice prije svega bio druženje. Također, željele smo vidjeti koliko su naša djeca kreativna izvan vrtića, a odabirom materijala nastojale smo potaknuti svijest djece o važnosti ekologije. Ni ja ni moje kolegice koje su se sve odazvale radionici nismo očekivale ovolik broj djece – rekla je ravnateljica Žaklina Gregurec Kranjec.

Apsolutne zvijezde radionice bili su braća Davi (8), Lovro (6) i Simon (5) Škoda. U masi djece, istaknuli se identičnim majicama, ali i sličnošću koja upada u oko.

– To su naša braća – naglasile su odgajateljice.

Ponosni otac Marko i majka Brigita Škoda već su naviknuli na čuđenje i oduševljenje njihovom dečkima.

– Nikako pa curica, rekli su nam kroz smijeh.

Emotivnim koncertom Rebecca Posavec oduševila čakovečku publiku

0

U četvrtak navečer svoj posljednji koncert prije odlaska na studij u Los Angeles u Centru za kulturu Čakovec održala je Rebecca Posavec, mlada pjevačka nada Međimurja. Brojna publika uživala je u raznolikom repertoaru talentirane pjevačice na kojem su se našlo nekoliko međimurskih pjesama, mjuzikala i hrvatskih skladba.


Pratnja na klaviru bio je magistar glazbe David Vuković, a kao gost iznenađenja Rebecci se na pozornici pridružio Mirko Švenda Žiga.

Rebecca je kao desetogodišnjakinja ušla u finale Supertalenta. Glazbeno obrazovanje počela je u Osnovnoj umjetničkoj školi Miroslava Magdalenića, nastavila u Glazbenoj školi Varaždina, a od jeseni na jednoj od najcjenjenijih glazbenih škola u Los Angelesu.

Koncertu su pored Rebeccinih roditelja, prijatelja, pratitelja te drugih građana, prisustvovali i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić te pomoćnik direktora Turističke zajednice grada Čakovca Marijo Krčmar.

Rebecci želimo mnogo sreće i uspjeha u daljnjem školovanju i karijeri!