Home Blog Page 2626

Odsjek za dijetetiku i prehranu ŽB Čakovec brine o prehrani pacijenata i zaposlenika

0

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada još od 1945. godine kada je na taj dan u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Svjetski dan hrane veže se uz globalni cilj da nestane gladi u svijetu što se može ostvariti samo zajedničkim naporom i trudom.

Ovogodišnja tema vezana je uz povećanu stopu pretilosti. Zbog ubrzanog načina života te sve manje slobodnog vremena, nažalost dolazi do sve manjeg promišljanja o zdravom načinu prehrane. Cilj je prije svega suzbijanje gladi, pothranjenosti i siromaštva, ali i briga o sigurnosti hrane i dostupnosti sigurne hrane te održivo upravljanje prirodnim resursima.

Odsjek za dijetetiku i prehranu Županijske bolnice Čakovec naš je vrijedan tim djelatnika koji svakodnevno brinu za zdravu i pravilnu prehranu naših pacijenata koji se pripremaju prema propisanim djetama i postavljenim dijagnozama kako bi oporavak bio što brži i kvalitetniji. Također, vrijedne ruke mogu se pohvaliti i u restoranu naše ustanove, gdje se nudi raznovrstan odabir hrane za naše djelatnike; od ručka, raznih salata do nenadmašivih klipića koje svi obožavamo.

“Neka vaša hrana bude vaš lijek, a vaš lijek vaša hrana“ – Hipokrat.

Josip Špoljarić iz Kotoribe zaređen za đakona Varaždinske biskupije

0

Jučer je u varaždinskoj katedrali varaždinski biskup Bože Radoš na svečanom euharistijskom slavlju zaredio za đakona Josipa Špoljarića iz župe Sedam Žalosti BDM i Svetog Križa u Kotoribi.

Ovom svečarskom činu nazočili su brojni Josipovi sumještani predvođeni mjesnim župnikom vlč. Ivanom Kljunićem, a pjevački dio ovog svečanog euharistijskog slavlja predvodio je župni zbor iz Kotoribe pod ravnanjem Damira Kadije.

Poseban dekor ovoj svečanosti dali su članovi KUD-a Kotoriba čiji je Josip član još od osmoškolskih kluba. Nastupao je u folklornoj i dramskoj sekciji. U posljednje vrijeme na način što je predstavljao međimursku narodnu nošnju na manifestacijama izvan Međimurja.

Pozdravljajući ređenika Josipa te sve okupljene svećenike, obitelj i župljane župe Kotoriba na čelu sa župnikom Ivanom Kljunićem, biskup je izrazio želju da u ovom slavlju svi budu molitelji kako bi put na koji danas kreće ređenik bio Božji put i ispunjenje njegovog života. Kandidata za red đakonata predstavio je rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak, nakon čega je Josip Špoljarić izrekao svoj “Evo me!”.

U homiliji je biskup Radoš iznio osnovne podatke iz životopisa svete Terezije Avilske te se ocrtavajući njezin svetački lik zaustavio na njenom imenu koje je uzela kod ulaska u karmelićanski samostan u dvadesetoj godini života – Terezija od Isusa. Značenje ovog imena lijepo nam tumači naviješteno evanđelje gdje Isus govori: „Ja sam trs, vi loze.“, rekao je biskup Radoš te pojasnio kako je sveta Terezija Avilska jasno doživljavala vlastitu ucijepljenost u Krista, osjećajući da život kola njezinim tijelom samo ako je kao loza neodvojiva od Trsa. Kao što loza živi od trsa tako i Terezija od Isusa, kazao je biskup ističući prikladnost te slike i u tumačenju svećeničkog i đakonskog života. Ta nam slika jasno govori da ne možemo donijeti ploda ako nismo od Isusa, nastavio je biskup Radoš objašnjavajući da samo po sjedinjenju s Trsom loza može donijeti rod, život ovisi o Trsu, o Kristu. Sv. Terezija je tri godine nakon ulaska u samostan teško oboljela i četiri godine provela u postelji, na rubu života, no upravo te činjenica pokazuje kako unatoč razdobljima besplodnosti, loza može preživjeti ako je ucijepljena na Trsu. Svi mi prepoznajemo razdoblje besplodnosti u svom životu, pojasnio je nadalje biskup Radoš, no važno je ostati ucijepljen na Krista.

Sveta Terezija je, sama svjedoči, ozdravila po zagovoru svetog Josipa, no tek će u trideset devetoj godini života doživjeti potpuno, temeljno obraćenje života, susrevši lik Isusa patnika u korizmenom vremenu. „Krist je uhvatio njezin pogled, utisnuo se tako u njenu dušu da za nju počinje jedan novi život. Od toga trenutka razumije da joj je boraviti blizu Krista. To joj nije ni teško jer je njega razumjela kao Onoga koji je ljubi više nego što drugi ljube. Taj je osjećaj najlakše mogla izraziti slikom zaručnika i zaručnice“ kazao je biskup te u nastavku govorio o Terezijinom mističnom iskustvu sjedinjenja s Kristom koje je nastojala svjedočiti, poučiti svoju redovničku zajednicu na putu obnove Karmelskog reda.

Nadalje propovjednik je istaknuo jednostavnost Terezijinog poučavanja, posebno u molitvi. Poticala je sestre da susreću Gospodina u molitvi, da pronalaze mirno osamljeno mjesto, sobu za susret s njime, da čineći znak križa povežu sve što je u njima s tim znakom ljubavi, da izreku kajanje svjesne vlastite nedostojnosti, da usmjere misli Gospodinu moleći najjednostavnije molitve, razmatraju evanđeoske slike kako bi upoznale Krista u njegovu čovještvu, kako bi s Isusom patnikom prolazile teške trenutke života, a s Kristom uskrslim otkrivale temelje radosti života.

Na ovakav, jednostavan put kršćanskog života pozvani smo svi, rekao je biskup Radoš, a napose svećenici i đakoni koji moraju biti u trajnoj povezanosti s Bogom. Prva služba đakona je navještaj Kristove riječi, a onaj tko naviješta Krista taj će ga stalno prepoznavati u braći ljudima, pojasnio je biskup Radoš te se završno obratio ređeniku: „Dragi brate, neka Krist bude sve u tvome životu, neka bude onaj Trs na koji ćeš se nasloniti, ucijepiti i koji će učiniti plodnim tvoj život, đakonski, a ako Bog da u budućnosti prezbiterski“.

Na misnom slavlju koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Antun Perčić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, biskupski vikar za kler preč. Anđelko Košćak, prefekt u Bogosloviji vlč. Josip Đurin, te dvadesetak drugih svećenika. U slavlju su sudjelovali i novozaređeni đakoni Zagrebačke nadbiskupije te bogoslovi, a pjevanje ovog svečanog euharistijskog slavlja predvodio je župni zbor iz Kotoribe, dok je sve uveličao i KUD Kotoriba.

‘Stora dekla’ na 57. festivalu kajkavskih popevki u Krapini

0

U sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini održan je ’57. Festival kajkavskih popevki’ na kojem je sudjelovala učenica OŠ Domašinec, Lorena Kovač iz 6.a razreda. Najuspješniji dječji literarni radovi kajkavskog stvaralaštva ‘Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Krapina 2022.’ tiskani su u zbirci dječjih radova među kojima je i Lorenin rad ‘Stora dekla‘.

Cilj ove manifestacije je njegovanje, promicanje i očuvanje kajkavske riječi i kulture koje se postiže u literarnom, glazbenom, plesnom i likovnom stvaralaštvu među mladima.

– Čestitamo Loreni i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu, a pjesmu možete pročitati u nastavku – napisala je njena učiteljica Sanja Vebarić.

U subotu potvrđeno 116 novih slučajeva u Međimurskoj županiji

0

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom evidentirano je 109 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Brzim antigenskim testiranjem potvrđeno je 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 68 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 395. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 26 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla hospitalizirana su 2 pacijenta, otpušteno je 8 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Započelo je cijepljenje novom varijantom cjepiva, te se mogu cijepiti sve osobe starije od 12 godina koje su primarno procijepljene 1 dozom cjepiva Janssen ili s dvije doze cjepiva Pfizer/Moderna/Astra Zeneca.

FOTO/VIDEO U Svetoj Mariji i Donjem Mihaljevcu svečano obilježeni Dani kruha

0

Svečanim jutarnjim misama predvođenim vlč. Mirkom Pilajem, u crkvama u Donjem Mihaljevcu i Svetoj Mariji, te zakuskom uz kolače i poslastice nakon misa, u nedjelju, 16. listopada 2022. godine, obilježeni su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u općini Sveta Marija.

Nakon mise u crkvi u Svetoj Mariji, Dječji crkveni zbor Marijina djeca, pod vodstvom Suzane Karloci Kvakan i orguljaša Dominika Kanižaja otpjevao je i nekoliko prigodnih pjesama.

Za mnoštvo finih kolača kojima su se mogli počastiti svi posjetitelji bile su zaslužne članice Društva žena Donji Mihaljevec te članice Društva žena Amalija Kranjec, kao i roditelji Marijine djece.

Članice udruga žena iz Svete Marije i Donjeg Mihaljevca pobrinule su se i za prekrasne jesenske dekoracije ispred crkvenih oltara.

Kako je bilo pogledajte u fotogaleriji i videu.

Ministranti branjem kestena pomažu djelovanje župnog karitasa

0

U subotu 15. listopada ministranti župe Presvetog Trojstva u Nedelišću zajedno sa župnim vikarom vlč. Andrijom Botkovićem brali su kestene za potrebe župnog karitasa.

Navečer su sve te kestene stavili u manje vrećice, a u nedjelju 16. listopada poslije svetih misa vjernici su mogli uzeti kestene i dati dobrovoljne priloge za potrebe župnog karitasa, a prikupilo se ukupno 3.748,00 kn.

– Hvala ministrantima, župnom vikaru vlč. Andriji Botkoviću i svim ljudima dobre volje koji su svojim prilozima pomogli župnom karitasu – kazali su iz Župe.

FOTO Plodovi jeseni izloženi ispred Društvenog doma u Pribislavcu

0

Danas, 16. listopada 2022. godine, ispred Društvenog doma u Pribislavcu obilježeni su Dani kruha i zahvale za plodove zemlje. Svoje umijeće pečenja i izrade kruha, kolača i raznih slastica prezentirale su općinske udruge, na zadovoljstvo okupljenih mještana.

Pogledajte kako je bilo.

Aktivni Donjodubravski tenisači sumirali ljetni rad

0

U mjesecima rujnu i listopadu TK “Dubravčan” tradicionalno ima brojne aktivnosti. Tu je završnica veteranske lige, turnir parova, završni turnir piramide u muškoj i ženskoj konkurenciji te završni turnir piramide parova. Svaki vikend neka aktivnost.

Analizarijući te aktivnosti, prvo su spomenuli gostovanje kod prijateljskog susjednog kluba TK “Sveta Marija” gdje su bili pozvani na obilježavanje 30 godina djelovanja kluba. Tom prilkom su odigrali prijateljske susrete gdje rezultat nije bio u prvom planu već druženje i razvijanje suradnje između dva susjedna kluba.

– Atmosfera je bila odlična i bili smo im veoma zahvalni što su nam uputili poziv za obilježavanje njihove godišnjice – ističu u klubu.

U subotu 1. listopada organizirali su turnir parova. Nastupilo je 16 parova, a igrači su bili iz raznih krajeva: Varaždina, Čakovca, Murskog Središća, Preloga, Ludbrega, Kotoribe, Svete Marije, Goričana, Donjeg Mihaljevca i Donje Dubrave. Odigrano je puno dobrih, napetih i uzbudljivih susreta. Prvo se igralo u četiri grupe svaki sa svakim jedan set, a prva dva plasirana para iz svake grupe išla su u razigravanje gdje se igralo do devet osvojenih gemova.

Do finala su stigli parovi Novak/Levak i Vurušić/ Pokos. Bolji u finalu bili su Novak Karlo i Neno Levak rezultatom 6:0, 6:3 te su tako postali pobjednici turnira. Finalisti su dobili vrijedne nagrade, a svi sudionici turnira uživali su u grahu koji je pripremio Alen Vadas – Trovač i u dravskim „kederima“ koje je pripremio njihov član Marko Karloci.

Iz kluba s ponosom poručju:

– Svi igrači su bili jako zadovoljni turnirom i njegovom organizacijom i doći će i sljedeće godine. Treba spomenuti i navijače kojih je bilo dosta tako da je u subotu bilo baš lijepo na našoj Krbulji – rekli su.

Škola ima svoje vlastite proizvode

0

Gospodarska škola Čakovec dana je 13. listopada 2022. godine proslavila 35. godišnjicu Erasmus+ programa i tom prilikom ugostila učenike iz Srbije koji u Međimurju borave cijeli tjedan. S učenicima domaćinima, učenici iz Srbije u prostorijama za proizvodnju škole, učenici su pod mentorstvom nastavnika izrađivali čips od jabuke.

Janja Velikić (16) iz Srbije dala nam je recept za izradu čipsa.

– Jabuke se operu te se iz njih izvadi sredina. Potom se one sijeku na rezaču na sitne ploške i umaču u razrijeđenu limunsku kiselinu na tek koju minutu. Potom se jabuke cijede i polažu u sušilicu. Bitno je paziti da one ne budu položene jedne na drugu kako bi se mogle pravilno osušiti. Jabuke se posipavaju cimetom ili nekim drugim začinima, no mogu biti i bez dodatnih začina. Suše se dvanaest sati, a potom se umataju u vrećicu i skladište na suho mjesto, rekla nam je učenica.

Domaćini, a ujedno i korisnici programa, učenici Darin Horvat i David Perčić i sami su posjetili Sloveniju i Srbiju, a sada su se pobrinuli da njihovim gostima ničeg ne nedostaje. Također, odveli su nas na vlastitu ekonomiju škole koja se nalazi u Mihovljanu, kako bi nam pokazali proces proizvodnje pasteriziranog jabučnog soka.

Odveli su nas u voćnjak gdje uzgajaju više sorti jabuka.

– Ukupno imamo jedan hektar površine. Nakon berbe jabuka odvajamo prvu klasu, one nalijepiše jabuke, dok one malo oštećene spadaju u drugu klasu i koristimo ih za izradu soka. One najbolje direktno skladištimo u našu hladnjaču na 4 stupnjeva. Prilikom branja jabuka, bitno je paziti na koji ih način beremo. Potrebno je pronaći „zglob“ jabuke kako se ne bi otrgnula peteljka. Ako jabuka nema peteljku, ona će se brzo početi kvariti. To je nešto poput „rane“ jabuke. Također, bitno je da se jabuka ubere bez lista ili da se list ukloni jer on crpi hranu jabuci, pa se ona i zato brže kvari, rekao nam je Darin.

Odlazimo potom u proizvodni pogon u kojem su smješteni strojevi za preradu.

– Jabuke koje koristimo za pripremu soka direktno nosimo u naš pogon. Većinu procesa obavlja stroj. U njega stavimo jabuke koje se u prvoj fazi peru te se penju elevatorom do dijela stroja u kojem se ih njih istiskuje sok. Od otpada radimo kompost koji potom koristimo za gnojenje. Nakon što se sok istisne on ide na pasterizaciju kako bi se uništile sve bakterije. Sok se grije na 80 stupnjeva. Nakon pasterizacije sokom punimo staklenke. Ukupno smo ove godine ubrali oko tri tone jabuka i napravili oko 1500 litara soka, pričao je David.

Osim nasada jabuka, škola proizvodi i drugo voće i povrće, ali posjeduje i nasade cvijeća o kojem se brinu učenici.

Njihove je proizvode moguće kupiti na malom štandu pokraj ekonomije u Mihovljanu, a sav se prikupljeni novac ulaže u poboljšanje proizvodnje i mehanizaciju. Njihovo malo imanje ni mi nismo napustili bez poklona, jabuka i njihovog jabučnog soka.

Kolači su planuli za sat vremena

0

Kako ovaj cijeli mjesec traju Dani kruha, članice Društva žena Kotoribe tim su povodom jučer organizirale prodaju svojih slastica, svojih ruku djela. Interes je bio iznad očekivanog pa su svi oni pronašli kupce za sat vremena. Prodaju su organizirale na mjesnoj tržnici tijekom prijepodneva, a njome su htjele odmah prikupiti i nešto i novaca za tiskanje njihove buduće foto-monografije koju će izdati povodom 70 godina neprekinutog rada i djelovanja Društva žena.