Home Blog Page 2769

Molba iz Grada Preloga! Nemojte u pećima i kotlovnicama ložiti plastiku i lož ulje

0

Grad Prelog dostavlja Obavijest o loženju zabranjenim materijalima. S obzirom na činjenicu da je započela sezona grijanja, a u cilju zaštite okoliša, a posebno zdravlja građanka i građana Grada Preloga, mole se svi da u svojim pećima i kotlovnicama ne lože plastiku i lož ulje, već da lože isključivo proizvodima na bazi drva namijenjenima za loženje.

Odlukom o komunalnom redu Grada Preloga propisano je da je u kotlovnicama, pećima i štednjacima na kruta goriva dozvoljeno loženje suhim drvom i ugljenom, odnosno proizvodima na bazi drva isključivo namijenjenih za loženje (peleti, briketi) te je zabranjeno loženje otpacima iz industrije namještaja na bazi drva koji u sebi sadrže ljepila ili druge kemijske dodatke (iverice, paneli i sl.) kao i svim drugim materijalima osim prije navednih, tj. suhim drvom, ugljenom, peletima i briketima.

Mole se građani da postupaju po ovoj obavijesti, a u slučaju nepostupanja predviđene su novčane kazne u skladu s Odlukom o komunalnom redu.

Pijani 71-godišnjak udario medicinskog djelatnika šakom u glavu

0
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
11.12.2020., Cakovec - Konferencija za medije Zupanijske bolnice Cakovec. Novi lijecnici stigli na ispomoc. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 28. rujna, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1951.) zbog počinjenog kaznenog djela prisile prema zdravstvenom radniku.

– Okrivljenog 71-godišnjaka tereti se da je 16. veljače 2022. u Čakovcu, kad je u alkoholiziranom stanju ležao na pločniku, pa je zatražena medicinska intervencija, prilikom njegovog premještanja na medicinska nosila snažno udario djelatnika hitne medicinske pomoći šakom u glavu i nanio mu tjelesnu ozljedu – javlja DORH.

Europski tjedan sporta obilježen i u Srednjoj školi Čakovec

0

Tjelovježba koja aktivira cijelo tijelo kao uvod u dužu šetnju prirodom, i to u dobrom društvu – zvuči i zdravo i zabavno!

Tako su fizioterapeutski tehničari Srednje škole Čakovec sa svojim nastavnicama i ove godine obilježili Europski tjedan sporta te pokazali da kao budući zdravstveni djelatnici vode brigu o zdravlju i svojega tijela i svojega duha!

VIDEO ‘Kad se kuruza trebila, bilo je tu i pjesme i pijače, pričali su se vicevi’… Evo i što se sve jelo!

0

Što se sve jelo nekad i kako se pripremala hrana te kako su se ljudi zabavljali na ručnom branju kukuruza, te kasnije u trebljenju kukuruza, u vremenima kad nije bilo mobitela i kombajna, pogledajte u videu manifestacije „Kulturna baština općine Goričan – kaj su jeli naši stari“, koja se održala 24. rujna 2022. godine u Goričanu na Šuderici.

Kad se kuruza trebila, dolazili su susjedi, prijatelji, bilo je tu pjesme i pijače, bilo je posebno lijepo i veselo, pričali su se vicevi… A nekad su se ujutro zubi dezinficirali, zna se s čim – s pravom domaćom žganicom! – poručili su, među ostalim, članovi goričkih udruga, a osim što su demonstrirali kako je to nekad izgledala „Starinska brotva kuruze“, a potaknuli su nostalgiju za tim vremenima i putem bogate ponude autohtonih jela, koje su svi posjetitelji mogli kušati.

Bilo je tu zaista velikog izbora hrane, od tradicionalnog graha sa zeljem, variva od hajdinske kaše, pohanih i pečenih odrezaka, faširanaca i mesnih štruca do čvaraka, trganaca, turoša, mesa z tibice itd. U videu možete vidjeti i kako se pripremao tradicionalni međimurski doručak, s uputama, te dobiti inspiraciju za kuhanje nekih novih (starih), zaboravljenih jela.

– Veseli nas kušanje jela našeg djetinjstva, a vrijedne ruke članova goričkih udruga dokazuju da se ta jela mogu pripremiti i danas, te da ih treba prenositi i na mlađe naraštaje – poručio je dožupan Josip Grivec, koji je, među mnogima, posjetio ovaj događaj.

– Svi zajedno, u suradnji s udrugama, potrudili smo se održati kulturnu baštinu općine Goričan “Kaj su jeli naši stari”. Tu je i tradicionalni međimurski doručak, koji je mnoge vratio u djetinjstvo! – rekao je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

Pogledajte video i iduće godine, ako ste propustili ove, obavezno dođite u Goričan!

Posebna pohvala Međimurju: ‘Da možemo dodjeljivati medalje, vi biste sigurno dobili zlatnu’

0

Čakovcu i Međimurju redovito se tepa da su u mnogim stvarima vodeći u državi, a to se još jednom ponovilo i u aktivnosti „Volonteri u parku”. Aktivnost se od 2018. održava u Međimurskoj županiji, točnije u Čakovcu, u sklopu projekta „Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Budući da petogodišnji ciklus odrađivanja aktivnosti ide prema kraju svima koji su sudjelovali u međimurskom kraku aktivnosti podijeljene su zahvalnice na svečanosti održanoj u srijedu 28. rujna u Scheierovoj zgradi. Voditeljica aktivnosti „Volonteri u parku” na nacionalnoj razini Maja Lang Morović nije krila oduševljenje i zadovoljstvo odrađenim u Čakovcu.

Naglasila je kako su „Volonteri u parku” koji su provođeni u Gradu Zrinskih pogodili pravu suštinu projekta: organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju i očuvati životnu okolinu.

„Da u sklopu aktivnosti možemo dodjeljivati medalje vi biste sigurno dobili zlatnu” poručila je. Istaknula je odličnu suradnju s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marini Payerl-Pal, Tomici Jakopcu, odličnom koordinatoru aktivnosti Volonteri u parku u Čakovcu te Renati Kutnjak Kiš, koordinatorici projekta „Živjeti zdravo” za Međimursku županiju, koja je uvijek na usluzi, a sve u cilju što bolje organizacije različitih aktivnosti projekta.

U kratkoj prezentaciji podsjetilo se na brojne uspješne aktivnosti provedene u Perivoju Zrinsku u kojoj je s godinama sudjelovalo više tisuća ljudi svih generacija. Veliku zahvalu uputila je i Gradu Čakovcu zbog uspješne koordinacije izgradnje novouređenog parka s igralima u Perivoju Zrinski koji je otvoren 2021. godine u sklopu projekta „Živjeti zdravo”, a zahvaljujući upravo odličnoj realizaciji aktivnosti „Volonteri u parku”.

Sudionicima sastanka se kao domaćin obratila i ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal zahvalivši Maji Lang Morović na odličnoj dugogodišnjoj suradnji te je još istaknula kako je najveći teret organizacije podnio Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca, koji je vrlo uspješno koordinirao aktivnosti te je okupio veliki broj suradnika.

Jakopec je u svom obraćanju zahvalio svim udrugama i organizacijama na suradnji, njih preko 30, naglasivši kako prekrasan Perivoj Zrinski u srcu Čakovca kroz aktivnosti „Volonteri u parku” ponovno oživio te je postao omiljeno okupljalište osoba svih generacija i izvan aktivnosti „Volonteri u parku”. Dodao je kako ga veseli da ga partneri sami nazivaju sa željom da se i nadalje uključe u aktivnost.

Na kraju svečanosti svima koji su sudjelovali u aktivnosti podijeljene su zahvalnice koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dodijelio za sudjelovanje na projektu „Živjeti zdravo”, uspješnu suradnju i izvanredan doprinos očuvanju zdravlja. U veselom ozračju i uz zajedničku fotografiju svih sudionika izražena je želja za nastavkom aktivnosti „Volonteri u parku”, iako ta faza projekta „Živjeti zdravo” ove godine završava, i u budućnosti.  

Dom zdravlja Čakovec sutra organizira posebnu akciju

0

U srijedu, 5. listopada 2022. godine od 10.00 do 12.00 sati na Franjevačkom trgu u Čakovcu, u organizaciji Doma zdravlja Čakovec – Patronažna djelatnost, održat će se akcija obilježavanja nacionalnog tjedna dojenja pod sloganom: „Svatko ima ulogu u pomaganju mamama da doje“.

U slučaju lošeg vremena akcija će se održati u prostoru Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec.
Dođite i ohrabrite sve u plemenitoj zadaći!

Učenici Gospodarske škole upoznali su se s tajnama lončarstva

0

Muzej Međimurja Čakovec i ove se godine pridružuje Danima europske baštine, manifestaciji koja se svake godine organizira u cijeloj Europi s ciljem promoviranja bogate europske baštine.

U sljedećih šest dana održat će se niz radionica s lončaricom Đurđicom Horvat na kojima će polaznici upoznati tajne tradicijskog lončarstva, zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. Led su jučer probili učenici Gospodarske škole s profesoricom Ana-Marijom Bogdanović.

U nedjelju je u Čakovcu započela službena prodaja pečenih kestena! Riječ majstora priprave

0

Čakovčanac Zvonko Knezić je vrsni vatrogasac, inženjer sigurnosti na radu, koji se je kao inovator posvetio izradi i usavršavanju kestenjare. No, kako ima druge obveze dao ju je u ruke  Vlade Jurasa, kako kaže najboljeg kestenjara u Međimurju i šire, čiji se ruku djela  u nedjelju počeo širiti gradom miris kestena.. I dok je Vlado bio zaokupljen pečenjem, ne odajući recepturu priprave, Zvonko nam je „približio” bogatstvo, odnosno vrijednost kestena.

– Karakterizira ga  crvenkasto-smeđi plod, a ovo orašasto voće raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju. Bogat je prehrambenim vlaknima, koji snižavaju masnoće u krvi te je namirnica koja zasićuje pa tako sto grama pečenog kestena sadrži 245 kalorija – pojašnjava naš sugovornik i naglašava:- Stoga, on spada u namirnicu visoke energetske vrijednosti.

Također, više od četrdeset posto kestena je škrob pa je tako izvrstan za pire, kremaste juhe i slatke deserte. Isto tako potiče i rad crijeva, ubrzavajući metabolizam. Ono što trebate znati o ovom plodu jeseni je i kako je on namirnica koja čuva bubrege i srce te je dobar u snižavanju visokog krvnog tlaka te u prevenciji dijabetesa, a također je izvrstan i za kosti jer je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim masnim kiselinama.

Obiluje i vitaminima A, B i C, kao i željezom i magnezijem. Antioksidans je pa je i dobar pojačivač imuniteta jer obiluje bakrom, a to je mineral koji će vam pomoći i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

 Zvonko je zaljubljenik u ovu jesensku slasticu, ali i „tvornicu” njihove priprave:  -Kestenjara je moja inovacija kao plod višegodišnjeg iskustva u radu i kreiranju raznih uređaja i alata slične namjene. U izradi su sudjelovali majstor za plin i limar, a prema mojoj ideji i nacrtima- kaže i dodaje:- Vladek je moj bratić i peče kestene kod mene već 10 godina i radi to po moj uputi, koju sam ja razvio također na osnovu promišljanja kako unaprijediti proces pečenja, a da iste ne režemo nego cijele ispečemo. Tako da isti ne ispucaju.

Tome služi i ovaj kestenjar, tako sam ga konstruirao baš za takav proces rada. Isto tako su kesteni nakon pečenja skoro pa potpuno čisti, a okusom su između kuhanog i pečenog. Dakle proces pečenja i metoda su također jedinstveni u cijeloj Hrvatskoj mogu slobodno reći. I za kraj, osobno ne pečem jer se bavim još i drugim stvarima, a imam ljude koji rade za mene. A kad zatreba i  sam s kuhačom u ruci priskačem u pomoć – kazao je za kraj.

Njegove riječi mogu potvrditi mnogi s glavnog čakovečkog trga, odnosno oni koji su probali ovaj jesenski dar.

Raspoložena ekipa iz bolnice ima razloga za slavlje! Jelena Podgorelec slavi rođendan

0

Jelena Podgorelec iz Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Županijske bolnice Čakovec danas slavi rođendan.

– Stručna, profesionalna i suradljiva glavna fizioterapeutica Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije. Uvijek na raspolaganju kolegama i pacijentima. Ponosni i sretni smo da je naša.
Draga Jelena, sretan ti rođendan od svih nas, tvojih sa Fizikalne! – poručuju njezini kolege.