Home Blog Page 3310

Dio glumačke elite Međimurja okupit će se u Domu kulture u Žiškovcu

0

KUD Žiškovec, kao i prije tri godine kada su organizirali ‘Vikend amaterskih kazališta’, a sada prije 25. Festivala kazališnih amatera Međimurja okupit će u svoj sredini dio glumačke elite Međimurja sudionika festivala pod imenom Dramsko druženje.

Uz domaćina dramskog druženja, koji će se predstaviti predstavom „Ivek i Micika“, vidjet ćemo glumce iz KUD „Mura“ s predstavom „Kanal“ i glumce KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće koji će izvesti predstavu „Afera“.

Domaćini pozivaju sve ljubitelje predstava s kazališnih dasaka da dođu u ponedjeljak 18. travnja u 15,30 sati u Dom kulture u Žiškovec gdje će manifestacija biti održana.

FOTO Međimurke prošetale gradom i pokazale stylish kombinacije

0

Promjenjivo vrijeme nije zaustavilo Međimurke da na Veliku subotu prošeću centrom Čakovca. Pošto je prohladno i dalje prevladavaju dugi rukavi, a samo one najhrabrije građanke obukle su haljine.

Za oko objektiva naše kamere zapele su brojne pripadnice ljepšeg spola.

Provjerite u fotogaleriji…

Evidentirana su 22 pozitivna nalaza, oporavilo se 36 osoba

0
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
07.12.2020., Cakovec - Medjimurje postalo najzarazenija regija u Europi. Zupanijska bolnica Cakovec. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 44 uzorka, od čega su evidentirana 22 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 50% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna pacijenta na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata oporavilo se 36 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 132. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 122 389 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenata pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih osoba, otpuštene su 3 osobe. Nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti utorkom i petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Udruzi ‘Pomoć neizlječivima’ Međimurske županije pridružile se tri nove članice

0

Na prvom ovogodišnjem sastanku udruge Pomoć neizlječivima Međimurske županije svi su članovi izrazili radost što su u njihove redove, a željne pomoći, došle tri nove članice. Radost je još veća jer je riječ o medicinskom osoblju.

Od sada će onima kojima je pomoć najpotrebnija pomagati Renata Tisaj, mag.med.techn., nastavnica u čakovečkoj Srednjoj školi i njezina kolegica Silvija Novak, bacc.med.techn. Njihov dolazak među ljude velika i humana srca popraćen je pljeskom, a posebno se pljeskalo Viktoriji Čurila, učenici 5. Razreda – smjer medicinska sestra-tehičarka opće njege. Na upit, što je mladu Viktoriju privukli u udrugu Viktorija je rekla:

– Prije svega želja da pomognem najtežim bolesnicima jer sam se uvjerila kakva i kolika je uloga članova udruge kada su njegovali moju baku. Konačno, to je moja buduća struka. Sada kada sam postala članicom postala sam još jača i hrabrija – rekla je ponosno.

Zasluge za njihov dolazak u udrugu pripadaju Brigiti Prstec, mag.med.techn., nastavnici Srednje škole Prelog i članici udruge Pomoć neizlječivima, udruge koju zdušno propagira u svom radnom okruženju.

Predsjednica udruge mr. palijativne skrbi Renata Bermanec je u riječima dobrodošlice izrazila nadu kako će stopama Renate, Silvije i Viktorije krenuti i drugi jer je to odgojno-obrazovna sredina iz koje bi se mogao regrutirati najveći broj volontera.

– Hvala Brigita, sljedeći puta nas obraduj s još nekim novim članovima – poručila je.

Recept koji će vas oduševiti: domaći kruh sa kuhanim jajima

0

Uskrs je pred vratima, a sigurni smo da upravo ovih dana planirate sve za blagdanski stol na kojem ćete se okupiti sa svojom obitelji i najmilijima. Upravo te pripreme uključuju najukusnije recepte koji spajaju tradiciju, a istovremeno su ukusni, lagani, zdravi, ali i iznimno jednostavni za pripremu! Da biste dodatno obogatili stol, predlažemo vam recept vrsne poznavateljice dobrih okusa i nutricionistice Tanje Dominić, poznatije kao FIT BABA.

Na svom Instagram profilu @fitbabaofficial ona dijeli svoje znanje i savjete sa svim pratiteljima, a kod nje na jednom mjestu možete dobiti i nutricionističe savjete, zdrave i fine recepte, ali i osobne treninge za savršeno tijelo. Njezini recepti su pristupačni, zdravi i naprosto fenomenalni!

Ususret Uskrsu, Tanja je za sve vas pripremila odličan recept sa sastojcima koje sigurno imate svi kod kuće, a svakako ga isprobajte već danas!

Domaći kruh sa kuhanim jajima 

500 g glatkog brašna
10 g kvasa
4 dc vode
Sol po želji
Sjemenke za posipavanje ( mak, sezam, lan, suncokret, chia )
Maslac za premazivanje kalupa
Palenta za posipavanje kalupa

Sipate brašno u zdjelu, dodate vodu i kvasac te ostavite 10 minuta da se kvasac otopi. Zamijesite tijesto (dok ne dobijete kompaktnu smjesu) i ostavite ga da se diže. Nakon sat vremena pokrijte tijesto krpom. Nakon što se ponovno digne premijesite i stavite u kalup za pečenje. Kalup prije toga dobro premažite maslacem i ostatak malo po tijestu. Po kalupu posipajte palentu da se dobro primi, a višak istresite van. Nakon toga tijesto stavite u kalup, gornji dio premažite maslacem i u tijesto stisnete prethodno kuhana i očišćena jaja. Broj jaja stavite po želji (u receptu četiri). Pospite sa sjemenkama i ostavite opet da se malo diže. Stavite peći na oko 160 stupnjeva na srednju rešetku. Vrh možete prekriti papirom za pečenje te pred kraj pečenja skinuti (u slučaju da vam pećnica previše peće od gore). Kada je kruh gotov prekrijte ga krpom.

Pokažite nam svoju vuzmenku

0

Već tradicionalno na Veliku subotu u Međimurju se grade i pale vuzmenke kao jedan od najprepoznatljivijih simbola nadolazećeg Uskrsa. U tami koja nas ponekad okružuje njihovo svjetlo navješćuje mir i dobrotu kao temeljnu poruku jednog od najvećih katoličkih blagdana.

Vrijedni međimurski graditelji i uoči ovog Uskrsa u svojim ulicama, kvartovima i naseljima pripremili su vuzmenke uz koje će se njihovi sumještani i prijatelji okupljati tijekom današnjeg popodneva i večeri. I ekipe portala medjimurski.hr izaći će tijekom dana na teren kako bismo foto i video zapisima pokazali neke od vuzmenki i barem na taj način nagradili trud njihovih graditelja.

Želite li nam pokazati svoju vuzmenku pošaljite nam njezinu lokaciju i kontakt telefon nekoga od graditelja na adresu [email protected], a mi ćemo nastojati obići čim veći broj zainteresiranih.

Danijel Naranđa osvojio čak 4 medalje na međunarodnom kulinarskom festivalu

0

Ne prestaju stizati čestitke i izrazi divljenja Danijelu Naranđi, nastavniku kuharstva u Srednjoj školi Prelog koji se ovog utorka vratio s otoka Brača u Prelog sa čak 4 medalje oko vrata. Kao sudionik 17. Bisera mora, najprestižnijeg međunarodnog kulinarskog festivala koji je od 8. do 12. travnja organizirala Kuharska akademija ŠKMER iz Splita postigao je uspjeh kakav se ne pamti.

Mentorirajući preloške maturante kuhare Lorenu Turk i Frana Slameka, zajedno s njima već drugog dana natjecanja okitio se broncom u kategoriji Školskih timova. Preložani su naime, u konkurenciji od 37 timova iz 24 srednje ugostiteljske škole iz Hrvatske, Crne Gore, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije po mišljenju stručnog žirija zaslužili upravo tu nagradu za pripremu i prezentaciju tri slijeda jela nacionalne kuhinje. No, to je bio tek početak nevjerojatnog uspjeha ovog omiljenog preloškog nastavnika i vrhunskog majstora svog zanata:

„Pripremajući se u školi za Biser mora unutar Stručnog vijeća ugostiteljstva dogovoreno je da ću ove godine ja voditi školski kuharski tim u Supetar jer predajem u maturalnom razredu. No, čitajući predispozicije vidjeli smo da su od ove godine u ponudi i discipline za nastavnike kuharstva, te za kuhare profesionalce. Za nastavnike kuharstva, međutim, nudila se samo jedna natjecateljska kategorija, dok se za kuhare seniore profesionalce nudilo njih čak 14. Moja je želja bila okušati se s profi seniorima te u nekoj idealnoj viziji dokopati se finala. Ali za to je trebalo sudjelovanje u najmanje tri kategorije. Svoja razmišljanja i želje iznio sam ravnatelju Tomislavu Greguru i školskoj projektnoj koordinatorici Sanji Kovačić. Pitali su me koje tri discipline želim kuhati i bez ustezanja prijavili me u kategoriju profesionalaca, obrazloživši to riječima – svi su oni top, ali nisi ni ti nitko. Kad si već tamo, pokaži im što znaš i možeš. Imaš apsolutnu podršku od nas i Srednje škole Prelog“, kazao je nastavnik Naranđa.

UŠAO U TOP 5

Da u SŠ Prelog s prijavama nisu pogriješili, dokazao je majstor Naranđa osvojivši medalje u sve tri kategorije; zlato za predjelo (rižoto), srebro za glavno jelo (piletina s prilozima) te broncu za desert (Međimurska gibanica).

I ne samo to, već je u žestokoj konkurenciji od više desetina kuhara iz 11 država koji rade po vrhunskim restoranima i hotelima i svakodnevno pripremaju a la carte jela, uspio skupiti dovoljno bodova za ulazak u konkurenciju TOP 5, odnosno veliko finale. Taj dio natjecanja bio je koncipiran kao „Black Box“, u kojem su finalisti dobili stol prepun namirnica te su imali 10 minuta za njihov izbor, pri čemu su toplo predjelo trebali napraviti po vlastitom izboru, glavno jelo na bazi filea oslića, a desert na bazi svježih jagoda.

Zahvaljujući svojoj domišljatosti, kreativnosti, brzini i iskustvu napravio je odličan meni; rižoto s gamberima, crnu tjesteninu s prženim oslić fileom te tart od jagoda. Sve se radilo pred publikom, uz kontinuirano praćenje 8 međunarodnih sudaca i u strogo zadanim vremenskim okvirima.

„Prezadovoljan sam i zahvalan svojoj školi na ukazanom povjerenju i prilici. O rezultatima da i ne pričam. Ovo je ostvarenje sna svakog kuhara. Zahvaljujem svima koji su me na bilo koji način podržali i omogućili da to postignem“ , ističe sjajni Danijel Naranđa, dodajući da je kuharstvo njegova strast od dječačkih dana. „Ljubav za kuhanje razvio sam najviše zahvaljujući mojoj baki Ruži Trstenjak od koje sam puno naučio još kao osmoškolac. Kasnije sam završio školu za kuhara te radio diljem Hrvatske, Nizozemske i Njemačke. Uz sve to kontinuirano puno ulažem u svoju edukaciju, kako preko škole, tako i privatno, prateći stalno nove trendove i tehnike“, dodao je D. Naranđa.

U potrazi za mladim lukom, rotkvicama, zelenom salatom i jagodama…

0

Prohladno subotnje jutro na čakovečkoj gradskoj tržnici. Tezge prepune, ali kupaca relativno malo. Ipak, bilo ih je i kupovali su. Najviše se tržio mladi luk, rotkvice, zelena salata, jagode… To i priliči ovom blagdanskom danu uoči Uskrsa.

Kako slika govori više od tisuću riječi, predlažemo vam da razgledate foto-galeriju našeg svugdje prisutnog Tomislava Borkovića i pronađete nekoga ili nešto što će vas zanimati.

Članovi ‘Vidovskih zlatara’ družili se uz ribu

0

Moto nautički klub „Vidovski zlatari” nakon 2 godine pauziranja od raznih druženja, koja nisu mogli održavati zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta, u ovu godinu kreće u punom zamahu, a dokaz tome je i jučerašnje večernje druženje članova uz ribu. Povod su bili Velik petak i nadolazeći blagdan Uskrs. Raspoloženje članova i entuzijazam je na zaista visokom nivou pa se tako već jedva čeka gostovati i uveličati na današnjoj “Vidovskoj vuzmenki” u organizaciji SRD Mrene i Općine Donji Vidovec.

Nova aktivnost će biti godišnja skupština sa svečanom večerom i zabavom, dvodnevni izlet članova u Sarajevo.

– To je samo početak – kaže tajnik Darko Vugrinec i dodaje:

– Iako nismo mirovali ni protekle 2 godine i održavali smo sve manifestacije koje smo zbog epidemioloških uvjeta mogli, ipak valja nadoknaditi sva ona druženja koja su izostala, jer kako smo aktivna udruga, aktivnosti nam i najbolje idu od ruke.

Jučerašnje druženje je održano u starim prostorima Zlatarskog doma.