Home Blog Page 3627

Nastupit će mali pjevači iz Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske – gošća Ana Bertić!

0

Ove subote, 6. studenoga, u Strahonincu će se održati Prvi međunarodni dječji festival “Zlatne iskrice”. Organizator je Pjevački zbor Strahoninec, a suorganizatori HDS ZAMP i MDF Razigrane note Zagreb. Priredba će se održati u Domu kulture, u središtu Strahoninca, s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan uz obavezne covid potvrde i maske.

Umjetnički direktor projekta Vladimir Košir Tonka najavljuje da će nastupiti mali pjevači iz Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske (Zagreba, Splita, Varaždina… i naravno Međimurja): Dorotea Prosnik, Luka Veselić, Nika Špoljarić, Anja Đurkin, Bea Alič, Hana Sakač, Karla Magić, Marina Muštra, Karla Masten, Mia Ištvanić, Viktor Kolmar, Elena Manojlović, Monika Jukić, Korina Postružin, Lara Velić, Tia Mikić, Lara Carić i Ena Gogić.

Nastupit će i Pjevački zbor Osnovne škole Strahoninec te gošća večeri Ana Bertić. Voditeljica programa bit će Karmen Špiranec, voditeljica brojnih priredbi i manifestacija te novinarka krapinskog Radija Kaj.

Motivacija za zimski trening – savjeti kako se motivirati za trening u zimskim mjesecima

0

Dolaskom zimskih, hladnijih, kraćih i manje sunčanih dana karatisti Karate kluba Mihovil iz Preloga ovim putem poručuju mladima da ne izgube motivaciju za bavljenje sportom.

Kineziolog Miljenko Krušelj, jedan od vodećih trenera u klubu u svezi toga kaže: -Gubitak volje za sportom u velikoj je mjeri potpomognut i pandemijom koronavirusa. Ljudi, dijelom i zbog straha od zaraze. Stoga, apeliram na mlade da se kreću što je više moguće u ovim jesensko-zimskim uvjetima jer na taj način jačaju imunitet prijeko potreban za zaštitu organizma od raznih virusa te što je također jako bitno – zasigurno sprječavaju epidemiju pretilosti koja vlada na našim prostorima, poručuje Krušelj i dodaje: – U ovim teškim vremenima mladi i njihovi roditelji potiču se na iskorištavanje svakog slobodnog trenutka boraveći u prirodi na svježem zraku i baveći se različitim aktivnostima koje organiziraju udruge na području naše županije kako bi očuvali psihofizičko zdravlje i poboljšali kvalitetu života.  

Treneri u KK Mihovil: Miljenko Krušelj, Luka Marđetko, Maja Šestak i Leona Krušelj (na slici) nadaju se da epidemiološka situacija u zemlji neće utjecati na odluku Stožera o zabrani treninga u zatvorenim prostorima te zajedno s mnogim sportskim stručnjacima apeliraju na sportaše da se cijepe.

Međimurci imali najbolje ocjene na obaveznim ispitima!

0

Početkom prošle godine dosta detaljni statistički podaci vezani uz državnu maturu postali su javno dostupni. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je treću verziju aplikacije Školski e-Rudnik (ŠeR vol. 3), a njena glavna značajka je da je uspjeh na maturi prikazan usporedno sa školskim uspjehom učenika. Ovih dana u Školski e-Rudnik Vol. 3 uneseni su podaci s mature 2021. Iz njih je vidljivo koju su prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima imali maturanti generacije 2021. u svakoj županiji, a najbolja je kao i lani – u Međimurskoj.

Ministarstvo obrazovanja ovih je dana u sklopu aplikacije ŠeR – Školski e-Rudnik (Vol. 3) objavilo rezultate državne mature za školsku godinu 2020./2021.

Međimurci imali najbolje ocjene na obaveznim ispitima

Osim općeg prosjeka na obaveznim predmetima, u aplikaciji je dostupan i podatak o tome koje su prosječne ocjene ostvarivali učenici u svakoj od županija. Podaci su također razdvojeni prema razinama na kojima ih učenici polažu, osnovnoj i višoj.

Prema podacima iz e-Rudnika Ministarstva, isto kao i lani, najvišu prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima imaju učenici Međimurske županije –  na A razini ispita iznosila je 3,45, a na B razini 2,96. Slijedi Grad Zagreb čiji su maturanti na višoj razini obaveznih predmeta imali prosjek 3,40, a na osnovnoj 2,91. Najlošiju prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima mature u 2021. su imali učenici Ličko-senjske županije, 2,91 na A razini, odnosno 2,35 na ispitima B razine.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Branko Sušec: ‘Preporuka je da se nastava održava uživo, ali svaka škola odlučuje sama’

0
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
01.07.2014., Prelog- Pocela je dogradnja OS Prelog za jednosmjensku nastavu. Procelnik za obrazovanje, Branko Susec. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Povodom izrazito velikog broja osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2 cijele Hrvatske, danas je održana presica Nacionalnog stožera civilne zaštite o novim mjerama, nakon čega smo o stanju u školama i što očekivati od ponedjeljka, kratko porazgovarali s načelnikom Stožera civilne zaštite Međimurske županije i ujedno ravnateljem OŠ Orehovica Brankom Sušec.

Dakle, škole od ponedjeljka normalno rade, roditelji mogu odahnuti?
Preporuka Nacionalnog stožera je da zasad sve škole imaju nastavu uživo, no svaka škola može odlučiti zasebno, s obzirom na situaciju, hoće li prijeći potpuno ili samo za određene razrede, na online nastavu. Ako neke škole budu imale ogroman broj onih u samoizolaciji, a mali broj učenika na samoj nastavu, računajte i da nastavnici onda moraju održavati nastavu i voditi brigu o učenicima i uživo i online, što im može predstavljati teret.

Što su pokazali brojevi o broju pozitivnih ili u samoizolaciji po međimurskim školama?
Podatke svih škola na razini čitave županije, o broju djece i nastavnika koji su u samoizolaciji ili zaraženi virusom SARS-CoV-2 ne mogu nam otkriti puno. U srijedu do kraja radnog vremena objavit ćemo koliko je djece pozitivno ili u samoizolaciji, jer sad su bili praznici i ne možemo imati točnu sliku. Neke škole su naime samo prepisale podatke od prošlog tjedna, a ta djeca su do sad već izašla iz izolacije ili samoizolacije. U srednjim školama u srijedu je bilo 7 pozitivnih učitelja, u a osnovnim školama 21. To nije strašno.

Preporuke nacionalnog stožera bile su da ako se ustanovi jedno zaraženo dijete, da se ne šalje u samoizolaciju cijeli razred, već samo djecu koja su sjedila u blizini tog djeteta ili se družila s njime, međutim imamo puno slučajeva da su danas cijeli razredi u samoizolaciji…?
Škole najbolje znaju što im se događa i mogu same donositi odluke o tome je li potrebno da samo određena djeca idu u samoizolaciju ili pak cijeli razred. Također, nije isto je li riječ o nižem razredu osnovne, višem razredu osnovne ili srednjoj školi. Neke škole prešle su na kabinetsku nastavu, neke održavaju nastavu samo u radionici. Ne može se donositi nikakva generalna odluka po tom pitanju.

I sam sam ravnatelj OŠ Orehovica i imao sam situaciju da sam išao i strožim mjerama nego što je propisano od strane HZJZ-a i pokazalo se da je to bio dobar potez jer smo spriječili širenje zaraze u tom razredu. Dok, u drugom slučaju smo odlučili pričekali da vidimo hoće li se još netko zaraziti i sve je pobjeglo. Tako da, ima dobrih i loših iskustava i tu nažalost nema konkretnih pravila.

Što mislite realno, koliko će opstati normalna nastava, može li se zaraza više uopće kontrolirati?
U ovom trenutku ovo je najteže pitanje jer ovakve brojke još nismo imali. Treba stalno pratiti situaciju, nažalost nema univerzalnog savjeta. Zbog prijevoza bismo mogli reći da idemo na sustav sve ili ništa. Ne može, primjerice, samo jedna škola raditi, a pokrenut je cijeli sustav prijevoza.

Javni poziv za predaju seminara, završnih i diplomskih radova ili doktorskih disertacija vezanih uz Mursko Središće

0
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
23.02.2021., Mursko Sredisce- Mursko Sredisce, grad rudara. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prošle je godine najavljen javni poziv za studente s područja Međimurske županije za prijavu seminara, završnih radova, diplomskih radova ili doktorskih disertacija vezanih uz Mursko Središće. S danom 4. studenim 2021. isti je javi poziv raspisan, pa svi koji su u protekloj akademskoj godini pisali nešto što je od velikog značaja za Grad Mursko Središće, svoj rad mogu prijaviti na natječaj i osvojiti nagradu od 4.500,00 kn. Sve što treba je poslati svoj rad na adresu [email protected] . U prosincu će se sastati povjerenstvo za ocjenjivanje radova i odlučiti tko je zaslužio nagradu. Postoji mogućnost i da Grad Mursko Središće rad objavi u digitalnom ili tiskanom obliku.

            Ujedno ovime najavljujemo isti poziv i svake sljedeće godine. Pisanje tako ne mora biti samo akademska obaveza, već studente može voditi i do nagrade. Dakle, studenti Međimurja, bavite se najsjevernijim gradom i budite nagrađeni.

Cijeli javni poziv pročitajte ovdje.

Općina Donji Kraljevec raspisala natječaj za studentske stipendije

0

Općina Donji Kraljevec objavila je natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima koji se školuju na preddiplomskim, stručnim, integriranim i diplomskim studijima u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, a koji imaju prebivalište na području Općine Donji Kraljevec.

Ukupno će se dodijeliti 32 stipendije studentima za akademsku godinu 2021./2021. i iznosit će 500 kuna mjesečno za studente koji studiraju u Čakovcu, Varaždinu i Koprivnici te 700 kuna mjesečno za one koji studiraju u Zagrebu i udaljenim gradovima Hrvatske, kao i u inozemstvu.

Za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti obrazac prijave, te dostaviti sljedeću dokumentaciju:

– potvrdu o redovnom upisu na visoku školu ili fakultet s naznakom smjera i studijske godine

– presliku osobne iskaznice roditelja i studenta

– izjava kandidata ukoliko je dijete samohrane majke ili oca

– preslika svjedodžbe I., II., III. I IV. Razreda srednje škole i svjedodžba završnog ispita (za studente prve godine studija), odnosno potvrda fakulteta o položenim ispitima i prosjeku ocjena

-potvrda o podmirenim obavezama prema Općini Donji Kraljevec

– uvjerenje o dohocima članova zajedničkog domaćinstva s dodatnim potvrdama.

Sve informacije i dokumentaciju možete vidjeti na stranici Općine Donji Kraljevec ovdje.

204 nova slučaja u Međimurskoj županiji

0
Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 392 uzoraka, od čega je evidentirano 204 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 52% od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji

U protekla 24 sata oporavilo se 97 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 046. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 76 411 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, otpušten je 1 pacijent, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 67 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba  8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

Poznati su ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Općine Sveti Martin na Muri

0

Poznati su ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Općine Sveti Martin na Muri.

Redom su to: Matija Trstenjak iznimno uspješan športski biciklist, zatim Svetomartinske mažoretkinje pobjednice na mnogim državnim natjecanjima, Tatjana Hažić vlasnica OPGa, turistička, voćarska i vinogradarska djelatnica, DVD Sveti Martin na Muri i DVD Lapšina nesebični u pomaganju sprječavanja širenja zaraze COVID19 i prečasni Ivan Herceg, donedavni svetomartinski župnik i čuvar sakralne baštine i vjerskog života žitelja Župe i Općine Sveti Martin na Muri.

Priznanja će dobitnicima biti uručena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća 11. studenog u Termama Sveti Martin.

Chef Rudolf Stefan otkriva nam najbolji recept tijesta za pizzu i burek

0
binary comment

Za Rudolfa Štefana malo tko nije čuo. Već godinama njegov restoran Pelegrini slovi za najbolji hrvatski restoran po izboru Dobrih restorana. A za Čakovečke mlinove odlučio je otkriti nekoliko svojih tajni…

TIJESTO ZA BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 750g brašna za burek
– 10g soli
– 400ml vode
– 50ml suncokretovog ulja
– 100g maslaca

Postupak:

1.) Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka.

2.) Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih.

3.) Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.

4.) Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature.

5.) Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.

6.) Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.

7.) Kada ste razvaljali, rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža.

8.) Stavite ga u posudu koja dobro prenosi temperaturu.

9.) Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.

ČEVAPČIĆ BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 350g sirovih čevapčića
– 500g pasata od rajčice
– 150g luka
– tabasco umak (opcionalno)
– 4 režnja češnjaka
– 1dl maslinovo ulje
– Sol
– Papar
– 20g nasjeckani peršin
– 2dl crveno vino
– 0,1dl aceto od jabuke ili jabučni ocatž

Postupak:

1.) U široki lonac stavite maslinovo ulje. Ugrijte ga i dodajte sitno nasjeckani luk.

2.) Prodinstajte luk 15-ak minuta na laganoj vatri te dodajte sitno nasjeckan češnjak i prodinstajte ga oko 5 minuta.

3.) Zalijte vinom i pustite da iskuha.

4.) Sirove čevapčiće iskidajte na manje komadiće i pecite na tavi na jakoj vatri. Dodajte passatu i malo vode po potrebi. Začinite soli, paprom, peršinom i dodajte tabasco umak (opcionalno). Kuhajte 40-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.

5.) Smjesa je gotova kada je dovoljno gusta da može puniti u tijesto.

6.) Prije pečenja, pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.

BUREK S INĆUNIMA BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 1kg pelata u konzervi
– 300g luka
– 3 češnja češnjak
– 80g slanih očišćenih inćuni
– 1dl maslinovog ulja
– origano
– sol
– 20g šećer
– 1dl bijelo vino

Postupak:

1.) Prebacite pelate na pleh te ih pecite u pećnici na 230 stupnjeva jedan sat.

2.) U međuvremenu ugrijte ulje u posudi te dodajte lsitno nasjecakn luk i dinstajte 15ak minuta (dok ne uvene).

3.) Kada je luk gotov, dodajte češnjak narezan na listiće te dinstajte još 10-ak minuta, no pazite da ne zagori.

4.) Zatim dodajte vino, pustite da iskuha, dodajte tostirane pelate i pustite da kuha 30-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.

5.) Dok se pelati kuhaju dodajte malu žlicu soli i sećer.

6.) Pelate malo zdrobite i kada je smjesa gotova te dovoljno gusta, dodajte inćune, origano i ostale začine po želji.

7.) Pustite da se ohladi pa punite u tijesto.

8.) Prije pečenja pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.

CHEESECAKE BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 400g Svježi sir
– 200g sirni namaz (kremasti sir)
– 3 kom jaja
– 5g aroma vanilije
– 180g šećer
– 40g maslac
– 150g McVitie’s keksi
– 200g mileram

Postupak:

1.) U posudi pomiješajte svježi sir, sirni namaz i jaja. Izmiksajte i zatim dodajte aromu 2gr vanilije i 120gr šećer.

2.) Istučenu smjesu bez pritiskanja prebacite na cjedilo. Ostavite u hladnjaku dva sata, da se iscijedi.

3.) McVitie’s kekse zdrobite na krupnije komade. Tostirajte (zapržite) ih na rastopljenom maslacu.

4.) Tostirane kekse pomiješajte u smjesu od sira te punite tijesto.

5.) Kad je burek ispečen, polijte ga smjesom od 3gr arome vanilije, milerama i 60gr šećera te pustite u ugašenoj pećnici 10 minuta da se stisne. Prelijte ga mileramom (zaslađenim po želji).

6.) Prije pečenja pleh namastite maslacem kako se burek ne bi zalijepio.

TIJESTO ZA PIZZU BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 500g brašna za pizzu
– 300g mlake vode
– 35g ulja
– 2,5g suhog kvasca
– 15g soli
– 5 žličica šećera

Postupak:

1.) Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu.

2.) Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.

3.) Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.

4.) Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije.

5.) Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.

Prva verzija: Klasično pečenje na 220°C

Nadjev za pizzu:

– 120 ml passate od rajčica začinite s 2 g soli, 10 ml maslinova ulja i 1g origana
– 10 listova svježeg bosiljka
– 100 g svježe cherry rajčice
– 50 ml vinaigrette od rajčica
– 120 g mozzarella
– Vinaigrette od rajčica:

– 300g cherry rajčica
– 75g maslinovog ulja
– 75g suncokretovog ulja
– 50g jabučnog otca
– 3-4 listića bosiljka
– Sol
– Papar

Postupak:

1.) Na oblikovano tijesto dodajte začinjenu passatu i mozzarelu.

2.) Pecite na 220°C 6-7 minuta (ako je pećnica slabija onda i 10 minuta). Ako možete pecite na 250°C, što veća temperature – to bolje.

3.) Kada je pizza gotova, na vrh dodajte listiće bosiljka, cherry rajčice i vinigret od rajčica.

Druga verzija: Parenje i pečenje

Postupak:

1.) Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga).

2.) Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.

3.) Nakon što ste obavili proces parenja, tijesto pecite u pećnici 5 do 6 minuta na 225°C.

Nadjev za pizzu:

– Passata (začinite sa soli, maslinovim uljem i paprom)
– Sirove trakice tikvice (začinite sa soli i uljem)
– Ukiseljeni luk
– Krema od tune

Krema od tune:

– 250g tune iz konzerve
– 50g majoneze
– 50g sirnog namaza
– 2 žličice tabasco umaka
– 30g Kapari
– mljevena paprika
– sol
– papar
– maslinovo ulje ili ulje češnjaka (ako nemate ulja češnjaka, dodajte jednu trećinu prostisnutog češnja češnjaka u maslinovo ulje)

Izmiksajte sve sastojke.

Tapenada:

– 100g suhih rajčica
– 50g miješanih maslina (otkoštene)

Izmiksajte sve sastojke.

Ukiseljeni luk:

– 500g ljubičastog luka
– 200ml biljnog ulja
– 50ml limunovog soka

1.) Luk očistite, narežite na ploške i blanširajte u kipućoj vodi 2 minute. Ocijedite, ohladite i dobro posušite kuhinjskom krpom.

2.) Biljno ulje i limunov sok miksajte štapnim mikserom oko minutu.

3.) Luk stavite u posudu i prekrijte mješavinom ulja i limuna. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja.

Postupak:

1.) Nakon procesa parenja, dodajte passatu i ispecite.

2.) Kad je pizza ispečena, dodajte tikvice, kremu od tune, tapenadu i ukisljeni luk.

Treća verzija: Parenje i friganje – PANCEROTA

Tijesto možete pariti kada ga napunite sa sljedećim sastojcima:

Nadjev:

– 200g skute
– 50g bučinine sjemenke istostirane na tavi na maslinovom ulju
– 75 ml bučino ulje
– 2g sol
– Papar po osobnom ukusu
– Svježi začini za želji (timijan, bosiljak)

Sastojci za kremu od tikve:

– 1 manja butternut tikva
– 20g šećer
– 2g soli
– Maslinovo ulje
– Papar

Postupak:

Očistite i narežite tikvu. Začinite ju svim začinima i ostavite da se odmara 10-12 minuta. Pecite na 225°C na 20 do 25 minuta. Kada je gotova, izmiksajte i dodajte maslinovog ulja po želji.

Postupak:

Izvaljajte tijesto u krug željene veličine. Tostirane bučine sjemenke pomješajte sa svim sastojcima. To je nadjev s kojim napunite tijesto na pola kruga, a drugu polovicu presavinite i zatvorite u oblik polumjeseca.

3.) Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.

4.) Nakon parenja, pancerotu frigajte u ulju dok ne postane zlatno žuta.

5.) Na gotovu pancerotu stavite kremu od tikve.