Home Blog Page 3626

Općina Donji Kraljevec raspisala natječaj za studentske stipendije

0

Općina Donji Kraljevec objavila je natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima koji se školuju na preddiplomskim, stručnim, integriranim i diplomskim studijima u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, a koji imaju prebivalište na području Općine Donji Kraljevec.

Ukupno će se dodijeliti 32 stipendije studentima za akademsku godinu 2021./2021. i iznosit će 500 kuna mjesečno za studente koji studiraju u Čakovcu, Varaždinu i Koprivnici te 700 kuna mjesečno za one koji studiraju u Zagrebu i udaljenim gradovima Hrvatske, kao i u inozemstvu.

Za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti obrazac prijave, te dostaviti sljedeću dokumentaciju:

– potvrdu o redovnom upisu na visoku školu ili fakultet s naznakom smjera i studijske godine

– presliku osobne iskaznice roditelja i studenta

– izjava kandidata ukoliko je dijete samohrane majke ili oca

– preslika svjedodžbe I., II., III. I IV. Razreda srednje škole i svjedodžba završnog ispita (za studente prve godine studija), odnosno potvrda fakulteta o položenim ispitima i prosjeku ocjena

-potvrda o podmirenim obavezama prema Općini Donji Kraljevec

– uvjerenje o dohocima članova zajedničkog domaćinstva s dodatnim potvrdama.

Sve informacije i dokumentaciju možete vidjeti na stranici Općine Donji Kraljevec ovdje.

204 nova slučaja u Međimurskoj županiji

0
Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 392 uzoraka, od čega je evidentirano 204 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 52% od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji

U protekla 24 sata oporavilo se 97 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 046. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 76 411 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, otpušten je 1 pacijent, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 67 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba  8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

Poznati su ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Općine Sveti Martin na Muri

0

Poznati su ovogodišnji dobitnici Javnih priznanja Općine Sveti Martin na Muri.

Redom su to: Matija Trstenjak iznimno uspješan športski biciklist, zatim Svetomartinske mažoretkinje pobjednice na mnogim državnim natjecanjima, Tatjana Hažić vlasnica OPGa, turistička, voćarska i vinogradarska djelatnica, DVD Sveti Martin na Muri i DVD Lapšina nesebični u pomaganju sprječavanja širenja zaraze COVID19 i prečasni Ivan Herceg, donedavni svetomartinski župnik i čuvar sakralne baštine i vjerskog života žitelja Župe i Općine Sveti Martin na Muri.

Priznanja će dobitnicima biti uručena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća 11. studenog u Termama Sveti Martin.

Chef Rudolf Stefan otkriva nam najbolji recept tijesta za pizzu i burek

0
binary comment

Za Rudolfa Štefana malo tko nije čuo. Već godinama njegov restoran Pelegrini slovi za najbolji hrvatski restoran po izboru Dobrih restorana. A za Čakovečke mlinove odlučio je otkriti nekoliko svojih tajni…

TIJESTO ZA BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 750g brašna za burek
– 10g soli
– 400ml vode
– 50ml suncokretovog ulja
– 100g maslaca

Postupak:

1.) Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka.

2.) Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih.

3.) Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.

4.) Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature.

5.) Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.

6.) Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.

7.) Kada ste razvaljali, rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža.

8.) Stavite ga u posudu koja dobro prenosi temperaturu.

9.) Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.

ČEVAPČIĆ BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 350g sirovih čevapčića
– 500g pasata od rajčice
– 150g luka
– tabasco umak (opcionalno)
– 4 režnja češnjaka
– 1dl maslinovo ulje
– Sol
– Papar
– 20g nasjeckani peršin
– 2dl crveno vino
– 0,1dl aceto od jabuke ili jabučni ocatž

Postupak:

1.) U široki lonac stavite maslinovo ulje. Ugrijte ga i dodajte sitno nasjeckani luk.

2.) Prodinstajte luk 15-ak minuta na laganoj vatri te dodajte sitno nasjeckan češnjak i prodinstajte ga oko 5 minuta.

3.) Zalijte vinom i pustite da iskuha.

4.) Sirove čevapčiće iskidajte na manje komadiće i pecite na tavi na jakoj vatri. Dodajte passatu i malo vode po potrebi. Začinite soli, paprom, peršinom i dodajte tabasco umak (opcionalno). Kuhajte 40-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.

5.) Smjesa je gotova kada je dovoljno gusta da može puniti u tijesto.

6.) Prije pečenja, pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.

BUREK S INĆUNIMA BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 1kg pelata u konzervi
– 300g luka
– 3 češnja češnjak
– 80g slanih očišćenih inćuni
– 1dl maslinovog ulja
– origano
– sol
– 20g šećer
– 1dl bijelo vino

Postupak:

1.) Prebacite pelate na pleh te ih pecite u pećnici na 230 stupnjeva jedan sat.

2.) U međuvremenu ugrijte ulje u posudi te dodajte lsitno nasjecakn luk i dinstajte 15ak minuta (dok ne uvene).

3.) Kada je luk gotov, dodajte češnjak narezan na listiće te dinstajte još 10-ak minuta, no pazite da ne zagori.

4.) Zatim dodajte vino, pustite da iskuha, dodajte tostirane pelate i pustite da kuha 30-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.

5.) Dok se pelati kuhaju dodajte malu žlicu soli i sećer.

6.) Pelate malo zdrobite i kada je smjesa gotova te dovoljno gusta, dodajte inćune, origano i ostale začine po želji.

7.) Pustite da se ohladi pa punite u tijesto.

8.) Prije pečenja pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.

CHEESECAKE BUREK BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 400g Svježi sir
– 200g sirni namaz (kremasti sir)
– 3 kom jaja
– 5g aroma vanilije
– 180g šećer
– 40g maslac
– 150g McVitie’s keksi
– 200g mileram

Postupak:

1.) U posudi pomiješajte svježi sir, sirni namaz i jaja. Izmiksajte i zatim dodajte aromu 2gr vanilije i 120gr šećer.

2.) Istučenu smjesu bez pritiskanja prebacite na cjedilo. Ostavite u hladnjaku dva sata, da se iscijedi.

3.) McVitie’s kekse zdrobite na krupnije komade. Tostirajte (zapržite) ih na rastopljenom maslacu.

4.) Tostirane kekse pomiješajte u smjesu od sira te punite tijesto.

5.) Kad je burek ispečen, polijte ga smjesom od 3gr arome vanilije, milerama i 60gr šećera te pustite u ugašenoj pećnici 10 minuta da se stisne. Prelijte ga mileramom (zaslađenim po želji).

6.) Prije pečenja pleh namastite maslacem kako se burek ne bi zalijepio.

TIJESTO ZA PIZZU BY RUDOLF ŠTEFAN ZA ČAKOVEČKE MLINOVE

Sastojci:

– 500g brašna za pizzu
– 300g mlake vode
– 35g ulja
– 2,5g suhog kvasca
– 15g soli
– 5 žličica šećera

Postupak:

1.) Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu.

2.) Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.

3.) Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.

4.) Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije.

5.) Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.

Prva verzija: Klasično pečenje na 220°C

Nadjev za pizzu:

– 120 ml passate od rajčica začinite s 2 g soli, 10 ml maslinova ulja i 1g origana
– 10 listova svježeg bosiljka
– 100 g svježe cherry rajčice
– 50 ml vinaigrette od rajčica
– 120 g mozzarella
– Vinaigrette od rajčica:

– 300g cherry rajčica
– 75g maslinovog ulja
– 75g suncokretovog ulja
– 50g jabučnog otca
– 3-4 listića bosiljka
– Sol
– Papar

Postupak:

1.) Na oblikovano tijesto dodajte začinjenu passatu i mozzarelu.

2.) Pecite na 220°C 6-7 minuta (ako je pećnica slabija onda i 10 minuta). Ako možete pecite na 250°C, što veća temperature – to bolje.

3.) Kada je pizza gotova, na vrh dodajte listiće bosiljka, cherry rajčice i vinigret od rajčica.

Druga verzija: Parenje i pečenje

Postupak:

1.) Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga).

2.) Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.

3.) Nakon što ste obavili proces parenja, tijesto pecite u pećnici 5 do 6 minuta na 225°C.

Nadjev za pizzu:

– Passata (začinite sa soli, maslinovim uljem i paprom)
– Sirove trakice tikvice (začinite sa soli i uljem)
– Ukiseljeni luk
– Krema od tune

Krema od tune:

– 250g tune iz konzerve
– 50g majoneze
– 50g sirnog namaza
– 2 žličice tabasco umaka
– 30g Kapari
– mljevena paprika
– sol
– papar
– maslinovo ulje ili ulje češnjaka (ako nemate ulja češnjaka, dodajte jednu trećinu prostisnutog češnja češnjaka u maslinovo ulje)

Izmiksajte sve sastojke.

Tapenada:

– 100g suhih rajčica
– 50g miješanih maslina (otkoštene)

Izmiksajte sve sastojke.

Ukiseljeni luk:

– 500g ljubičastog luka
– 200ml biljnog ulja
– 50ml limunovog soka

1.) Luk očistite, narežite na ploške i blanširajte u kipućoj vodi 2 minute. Ocijedite, ohladite i dobro posušite kuhinjskom krpom.

2.) Biljno ulje i limunov sok miksajte štapnim mikserom oko minutu.

3.) Luk stavite u posudu i prekrijte mješavinom ulja i limuna. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja.

Postupak:

1.) Nakon procesa parenja, dodajte passatu i ispecite.

2.) Kad je pizza ispečena, dodajte tikvice, kremu od tune, tapenadu i ukisljeni luk.

Treća verzija: Parenje i friganje – PANCEROTA

Tijesto možete pariti kada ga napunite sa sljedećim sastojcima:

Nadjev:

– 200g skute
– 50g bučinine sjemenke istostirane na tavi na maslinovom ulju
– 75 ml bučino ulje
– 2g sol
– Papar po osobnom ukusu
– Svježi začini za želji (timijan, bosiljak)

Sastojci za kremu od tikve:

– 1 manja butternut tikva
– 20g šećer
– 2g soli
– Maslinovo ulje
– Papar

Postupak:

Očistite i narežite tikvu. Začinite ju svim začinima i ostavite da se odmara 10-12 minuta. Pecite na 225°C na 20 do 25 minuta. Kada je gotova, izmiksajte i dodajte maslinovog ulja po želji.

Postupak:

Izvaljajte tijesto u krug željene veličine. Tostirane bučine sjemenke pomješajte sa svim sastojcima. To je nadjev s kojim napunite tijesto na pola kruga, a drugu polovicu presavinite i zatvorite u oblik polumjeseca.

3.) Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.

4.) Nakon parenja, pancerotu frigajte u ulju dok ne postane zlatno žuta.

5.) Na gotovu pancerotu stavite kremu od tikve.

Stožer donio nove mjere, evo što se sve mijenja!

0
Robert Anic/PIXSELL
24.02.2021., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic. Photo: Robert Anic/PIXSELL

U našoj su zemlji zabilježena 6932 nova slučaja zaraze. Od početka pandemije testirano je 3,155,683 osobe. Na bolničkom liječenju je 1711 osoba, od kojih su 231 na respiratoru. U odnosu na jučer to je 25 novih bolesnika. U posljednja 24 sata zaprimljeno je u bolnice 307 bolesnika. U protekla 24 sata imamo 36 preminulih. 9 je osoba cijepljeno s dvije doze, jedna s jednom dozom. Od početka pandemije imamo 9400 osoba. Od početka pandemije utrošeno je 3,658,686 doza cjepiva.

U zadnjih tjedan dana imali smo 19.726 novooboljelih, dok je u prvih pet dana prošlog tjedna bilo 17.157 novooboljelih. Imamo 15 posto više novooboljelih. Trenutna incidencija u RH prosječna je 1238,48, rekao je Capak.

– Mi smo trenutno na 23 mjestu u EU. Lošije od nas su Litva, Slovenija, Latvija i Estonija. Najniže incidencije imaju Malta i Španjolska. Što se tiče smrtnosti, nalazimo se na 21 mjestu u EU, dodao je.

Nacionalni stožer je razmatrajući aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji i okruženju zaključio kako su u narednom razdoblju ključna tri smjera djelovanja: postići što veću procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja koja su potencijalni izvori širenja bolesti i treće postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti koje se neće ograničivati što se može dokazati testiranjem ili COVID potvrdom. Stožer je donio odluku kojom se ograničavaju okupljanja, a stupa na snagu već sutra. Zabranjuje se održavanje svih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o događaju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Za isto suglasnost treba dati Stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave. Drugo, pooštravaju se dodatno mjere za održavanje svih javnih događanja u zatvorenim prostorima gdje će sudjelovanje s COVID potvrdom biti obvezno korištenje maske i održavanje razmaka, dosad to nije bilo obvezujuće. I dalje vrijedi mjera zabrane održavanja javnih okupljanja na kojem je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Iznimno moći će se održati javno okupljanje s više od 100 osoba na otvorenom ako to odobri HZJZ.

Sva javna okupljanja moraju završiti do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde. Sportska natjecanja u zatvorenom i na otvorenom će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde, te nose medicinske maske za lice u zatvorenom. 

COVID potvrde će se uvesti i za državne i javne službe. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja covid-potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti, rekao je Božinović, dodavši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, do 15. studenoga se može uvesti obveza posjedovanja COVID potvrde za ulazak u teretane, fitness centre, kafiće i restorane, sportske dvorane.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

U subotu predstava “Čuk sedi” u Domu kulture u Maloj Subotici

0

U subotu, 06. studenog 2021. godine u Domu kulture u Maloj Subotici s početkom u 19:00 sati održati će se predstava “Čuk sedi” kojoj je autor i redatelj Vladimir Mesarić. Predstavu će odigrati članovi poznate međimurske Grupe SARCAS, MAKAMUS iz Murskog Središća i Ženske vokalne skupine Sveti Marko iz Selnice, dok će scenu osmisliti i urediti Studio Reci Da iz Čakovca.

Ulaz je besplatan.

O PREDSTAVI:

Nakon više od pedeset ljeta slučajno se susreću dva prijatelja iz rane mladosti. Puni emocija prisjećaju se svoga djetinjstva šezdesetih godina prošlog stoljeća. Neizostavno se nameće vječita dvojba, je li bilo bolje nekad, ili danas. Iskonskom međimurskom popevkom, poezijom i vrckavim kazališnim dijalozima umjetnici “XENIX”-a mlađim naraštajima oslikavaju davne šezdesete, a one malo vremešnije vraćaju u vrijeme kad su čvrsto vjerovali da mogu promijeniti svijet…

*Predstava će se održati sukladno epidemiološkim mjerama.

Provjerite dimnjake i bojlere!

0

Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom.

Kako bi spriječili ovakve nepoželjne posljedice i svoje domove pred ove zimske dane učinili sigurnijima, PU Međimurska daje nekoliko korisnih savjeta: 

  • plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva,
  • pregledati i očistiti dimnjake i dimovodne kanale od strane dimnjačara kao ovlaštene i stručne osobe prilikom svake promjene goriva ili uređaja za loženje
  • provesti savjete dimnjačara bez odlaganja i poštivati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,
  • redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica.

Također vodite računa da:

  • ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,
  • prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
  • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
  • provjerite sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
  • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
  • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
  • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.

Obavezno pozovite dimnjačara:

  • ukoliko dimnjak dobro „ne vuče“,
  • kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,
  • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,
  • ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Samo ispravno izveden sistem grijanja je onaj kojim se može koristiti na siguran i pouzdan način – ističe PU Međimurska.

Upravljao vozilom unatoč zabrani i to pod utjecajem alkohola te prošao na crveno

0
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U četvrtak, 4. studenoga 2021. godine oko 13,45 sati u Čakovcu, Ulici Zrinsko-Frankopanskoj policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec su prilikom kontrole prometa zaustavili osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnjak s područja Općine Nedelišće.

          Prilikom obavljanja kontrole vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u količini od 2,55 g/kg te je na raskrižju Zrinsko-Frankopanske ulice i Ulice Globetka gdje se upravlja promet semaforima, usprkos crvenom svjetlu ušao vozilom u raskrižje.

Također je utvrđeno da je upravljao prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.

41-godišnji vozač je ranije već dva puta pravomoćno kažnjavan za počinjenje takvih prekršaja, zbog čega mu je temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama  privremeno oduzet osobni automobil.

Nakon utvrđenih činjenica, uz optužni prijedlog u kojem je predloženo zadržavanje, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima i novčana kazna, okrivljeni vozač doveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu.

Nakon saslušanja sudac je prihvatio prijedlog policije i odredio 41-godišnjaku zadržavanje u trajanju do 15 dana te je predan u zatvor u Varaždin, dok će odluku o prekršajima donijeti u redovnom postupku – javlja PU Međimurska.

Javni poziv za dodjelu pomoći umirovljenicima povodom nadolazećih blagdana

0

Općina Orehovica raspisala je Javni poziv za dodjelu pomoći umirovljenicima povodom nadolazećih blagdana.

Sve detaljne informacije možete pronaći na web stranici Općine Orehovica, to jest na ovom linku.

Svoju strast prema lovu nastavit će u „vječnim lovištima“

0

Silno mnoštvo ožalošćenih, prijatelja, suradnika, štovatelja i znanaca okupilo se je 28. listopada  na čakovečkom zadnjem počivalištu kako bi posljednji puta na put bez povratka ispratili bolešću izmućeno tijelo 85-godišnjeg Ede Pongraca. Ispraćaj je obavljen uz sve vjerske počasti koje mu je odao fra. Josip Župan čemu su se pridružili vodeći međimurski lovci, odnosno članovi LD „Patka“  Donjeg Vidovca/Sveta Marija, društva kojem je pripadao od trenutka kada je ušao u lovstvo, a bilo je to kada je bio izuzetno mlad, točnije kada je imao 26 godina. Nad otvorenom rakom stoga se je od njega u ime lovaca „Patke“ i Međimurja oprostio Mario Gašparić, predsjednik LD Patka Donji Vidovec/Sveta Marija kao i žitelja Svete Marije i Donjeg Mihaljevca, odakle je bio pokojnik porijeklom i gdje je jedno vrijeme radio u OŠ. Oproštajni govor bio  bi predug kada bi u njega sazdali sva Edina lovačka postignuća koja su bila usmjerena  prema strasti i ljubavi prema lovstvu i prirodi.

Prisjetio se Gašparić njihovog zadnjeg lova na fazane i njegovih riječi upućenih upravo njemu: “Ti ćeš biti novi predsjednik društva. Prepoznao je u svakom koji je došao u naše redove sve njegove vrline koje je usavršavao savjetima. Ti si u meni vidio ono što ja nikada nisam slutio“, istaknuo je Gašparić te dodao kako su ga mladi izuzetno voljeli i cijenili vidjevši u njemu uzor, ne samo kao lovca već kao i pedagoga koji je bio u službi malog čovjeka. Govoreći dalje, Gašparić je drhtavim glasom dodao: „Danas ćemo pucati, ali ne na divljač već tebi u čast u znak poštovanja za sve što si učinio za lov i lovstvo“.  Rekao je kako će im Edo nedostajati kao uvodničar u lovačku etiku, određivanje najboljeg lovca, održavanju brojnih pozdravnih govora…..

Devetero lovaca s puškama u ruci, udaljeni od mjesta ukopa, imali su  po dvije patrone iz kojih je prethodno izvađena sačma te su počeli pucati pojedinačno u zrak s lijeva na desno u nejednakim vremenskim razmacima simulirajući situaciju kao u stvarnom lovu. Nakon toga su  lovci u raku bacili jelovu grančicu simbol  zahvale i putokaz pokojniku da nastavi lovom u „vječnim lovištima“.

Međimursko lovstvo odlaskom Ede Pongraca izgubilo je mnogo, a to mnogo je zapisano u njegovoj bogatoj biografiji iz koje ćemo izdvojiti podatak njegove veličine. “Edo Pongrac je kao dugogodišnji  lovac, nositelj niza lovačkih priznanja, a među njima i najvećeg – Zlatne plakete Hrvatskog lovačkog saveza za dugogodišnji doprinos razvoju lovstva, koju je primio krajem 2009. godine. Cijeli je život, do mirovine, radio u prosvjeti i politici, a obnašao je značajne funkcije u Lovačkom savezu Međimurja, čiji je neko vrijeme bio predsjednik, a u Hrvatskom lovačkom savezu  je 1997. godine izabran za dopredsjednika krovne lovačke udruge.  Od prvog dana je član Lovačkog društva “Patka” iz Donjeg Vidovca.Rođen je u Donjem Mihaljevcu, a od 1974. živio u Čakovcu. Dva sina, Darko i Mladen i unuk Matija također su aktivni lovci, svi su u Čakovcu, ali su članovi „Patke“, društva u kojem je Edo bio sve, od običnog lovca, tajnika  te u više navrata predsjednik…..

Edin pogled na lovstvo uvijek je bio: „Biti lovac je čast i zaista mnogi imaju krivu sliku o lovstvu. Ja ne govorim o lovu, nego o lovstvu – jer lovstvo znači prvo uzgoj, drugo zaštitu divljači, a tek na trećem mjestu je lov. U sve godine, koliko sam lovac, nikada mi nije bilo važno hoću li odstrijeliti nešto. Uvijek mi je važnije bilo druženje, boravak u prirodi…Ta ljubav prema prirodi kod mene je uvijek bila, a i sada je vrlo jaka.“

Nije nezamariva i njegova uloga u školstvu gdje je počeo raditi kao učitelj u OŠ Donja Dubrava. Posto je nastavnik TZK kada je završio PA Čakovec. Od školske godine 1972./73, do 1974./75, bio je direktor OŠ Marija na Muri (op. a. današnja Sveta Marija). Potom je otišao  u Čakovec na rukovodeće mjesto u Otvoreno radničko učilište pa potom u „političke vode“ pa u Odjel za školstvo u Međimurskoj županiji gdje je ostao do umirovljenja.

Osim ranije spomenutih muških članova obitelji, najveća potpora u svemu bila mu je i ostala supruga Franciska kao i kći Željka.