Mnogi koji su probali mesne delicije 66-godišnjeg Rudolfa Posavca iz Svete Marije će reći kako su one „za prste polizati”. Tamošnji žitelji ga zovu Ruda. Taj Ruda je širokih pogleda, vječiti putnik Međimurjem, a nemali broj puta na relaciji Hrvatska – Švicarska jer je radni vijek, zajedno sa suprugom, proveo u toj zemlji.
Tamo su im ostali potomci… Kada su u Svetoj Mariji mnogi vole navraćati k njima radi suradničkih odnosa na društvenome planu jer je on član: LD Patka Donji Vidovec/Sveta Marija, Oldtimer Cluba Međimurje, udruge Međimurskih Konjari, predsjednik je Društva povratnika Međimuraca…
Ovoga puta, uz različite teme o kojima voli govoriti, izabrali smo kolinje, odnosno sve faze koje one obuhvaćaju, od usmrćivanja svinja do njenih dijelova na stolu od kojih su neki već osušeni.
– Svoje ozbiljno prisustvovanje kolinju imao sam s 14 godina života, a koje sam uz mojega japicu i mojeg tatu usavršavao. Radilo se je to u vrijeme zimskih mjeseci, svake godine obavezno se preradilo 4-5 svinja crne „fajferice” koje su davale dosta masti jer se na selu koristila svinjska mast umjesto ulja.
Današnja nauka prizna da je svinjska mast zdravija za ljudski organizam nego ulje. A pošto sam i lovac volim u kobasice staviti i meso divljači koje se nareže na pladanj kad mi dođu u posjete prijatelji iz mjesta, a posebno udruga kojih sam član. Da vam puno ne „pripovedam”, pogledajte na fotografijama kaj sam prije nekog vremena napravio – rekao je pokazujući nam fotke.