Dana 30. lipnja 2022. godine, održana je 7. sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Juraj na Bregu. Dnevni red imao je 7 točaka. Od bitnijih izdvajamo onu pod brojem 5. koja se odnosi na izmijene i dopune Odluke o općinskim porezima.
Za korištenje javnih površina u vrijeme javnih manifestacija (Dani općine, proštenja i drugo) plaćaju se sljedeći iznosi poreza po danu:
1. Prodaja bižuterije, dječjih igračaka i slično te povremeno korištenje terasa i otvorenih prostora te prodavaonica na otvorenom (voćarnice, ugostiteljske terase i slično) za područje Općine Sveti Juraj na Bregu, u slučajevima kada se javna površina koristi do 3 dana uzastopno: A) 100,00 kuna dnevno za pokretne radnje koje prodaju obavljaju na stolovima duzine do 6 metara
B) 150,00 kuna dnevno za pokretne radnje koje prodaju obavljaju na stolovima dužne od 6 metara C) 150,00 kuna dnevno za ugostiteljske terase
2. Ugostiteljske usluge – 150,00 kuna po radnji:
3. Zabavni centar, zabavne i putujuće radnje: a. do 10,00 m² – 2,00 kn/ m² po danu b. od 11,00 do 500,00 m² – za prvih 10,00 m² prema prethodnoj točci za svaki m² iznad 10,00 m² obračunava se 1,00 kn/ m² po danu c. iznad 500,00 m² – za prvih 500,00 m² prema prethodne dvije točke, za svaki m² iznad 500,00 m² obračunava se 0,50 kn/ m² po danu
4. Prodaja prehrambenih proizvoda, kikirikija, sladoleda i slično, kao ostali štandovi ukoliko obavljaju djelatnost na jednom mjestu bez pomicanja u tijeku dana – 50,00 kn/ m² po danu, minimalna površina za obračun iznosi 1,00 m²
5. Korištenje terasa i otvorenih prostora te prodavaonica na otvorenom (voćarnice, ugostiteljske terase i slično) za područje Općine Sveti Juraj na Bregu kada se javna površina koristi duže od 3 uzastopna dana u godini – 1,00 kn/ m² po danu.
Od plaćanja poreza iz ovog članka izuzete su udruge građana čije je sjedište na području Općine Sveti Juraj na Bregu i tradicijski obrti s područja Općine Sveti Juraj na Bregu.
Ovom usvojenom odlukom načelnik Anđelko Nagrajsalović i općinski vijećnici željeli su potaknuti udruge s područja općine da predstave svoje radove tijekom javnih okupljanja i dati prednost rukotvorinama u donosu na plastične proizvode.
Na današnjem čakovečkom sajmu srijedom temperatura od 25 stupnjeva Celzijusa lakše se podnosila, nego prije tjedna dana kada je bila oko 30. I danas se nudilo sve i svašta. Na dijelu stare krame moglo se kupiti sve što ti srce poželi: od dijelova za razne strojeve, do njemačkih kaciga iz II. svjetskog rata.
Taj dio još izgleda egzotično, za razliku od onog drugog, gdje se nudi voće i povrće. Tu je naučna fantastika u cijenama. Na primjer, mladi grah u ljusci košta 25, a onaj očišćeni čak 60 kuna po kilogramu. Što je (pre)puno, puno je! Cijene mahunama sada su pale na 25 kuna kilogram.
No, dominirrala je domaća rajčica, koja je nuđena od 10 do 15 kuna kilogram, te mladi krumpir po 4 kune kilogram. Domaći češnjak prodavan je po 30 kuna kg, a krastavci od 4 do 8 kuna po kilogramu, ovisno o veličini. Grašak u ljusci prodavao se čak po 30 kuna kilogram. Mladi kelj nuđen je po 7, cvjetača po 15 kuna kilogram, a domaća salata po 10 kuna kilogram.
Šampinjoni su bili po standardnoj cijeni od 20 kuna kilogram, luk je bio po 5, a paprika po 15 kuna kilogram.
Med je bio po 60, 70 i 80 kuna staklenka! Crno miješano ulje od tikve na akciji je nuđeno od 50 kuna, ono čisto do 100 kuna, a maslinovo od 100 do 120 kuna litra.
Zelje mlado je prodavano po 10 kuna, cikla po 10, mrkva po 10, celer po 20, a peršin po 15 kuna kilogram.
Breskve, nektarine i šljive prodavane su po jedinstvenoj cijeni od 13 kuna kilogram. Limun je nuđen po 12 kuna i šipak po 15 kuna kg. Naranče su bile po 8 kuna kilogram, a kivi po 10 kuna kg. Suhe šljive nuđene su po 40 kuna kilgram.
Naš foto-reporter Stjepan Hranilović snimio je mnoge zanimljive ljude na sajmu, pogledajte, možda koga prepoznate!
Svatko ima mišljenje o našem Perivoju Zrinski, vode se rasprave o tome kako bi park trebao izgledati i koje sadržaje imati. Međutim, ono što najviše fali našem parku su ljudi!
U gotovo svakom europskom gradu možete vidjeti ljude kako borave i provode dan u parku s obitelji. Park ne bi trebao biti samo šetalište ili usputna postaja, park bi trebao biti mjesto druženja i obitavanja.
Zato nakon posla nemojte sjesti pred televizor, umjesto da uzmete tablet ili mobitel u ruke, zgrabite klince, frendove, bake i dede i dođite na druženje na friškom zraku.
U petak vas na dobro poznatom mjestu „kod fontane“ očekuje izložba „Kaj ga fotki!“
Uz izložbu, možete provesti aktivni odmor na livadi uz badminton, hula hoop, frizbi, graničare, skrivača ili ako ste za mirnije društvene aktivnosti, zaigrajte belu, yamb, rummikub ili nešto deseto.
Mi ćemo se pobrinuti da vam rekviziti ne fale, ali pozvani ste ponijeti od kuće što god vam srce poželi.
Za sve one koji vole ne raditi ništa, umjesto da kod kuće ne radite ništa, možete to i u parku. Uzmite dekicu i izvalite se na sredini livade uz cvrkut ptica!
Ideja PPP jest da ljudi stvore naviku boravka u parku. Park se može iskoristiti na milijun načina, isto kao i vaše slobodno vrijeme, zato spakirajte sendvič, uzmite kavu, čaj, pivo ili sok i dođite u park!
Sve neizvjesnija situacija s stanjem na tržištu naftnih derivata i energenata za neke je značilo zatvaranje, kao što smo imali prilike čitati proteklih dana. Cijene rastu, a problema s opskrbom i isporukom imaju gotovo svi.
Kratko priopćenje na tu temu, poslali su nam iz KTC-a:
– Unatoč vrlo složenoj situaciji nastojimo održati kontinuitet opskrbe i nismo se odlučili za zatvaranje benzinskih postaja. Uz trgovine, poljoljekarne i ugostiteljske objekte, benzinske postaje su vrlo važan dio ponude na koju su naši kupci navikli. Novom uredbom Vlade prisiljeni smo iz drugih sektora poslovanja kompenzirati negativne financijske efekte, s ciljem da ponuda za naše kupce i nadalje bude potpuna u svim našim djelatnostima.
U sklopu manifestacije “Ljeto uz Muru 2022.” na Šetnici sv. Barbare, Grad Mursko Središće i Turistička zajednica Grada Mursko Središće organizirali su natjecanje u pečenju tradicionalnih i domaćih “proštenjskih” kolača.
Nezaobilazne učesnice u toj tradiciji su bile članice Udruge žena Murskog Središća. Osim ponude domaćih kolača, one su prodavale i kuhinjske pregače s otisnutim stihovima međimurskih pjesama, a kao prilog za humanitarnu Zakladu Katruža Međimurske županije.
Magma je oduvijek sinonim za sve što vam treba za dobru feštu i nema toga što u njihovim trgovinama nećete pronaći. A upravo sada, 30 godina nakon osnutka, tvrtka je osvježila i pomladila svoj vizualni identitet .
Sve drugo je ostalo isto te i dalje njihova vizija počiva na ideji da Magma svojim kupcima pruža sve što im treba.
I zaista kupci ne moraju brinuti – jer Magma i ima sve. Za zabavu, druženje, sjajne trenutke. Simbol nove Magma priče jest čaša – čaša koja postaje simbol sjajnih trenutaka, pobjeda, slavlja, druženja. Ali i simbol obiteljskih okupljanja i svega onoga što je bitno u životu. A to znaju u Magmi i zato je čaša postala idealan simbol za kompaniju koja će svojim kupcima omogućiti sve to – uz ponudu i pomoć koju pruža za kreiranje svih vama nezaboravnih trenutaka.
Osim toga, nude mogućnost besplatne dostave pića za svadbe i druge svečanosti, povrat viška robe te najam točionika za pivu, suncobrana, frižidera i visokih stolova.
Magmini shopovi danas posluju u 10 gradova u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske čime su zadovoljene potrebe svih kupaca na obostrano zadovoljstvo. Magma veleprodaja opskrbljuje ugostiteljske objekte i trgovine i djeluje na tržištu već 30 godina te je partner na kojeg uvijek možete računati.
Sve informacije o Magma proizvodima, poslovanju i poslovnicama potražite na njihovim službenim stranicama www.magma-vz.hr.
Posjetite preuređenu poslovnicu u Čakovcu, na adresi Ante Starčevića 22 i uvjerite se sami u najbolju ponudu koja vas tamo čeka!
Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja i položenog majstorskog ispita, petero mladih mesara već je s prvim danima srpnja potpisalo ugovore o radu u Mesnoj industriji Vajda. Bivši učenici Srednje škole Prelog i Srednje strukovne škole Varaždin protekle su tri godine bili Vajdini stipendisti, a sad će kao kvalificirani mesari svoje znanje i vještine nastaviti unaprjeđivati u proizvodnim pogonima jedne od najuspješnijih domaćih mesoprerađivačkih tvrtki i za to primati konkurentnu plaću.
Jedan od njih je Klaudijo Kocijan iz Čakovca, koji je nedavno proslavio 18. rođendan i već 1. srpnja započeo raditi kao mesar u Vajdinoj rasjekavaonici.
„Ugovor sam potpisao prije nekoliko dana, no protekle tri godine u Vajdi sam pohađao stručnu praksu tako da već sad mogu reći da sam se ovdje dobro uklopio. Naravno da početak nije bio lak i da mi je trebalo vremena da sve naučim i svladam, kao što je to vjerojatno i u svakom drugom poslu, ali zahvalio bih profesorima i mentorima koji su me kvalitetno pripremili za samostalan rad. Ovo zanimanje moja je želja. U bližoj obitelji imam mesara, također zaposlenog u Vajdi, tako da mi je sve bilo unaprijed dobro poznato i znao sam da je baš to posao koji želim raditi. Moj odabir slijedio je i mlađi brat koji je također lani upisao prvi razred za mesara. Dobar je osjećaj već s 18 godina zarađivati svoju plaću, i to radeći posao koji voliš. Za sada ostajem s roditeljima, ali plan mi je u potpunosti se osamostaliti u idućih nekoliko godina. Malo je mojih vršnjaka koji imaju takvu mogućnost“, ispričao nam je Klaudijo.
Klaudijo Kocijan, bivši stipendist i novi Vajdin mesar
U posljednje tri godine Vajda je za program stipendiranja učenika koji se školuju za mesare izdvojila više od pola milijuna kuna. Učenike stipendiraju s 1.000 kuna mjesečno, a uz to im nude i brojne druge pogodnosti kao što su besplatni udžbenici te plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, kao i siguran posao nakon završetka školovanja sa stimulativnim primanjima.
„Ovim projektom, u koji smo zadnje tri godine uložili preko 550 tisuća kuna, želimo dati svoj doprinos zajednici, potaknuti mlade da se obrazuju za zanimanje koje je traženo te steknu vještine koje će im omogućiti da iz škole odmah budu uključeni u tržište rada. Vajda im nakon potpore tijekom školovanja širom otvara svoja vrata i u drugoj fazi njihova života, prihvaćajući ih kao vrijedan kadar za kojeg uvijek ima mjesta u našoj tvornici i pogonima. Veseli me kad vidim da su naši stipendisti postali naši zaposlenici, jer je to konkretan pokazatelj sinergije koju Vajda i mlade generacije postižu kad je u pitanju bolja kvaliteta života u Međimurju“, rekao je Vilim Simon, predsjednik Uprave Vajde.
Zanimanje mesar nije deficitarno samo u Međimurskoj županiji, već i na tržištu cijele EU. Na tržištu rada, bilo u proizvodnji ili maloprodaji, vrlo je rijetko i traženo te stoga mladima pruža mogućnost sigurne egzistencije. Budući da u nadolazećim godinama planiraju jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu, program stipendiranja budućih mesara ostaje jedan od prioriteta Vajde i Grupe Pivac.
Suradnja Vajde sa srednjim strukovnim školama pokazuje kako je podrška za bolje i dostupnije strukovno obrazovanje zajednički napor svih ključnih dionika uključenih u ovaj proces.
„Suradnja Srednje škole Prelog i Vajde, odnosno Grupe Pivac, posljednje tri godine rezultira sve većim brojem učenika koji upisuju strukovno zanimanje mesar. Lani je tako u našoj školi u prvi razred upisano devetero budućih mesara, što je interes kakav nismo zabilježili u posljednjih 13 godina! Učenici i njihovi roditelji prepoznali su Vajdin program stipendiranja i prednosti koje nudi upis u ovo strukovno zanimanje, a to su osigurana mjesečna novčana stipendija, plaćen rad na praksi, besplatni udžbenici i sve što je potrebno za bezbrižno školovanje, ali i što je još važnije – siguran i odlično plaćen posao u perspektivnoj, rastućoj tvrtki odmah nakon završetka školovanja. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u novoj školskoj godini te ovim putem pozivamo sve koji još nisu donijeli konačnu odluku o budućoj srednjoj školi da upišu zanimanje mesar, koje je tržištu rada itekako potrebno i koje učenicima osigurava sigurnu budućnost“, izjavio je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.
Mladim ljudima koji ovih dana donose odluku o odabiru budućeg zanimanja i razmišljaju o strukovnom obrazovanju, iz Vajde također poručuju da odaberu zanimanje mesar i pridruže se njihovom timu.
Na gorivu se može uštedjeti s nekoliko promjena u načinu vožnje, piše Dnevnik.hr.
Prvo i osnovno pravilo štedljive, ujedno i sigurne vožnje je oprezno s papučicom gasa. Okretaje motora valja držati u optimalnom rasponu.
A gdje i ako je moguće, dobro je i voziti konstantnom brzinom.
Treba izbjegavati nagla ubrzavanja, kao i kočenja.
“Jer, pri takvim aktivnostima opterećenje motora i potrošnja goriva su ekstremni. Upravo zato što je u vrlo kratkom vremenu potrebno osigurati što veću snagu, odnosno intenzivno smanjivati snagu motora, što zahtijeva ekstremnu potrošnju”, pojasnio je Sinan Alispahić iz HAK-a.
Česta pogreška koju vozači rade je vožnja ili kočenje u leru, misleći da se tako štedi gorivo.
Alispahić naglašava kako je, kad je automobil u neutralnom položaju, potrebno isključiti motor.
“Zato što je puno pametnije upravljati i koristiti stupanj prijenosa i otpustiti papučicu gasa i pustiti da se kotrlja, to je štednja”, ističe.
Poželjno je u vožnji isprazniti prtljažnik jer svaka vožnja s nepotrebnim teretom u automobilu povećava potrošnju za oko pet posto.
Dobro je koristiti se sustavom automatskog isključivanja motora, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti, no za taksiste to nije opcija.
I za upotrebu klime postoje određena pravila.
Na nižim brzinama propuh je štedljiviji od klimatizacijskog uređaja, sve do 90 kilometara na sat. Tada fizika nastupa na djelo.
Sinan Alispahić pojašnjava da vozači koriste klimatizaciju na način koji nije uputan, a to je do maksimuma. Istraživanja govore da je potrošnja goriva 10 posto veća ako se klima tako koristi.
Prvenstveno zbog sigurnosti, ali i potrošnje, i tlak u gumama mora biti optimalan, inače potrošnja raste za dva posto.
Pridržavajući se ovih uputa, dokazano je, s prosječnih 15 tisuća kilometara godišnje može se uštedjeti oko tisuću eura na gorivu. Nije sitnica, pogotovo u doba današnjih cijena.