Home Blog Page 3688

Izvedba predstave ‘Kako i zašto ubiti muža?’ odgođena za iduću godinu

0

Organizatori javljaju da je predstava ‘Kako i zašto ubiti muža?’ zbog pooštrenih epidemioloških mjera odgođena za proljeće iduće godine.

Podsjećamo, predstava se trebala održati danas, 10. studenoga, u Centru za kulturu Čakovec.

Komedija o milijun razloga zašto ubiti muža, nastala je nakon burne reakcije nježnog spola na priručnik ,,Kako i zašto ubiti suprugu”.

– Naime autor ovog djela Antonio Amuri optužen je za muški šovinizam, posle čega je uslijedio i priručnik namijenjen damama. U ovoj urnebesnoj komediji žene će uspeti da pronađu na koji tip muža su osuđene, sa podrobnim objašnjenjem ponašanja i maštovitim preporukama za uklanjanje. Tu će se naći različiti tipovi supruga, od kućnog majstora, hipohondra, seksualnih manijaka, razmaženih kretena – navode organizatori.

Ova komedija prema romanima talijanskog književnika Antonia Amurria do sada je realizirana na brojnim pozornicama, a duhovito opisani verbalni okršaji u braku prepunom trzavica nasmijali su publiku diljem svijeta.

Ulogu supruga tumači Peđa Damjanović, a između ostaloga ima zapaženu ulogu u zabavno glazbenom igranom programu „Čađava mehana“.

Žensku stranu ispričat će glumica Nataša Aksentijević.

Redatelj predstave je Radomir Rade Vukotić. 1971. godine upisuje fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi Predraga Bajčetića. Po diplomiranju 1975. godine postaje stalni član Pozorišta na Terazijama.

Radio je kao asistent režije velikim jugoslavenskim rediteljima: Soja Jovanović, Želimir Orešković, Radoslav Dorić, Aleksandar Đorđević. 1990. godine otvara prvu umjetničku radionicu za pozorište, film, radio i televiziju PRIZOR u bivšoj Jugoslaviji.

Suho uz moguću maglu

0

I srijeda nam donosi suho i barem djelomično sunčano vrijeme uz slab vjetar. Ujutro i prijepodne će mjestimice biti magle i niskih oblaka. Jutro malo hladnije uz temperaturu blizu nule, mjestimice može biti magle i slabog mraza, a najviša dnevna temperatura bi trebala narasti na 10 ili 11 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da bi i u nastavku tjedna bilo većinom suho. Sutra prijepodne mjestimična magla i niski oblaci, a sredinom dana i poslijepodne može biti i kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar slab. Jutarnja temperatura blizu nule, a dnevna između 8 i 11°C, ovisno o količini sunca.

FOTO Na cesti između Preloga i Svetog Križa netko je automobilom ‘pokupio’ jelena

0

Do nas je došla informacija da je danas u večernjim satima nepoznati vozač na cesti između Preloga i Svetog Križa naletio na jelena.

Životinja je pretrčavala cestu i tako skončala svoj život.

Mateja Munka osvojila međunarodno srebro u Estoniji

0

Vijorenje hrvatskih zastava, gromoglasni dugi pljesak i usklici oduševljenja prelomili su se Pomorskim muzejom u estonskom glavnom gradu Tallinnu u petak, 5. studenog na Gala večeri, kada je učenica Srednje škole Prelog Mateja Munka proglašena srebrnom baristicom 34. međunarodne konferencije i natjecanja udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola; AEHT 2021.

Zajedno s njom slavili su i ostali članovi tima iz Srednje škole Prelog; mentor strukovni nastavnik ugostiteljskog posluživanja Goran Žižek, koordinatorica SŠ Prelog na projektu ReCeZa Sanja Kovačić i ravnatelj Tomislav Gregur, ali i brojni drugi sudionici iz Hrvatske, svi jednako sretni i ponosni što je jedina predstavnica Hrvatske u kategoriji Barista osvojila ovo visoko odličje.

Srednja škola Prelog ove je godine postala članica renomirane međunarodne udruge AEHT, osnovane 1988. godine, koja danas ima članstvo u preko 40 europskih zemalja. Zahvaljujući partnerstvu na projektu ReCeZa – Regionalni centar Zabok, SŠ Prelog dobila je financijska sredstva za sudjelovanje na ovogodišnjoj AEHT konferenciji i natjecanju.

Birajući između 11 disciplina u školi je odlučeno da se prvi put krene s disciplinom Barista, u okviru koje učenici pripremaju tri napitka od kave. Odabrana je učenica 4. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista Mateja Munka, koja ima reputaciju jedne od najboljih na nastavi ugostiteljskog posluživanja i njen nastavnik Goran Žižek, majstor konobar i vrsni ugostitelj praktičar s preko 20 godina radnog staža u hrvatskim, slovenskim i talijanskim ugostiteljskim objektima.

Kombinacija sjajne učenice i izvrsnog nastavnika pokazala se dobitnom! Nakon opsežnih priprema u školi, u Tallinnu su „razvalili“, te pokupili brojne pohvale međunarodnog stručnog žirija i medalju!

Zajedno s Matejom slavila je i Hanna Plecshberger, učenica Koruške turističke škole iz Villacha, jer su njih dvije nastupale zajedno. Naime, cijelo je natjecanje organizirano na principu timova koje izvlači stručni žiri. Po dolasku u Tallinn i veličanstveno otvorenje u utorak ujutro upriličeno u Nacionalnoj opernoj kući, djevojke su, zajedno s preko 250 drugih sudionika, isti dan poslijepodne imale sastanak s organizatorima i sucima gdje su im objašnjena sva pravila i procedure. Zadatak im je bio pripremiti tri topla napitka i to espresso kavu, cappuccino i jedan topli napitak na bazi kave po vlastitoj recepturi tzv. kavu s potpisom. Recepturu su same osmislile, a idućeg dana, u srijedu imale su nastup. Ono što se od njih tražilo je vrsna priprema, kako u tehničkom, tako i u organoleptičkom i vizualnom smislu, te odlična međusobna komunikacija i profesionalan odnos prema gostima/kušačima, a to su u ovom slučaju bili suci. Uz spomenuto posebno se pazilo na čistoću, urednost, situacijsko snalaženje, a napose i na kreativnost i jedinstvenost u osmišljavanju vlastite recepture.

Prva dva napitka djevojke su pripremile besprijekorno prema svim zadanim parametrima i dobivenim sastojcima, dok su za kavu s potpisom same odabrale sastojke, vodeći računa o predispoziciji koja nalaže da svi sastojci uključujući dekoraciju, moraju biti jestivi. One su se odlučile za kombinaciju pet kockica leda, 2 dcl bezalkoholnog napitka tonic watter preko kojeg su prelile kroz barsku žlicu 0,6 dcl ohlađenog espressa čime su postigle ombre efekt i na sve to dodale su dekoraciju od limuna i mente. Vrijeme pripreme bilo je ograničeno zbog čega je valjalo raditi brzo, pažljivo i promišljeno. No, sve to nije bio problem preloškoj učenici Mateji Munka i njenog partnerici Hanni jer u svojoj je školi u Prelogu imala je prilike i mogućnosti sve to izvježbati.

U samoj školi ističu da su iznimno ponosni na ovaj rezultat i da ova srebrna medalja ima za njih zlatni sjaj. Za ovako malu školu postići takav rezultat na najprestižnijem europskom natjecanju turističko-ugostiteljskih škola svakako nije mala stvar. Veliki je to osobni uspjeh maturantice Mateje, ali i cijele Srednje škole Prelog koja je i ovim natjecanjem još jednom dokazala da radi vrsno i kvalitetno te da njeni učenici ravnopravno pariraju svim najboljim učenicima iz čitave Europe.

Osim natjecanja, ekipa SŠ Prelog sudjelovala je tijekom 5 dana boravka u ovoj sjeveroistočnoj europskoj državi i na sastanku Generalne skupštine AEHT-e, različitim radionicama, masterclassovima i turističkim obilascima koje su im domaćini pripremili, kušati estonske kulinarske specijalitete te uživati u čarima lijepog i povijesno vrlo vrijednog grada Tallinna u kojem se spajaju sjajno očuvana prošlost i suvremeni trendovi istoka i sjevera Europe.

Hoće li Matija Posavec od države tražiti odštetu za pretrpljene duševne boli!?

0

Jučerašnji (ponedjeljak) tekst u listu “Međimurje”, u kojem Matija Posavec, nakon dvomjesečne šutnje, iznosi svoje viđenje hapšenja i privođenja od strane USKOK-a, što je rezultiralo i njegovom ostavkom na mjesto župana, opravdano je izazvao veliko zanimanje javnosti. Osvjetljava mnoga događanja, ali i otvara nova pitanja.

U njemu bivši župan do u detalja secira sve ono za što ga se tereti (uzimanje 10 tisuća kuna i zapošljavanje dviju osoba), da bi se iz svega rečenog moglo zaključiti da ga je USKOK zapravo neutemeljeno pratio i prisluškivao, a onda bez razloga osumnjičio i uhapsio.

Iz Matijine opširne izjave nadalje proizlazi da je USKOK posao obavio traljavo, da nema argumente, da su ga bez razloga vukli po blatu, da je nepravedno sumnjičen… jednom riječju nemaju ništa protiv njega što bi moglo biti utuživo.

Istražne radnje još nisu gotove, jer USKOK ima vremena 6 mjeseci da sve uobliči u optužnicu. Matija Posavec izašao je u javnost prije toga, a njegova izjava kao da je uzeta iz spisa obrane. Vjerojatno će o svemu još biti riječi u javnosti, jer DORH još nije objavio svoj dio priče.

Matija Posavec u svojoj izjavi u listu “Međimurje” kao glavne krivce za sve svoje patnje i duševne boli krivi HDZ, čiji su ga članovi, ističe Posavec, godinu i pol bezrazložno napadali svim raspoloživim oružjem. Među recima se da iščitati da je HDZ i naručio mjere protiv Posavca, što je teška optužba za ovu stranku.

Na kraju, Posavec iznosi tezu da USKOK nema ništa opipljivo protiv njega, zahvaljuje građanima i zaključuje da ovoliku nepravdu ipak nije zaslužio.

Ako je to tako, onda Posavec pod hitno mora tužiti državu i zatražiti odštetu za pretrpljene duševne boli, za patnje njegovih najbližih, prije svega supruge i roditelja, za srozavanje ugleda u dijelu javnosti…

Bilo bi dobro da i o tome kaže koju riječ na konferenciji u četvrtak, jer doista nije u redu da država ovako maltretira i uništava svoje građane, a da nitko za to ne odgovora.

Idemo, Matija, oderi ih!

Mlado vino, pečene guske, vinski gulaš i svečana sjednica u prvom planu

0

Martinjske svečanosti su enogastronomski, kulturni i sakralni događaj kojim se slave, svetac Martin, mlado vino, uspjesi općine, a trajat će tjedan dana s puno radosnih druženja.

Najsjevernija hrvatska općina, a to je Općina Sveti Martin na Muri u četvrtak 11. studenog na blagdan svetog Martina biskupa slavi svoj Dan općine koji pak je dio svečanosti pod nazivom ‘Martinje 2021.’

Program ‘Martinja 2021.’ započinje već u nedjelju 7. studenog u 11 sati i to u kultnoj i povijesnoj kapeli svete Margarete u Kapelščaku svetom misom zahvalnicom za plodove zemlje, ali i za lovce povodom blagdana njihovog zaštitnika svetog Huberta.

U srijedu 10. studenog navečer u 17 sati je sveta misa u župnoj crkvi, a najsvečaniji dio je ulična procesija s prizorom rezanja Martinovog plašta. Na samo Martinje u četvrtak 11. studenog prijepodne su misna slavlja i blagoslov mladog vina, te podjela pečenih gusaka i kestena.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bit će u Kongresnoj dvorani Hotela Golfer Terma Sveti Martin s početkom u 17 sati. Narednih dana sve će biti u znaku mladog vina u ugostiteljskim objektima, klijetima i vikendicama, a vrhunac svih događanja je natjecanje u kuhanju ‘Svetomartinskog vinskog gulaša’ u nedjelju 13. studenog kod Skelarske kuće ( podjela gulaša nakon ocjenjivanja u 15 sati) gdje će biti i druga događanja.

Tradicionalno je proglašenje najboljega mladog vina i krštenje mota u mlado vino tradicijskim običajem. Ovogodišnja Martinje završit će Koncertom ansambla Antiphonus od 17 sati u svetomartinskoj župnoj crkvi.

Direktor Ureda Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak kaže kako smo svi pozvani na svetkovinu Martinja, mlado vino, pečene guske, još pečenije kestenje, ali i misna slavlja koja će oplemeniti dušu, jer bez radosne duše niti Martinje ne bi bilo potpuno. Vidimo se!

‘Da se nazoj rodim, ne bi menjal posla!’

0

Ivan Kovač iz Dekanovca i tzv. Štef iz Domašinca, djelatnici tvrtke Hidtrotehnika iz Čakovca, već 30-ak godina rade na održavanju kanala na velikom području Međimurja: od Štrigove do Kotoribe te od Donjeg Vidovca do Donjeg Mihaljevca. Ovi vodograđevinski radnici po struci, kažu, kose travu oko kanala motornim strojem, ali nepristupačne dijelove i ručnom kosom, te motornom pilom režu granje koje smeta stroju uz kanal. Evo što o tome kažu.

Štef (56) ovaj posao radi već 34 godine, a Ivan (50) 28 godina, međutim niti im je dojadio, niti imaju primjedbi.

– Da se nazoj rodim, ne bi menjal posla! – rekao nam je Štef, a Ivek se u potpunosti složio s njim. Kažu da vole posao koji uključuje kretanje na svježem zraku i boravak u prirodi.

– Kad je jako hladno, ne moramo raditi, onda imamo preraspodjelu. A kad je ljeti jako vruće, malo radimo, a malo se sklonimo u hlad – kažu.

Komunikativni radnici otkrili su nam više i o svojem privatnom životu. Štefovi roditelji bili su gastarbajteri u Švicarskoj, gdje danas živi i radi i njegova starija kći, koja je završila Turističko-hotelijerski fakultet u Puli. Štef je i sam mogao raditi i živjeti u Švicarskoj, međutim umjesto toga izabrao je svoj rodni kraj koji mu je prirastao srcu, Međimurje.

Štef je dakle obiteljski čovjek te ima i mlađu kći, polaznicu gimnazije, a u slobodno vrijeme opet je u prirodi, kao lovac. Član je lovačkog društva Jastreb iz Domašinca već 33 godine. Nekad davno radio je i u GK Međimurju, a iz misli vjerojatno nikad neće moći izbrisati 112 dana koje je kao mladić proveo u ratu, u Grubišnom polju.

S druge strane, Ivek je „stari dečko“, koji u slobodno vrijeme voli druženje s prijateljima, a rado škica i žene te priznaje da bi volio u svom životu pronaći ljubav.

– Dok si mlad, dobar si, a poslije tko te šiša – požalio se Ivan, koji kaže kako jednostavno nije imao sreće u ljubavi. No, nikad nije kasno, a skromni Ivan možda ipak pronađe svoju srodnu dušu.

U svom dvorištu imam stotine guma, a nakon mene sve će ovo otići na otpad

0

Nema prolaznika koji se barem jednom nije zagledao u dvorište automehaničara Ivana Šafarića (67) iz Lopatinca.

– Automehaničar sam od kraja srednje škole, što je više od četrdesetak godina. Umirovio sam se, no svejedno tu i tamo pomognem oko vulkanizerskih poslova dobrim prijateljima. Negdje 92ˈ godine počeo sam se baviti uvozom automobila, a oko 2005. godine taj je posao stao, jednostavno više nije išlo. Nisam želio odustati od automehaničatskog zanimanja i počeo sam se baviti servisom motornih vozila, ponajviše promjenom guma. Do dana današnjeg, moje su ruke radie na tisućama automobila – govori nam Ivan.

Iako se umirovio, posao ga ne napušta. Njegovo dvorište zatrpano automobilskim djelovima i alatima njegova je stvarnost.

– Ovdje živim i u ovoj se stvarnosti budim. Ovaj posao moj je život, a moje dvorište samo je zrcalo moje velike ljubavi prema ovom poslu. Nažalost, moj posao nitko neće naslijediti. Sin Bruno (43) također je automehaničar, ali on radi u Sloveniji. Nema namjeru preuzeti moje carstvo. Sve će ovo nakon mene otići na otpad.

Maloljetnik sjekirom pokušao provaliti u trgovinu u Međimurju: ‘Bio sam pijan’

0
Ilustracija
sjekira

Općinski sud u Čakovcu objavio je danas, 9. studenog, na svojoj oglasnoj ploči odluku prema kojoj se maloljetniku s područja Međimurja izriču odgojne mjere.

Točnije, mora se uključiti u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja time da odradi 60 sati u razdoblju od 6 mjeseci i to tako da se ne ometa njegovo eventualno školovanje ili zaposlenje.

On je, kako stoji u službenim dokumentima, na nagovor dvojice prijatelja prošle godine u studenom sjekirom pokušao razbiti vrata i tako provaliti u trgovinu u Međimurju.

Maloljetnik je u obrani na raspravi naveo da je bio malo pijan, dok su njegov bratić M. K. te I. O. i A. O. bili jače pijani te ga nagovarali da idu provaliti u trgovinu, na što je on pristao.

– Okrivljeni je udarao sjekirom po ulaznim vratima, ali nije uspio potrgati gornju narbu na vratima, a osim toga odvojio mu se metalni dio sjekire od drvene drške pa su stoga odustali od svega. Nije znao da trgovina ima videonadzor. To se desilo po noći. Žao mu je i obećaje da više neće činiti kaznena djela – piše u sudskim dokumentima.

Radi se o maloljetniku koji ne radi, uzdržavaju ga roditelji, živi u izvanbračnoj zajednici, djevojka mu je trudna i uskoro treba roditi.

Podravka gasi tvornicu rajčice u Umagu: ‘Radnicima ponuđena Varaždinska županija’

0
Dusko Marusic/PIXSELL
29.08.2012., Umag - Podravka D.D. tvornica povrca Umag ove dane radi punim kapacitetom, branje i obrada rajcice su u tijeku. Polja rajcice nedaleko Umaga dan prije pocetka berbe stradala su od tuce, pa ce ovogodisnji urod biti manji . Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Podravka će uložiti oko 200 milijuna kuna u svoje proizvodne pogone u Hrvatskoj i inozemstvu ove godine, javlja portal Danica.

No, posebno je zanimljivo novo ulaganje u Podravkinu tvornicu za preradu povrća Kalnik u Varaždinu. Tamo je preseljena cijela nova linija Tetra Pak iz Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu, što bi trebalo “rezultirati konsolidacijom proizvodnje prerađevina na bazi povrća”.

Tim je riječima Podravka, de facto, priznala kako će svi kapaciteti za preradu povrća biti na jednome mjestu – varaždinskoj tvornici Kalnik u koju je proteklih godina u energetsku učinkovitost, nove linije, zdence s vodom i sigurnost uloženo više stotina milijuna kuna.

Još u proljeće demontirana je i premještena u Varaždin nova Tetra Pak A3 Flex proizvodna linija za rajčicu, a oko 30 radnika dobilo je ponudu da radi u varaždinskom Kalniku. Zanimljivo, u umašku je tvornicu bila instalirana tek prije tri godine, što je opet otvorilo spekulacije da Podravka gasi tvornicu u Umagu, piše Danica.

Cijeli članak pročitajte klikom ovdje.