Dolaskom zimskih, hladnijih, kraćih i manje sunčanih dana karatisti Karate kluba Mihovil iz Preloga ovim putem poručuju mladima da ne izgube motivaciju za bavljenje sportom.
Kineziolog Miljenko Krušelj, jedan od vodećih trenera u klubu u svezi toga kaže: -Gubitak volje za sportom u velikoj je mjeri potpomognut i pandemijom koronavirusa. Ljudi, dijelom i zbog straha od zaraze. Stoga, apeliram na mlade da se kreću što je više moguće u ovim jesensko-zimskim uvjetima jer na taj način jačaju imunitet prijeko potreban za zaštitu organizma od raznih virusa te što je također jako bitno – zasigurno sprječavaju epidemiju pretilosti koja vlada na našim prostorima, poručuje Krušelj i dodaje: – U ovim teškim vremenima mladi i njihovi roditelji potiču se na iskorištavanje svakog slobodnog trenutka boraveći u prirodi na svježem zraku i baveći se različitim aktivnostima koje organiziraju udruge na području naše županije kako bi očuvali psihofizičko zdravlje i poboljšali kvalitetu života.
Treneri u KK Mihovil: Miljenko Krušelj, Luka Marđetko, Maja Šestak i Leona Krušelj (na slici) nadaju se da epidemiološka situacija u zemlji neće utjecati na odluku Stožera o zabrani treninga u zatvorenim prostorima te zajedno s mnogim sportskim stručnjacima apeliraju na sportaše da se cijepe.
Početkom prošle godine dosta detaljni statistički podaci vezani uz državnu maturu postali su javno dostupni. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je treću verziju aplikacije Školski e-Rudnik (ŠeR vol. 3), a njena glavna značajka je da je uspjeh na maturi prikazan usporedno sa školskim uspjehom učenika. Ovih dana u Školski e-Rudnik Vol. 3 uneseni su podaci s mature 2021. Iz njih je vidljivo koju su prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima imali maturanti generacije 2021. u svakoj županiji, a najbolja je kao i lani – u Međimurskoj.
Ministarstvo obrazovanja ovih je dana u sklopu aplikacije ŠeR – Školski e-Rudnik (Vol. 3) objavilo rezultate državne mature za školsku godinu 2020./2021.
Međimurci imali najbolje ocjene na obaveznim ispitima
Osim općeg prosjeka na obaveznim predmetima, u aplikaciji je dostupan i podatak o tome koje su prosječne ocjene ostvarivali učenici u svakoj od županija. Podaci su također razdvojeni prema razinama na kojima ih učenici polažu, osnovnoj i višoj.
Prema podacima iz e-Rudnika Ministarstva, isto kao i lani, najvišu prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima imaju učenici Međimurske županije – na A razini ispita iznosila je 3,45, a na B razini 2,96. Slijedi Grad Zagreb čiji su maturanti na višoj razini obaveznih predmeta imali prosjek 3,40, a na osnovnoj 2,91. Najlošiju prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima mature u 2021. su imali učenici Ličko-senjske županije, 2,91 na A razini, odnosno 2,35 na ispitima B razine.
01.07.2014., Prelog- Pocela je dogradnja OS Prelog za jednosmjensku nastavu. Procelnik za obrazovanje, Branko Susec.
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Povodom izrazito velikog broja osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2 cijele Hrvatske, danas je održana presica Nacionalnog stožera civilne zaštite o novim mjerama, nakon čega smo o stanju u školama i što očekivati od ponedjeljka, kratko porazgovarali s načelnikom Stožera civilne zaštite Međimurske županije i ujedno ravnateljem OŠ Orehovica Brankom Sušec.
Dakle, škole od ponedjeljka normalno rade, roditelji mogu odahnuti? Preporuka Nacionalnog stožera je da zasad sve škole imaju nastavu uživo, no svaka škola može odlučiti zasebno, s obzirom na situaciju, hoće li prijeći potpuno ili samo za određene razrede, na online nastavu. Ako neke škole budu imale ogroman broj onih u samoizolaciji, a mali broj učenika na samoj nastavu, računajte i da nastavnici onda moraju održavati nastavu i voditi brigu o učenicima i uživo i online, što im može predstavljati teret.
Što su pokazali brojevi o broju pozitivnih ili u samoizolaciji po međimurskim školama? Podatke svih škola na razini čitave županije, o broju djece i nastavnika koji su u samoizolaciji ili zaraženi virusom SARS-CoV-2 ne mogu nam otkriti puno. U srijedu do kraja radnog vremena objavit ćemo koliko je djece pozitivno ili u samoizolaciji, jer sad su bili praznici i ne možemo imati točnu sliku. Neke škole su naime samo prepisale podatke od prošlog tjedna, a ta djeca su do sad već izašla iz izolacije ili samoizolacije. U srednjim školama u srijedu je bilo 7 pozitivnih učitelja, u a osnovnim školama 21. To nije strašno.
Preporuke nacionalnog stožera bile su da ako se ustanovi jedno zaraženo dijete, da se ne šalje u samoizolaciju cijeli razred, već samo djecu koja su sjedila u blizini tog djeteta ili se družila s njime, međutim imamo puno slučajeva da su danas cijeli razredi u samoizolaciji…? Škole najbolje znaju što im se događa i mogu same donositi odluke o tome je li potrebno da samo određena djeca idu u samoizolaciju ili pak cijeli razred. Također, nije isto je li riječ o nižem razredu osnovne, višem razredu osnovne ili srednjoj školi. Neke škole prešle su na kabinetsku nastavu, neke održavaju nastavu samo u radionici. Ne može se donositi nikakva generalna odluka po tom pitanju.
I sam sam ravnatelj OŠ Orehovica i imao sam situaciju da sam išao i strožim mjerama nego što je propisano od strane HZJZ-a i pokazalo se da je to bio dobar potez jer smo spriječili širenje zaraze u tom razredu. Dok, u drugom slučaju smo odlučili pričekali da vidimo hoće li se još netko zaraziti i sve je pobjeglo. Tako da, ima dobrih i loših iskustava i tu nažalost nema konkretnih pravila.
Što mislite realno, koliko će opstati normalna nastava, može li se zaraza više uopće kontrolirati? U ovom trenutku ovo je najteže pitanje jer ovakve brojke još nismo imali. Treba stalno pratiti situaciju, nažalost nema univerzalnog savjeta. Zbog prijevoza bismo mogli reći da idemo na sustav sve ili ništa. Ne može, primjerice, samo jedna škola raditi, a pokrenut je cijeli sustav prijevoza.
Prošle je godine najavljen javni poziv za studente s područja Međimurske županije za prijavu seminara, završnih radova, diplomskih radova ili doktorskih disertacija vezanih uz Mursko Središće. S danom 4. studenim 2021. isti je javi poziv raspisan, pa svi koji su u protekloj akademskoj godini pisali nešto što je od velikog značaja za Grad Mursko Središće, svoj rad mogu prijaviti na natječaj i osvojiti nagradu od 4.500,00 kn. Sve što treba je poslati svoj rad na adresu [email protected] . U prosincu će se sastati povjerenstvo za ocjenjivanje radova i odlučiti tko je zaslužio nagradu. Postoji mogućnost i da Grad Mursko Središće rad objavi u digitalnom ili tiskanom obliku.
Ujedno ovime najavljujemo isti poziv i svake sljedeće godine. Pisanje tako ne mora biti samo akademska obaveza, već studente može voditi i do nagrade. Dakle, studenti Međimurja, bavite se najsjevernijim gradom i budite nagrađeni.
Općina Donji Kraljevec objavila je natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima koji se školuju na preddiplomskim, stručnim, integriranim i diplomskim studijima u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, a koji imaju prebivalište na području Općine Donji Kraljevec.
Ukupno će se dodijeliti 32 stipendije studentima za akademsku godinu 2021./2021. i iznosit će 500 kuna mjesečno za studente koji studiraju u Čakovcu, Varaždinu i Koprivnici te 700 kuna mjesečno za one koji studiraju u Zagrebu i udaljenim gradovima Hrvatske, kao i u inozemstvu.
Za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti obrazac prijave, te dostaviti sljedeću dokumentaciju:
– potvrdu o redovnom upisu na visoku školu ili fakultet s naznakom smjera i studijske godine
– presliku osobne iskaznice roditelja i studenta
– izjava kandidata ukoliko je dijete samohrane majke ili oca
– preslika svjedodžbe I., II., III. I IV. Razreda srednje škole i svjedodžba završnog ispita (za studente prve godine studija), odnosno potvrda fakulteta o položenim ispitima i prosjeku ocjena
-potvrda o podmirenim obavezama prema Općini Donji Kraljevec
– uvjerenje o dohocima članova zajedničkog domaćinstva s dodatnim potvrdama.
Sve informacije i dokumentaciju možete vidjeti na stranici Općine Donji Kraljevec ovdje.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 392 uzoraka, od čega je evidentirano 204 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 52% od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji
U protekla 24 sata oporavilo se 97 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 046. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 76 411 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, otpušten je 1 pacijent, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 67 godina.
Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.
Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 8. i 17. studenogaod 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.
Poznati su ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Općine Sveti Martin na Muri.
Redom su to: Matija Trstenjak iznimno uspješan športski biciklist, zatim Svetomartinske mažoretkinje pobjednice na mnogim državnim natjecanjima, Tatjana Hažić vlasnica OPGa, turistička, voćarska i vinogradarska djelatnica, DVD Sveti Martin na Muri i DVD Lapšina nesebični u pomaganju sprječavanja širenja zaraze COVID19 i prečasni Ivan Herceg, donedavni svetomartinski župnik i čuvar sakralne baštine i vjerskog života žitelja Župe i Općine Sveti Martin na Muri.
Priznanja će dobitnicima biti uručena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća 11. studenog u Termama Sveti Martin.
Za Rudolfa Štefana malo tko nije čuo. Već godinama njegov restoran Pelegrini slovi za najbolji hrvatski restoran po izboru Dobrih restorana. A za Čakovečke mlinove odlučio je otkriti nekoliko svojih tajni…
TIJESTO ZA BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE
Sastojci:
– 750g brašna za burek – 10g soli – 400ml vode – 50ml suncokretovog ulja – 100g maslaca
Postupak:
1.) Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka.
2.) Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih.
3.) Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.
4.) Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature.
5.) Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.
6.) Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.
7.) Kada ste razvaljali, rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža.
8.) Stavite ga u posudu koja dobro prenosi temperaturu.
9.) Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.
ČEVAPČIĆ BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE
Sastojci:
– 350g sirovih čevapčića – 500g pasata od rajčice – 150g luka – tabasco umak (opcionalno) – 4 režnja češnjaka – 1dl maslinovo ulje – Sol – Papar – 20g nasjeckani peršin – 2dl crveno vino – 0,1dl aceto od jabuke ili jabučni ocatž
Postupak:
1.) U široki lonac stavite maslinovo ulje. Ugrijte ga i dodajte sitno nasjeckani luk.
2.) Prodinstajte luk 15-ak minuta na laganoj vatri te dodajte sitno nasjeckan češnjak i prodinstajte ga oko 5 minuta.
3.) Zalijte vinom i pustite da iskuha.
4.) Sirove čevapčiće iskidajte na manje komadiće i pecite na tavi na jakoj vatri. Dodajte passatu i malo vode po potrebi. Začinite soli, paprom, peršinom i dodajte tabasco umak (opcionalno). Kuhajte 40-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.
5.) Smjesa je gotova kada je dovoljno gusta da može puniti u tijesto.
6.) Prije pečenja, pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.
BUREK S INĆUNIMA BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE
Sastojci:
– 1kg pelata u konzervi – 300g luka – 3 češnja češnjak – 80g slanih očišćenih inćuni – 1dl maslinovog ulja – origano – sol – 20g šećer – 1dl bijelo vino
Postupak:
1.) Prebacite pelate na pleh te ih pecite u pećnici na 230 stupnjeva jedan sat.
2.) U međuvremenu ugrijte ulje u posudi te dodajte lsitno nasjecakn luk i dinstajte 15ak minuta (dok ne uvene).
3.) Kada je luk gotov, dodajte češnjak narezan na listiće te dinstajte još 10-ak minuta, no pazite da ne zagori.
4.) Zatim dodajte vino, pustite da iskuha, dodajte tostirane pelate i pustite da kuha 30-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.
5.) Dok se pelati kuhaju dodajte malu žlicu soli i sećer.
6.) Pelate malo zdrobite i kada je smjesa gotova te dovoljno gusta, dodajte inćune, origano i ostale začine po želji.
7.) Pustite da se ohladi pa punite u tijesto.
8.) Prije pečenja pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.
CHEESECAKE BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE
Sastojci:
– 400g Svježi sir – 200g sirni namaz (kremasti sir) – 3 kom jaja – 5g aroma vanilije – 180g šećer – 40g maslac – 150g McVitie’s keksi – 200g mileram
Postupak:
1.) U posudi pomiješajte svježi sir, sirni namaz i jaja. Izmiksajte i zatim dodajte aromu 2gr vanilije i 120gr šećer.
2.) Istučenu smjesu bez pritiskanja prebacite na cjedilo. Ostavite u hladnjaku dva sata, da se iscijedi.
3.) McVitie’s kekse zdrobite na krupnije komade. Tostirajte (zapržite) ih na rastopljenom maslacu.
4.) Tostirane kekse pomiješajte u smjesu od sira te punite tijesto.
5.) Kad je burek ispečen, polijte ga smjesom od 3gr arome vanilije, milerama i 60gr šećera te pustite u ugašenoj pećnici 10 minuta da se stisne. Prelijte ga mileramom (zaslađenim po želji).
6.) Prije pečenja pleh namastite maslacem kako se burek ne bi zalijepio.
TIJESTO ZA PIZZU BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE
1.) Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu.
2.) Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.
3.) Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.
4.) Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije.
5.) Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.
Prva verzija: Klasično pečenje na 220°C
Nadjev za pizzu:
– 120 ml passate od rajčica začinite s 2 g soli, 10 ml maslinova ulja i 1g origana – 10 listova svježeg bosiljka – 100 g svježe cherry rajčice – 50 ml vinaigrette od rajčica – 120 g mozzarella – Vinaigrette od rajčica:
Očistite i narežite tikvu. Začinite ju svim začinima i ostavite da se odmara 10-12 minuta. Pecite na 225°C na 20 do 25 minuta. Kada je gotova, izmiksajte i dodajte maslinovog ulja po želji.
Postupak:
Izvaljajte tijesto u krug željene veličine. Tostirane bučine sjemenke pomješajte sa svim sastojcima. To je nadjev s kojim napunite tijesto na pola kruga, a drugu polovicu presavinite i zatvorite u oblik polumjeseca.
3.) Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.
4.) Nakon parenja, pancerotu frigajte u ulju dok ne postane zlatno žuta.
24.02.2021., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic. Photo: Robert Anic/PIXSELL
U našoj su zemlji zabilježena 6932 nova slučaja zaraze. Od početka pandemije testirano je 3,155,683 osobe. Na bolničkom liječenju je 1711 osoba, od kojih su 231 na respiratoru. U odnosu na jučer to je 25 novih bolesnika. U posljednja 24 sata zaprimljeno je u bolnice 307 bolesnika. U protekla 24 sata imamo 36 preminulih. 9 je osoba cijepljeno s dvije doze, jedna s jednom dozom. Od početka pandemije imamo 9400 osoba. Od početka pandemije utrošeno je 3,658,686 doza cjepiva.
U zadnjih tjedan dana imali smo 19.726 novooboljelih, dok je u prvih pet dana prošlog tjedna bilo 17.157 novooboljelih. Imamo 15 posto više novooboljelih. Trenutna incidencija u RH prosječna je 1238,48, rekao je Capak.
– Mi smo trenutno na 23 mjestu u EU. Lošije od nas su Litva, Slovenija, Latvija i Estonija. Najniže incidencije imaju Malta i Španjolska. Što se tiče smrtnosti, nalazimo se na 21 mjestu u EU, dodao je.
Nacionalni stožer je razmatrajući aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji i okruženju zaključio kako su u narednom razdoblju ključna tri smjera djelovanja: postići što veću procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja koja su potencijalni izvori širenja bolesti i treće postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti koje se neće ograničivati što se može dokazati testiranjem ili COVID potvrdom. Stožer je donio odluku kojom se ograničavaju okupljanja, a stupa na snagu već sutra. Zabranjuje se održavanje svih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o događaju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Za isto suglasnost treba dati Stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave. Drugo, pooštravaju se dodatno mjere za održavanje svih javnih događanja u zatvorenim prostorima gdje će sudjelovanje s COVID potvrdom biti obvezno korištenje maske i održavanje razmaka, dosad to nije bilo obvezujuće. I dalje vrijedi mjera zabrane održavanja javnih okupljanja na kojem je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Iznimno moći će se održati javno okupljanje s više od 100 osoba na otvorenom ako to odobri HZJZ.
Sva javna okupljanja moraju završiti do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde. Sportska natjecanja u zatvorenom i na otvorenom će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde, te nose medicinske maske za lice u zatvorenom.
COVID potvrde će se uvesti i za državne i javne službe. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja covid-potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti, rekao je Božinović, dodavši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.
Ovisno o epidemiološkoj situaciji, do 15. studenoga se može uvesti obveza posjedovanja COVID potvrde za ulazak u teretane, fitness centre, kafiće i restorane, sportske dvorane.