Home Blog Page 3501

Moto Mrazovi posjetili i Orehovicu, Podbrest i Vulariju!

0

U nedjelju, 26. prosinca 2021. godine, na blagdan svetog Stjepana, mještani općine Orehovice imali su puno razloga za radosne trenutke. Uz pahulje snijega, koje su se konačno udostojile pojaviti, u naseljima Orehovica, Podbrest i Vularija, mještane su iznenadili i Moto Mrazovi.

Dolazak bajkera obučenih u Djede Mrazove dogodio se zahvaljujući dogovoru s načelnicom Općine Orehovica Dijanom Novak, koja je ovim događajem željela obradovati mještane.

Nakon kratke vožnje naseljima, Moto Mrazovi obradovali su prisutnu djecu podjelom slatkiša i zajedničkim druženjem uz fotografiranje.

U Oporovcu obilježena godišnjica smrti Ivana Sokača

0

U utorak, 28. prosinca, u Oporovcu obilježena je godišnjica smrti Ivana Sokača, poginulog hrvatskog heroja iz Domovinskog rata.

Svijeće su upalili predstavnici Grada Preloga, Mjesnog odbora Oporovec te  braniteljskih udruga s područja Preloga.

O ratnom putu Ivana Sokača govorio je Slavko Markač, a minutom šutnje odana je počast Ivanu Sokaču, kao i svim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Svijeće su upalili i predstavnici Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995. Varaždin.

Hrvatski branitelj, pukovnik Ivan Sokač, bio je zapovjednik 104. brigade koji je aktivno sudjelovao u obrani Hrvatske sve do ranjavanja, od posljedica kojeg je preminuo 1991. godine. 

Za Novu godinu spremite odličan recept sa kiselim kupusom, repom i raštikom!

0

Kako već nalaže tradicija koju njegujemo godinama, ali i običaji, na samu Novu godinu na stolu mora biti sarma. A znate li zašto upravo sarma, koje je značenje? Smatra se da kupus predstavlja novac zbog svojih presavijenih listova, a to znači da će sljedeća godina biti puna novaca i dobitaka.

Ali, mi smo se pobrinuli da ove godine ipak jedete nešto slično, ali i puno, puno bolje – i s još zdravijim sastojcima!

Tanja Dominić, nutricionistica poznatija kao FITBABA svakodnevno na svom Instagram profilu donosi ukusne i zanimljive recepte koji su posebni upravo po svojim sastojcima, pa je teško izdvojiti samo par njih jer su zaista svi posebni na svoj način, a Tanja je u svom poslu pravi stručnjak! Osim toga, ovo je mjesto kamo se uputiti kada želite zdrave i fit recepte te nutricionističke savjete.

Recept koji vam donosimo je kombinacija sezonskih namirnica, pa se zato nemojte ustručavati probati raštiku kao jedno od izuzetno hranjivog, zelenog lisnatog povrća. Ona sadrži velike količine vitamina i minerala – od vitamina A, B, C, E i K. Osim toga, poznata su brojna ljekovita svojstva raštike poput toga da smanjuje kolesterol, dobra je za zdravlje kostiju i probavu, čuva jetru, a bogata je kalijem, cinkom, magnezijem, fosforom, željezom… Važno ju je znati kako pripremati kako bi sačuvala sve svoje hranjive sastojke.

Osim raštike, u ovom receptu pronaći ćete još iznimno hranjivih sastojaka poput kiselog kupusa koji je već poznata niskokalorična delicija, a ujedno ljekovita hrana koja podiže imunitet, a i nama Međimurcima jako dobro poznata. Također, tu je i repa koja se na žalost koristi sve manje, a zimska je hrana bogata vitaminom C. U receptu ne izostaje ni mesnog dijela – pa uz suha rebra i mljeveno meso, ovaj obrok sadrži i piletinu, a sve to nadopunjeno je finim povrćem poput mrkve i paprike te začinima.

U nastavku donosimo odličan recept kojeg jedva čekamo isprobati, a isprobajte ga i vi te pokušajte ove godine napraviti nešto drugačije, novije i zdravije za sebe i cijelu svoju obitelj, a istovremeno da to bude vrhunskog okusa, sastava i najboljih sastojaka koje sezona može ponuditi!

A našu Tanju obavezno zapratite na Instagramu @fitbabaofficial!

KISELINA PO MOM GUŠTU

500 g kiselog kupusa
500 g kisele repe
dobra šaka mlade raštike
4 kom suhih rebara
500 g mljevenog mesa (napraviti okruglice)
500 g pilećeg filea
5 žlica suhe mrkve
5 žlica žute paprike
7 žlica suhog luka
4 žlice suhog peršina
4 zlice crvene paprike
češnjak, sol, papar, chili

Napraviti mesne okruglice, prodinstati, maknuti… Staviti iskomadanu piletinu, prodinstati, izvaditi, prodinstati kupus, pa repu, deblji kraj raštike… Naliti vode, vratiti mesne okruglice, dodavati začine… Prije kraja dodajte piletinu i savršeno jelo je tu! Meso stavljajte po svom guštu, ali ovu kombinaciju kupusa, repe i raštike svakako probajte!

‘Dragi moji, sve napreduje, osim OŠ Prelog – potrebna joj je generalka!’

0

„Zahvaljujem Vam na suradnji i u ovoj godini koja je iza nas. Zahvaljujem Vam što ste pratili naše pokušaje da naš Grad Prelog u kojem živimo, učinimo boljim i ljepšim mjestom za živjeti“, rekao je gradonačelnik Grada Preloga predstavnicima medijima na održanom prijemu za predstavnike medija u četvrtak, 30. prosinca 2021. godine u gradskoj vijećnici, uz predaju prigodnih poklona i druženje uz domjenak.

Ujedno se osvrnuo na nedavne događaje koji će Međimurje učiniti još boljim mjestom za život, a to je vladina financijska injekcija za Sjever Hrvatske.

– Iz Razvojnog sporazuma Sjever, posebno bih istaknuo donošenje okvira za suradnju na razvojnim projektima od interesa za županije sjevera Hrvatske: izgradnja željezničke pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Zagreb, izgradnja brze ceste Čakovec – Varaždin – Krapina, kao i rasterećenje prometa na državnim cestama na području Međimurske i Varaždinske županije izgradnjom čvora autoceste kod Turčišća i brzom cestom koja se spaja na postojeću autocestu u Mađarskoj i Sloveniji – rekao je Ljubomir Kolarek, dodavši:

– Za Grad Prelog posebno je važna rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog vrijedna 75,5 milijuna, koja će promijeniti njegovu sliku. Moram istaknuti i kako je Osnovnoj školi Prelog potrebna generalna promjena kako bismo sredili sportsku dvoranu i omogućili jednosmjensku nastavu. Osnovna škola Prelog mora biti temelj razvoja Preloga, ona je naša budućnost. I ne može i ne smije izgledati onako kako izgleda danas.

Gradonačelnik je istaknuo i kako u su u Gospodarskoj zoni Prelog Sjever nastavljeni radovi na proširenju, te kako je nastavljena izgradnja Aglomeracije Dubrava, nastavlja se projekt Aqua Adventures na Marini, a Prelog je već godinama, zahvaljujući sjajnoj suradnji jedinica lokalne samouprave, okupljenih u Pre-komu, u vrhu Hrvatske u odvajanju otpada.

– Vama, Vašim obiteljima, želim zdravlje i puno uspjeha u Novoj 2021. godini! – zaključio je svoj govor Ljubomir Kolarek.

No Images found.

Prošla je godina tuge i zla koju Nikola Besedić neće zaboraviti

0

– Prvi međimurski vatrogasci, nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, dobili su zapovijed glavnog vatrogasnog zapovjednika dana 30. prosinca 2020. godine u prijepodnevnim satima te su kroz nekoliko sati bili spremni za polazak za grad Sisak – priča danas Nikola Besedić junior, tajnik VZ Međimurske županije, vatrogasac koji je na Banovini proveo najviše vremena. Bili su to profesionalni vatrogasci JVP Čakovec.

– Sljedeći dan točnije 31. prosinca 2020. godine prema zapovijedi istog zapovjednika u Općinu Majur je u poslijepodnevnim satima krenula ekipa dobrovoljnih vatrogasaca iz VZ Međimurske županije, a i K9 team JVP Čakovec, potražni pas Nero i njegov vodič vatrogasac Josip Sušec. Na sam dan nove 2021. godine spomenuti vatrogasci radili su na sanaciji krovišta, dimnjaka, pripremi terena i postavljanju tvrdih podloga u dvorištima razrušenih kuća za privremeni smještaj stanovnika općine Majur, otklanjanja urušenog građevinskog materijala s prometnica i prilaza kao i druge slične radnje kako bi se pokušao koliko toliko nastaviti život na tom potresom zahvaćenom području – ispričao je Nikola koji je njima zapovijedao.

Rekao je kako je u tim danima na terenu ukupno izmijenilo preko 150 vatrogasaca u 10 smjena, a raspoređeni su bili u Petrinji i Sisaku i općina Majur.

– Termini u kojima smo tamo boravili bili su između 31.12.2020. do 09.01.2021. godine, i ponovno smo se vratili u periodu 29.01. do 31.01.2021. godine – kaže Nikola i nastavlja:

– Ja sam bio od samog početka do kraja u navedenim datumima u općini Majur, te me je načelnica općina Majur gospođa Klementina Karanović odredila za zapovjednika za njenu Općinu, gdje sam zapovijedao svim međimurskim vatrogascima kako su dolazili u smjenama na spomenuto područje, a odradili smo “lavlji” posao na zadovoljstvo mještana i čelnih ljudi Općine, a u kontaktu sam s vatrogascima DVD-a Majur, načelnicom i s ljudima kojima sam tamo radio te pratim stranicu FB općine Majur što se dešava i kako napreduje obnova – kaže s odmakom od godinu dana.

Pitajući ga danas, kakvo je njegovo mišljene o obnovi „njegove“ Općine, Nikola će reći:

– Smatram da se možda premalo i malim koracima daje važnost da u ovim zimskim mjesecima mještani općine nisu ni nakon godine dana od potresa adekvatno smješteni ( imaju privremeni smještaj, no ipak u 21. stoljeću zavrjeđuju više. Neki su otišli nakon potresa, neki su ostali, a ti koji su ostali znaju što su im prioriteti da nastave svoj život. No također smatram da je “netko” zakazao jer se već odavno trebalo pomoći ljudima u nevolji koja ih je zatekla – odgovara te dodaje:

-Naš trud vidio se svakim danom sve više i više radom na terenu i pomoći ljudima i nema tih pokretnina ni nekretnina ni materijalnih stvari od jedne jedine male, ali srcem izrečene riječi HVALA. Želio bih istaknuti da sam kao zapovjednik međimurskih vatrogasaca, i ostalih vatrogasaca koji su se tamo zatekli kako bi pomogli ljudima u nevolji, izrazito ponosan i zahvalan svima na učinjenom dobrovoljnom radu i pomoći, zanemarivši svoje najmilije djecu i obitelj, prijatelji i rodbinu, jer kad se nešto dogodi vatrogasci su ti koji ostavljaju sve i idu tamo gdje je njihova pomoć potrebna – završio je s dozom tuge i ponosa.

On je u svemu najbolji, to mu priznaju i njegovi kolege

0
binary comment

Osamostaljivanjem Republike 1991. godine Hrvatske međimurski vinogradari prestali su viškove grožđa isporučivati u susjedi Ljutomer i Ormož, ne zato što su to tako naprosto htjeli nego su Slovenci stavili zabranu na uvoz grožđa iz Međimurja, što se radilo tridesetak godina prije, a i Hrvatska je napadnuta od Srba, Četnika i JNA, pak dobri ‘sosedje’ ostaviše Hrvate iz Međimurja na cjedilu. Međimursko vinogradarstvo i vinarstvo poprima modernije izglede, kako u načinu proizvodnje ili stvaranja vina, isto tako i u izboru sorti trsova koje će zasaditi te načinu kako ti trsovi biti zasađeni razgranati uz žice nosilice težine rozgvi i grozdova.

Počeli su međimurski vinogradari nabavljati strojeve za obradu vinograda i opremu za podrume, punionice vina i kušaonice. Snažilo se međimursko vinogradarstvo i vinarstvo do 2000. godine, a već 2021. godine međimurska vina dobivaju visoka odličja, a sve kasnije je lijepa priča koja traje i plodove obilate donosi. Dolazi prvo naraštaj Franje Lovreca, Martina Jakopića, Stjepana Matanovića, Franje Lebara, Ivana Karlovčeca, Franje Bobnjara, Juraja Nemca, Vladimira Kocijana, Zdravka i Rajku Dvanajščak, Zlatka Belovića, Antona Kocijana, Alojza Novaka i Alojza Tomšića koji su jasno odredili kakvo vinogradarstvo treba biti i sve ozakonili.

Njihovi apostoli vinu dali sjaj od zvijezda sjajniji

I dolazi 2001. godina koja je gotovo preobrazila štrigovsko vinogorje, a seniori su iznjedrili sjajni naraštaj VINSKIH ASOVA koji stvaraju vina kojima mogu rijetko koja ili niti koja konkurencija biti. I u Domovini i u Svijetu. U prvom naletu su to: Rajko Cmrečnjak, Boris Novak, Novak-HUDIN, Bojan Štampar, Branimir Jakopić, Josip Ranteš dr. Zvonimir Bartolić, Zvonko Belović, Milan Židov, Milivoj Kosi, KNEHTEL-Medenjak, Joža Turk i Željko Medved i Zvonimir Petković. Ovi muževi stvoriše puno toga za štrigovsko vinogradarstvo i vinarstvo i donšahu zlatna, srebrna i brončana odličja kao i priznanja sa sajmova i izložba vina diljem lijepe naše Hrvatske.

I onda dolaze svetinje vinarske, a s njima vrhunska vina, decanteri, pjenušci, izborne i kasne berbe i nove hektare gorica. Ta vinska mladež, ta elita pred kojom se svaki Vinar mora koljena svoja prignuti i priznati visost njemu i vinu. A ti zlatni dečki su: Marko Cmrečnjak, Petar Kocijan, Robert Horvat, Davida Štampar, Marija Novak Posavec, Josip Turk (mlađi), Filip Palašek, Tea Dvanajščak Vuković, Zdenka Medenjak, Krunoslav Kossi, Martin Novak, Tatjana Hažić, Saša Bartolić, Krešimir Lovrec i Damir Belović. Oni pak su složni kako je međimurski vinar desetljeća Marko Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Mnoge spomenute vinare pitao s ranije, ali i minulih dana, je li Marko Cmrečnjak najbolji međimurski vinar?

– Apsolutno, sto posto, Marko je naš najbolji mladi vinar, zna više od svih nas i iako mi je konkurencija, slobodan sam kazati kako je puno boli od mene, iako je mlađi – riječi su Roberta Horvata. I njegov otac odmah do stola kaže kako je u prvom redu Marko dobra osoba, a onda i veliki stručnjak, veliki među velikima.

– Osim toga imao je mogućnosti nazočiti brojnim predavanjima, ocjenjivanjima i susretima, gdje je stekao saznanja, pretočivši dio toga u vinarski posao.

– Je, je, toga nej skora, Marko je savršeni vinar, što pokazuju brojna odličja, evo Decanter i publika. I dobar čovjek je, kazao je Petar Kocijan. Već prije lijepe riječi o Marku rekli su doajeni profesor Franjo Lebar i Zdravko Dvanajščak. Ovo je naš izbor i vjerujemo kako je pravi. To pak znači kako ćemo još nekoliko dugih ljeta piti Markova vina, posebice ona koja savršenima nazivamo.

Postavlja se sustav videonadzora na Osnovnoj školi Sveta Marija

0

Općina Sveta Marija svake godine, u skladu sa svojim mogućnostima i prema potrebama, financira Osnovnoj školi Sveta Marija potrebnu opremu. Prošle godine to je bio interaktivan ekran, a ove godine to je videonadzor za OŠ Sveta Marija, čije postavljanje je još u tijeku, te komada i regal za Područnu školu u Donjem Mihaljevcu, ukupne vrijednosti 21.000 kuna.

Videonadzor uključuje kamere sa svake strane škole, koje će tako 24 sata dnevno snimati prostore oko škole, sa svih strana. Potreba za videonadzorom bila je jasna kao dan, s obzirom da se znale događati stvari koje naizgled nikome ne mogu pasti na pamet.

Nepodopštine su, prema riječima načelnice Đurđice Slamek i mještana, uključivale i razbijanje staklenih flaša te čupanje novoposađenih maćuhica u školskom dvorištu! Postavljanje videonadzora svakako će biti korisno i kao prevencija eventualnom nasilju među učenicima u prostoru oko škole.

– Ideja o uvođenju sustava videonadzora postoji već dulje vrijeme, prvenstveno s ciljem očuvanja okoliša i imovine škole. Bilo je slučajeva uništavanja imovine škole, osobito vikendom i za vrijeme praznika, no u posljednje vrijeme takvih je slučajeva sve manje. Zahvaljujem svima koji se prema imovini škole ponašaju odgovorno i time je ostavljaju u nasljeđe sljedećim generacijama – rekla nam je ravnateljica škole Gorana Šavora Peter te dodala:

Gorana Šavora Peter

– Međutim, u tijeku je izgradnja školske sportske dvorane i vrtne sjenice koju će naši učenici i učitelji koristiti za učenje na otvorenom te smo odlučili djelovati preventivno i spriječiti i njihovo uništavanje. Zahvaljujem Općini Sveta Marija koja prepoznaje naše potrebe te nam je financirala sustav videonadzora. Također, od strane Općine kupljena je i komoda te regal za našu Područnu školu Donji Mihaljevec, koji su nam bili potrebni, a posebno će im se obradovati naši učenici jer će konačno svatko od njih imati prostor za izlaganje svojih radova kojih zaista ne nedostaje.

Unatoč lošem vremenu, primijetili smo da radovi na izgradnji školske sportske dvorane i dodatnih učionica OŠ Sveta Marija odlično napreduju, što smo također zabilježili fotoaparatom.

No Images found.

Uručene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima

0
binary comment

U Gradskoj su vijećnici prijepodne uručene nagrade i priznanja u sklopu akcije Čovjek – ključ uspjeha u turizmu koju tradicionalno provodi Turistička zajednica grada Varaždina.

Čovjek – ključ uspjeha u turizmu nacionalni je program Hrvatske turističke zajednice, koji se provodi s ciljem podizanja razine gostoljubivosti i stvaranja klime dobrodošlice u destinaciji, a Turistička zajednica grada Varaždina na lokalnom ga nivou provodi već 11. godinu zaredom.

Ove su godine u sklopu akcije uručene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima u 11 kategorija te nagrada za životno djelo koja je posthumno dodijeljena Srećku Dragišiću.

Ključ uspjeha u svemu, a posebice u turizmu je čovjek. Kulturne, prirodne i gastronomske atrakcije temelj su privlačnosti destinacije, ali ono što destinaciju čini uspješnom, nisu samo njezine „vanjske“ ljepote već duh, atmosfera i emocije koje ona prenosi na goste i zbog čega joj se gosti vraćaju ili ju preporučuju svojim krugovima prijatelja i poznanika.

Prvi i posljednji dojam o nekoj destinaciji ostavljaju ljudi i to ne samo turistički djelatnici već sve osobe s kojima posjetitelj dolazi u kontakt, bilo da se radi o zaposlenicima u smještajnom objektu, restoranu, kafiću, turističkim informatorima i vodičima, ali i vozačima taksija,  službenicima, ljudima koji rade u trgovinama ili ih turisti na ulici pitaju za smjer. Svi oni sudjeluju u stvaranju osjećaja dobrodošlice, sigurnosti i ugode kod gostiju i svi su oni zaslužni za uspjeh destinacije.

Stoga nagrada „Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“ ima zaista veliku važnost jer skreće pažnju na najvažniji resurs i najvažniju vrijednost u turizmu, a to je – ljudskost.

NAGRAĐENI U AKCIJI ČOVJEK – KLJUČ USPJEHA U TURIZMU U 2021.

AGENCIJSKI DJELATNIK

Martin Gustinčić, Galileo travel d.o.o.
Godine staža u predmetnom zanimanju: 9
Rad u agenciji uključuje svakodnevnu i kontinuiranu komunikaciju ne samo s partnerima i suradnicima već i strankama odnosno turistima. Pritom su komunikativnost, fleksibilnost i otvorenost važne osobine koje omogućavaju da se u tom poslu bude uspješan. Gospodin Gustinčić duhovita je i smirena osoba koja uvijek pronađe brzo i adekvatno rješenje svih problema, ali i želja stranaka. Komunikativan je i fleksibilan s velikom voljom za učenjem i svladavanjem novih zadataka uz predlaganje novih i inovativnijih načina rada, te prezentaciju istih.

TURISTIČKI VODIČ

Olivera Petrović, tvrtka Abfab adventures j.d.o.o.
Godine staža u predmetnom zanimanju: 8
Turistički vodiči interpretatori su povijesti, kulture i duha grada. Oni nisu tu samo da gostima pričaju priče o najvažnijim atrakcijama i vrijednostima već da im približe i što znači biti Varaždinac i kako izgleda neizmjerna ljubav prema svom gradu.

Kao dugogodišnja članica Udruge turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina gospođa Olivera Petrović uvijek se isticala velikom motiviranošću ne samo za vođenje grupa već i za osmišljavanje novih sadržaja i programa kojima posjetiteljima želi pružiti što bolje iskustvo i zabavu. Bila je jedan od inicijatora kostimiranog vođenja „Varaždin bu zgorel“, a ove je godine osmislila i igru „Potraga za blagom u Varaždinu“ i mapu koja će moći i drugim vodičima poslužiti za rad.

Uz ovaj projekt, ponudila je i još jednu novu turu za grad Varaždin „S pivom o pivu na pivu“ koja je bila uvrštena i u program Ljeta u Varaždinu. Uz sve to, gospođa Olivera je i licencirani vodič za čak 11 županija.

RECEPCIJSKI DJELATNIK

Igor Martinjak, Park boutique hotel
Godine staža u predmetnom zanimanju: 5

Recepcija je prva i posljednja točka koju gosti u hotelu vide, a prvi dojam često je presudan kod stvaranja slike ne samo o hotelskoj kući i njezinoj kvaliteti već i o cijeloj destinaciji.

Kao zamjenik glavnog recepcionera gospodin Martinjak, uz neodoljivi osmijeh i vedar duh lako rješava sve poslovne situacije, odgovorno izvršava svoje dnevne zadatke, voli upoznavati nove ljude te brinuti o njihovim i najmanjim željama s posebnom pažnjom. Aktivno govori engleski, španjolski, slovenski i njemački jezik.
Svojim profesionalnim stavom i iznimnom ljubaznošću daje gostima sve potrebne informacije o gradu te ih rado upoznaje s kulturnom, povijesnom, gastronomskom i prirodnom baštinom sjeverozapadne Hrvatske. Gostima je neka vrsta prijatelja koji im otkriva tajne destinacije, a zadovoljstvo gostiju smatra velikom motivacijom u poslu.

KONOBAR

Rajko Zuber, Office bar, Medonja d.o.o.
Godine staža u predmetnom zanimanju: 20

Rajko Zuber već je dvadeset godina zaštitni znak ugostiteljstva na glavnom varaždinskom trgu, nekada u sklopu tvrtke Ekos, a danas u sklopu tvrtke Medonja.

The Office bar u kojem gospodin Rajko radi popularan je kafić na Korzu, a Rajko je njegov svojevrsni zaštitni znak. Njegovo zarazno dobro raspoloženje i optimizam stvaraju dobru atmosferu ne samo u ugostiteljskom objektu u kojem radi već i na samom trgu. On je komunikativan, duhovit, uvijek nasmijan, ali i iznimno profesionalan, uslužan i motiviran. Rajko Zuber, kao jedan od najomiljenijih i najpoznatijih ugostiteljskih djelatnika u Varaždinu stoga zaslužuje svoju „okruglu“ obljetnicu oplemeniti i dodatnim, potpuno zasluženim priznanjem.

KUHAR

Marin Sambolek, restoran Nobel, hotel Turist
Godine staža u predmetnom zanimanju: 5,5

Marin Sambolek iznimno je vrijedan, kreativan i poslu posvećen kuhar koji je svoje talente i neizmjernu energiju usmjerio upravo ovom obliku turističke ugostiteljske djelatnosti. Gospodin Marin je aktivni sudionik brojnih natjecanja te je dobitnik brojnih nagrada među kojima se ističu Zlatna medalja mladih kuhara 2014. u Umagu, srebrne medalje na Svjetskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. i Global chef challengeru u Pragu 2017. te brončane medalje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luxemburgu 2018., Nacionalnom prvenstvu Hrvatske 2019. te Svjetskoj olimpijadi u Stuttgartu 2020, a član je i hrvatske kulinarske reprezentacije.

DJELATNICA HOTELSKOG DOMAĆINSTVA

Mirjana Vrbanec Trtinjak, hotel Varaždin
Godine staža u predmetnom zanimanju: 2

Hoteli su gostima dom izvan kuće. Osim čistoće, urednosti i profesionalnosti, najuspješniji i najkvalitetniji hoteli svojim gostima pružaju i dodatnu razinu usluge, a to su ljudskost i komunikativnost djelatnika koji, osim što su marljivi i predani poslu, stvaraju i osjećaj dobrodošlice.
Gospođa Vrbanec Trtinjak svoj posao obavlja upravo na taj način: učinkovito i predano uz visoku razinu ljubaznosti i otvorenosti. Mirjana je osoba na koju se uvijek može računati i osloniti u svakoj situaciji.

PRIVATNI IZNAJMLJIVAČ

Krunoslav Ratkajec, apartmani Ratkajec
Godine staža u predmetnom zanimanju: 3

Apartmani Ratkajec su dio projekta „Kuće za odmor s pričom“ koji privlači sve veću pažnju turističke javnosti i predstavlja jedan od uspješnijih projekata te vrste u Hrvatskoj. „Priče“ smještajnog objekta ispričane su kroz arhitekturu, predmete, doživljaj i ugođaj svake kuće, a upravo to je ono što gosti traže i žele i što ovaj projekt izdvaja od brojnih sličnih. Jedan od uspješnijih i zanimljivijih sudionika ovog oblika promocije privatnog smještaja u kontinentalnoj Hrvatskoj su apartmani „Ratkajec“ koji su u svoju „priču“ utkali i vrhunsku uređene i opremljene smještajne objekte s wellness prostorom, zabavnim prostorijama i apartmanima od 75m2 te su u posljednjih godinu dana ostvarili čak 508 noćenja i 86 dolazaka.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Davor Peretić, PU Varaždinska
Godine staža u predmetnom zanimanju: 23

Da bi neka manifestacija bila uspješna, ona mora biti sigurna. Sigurna u smislu da se posjetitelji, organizatori i izvođači moraju osjećati ugodno, da znaju da sustav koji regulira njihov rad funkcionira te da sve nužne i neophodne službe budu uigrane i koordinirane. Davor Peretić je dugogodišnji policijski službenik u PP Varaždin, koji na temelju svog bogatog iskustva, posebice u domeni komunikacije i rada sa stranim državljanima na području grada Varaždina, predstavlja izuzetno važnu kariku u organizacijskom i provedbenom dijelu raznih turističkih događanja i manifestacija poput Špancirfesta i Adventa.

Gospodin Peretić je tijekom velikih manifestacija u svakodnevnom kontaktu s brojnim dionicima turizma poput iznajmljivača smještaja, turističkim zajednicama, hotelima, inspekcijskim službama te poduzećima koja zapošljavaju strane državljane i njegov je doprinos stoga veoma važan.

VATROGASAC (od ove godine nova kategorija),

Sebastijan Cikač, Javna vatrogasna postrojba Varaždin
Godine staža u predmetnom zanimanju: 7

Vrlo ljubazna, strpljiva, komunikativna, stručna, kolegijalna i nadasve pouzdana osoba koja povjerene zadatke ispunjava na vrijeme i točno. Voli raditi u timu i uvijek je spreman pomoći ostalim kolegama. Preuzima inicijativu i često predlaže nove ideje i rješenja. Sve je to od presudne važnosti u poslu u kojem je njegova prisutnost važna zbog osjećaja sigurnosti, ali i povjerenja da će, ukoliko se pojavi potreba, biti smiren i siguran.

DJELATNIK U HORTIKULTURNOM UREĐENJU

Marijan Majhen, Parkovi d.d.

Godine staža u predmetnom zanimanju: 19
Dio privlačnosti destinacije Varaždin je i posebna pažnja koju hortikulturnom uređenju grada posvećuju djelatnici komunalnog poduzeća Parkovi. Uredne, kreativno osmišljene i brižno održavane zelene površine nisu samo ugodna vizura grada već i znak visoke razine svijesti o estetskoj važnosti okoliša za stvaranje ugodne atmosfere. Dugogodišnje radno iskustvo gospodina Majhena u hortikulturnim poslovima te njegovo bogato međunarodno iskustvo čine ga važnim dijelom tog velikog mehanizma stvaranja turističke vrijednosti Varaždina.

DJELATNIK NA POSLOVIMA ČIŠĆENJA I ODRŽAVANJA JAVNIH POVRŠINA

Željko Petak, Čistoća d.o.o.
Godine staža u predmetnom zanimanju: 25

Održavanje čistoće javnih površina težak je zadatak jer svakodnevni život, a posebice u turistički aktivnijim dijelovima godine, nosi mnoge izazove kako grad održati urednim i čistim, na način na koji građani i gosti to očekuju. Gospodin Petak se u tom zahtjevnom poslu ističe marljivošću, nenametljivošću i posvećenošću detaljima. Cijenjeni je član tima i odlikuje se komunikativnošću i ljubaznošću kako prema suradnicima, tako i prema korisnicima usluga.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO – posthumno se dodjeljuje Srećku Dragišiću

Srećko Dragišić

Postati simbolom jednog grada ne može svatko. Srećko Dragišić bio je, uz Stari grad, vijećnicu , purgare i Špancirfest prepoznatljivi simbol Varaždina. Ovjekovječen na milijunima fotografija i u bezbrojnim sjećanjima, „verglaš“ Srećko bio je skroman, pošten i omiljen čovjek koji je ljubav prema svom gradu izražavao nevjerojatnom pozitivnom energijom, nepogrešivim stilom i unikatnošću svoje pojave i karaktera. Srećko i njegova supruga Vesna utjelovili su gradski duh Varaždina, uveseljavali i posjetitelje Varaždina, ali i same Varaždince, kojima je šetnja povijesnom jezgrom grada bila nezamisliva bez veselog i nostalgičnog zvuka vergleca i toplog osmijeha omiljenog Srećka.

Grad Čakovec od 1. siječnja skraćuje vrijeme naplate parkiranja i smanjuje naknade za razvoj gospodarstvenicima

0
Grad Čakovec
Ljerka Cividini

S prvim danom nove godine, građane Grada Čakovca i poduzeća koja posluju na području grada, čeka nekoliko pozitivnih novosti koje će se direktno odraziti na troškove života i poslovanja.

Prva je vezana uz naplatu parkiranja na području Čakovca. Prema dogovoru gradonačelnice Ljerke Cividini s GKP Čakom, cijena sata parkiranja ostaje 3 kune, no smanjuje se vrijeme trajanja naplaćivanja. Umjesto od 8 do 19 sati radnim danom, parkiranje će se na svim parkiralištima koja su pod naplatom naplaćivati od 8 do 15 sati. Subotom se parkiranje naplaćuje od 8 do 13 sati, dok je u nedjelju besplatno. Treba napomenuti da će se od iduće godine pojačano kontrolirati parkiranje unutar stambenih zona. Dnevna parkirna karta koju plaćaju svi koji se zateknu bez plaćene karte, poskupljuje s 50 na 80 kuna.

Drugo, smanjena je naknada za razvoj koju preko računa za vodu i kanalizaciju plaćaju trgovačka društva koja posluju na gradskom području. Ona je sa 2,60 smanjena na 1,50 kuna po kubnom metru. Ta naknada koristi se za financiranje izgradnje komunalnih vodnih građevina. Temeljem analize prihoda koje Međimurske vode ostvaruju po ovom nametu te planiranim investicijama, zaključeno je da se on može smanjiti. Taj novac ostat će čakovečkim gospodarstvenicima.

Užina svim osnovnoškolcima, nema naplete prireza građanima ni tvrtkama poreza na potrošnju

Grad Čakovec je u Proračunu za 2022. godinu osigurao i sredstva za plaćanje školske užine za djecu koja dolaze iz višečlanih obitelji. Tako će obitelji za drugo dijete u školi plaćati pola cijene, a za treće i svako naredno bit će oslobođeni plaćanja školske užine. Planirano je da ova mjera traje samo do kraja aktualne školske godine, jer su u proračunu predviđena sredstva za užinu za sve čakovečke osnovnoškolce.

I na kraju, Čakovec je i dalje grad u kojem, unatoč visokom komunalnom standardu te velikim troškovima koje njegovo održavanje i razvijanje povlači, građani ne plaćaju prirez, a tvrtke Porez na potrošnju.

Nagradu za najbolju ‘Inovaciju godine’ osvojila tvrtka TEHNIX Đure Horvata iz Međimurja

0

Udruga inovatora Hrvatske i ove je godine tradicionalno dodijelila nagradu za najbolju „Inovaciju godine“, a nagradu je osvojila tvrtka TEHNIX d.o.o. Đure Horvata iz Međimurja sa inovacijom „Tehnologija bioreaktorskog kompostiranja i proizvodnja EKO komposta“

– Ovogodišnji domaćin dodijele nagrade je bio Fakultet strojarstva i brodogradnje koji je nedavno predstavio i novoosnovani Studij mehatronike i robotike koji uz ostale njihove programe predstavlja veliki inovacijski potencijal koji aktivno sudjeluje sa gospodarskom zajednicom – kazao je dekan prof.dr.sc. Dubravko Majetić.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga kazao je da se nagrada „Inovacija godine“ dodjeljuje za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske.

Spomenuo je i da Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske već pet godina rade na tome da spoje akademsku zajednicu s gospodarstvom, a Udruga inovatora Hrvatske danas broji 50-ak članica, od čega su jedna trećina udruge i savezi inovatora, jedna trećina su inovativne tvrtke, a jedna trećina su fakulteti.

Ocjenjivački sud Udruge inovatora Hrvatske odredio je 3 finalista; tvrtku Tehnix – Đuro Horvat „Tehnologija bioreaktorskog kompostiranja i proizvodnja EKO komposta“, HS Produkt – inovaciju Marka Filipovića i Igora Stojkovića “Ćelija za robotsko pročišćavanje srha”, te JEL-TOM – inovaciju Franje Pokrajčića “Mobilne Box barijere – sustav za zaštitu od poplava”.

Dobitnik nagrade Đuro Horvat osvrnuo se kako je njegova tvrtka koja danas zapošljava 600 ljudi odavno prepoznala vrijednost znanja. Za inovaciju godine je kazao kako su imali inovativan pristup da se iz biorazgradivog otpada, koji se do sada odlagao na deponije i tako stvarao ekološke probleme, proizvodi kvalitetno organsko gnojivo koje je temelj za proizvodnju zdrave hrane. Ujedno je usavršen tehnološki postupak gdje se vrijeme proizvodnje komposta skraćuje sa 6 na 2 mjeseca. Također je napomenuo da se inovacija razvijala 2 godine uz pomoć akademske zajednice.