Home Blog Page 2467

Dani Matice hrvatske u Čakovcu počinju 26. siječnja, očekuje vas bogat program

0
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
Photo: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

U ponedjeljak 23. siječnja 2023. godine počinju Dane Matice hrvatske u Čakovcu koji traju do 26. siječnja 2023. godine u zgradi Scheier u Čakovcu.

U ponedjeljak je središnji događaj na kojem će biti prikazan dokumentarni film o 180 godina Matice hrvatske. Istodobno traje izložba „Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu – nositelj kulturnog identiteta Međimurja“. U utorak, 24. siječnja 2023., u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec bit će predstavljen zbornik radova „Vremena kriza u povijesti Međimurja“.

25. siječnja 2023., od 19 sati predstavit ćemo zbirku izabranih pjesama Zvonka Kovača – „Jučer je bilo sutra“.

U četvrtak 26. siječnja 2023. glazbena je večer Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Nastupit će sopranistica Tamara Korunek, violinistica Martina Sabljak s glazbenikom Krunoslavom Lajtmanom, cimbalist Neven Kolarić, bariton Karlo Čeh i ŽVS Pučpuljike.

FOTO Mališani iz Međimurja uživali u animiranom filmu ‘Cvrčak i mravica’

0

Skupine Loptice, Smajlići, Bombončeki i Mrkvice jučer, 20. siječnja, su u CineStaru Varaždin gledale prvi hrvatski 3D animirani film, Cvrčak i mravica. Film je nadahnut poznatom Ezopovom basnom Jean de La Fontainea, Cvrčak i mrav.

Film na duhovit način progovara o toleranciji, ljubavi i pravladavanju prepreka.

Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda

0
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
30.01.2012., Cakovec - Jutarnja temperatura u Cakovcu dosezala do -8 stupnjeva.rPhoto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Zbog orkanske bure i olujnih naleta vjetra za riječku regiju, Kvarner i Velebit izdano je crveno upozorenje dok je narančasto izdano za jug Dalmacije. Narančasto upozorenje za područje Gospića odnosi se na poledicu i novi snježni prekrivač, piše N1.

Narančasto upozorenje na vjetar izdano je za splitsku regiju gdje se očekuje mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h, zatim za dubrovačku regiju gdje je moguće olujno jugo i južni vjetar, s najjačim udarima vjetra > 90 km/h, te za zapadnu obalu Istre i južnu Dalmaciju. Tamo se očekuje jaka i vrlo jaka bura te jako i vrlo jako, mjestimice olujno jugo. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

U gospićkoj regiji izdano je narančasto upozorenje na poledicu i snijeg. Očekuje se snijeg i novi snježni pokrivač, osobito u Lici te snježni zapusi. Visina snijega > 15 cm.

Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom, upozoravaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

U većini krajeva padat će snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak. Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva Celzijusovih.

Stravično iskustvo Međimurke: ‘Prema majci su se ponašali kao prema inventaru, a mrtvu pacijenticu hranili su sondom i davali joj infuziju’

0
07.12.2020., Cakovec - Medjimurje postalo najzarazenija regija u Europi. Zupanijska bolnica Cakovec.rPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ana Novak iz Pribislavca na svojem je Facebook profilu objavila kako je njezina majka za vrijeme boravka na Odjelu gastroenterologije u Županijskoj bolnici Čakovec doživjela, najblaže rečeno, jako neugodno iskustvo.

Njezinu priču prenosimo u cijelosti:

‘Odjel gastroenterologije boluje od najteže i najsmrtonosnije dijagnoze, koja će ubiti sve pacijente prije nego li njihove primarne bolesti. Napravili su da se moja majka na odjelu nije mogla osjećati niti kao govno, niti kao smeće, već nešto ispod nule.

Da nije potrebna biti na ovome svijetu, jer je beskorisna i nikome ne treba. Učiniti da pacijent dobije suicidne misli to je za svaku osudu i SVIMA vama koji ste sudjelovali u ovome hororu želim iskreno da vas jednog dana liječe i o vama skrbe takvi zdravstveni djelatnici i da dobijete takvu zdravstvenu skrb kao sto je moja mama, i jedino tada ćete spoznati na vlastitoj koži koliko duboko ste uništili mamino dostojanstvo i pravo na život i osnovne životne potrebe. Tek tada shvatiti ćete težinu mojih rijeci i svega onoga sto sam usmenim pritužbama željela reci.

ODJEL gastroenterologija – šaka jadnika i vjerujte odgovarat ćete mi svi vi koji ste sudjelovali i jednim djelom bili priča tog horora. Do zadnjeg atoma svog bića borit ću se za svoju mamu, jer sve sto imam i jesam dugujem njoj, a kao sto ste se vi sprdali s mene na informacijama tako ću se ja sada sprdati s vas!! Živa katastrofa!

Ana Novak

Prokletnici! Odgovarat ćete jednog dana i pred Bogom, a sada pred cijelom državom!

To su propusti tolikih razmjera da mi je nemoguće vise to izbrisati iz glave, srce mi je puklo na tisuću komada kada sam vidjela svoju majku kako izgleda, da je postala veći invalid nego što je, nakon samo tri dana boravka na dotičnom odjelu. Na dan hospitalizacije molila sam je da ostane u bolnici jer ćete joj pomoći, a za tri dana tražila sam načine kako da je izbavim van iz ovog napaćenog, smrtonosnog, luđačkog odjela!

Da ima u tim ljudima imalo empatije i ljudskosti i da se prema pacijentima ne ponašaju kao prema inventaru, tog kobnog ponedjeljka, dotična medicinska sestra uvidjela bi da je mamina cimerica bila mrtva a ona ju je hranila sondom i davala joj infuziju. Ja sam ta koja sam med. sestri rekla da ova gđa ne diše, jer sam se igrom slučaja našla u sobi. Žalosno. Ne znam čega ima vise u meni tuge, jada ili bijesa!

Uzalud im sve titule ovog svijeta ako nemaju onu jednu pravu i najvažniju a to je u prvom redu biti čovjek. Ne znam dali su se na medicinskom fakultetu učili kako se ne bi smjeli i kako se ne treba ponašati prema pacijentima, ili su ih to možda učili? Dali znaju sto je Hipokratova zakletva?

Vjerujte nema veće sile između majke i kćeri! Ne silite se da ste jači! Zahvalna sam i ponosna na sebe i svoju majku, jer je cijeli svoj život žrtvovala sebe za mene da bi ja izrasla u jednu pametnu, poštenu djevojku i usadila u mene prave životne vrijednosti, a to su empatija i ljudskost, kojim vrlinama se tek mali broj ljudi može istinski ponositi u ovom slučaju govorim o ljudima koji rade na odjelu GASTROENTEROLOGIJE.

Ne podcjenjujem ničije radno mjesto, ali nitko BAS NITKO, nema prava, ni čistačica, ni bolničarka, ni doktorica, ni medicinska sestra/tehničar gaziti pacijente i prema njima ponašati se na način kakav ne zaslužuje niti jedno ŽIVO biće na ovome svijetu. Svi smo mi satkani od istoga, i svi smo ispod istog neba i vjerujte Bog sve vidi i ne naplaćuje svaki dan, ali vama besramnici jedni sa spomenutog odjela naplatit će duplo! I neka! Za drugo niste! Niste zaslužili ni mrvu poštovanja, jer istoga nemate! Fuj!

P.S. Ispričavam se onoj manjini na odjelu koji tamo svoj posao rade predano i bez ijedne primjedbe, tek njih nekolicina, no oni će se pronaći u objavi!!

PODIJELITE MOLIM VAS, MORAJU ODGOVARATI i neka vide da nismo svi ovce, kao sto nam je usađeno u glavama i NE ne trebamo samo klimati glavom pred njima, jer su oni netko! Nisu oni nitko, a daleko su oni od obrazovanih. Obrazovan je samo onaj tko ima obraza.

Nisu uništili jedan život! Uništena su tri života! Život mene, mog djeteta i moje mame!

Ovo je ona prije hospitalizacije, samostalno pokretna a na duže staze uz pomoć guralice!

Prije hospitalizacije

Nakon hospitalizacije, potpuno ovisna o 24 satnoj njezi i brigi! Horor!’

Zgrožena javnost s nestrpljenjem očekuje odgovor iz Županijske bolnice Čakovec.

Nakon hospitalizacije. Izvor: Ana Novak, Facebook

Državni inspektorat objavio najnovije podatke: Neki su povećali cijene za čak 126 posto!

0
Davor Puklavec/Pixsell
dućan, euri, šoping, trgovina

U trgovini na malo pekarskim proizvodima, bilježimo i dalje, povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda i to prosječno do 15 %, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30%, piše Poslovni dnevnik.

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata od 05. siječnja, kada je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Inspekcijski nadzori obavljaju se temeljem Zakona o Državnom inspektoratu, Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, Zakona o zaštiti potrošača te spomenutog Zaključka Vlade RH.

Do 19. siječnja, inspekcije Državnog inspektorata obavile su ukupno 1.145 nadzora. U 25,2 % obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju (njih 163) utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.

Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 659 inspekcijska nadzora (od čega: 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima).

U nadzorima tržišne inspekcije utvrđeno je u 87 slučajeva nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

Preminuo Leonard Gudlin, legendarni kapetan Trnave 

0

Iz NK Trnava iz Goričana su noćas na svojim FB stranicama objavili tužnu vijest u kojoj stoji:“ U 58. godini preminuo je Leonard Gudlin – Lenek, dugogodišnji igrač, legendarni kapetan i ikona goričanskog nogometa, ČOVJEK iznimne požrtvovnosti i velikog srca.

Legendo našeg kluba, hvala ti na svemu što si učinio za svoju voljenu Trnavu i neka ti je laka međimurska zemljica.“, tužna je klupska poruka uz iskrenu sućut obitelji.

FOTO U Murskom Središću održan tradicionalni susret poduzetnika, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

0

U petak, 20. siječnja, u Murskom Središću, u prostorima tvrtke Neores održan je tradicionalni susret poduzetnika, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U razvoju svake zajednica, društva ili grada gospodarstvo igra ključnu ulogu. Kroz razvoj gospodarstva otvaraju se nova radna mjesta, razvijaju se potencijali, stvaraju mogućnosti za ulaganje i pridonosi se razvoju malog i srednjeg poduzetništva, te posljedično, razvoju zajednice i društva u cjelini.

Zadaća je Grada Mursko Središće gospodarstvenicima olakšati poslovanje, otvarati poduzetničke zone, poticati poduzetničku klimu i baš zbog toga je ovaj događaj pretvoren u tradicionalni. Cilj je okupljanja osigurati razmjenu iskustava te omogućiti stručni savjet i pomoć javnih servisa za unapređenje gospodarstva, u ovom slučaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije – REDEE i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Nakon razgledavanja proizvodnih pogona tvrtke Neores, okupljenima su se obratili ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik, Dražen Srpak, domaćin i direktorica tvrtke Neores, Nikica Kresta, predsjednik Županijske komore Čakovec, Mladen Križaić, predsjednik Obrtničke komore Međimurja, Dražen Novak i predsjednik Udruženja obrtnika Međimurja, Ivan Kolmanić. Kratka su predavanja usmjerena k poduzetnicima održali i predstojnik Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Nikola Hren i predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Vjeran Vrbanec.

Gradonačelnik Dražen Srpak na kraju je zahvalio svima na dolasku i doprinosu održavanju još jednog susreta gradonačelnika, a posebno domaćinima, Štefanu i Nikici Kresti, vlasnicima tvrtke Neores, koja, kao što smo čuli, posluje od 2005. godine, a danas zapošljava više od 200 djelatnika. Istaknuo je pozitivne trendove u lokalnom gospodarstvu i rast, ne samo u odnosu na prošlu godinu, nego i na razdoblje prije pandemije koronavirusa, te na očekivani rast u perspektivi. Od govornika su se mogle čuti i riječi o sjajnim trendovima na području Grada Mursko Središće i čitavog Međimurja, kao i najava novih koraka k proširenju poduzetničke zone Brezje, što će biti novi zamašnjak lokalnom gospodarstvu.’

FOTO Sanja Šoltić i Luka Bobičanec najbolji međimurski nogometaši u 2022. godini

0

Međimurska nogometna obitelj, u organizaciji svog matičnog saveza, večeras se po prvi puta okupila u čakovečkom Centru za kulturu na svečanosti nazvanoj Dan međimurskog nogometa. Ova bi manifestacija trebala postati tradicionalna s ciljem proglašenja najboljih u protekloj godini, ali i zahvale onima koji su međimurskom nogometu dali izniman doprinos. Predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Kristijan Antolović s ponosom je naglasio da se nalazi na čelu saveza koji je i na nacionalnoj razini jedan od najbrojnijih.

– Okupljamo oko 6.500 članova, od čega 4.919 registriranih nogometašica i nogometaša u 71 nogometnom klubu. Našu budućnost čini 2.289 igračica i igrača u mlađim dobnim kategorijama, okupljenih u 20 škola nogometa. Svi vi u klubovima najvažniji ste kotačić našeg nogometa. Često vas pitaju, posebice one u vodstvima klubova, što vam sve to treba, ali ljubav prema nogometu sve nas drži na okupu. Zato svima vama zahvaljujemo na trudu i energiji koju ulažete u rad u klubovima. Nogomet nije samo natjecanje, već su nogometne utakmice u brojnim našim sredinama, već desetljećima središte društvenog života – rekao je Antolović.

Međimurski župan Matija Posavec međimurski nogomet opisao je riječima: povijest, tradicija i ponos.

– Međimurska županija kontinuirano ulaže u sport, a moja je želja da Međimurje kao regija dobije nogometnog prvoligaša. Nadam se da ćete svi svoj doprinos dati s punim vjetrom, savjetima, trudom i radom te da ćemo doći i do te razine – poželio je župan Posavec.

Velikom broju gostiju u ime Hrvatskog nogometnog saveza obratili su se Tomislav Svetina i Zorislav Srebrić, a u prigodnom programu nastupio je Filip Hozjak uz pratnju Filipa Vinceka.

Najveći dio svečanosti prošao je u znaku dodjele nagrada i priznanja. Tako su treneri i kapetani naših županijskih ligaša proglasili najbolje golmane, obrambene i vezne igrače te napadače u svim natjecanjima pod ingerencijom Međimurskog nogometnog saveza.

Najbolji međimurski nogometaš:

1. Luka Bobičanec, NK Celje,

2. Lovro Zvonarek, FC Bayern Munchen,

3. Dario Vizinger, SSV Jahn Regensburg

Najbolja međimurska nogometašica:

1. Sanja Šoltić, NK Međimurje Čakovec

Premier međimurska NL:

– najbolji golman Marko Galoši, NK Mladost Komet Prelog,

– najbolji obrambeni Igor Gal, NK Graničar Kotoriba,

– najbolji vezni Josip Lepen, NK Podturen,

– najbolji napadač Nikola Golenja, NK Graničar Kotoriba

Prva međimurska NL:

– najbolji golman Luka Bešenić, NK Polet Pribislavec,

– najbolji obrambeni Marko Lukman, NK Omladinac Novo Selo Rok,

– najbolji vezni Ivan Deglin, NK Polet Pribislavec,

– najbolji napadač Dražen Hudoletnjak, Venera Sveti Juraj na Bregu

Druga međimurska NL:

– najbolji golman Dejan Kolar, NK Pušćine,

– najbolji obrambeni David Rok, NK Budućnost Miklavec,

– najbolji vezni Alen Drk, NK Budućnost Miklavec,

– najbolji napadač Krešo Kovač, NK Sloboda Mihovljan

Treća Međimurska NL – skupina A:

– najbolji golman Luka Orehov, NK Graničar Novakovec,

– najbolji vezni Mark Bistrović, NK Dubrava Sivica,

– najbolji napadač Antonio Drvoderić, NK Graničar Novakovec

Treća Međimurska NL – skupina B:

– najbolji golman Nino Tkalec, NK Mura

– najbolji obrambeni Roko Posel, NK Mura Hlapičina

– najbolji vezni Nikola Šoltić, NK Mura Hlapičina

– najbolji napadač Nenad Radiković, NK Mura Hlapičina

Priznanje za izniman doprinos u razvoju i promociji međimurskog nogometa primio je legendarni Drago Vabec, a dodijeljeno je i priznanje Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za osvojeno 3. mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Uručene su i zahvalnice u nekoliko kategorija:

– najbolji sportski novinar: Josip Freiler,

– najbolji delegat: Željko Bacinger,

– najbolja fair-play momčad: NK Venera Sveti Juraj na Bregu,

– najbolji sudac: Patrik Kolarić,

– najbolji trener: Danijel Jagec

FOTO Prvo jelo bilo mu je pregoreni grah, a danas je jedan od najboljih kuhara u Međimurju i regiji!

0

Danas je na sajam ugostiteljstva i slastičarstva u Italiju otputovao profesionalni kuhar iz Šenkovca Danijel Naranđa (47), rodom iz Preloga, čovjek bogate kuharske karijere koji je mnogo godina proveo u Hrvatskoj i inozemstvu kuhajući. Danas, on je cijenjeni nastavnik kuharstva sa slastičarstvom u Srednjoj školi Prelog, koji se i dalje jako trudi, neprestano usavršava, a svoje bogato kuharsko iskustvo prenosi na buduće mlade kuhare.

Muž kuhar inače je san svake žene, a profesionalni kuhar je poput uzvišene sile nad kuharima amaterirma, tako da nam je bila čast porazgovarati s njim i upoznati čovjeka koji zna s kuhačom, začinima, ali, najvažnije i s učenicima kojima prenosi dalje znanje. Evo što je rekao…

Danijel Naranđa

U redu, s kim živite, kuhate li im, jesu li sretni?

– Živim u kući u Šenkovcu s djevojkom i njezinom roditeljima. Povremeno im, dok imam vremena, kuham. Najčešće im pripremam tradicionalna međimurska jela na moderan način, što mi je ujedno i priprema za natjecanja kako mene osobno tako i mojih učenika. Inače, kod kuće najviše volim kad kuhaju žena i punica jer je hrana jako ukusna i sve pojedem.

Kako je nastala vaša ljubav prema kuhanju?

Ljubav prema kuhanju rodila se uz moju pokojnu baku, Ličanku Ružu Trstenjak, kod koje sam nakon škole išao na ručak. Ona mi je rekla: ‘Ti moraš biti kuhar, voliš jesti i igrati se rajnglicama!’. Prvo jelo koje sam skuhao, uz njenu pomoć, bilo je grah varivo. Malo mi je pregorjelo, pa smo promijenili lonac… Žao mi je da moja baka nije duže poživjela, jer naučila bi me i ličke specijalitete. Ona je kuhala savršeno!

Danijel na Kamelija kupu u Varaždinskim Toplicama

Nastavnik ste u Srednjoj školi Prelog već 7. godinu, a prije toga radili ste godinama kao kuhar, gdje sve?

Radio sam na moru (Mali Lošinj, Brač, Krk), u Njemačkoj i u Nizozemskoj, u restoranima i hotelima, kuhajući uglavnom ala carte jela (jela po narudžbi). Volio sam taj posao i prihvaćao ga sa svime što dolazi uz to. Primjerice, 15 godina u komadu nisam bio doma za Božić i Novu godinu. Danas svoje znanje s užitkom prenosim na mlade. U školi kuhamo uglavnom svaki dan, jedino ne kuhaju učenici 1. razreda u prvom polugodištu.

Kakva je razlika između kuharstva vani i kod nas?

– Po radu slično, ali je vani taj posao bolje plaćen, no i kod nas u Hrvatskoj realnost – nedostatak kuhara – potiče na to da se i tu kuhari bolje plaćaju. Nadalje, njemačka kuhinja je jednostavnija od naše, manje je pripreme i više je gotovih proizvoda, Nizozemska kuhinja malo je bliža našoj, dok mi u Hrvatskoj radimo sve od nule – od sirovine do gotovog jela.

Kakva je prosječna plaća kuhara u međimurskim restoranima?

Oko 8000 kuna neto (oko 1000 eura) pa više, ali sve zavisi o kuharu, njegovoj samostalnosti, kao i o tome je li šef kuhinje (onda mu je plaća veća).

Danijel na usavršavanju u Italiji

Biste li se voljeli vratiti u restoran, kakvi su vam planovi?

– Plaće nastavnika su manje, ali – volio bih do mirovine raditi kao nastavnik! Uopće ne razmišljam o povratku u restoran kuhinje jer me ovaj posao u potpunosti zadovoljava. U sklopu škole povremeno radimo i evente za potrebe Međimurske županije, a na većim eventima učenici pripremaju hranu uz naše mentorstvo i stručnu pomoć. Obožavam posao nastavnika jer svoja iskustva mogu prenositi učenicima i najdraži mi je taj praktički dio, kad znanje prenosim djeci, jer praksa mi je najvažniji dio i to je njihova budućnost. Puno mi znači kad u budućnosti sretnem svoje učenike, vidim ih da rade kao kuhari i sretni su!

Koja su vam osobno najdraža slana i slatka jela i što najviše volite kuhati?

– Sve volim kuhati, dosta slažem kombinacije ribe i mesa na jednoj tanjuru. Najdraža jela su mi međimurska prežgana juha, meso z tibice, mesna jela, ali i jela s povrćem, varijante tradicionalnih jela pretvorenih u moderne verzije, kao što su npr. ražnjići od kozica sa špekom i šljivama… Od slatkog najviše volim krapce, staro međimursko staklo jelo koje se radi s tikvom, makom, orasima…

Na međunarodnom natjecanju Biser mora na Braču osvojio je 1., 2. i 3. mjesto

Recite nam više što ćete u Italiji? Putujete li često?

– U Riminiji u Italiji nastavnici ugostiteljstva iz četiri srednje škole Sjeverozapadne Hrvatske: Zaboka, Bjelovara, Varaždina i Preloga i ja ćemo u sklopu EU projekta „Receza“ (Regionalni centar Zabok) sudjelovati u usavršavanju ručne izrade tjestenine . Svake godine sudjelujem u raznim natjecanjima i radionicama u sklopu ERASMUS projekta EU-a. Prošle godine bio sam u Španjolskoj, a nedavno u Italiji i Njemačkoj. S nama uglavnom idu i učenici, koji tamo imaju praksu, a idemo u i Francusku, Sloveniju Austriju, Portugal, Tenerife…

Koje vam je jedno od najdražih natjecanja na kojim ste sudjelovali?

– Međunarodno natjecanje „Biser mora“ na Braču, gdje sam u različitim disciplinama osvojio 1., 2. i 3. mjesto i ušao u Blackbox – natjecanje pet najboljih kuhara, gdje sam bio četvrti.

Bravo! Također radite i s udrugom Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI)?

– Da, držim im kuharske radionice i ta boižićne blagdane, u suradnji s vlasnicima Izletišta Goričanec u Svetom Martinu na Muri počastili štićenike te udruge ručkom (ja sam odradio kuharski dio, a vlasnici su dali sirovine).

Danijel sa udrugom Laganini biciklima prema Vukovaru

Što još volite raditi u slobodno vrijeme, osim kuhati?

– Bavim se brdskim biciklizmom i predsjednik sam udruge „Laganini“ u Prelogu, koja okuplja rekreativne bicikliste u dobi od 2 do 70 godina, biciklom idemo i za Vukovar i Mariju Bistricu, a ove godine i za Majstorsku cestu. Uzgajam lješnjake i orahe, od kojih volim raditi i deserte, slastice i salate.

Što biste poručili svima koji žele postati kuhari?

Da se upišu u najbolju školu, Srednju školu Prelog, i da ispune svoje snove!