Home Blog Page 2211

FOTO/VIDEO U Nedelišću podijeljeno 50 kilograma ribica i prikupljene donacije za Udrugu „Pomoć neizlječivima“

0

U dvorištu župnog dvora u Nedelišću danas je održana tradicionalna humanitarna akcija podjele ribica. Kao i prethodnih godina uspješno su je organizirali Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Sportsko ribolovno društvo Amur iz Nedelišća. Uz podršku Općine Nedelišće oni su podijelili 50 kilograma ribica, dok je Čedomir Valjak prema vlastitoj recepturi pripremao i vrlo ukusne faširance od krumpira. Tijekom akcije prikupljale su se i donacije namijenjene Udruzi „Pomoć neizlječivima“. Lijepo vrijeme i odlični specijaliteti privukli su brojne posjetitelje koji su uživali u svemu što je pripremljeno te se posebno iskazali u humanitarnom dijelu akcije.

Općinski načelnik Nikola Novak zadovoljan je provedbom akcije.

-Vidite kakva je gužva, interes je veliki i zahvaljujem našoj Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Sportsko ribolovnom društvu Amur na svemu što su učinili i pripremili više nego ukusne ribice, rekao je načelnik Novak.

Predsjednik općinske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Damir Tomšić također je zadovoljan odazivom.

-Hvala svima koji su došli i pomogli kojim eurom Udruzi „Pomoć neizlječivima“ u njihovoj plemenitoj i važnoj misiji, poručio je Tomšić.

Maja Logožar, potpredsjednica Udruge „Pomoć neizlječivima“, kratko je predstavila njihovo djelovanje u proteklih 12 godina.

-Pomoć neizlječivima je naš prvi i osnovni cilj kako u fizičkom, tako i psihičkom pogledu. Ta se pomoć ne odnosi samo na pacijenta nego i na njegovu obitelj. Ova nam akcija jako puno znači i biti će velika pomoć u našem daljnjem radu, naglasila je Logožar.

Župnik župe Presvetog Trojstva Ivan Herceg također već godinama pomaže ovu akciju.

-Simbolika Velikog petka je u žrtvi i drago mi je što se za takvu malu žrtvu odlučio i veliki broj naših župljana i sumještana pomažući ovu humanitarnu akciju svojim doprinosom, rekao je velečasni Herceg.

 

 

Posao je sve zahtjevniji zbog novih kombajna i strojeva

0

– U nekoliko posljednjih godina susrećemo se sa sve složenijim, naravno modernijim kombajnima, traktorima i drugim strojevima i alatima, što od nas iziskuje obrazovanje, ali i opremu kojom u slučaju požara na tim napravama može efikasno djelovati, kaže vijećnik i vatrogasac Damir Srša.

Na svojoj 15. sjednici Općinsko vijeće Sveti Martin na Muri, donijelo je Plan motrenja, čuvanja i ophodnje građevina i površina za koje postoji opasnost od nastajanja i širenja požara. Po ovom pitanju vođena je vrlo kvalitetna rasprava, a svojim izlaganjem takvu ju je učinio vijećnik i član DVD-a Sveti Martin na Muri Damir Srša.

Rekao je Srša kako se vatrogasci zalažu za činjenje svih zadataka i potreba u ovoj grani poslova općine i vatrogasaca i kako je do sada sve bilo učinjeno kako treba, bez ikakvih zamjerki i bez materijalnih šteta koje bi mogle nastati kada vatrogasci i ostali sudionici ne bi profesionalno i na vrijeme djelovali. Rekao je Srša i kako se vatrogasci kao stožerna snaga u borbi protiv nastajanja i širenja susreću s novim izazovima, a to su sve moderniji strojevi i traktori u poljoprivredi i to uglavnom ili najčešće u vrijeme žetve i ubiranja plodova u poljima.

– Kada su u pitanju kombajni, u zadnje vrijeme imamo četiri (4) nove vrste kombajna koji se bez obzira na savršenost i visoku kvalitetu usred rada mogu zapaliti, jednom smo lani intervenirali, no za nešto takvo potrebna nam je edukacija, ali i nova oprema. Dok smo mi postajali vatrogasci u našim poljima nije bilo berača krumpira, šećerne repe, grahorice, soje, suncokreta i drugih poljoprivrednih kultura, pak niti kukuruza u ovakvim gabaritima, a danas su tu i mi moramo biti spremni intervenirati kako osim strojeva ne bi stradali prinosi i ne daj Bože nikako ljudi. Da ne govorim kakvi strojevi se koriste za razne iskope, zaravnavanja tla i rušenje drveća i stoga mi moramo na motrenja, čuvanje i ophodnje građevina i površina za koje prijeti opasnost od nastajanja i širenja požara ulagati na osposobljavanja vatrogasaca i modernizaciju opreme, naglasio je Srša.

Njegove riječi i promišljanja prihvatili su odmah načelnik Martin Srša i Ivica Kutnjak, predsjednik vijeća, a potom i svi , a vijećnik veteran Juraj Rašperger kazao je kako bi isto tako trebalo biti spreman i oprezan kada je riječ o mogućim poplava rijeke Mure.

Tu je nastupio načelnik Srša, rekavši kako poplavama više prijete zaobalne vode, a manje od razlijevanja rijeke Mure. Ovim planom se određuje i zabranjuje nekontrolirano i neovlašteno pristupanje i boravak na takvim površinama.

Sredstva za provedbu planova osigurati će se od strane pravni osoba koje su vlasnici ili korisnici površine ili građevine kojima upravljaju, dok se sredstva za istu namjenu za fizičke osobe osiguravaju u općinskom proračunu.

Mališane sutra čeka zanimljiva potraga u Perivoju Zrinski

0

Djeco jeste li pripremili svoje košarice za subotnju potragu u Perivoju Zrinski?

Počinje se u 10.00 sati, uz kratko razgibavanje i zagrijavanje koje će predvoditi Tanja Mesarić Novak, kineziolog i trenerica u Gimnastičkom klubu Marijan Zadravec Macan. Dobro razgibani i zagrijani svi će u isto vrijeme i s iste lokacije krenuti u potragu.

– U slučaju jače kiše događaj se otkazuje, no bude li tek nešto laganije padalo, pozivamo djecu da obuku kabanice i gumene čizmice te krenu u veselu potragu! Uz čokoladna jaja pozoj je sakrio i 3 zlatna jaja, koja “malim detektivima” donose poklon pakete. Ukoliko zbog jake kiše otkažemo potragu, pozivamo sve mališane u Turistički ured po svoju diplomu i čokoladno jaje do 12.00 sati – poruka je organizatora.

Pridružite se 17. Tjednu cjeloživotnog učenja na POU Čakovec

0

U sklopu 17. TCU najavljujemo seriju besplatnih radionica i predavanja kojima ćemo proslaviti ovogodišnji tjedan cjeloživotnog učenja na Pučkom otvorenom učilištu Čakovec.

Nadamo se da će ove besplatne aktivnosti koje spremamo potaknuti vašu znatiželju i strast za cjeloživotnim učenjem!

Kratak prikaz što smo pripremili za vas:

18.04. 13:00 Završna konferencija projekta ESF-a “IKT Cloud-IO” – prijave nisu potrebne

18:04. 17:00 Fake news: Kritičko promišljanje medija, prijavite se ovdje.

19.04. 17:00 Amigurumi lutke: Heklanje je ponovno in!, prijavite se ovdje.

21.04. 09:00 Priprema tradicionalne međimurske gibanice, prijavite se ovdje.

21.04. 11:00 Oboji svijet u zeleno: Interaktivno predavanje povodom Dana planeta Zemlje – prijave nisu potrebne

24.04. 16:00 Sigurni i konkurenti na internetu: Sigurnost na internetu & Kako prodati i faze odluke o kupnji, prijavite se ovdje.

25.04. 17:00 Foto radionica, prijavite se ovdje.

– Bez obzira jeste li zainteresirani za nadograđivanje Vaših znanja ili jednostavno želite naučiti nešto novo, naše aktivnosti unutar Tjedna cjeloživotnog obrazovanja nude ponešto za svakoga! Stoga nemojte zaboraviti pozvati svoje ukućane, prijatelje i kolege s posla na aktivnosti koje organiziramo – poručuju organizatori.

Više od 450 umirovljenika dobilo bonove, a osigurani su i paketi za najpotrebitije

0

Grad Mursko Središće provodi razne socijalne i demografske mjere kroz koje je cilj olakšati život različitim skupinama. Grad je tako povodom Uskrsa za nešto više od 450 umirovljenika osigurao bonove u trgovini KTC u vrijednosti od 20, 25 i 30 eura te u mesnici Kiš u vrijednosti od 20 eura.

Osim toga, i ove godine grad je poklon paketima uljepšao uskrsne blagdane svojim građanima kojima je pomoć najpotrebnija. Skromni je to znak pažnje i želja da nitko ne ostane bez uskršnje šunke i ostalih namirnica.

Osposobljavanje pripadnika Školskih prometnih jedinica provest će se u utorak i srijedu

0
policija, ilustracija, PU MEĐIMURSKA

Policijska uprava međimurska u suradnji s Auto klubom Čakovec već dugi niz godina uspješno provodi preventivno-edukativnu akciju osposobljavanja pripadnika Školskih prometnih jedinica.

Osposobljavanje pripadnika Školskih prometnih jedinica, koje će djelovati na području Međimurske županije, provest će se u utorak i srijedu, 11. i 12. travnja 2023. godine od 8 do 11 sati.

Pripadnici školskih prometnih jedinica osposobljavaju se s ciljem što uspješnijeg i sigurnijeg upravljanja prometom na cestama, pružanja pomoći sudionicima u prometu te sudjelovanja u prometno-preventivnim i odgojnim aktivnostima, i to najprije teoretski te potom praktično na prigodnom poligonu.

Osposobljavanje iz područja prometnih pravila, prometnih znakova i upravljanje prometom te pružanje pomoći sudionicima u prometu provest će se u prostorijama Auto kluba Čakovec, dok će se praktične vježbe odraditi na Poligonu za osposobljavanje pješaka i vozača bicikla u Čakovcu u Športskoj ulici.

Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije za sve sudionike osigurao je prigodnu okrjepu.

Dođite na vuzmenku u Mursko Središće u subotu od 20 sati

0

Grad Mursko Središće u suradnji s udrugama Rudarski zbor i Društvo žena Mursko Središće na Veliku subotu, 8. travnja 2023. s početkom u 20 sati organizira Vuzmenku.

Paljenje vuzmenke će biti, kao i prošle godine, na lokaciji preko Spomen doma rudarstva u neposrednoj blizini trgovine građevinskim materijalom Sistem-mep d.o.o.

Za okupljene mještane osigurana je okrjepa i pečene kobasice.

FOTO/VIDEO Upoznajte Emu i Marsela, uspješne učenike konobare i mlade koktel majstore!

0

Ema Furdi (18) iz Murskog Središća i Marsel Grivec (17) iz Preloga jedni su od rijetkihučenika 3. razreda koji polaze trogodišnji smjer za konobara u Srednjoj školi Prelog. Oboje su iznimni učenici, koji su osvojili odlične rezultate na natjecanjima u pripremi barskih mješavina, pa smo ih posjetili u Srednjoj školi Prelog, gdje su nas zadivili pokazujući nam kako koktele spremaju pravi, školovani konobari, čija priprema i posluživanje predstavlja neku vrstu umjetnosti!

USPJEŠNI U IZRADI KOKTELA NA NATJECANJIMA

Masrsel Grivec ovih se dana vratio s natjecanja Biser mora na Braču, gdje je osvojio srebrnu medalju u  disciplini u disciplini „posluživanje pjenušavog vina i flambiranje slatkog jela“. Marsel se već dokazao i kao talent za koktele, jer već prije je sudjelovao na natjecanjima. Osvojio je visoko 2. mjesto u pripremi kratke barske mješavine Cosmopolitan cocktail na međužupanijskom natjecanju Word Skills u Bjelovaru. U Tuheljskim toplicama, u rujnu 2022. godine, osvojio 1. mjesto u izradi koktela – duge barske mješavine na bazi džina – te 1. mjesto u posluživanju hrane i pića, a u lipnju 2022. u Zaboku u utrci konobara – vještine i spretnost nošenja poslužavnika s otvorenom buteljom vina i napola punom čašom – također je bio prvi!

Ema Furdi je pak za koktel Votka amarettino, u pripremi kratke barske mješavine u shakeru na bazi votke, osvojila visoko 2. mjesto na međunarodnom natjecanju Badel junior kup u Zagrebu. Bilo je to njezino prvo natjecanje.

– Na to je natjecanje Ema otišla umjesto Marsela, pa smo imali pripreme u trajanju od samo dva dana, no unatoč tome osvojila je uspješno 2. mjesto! – istaknuo je njihov strukovni nastavnik ugostiteljskog posluživanja, mentor Goran Žižek.

Ema i Marsel

JE LI LAKO „SMUČKATI“ KOKTELIĆ? BAŠ I NIJE!

Barske mješavine učenici-konobari po planu i programu dobivaju u 3. razredu, a priprema za natjecanje inače traje oko mjesec dana. Čini se lako „smučkati“ jedan koktelić, no u profesionalnom smislu, to svakako nije.

– Vježba se individualno, a učenici trebaju savladati sve četiri tehnike mješavine – u barskoj čaši, u čaši u kojoj se koktel poslužuje (tehnikom build), u shakeru ili u električnim mješaču – pojasnio je Goran i dodao:

– Svi učenici dobili su za zadatak koktel kojeg nisu znali unaprijed i recept, a sve ostalo su morali sami napraviti – pripremne radove, izradu samog koktela i dekoraciju. Kod izrade i posluživanja koktela i pića na natjecanjima učenici moraju biti jako spretni, sigurni i elegantnih pokreta, trebaju obavezno iscijediti višak vode prije shakanja, napraviti hlađenje čaše (frapiranje), znati izraditi dekoracije… Kod koktela se gleda izgled, miris, okus i stručni rad.

Dodatna teškoća kod natjecanja je što bi, kaže nam Goran, učenici trebali sami znati koje kombinacije pića mogu sljubiti pri osmišljavanju koktela, a ne poznaju pića jer u principu prije 18. ne smiju piti alkohol.

– Tako da im mi mentori uskačemo u pomoć. No, zato bi škola za konobare trebala biti 4-godišnja, a ne trogodišnja – kaže Goran.

Ema Furdi

U svakom slučaju, konobarstvo je danas deficitarno zanimanje, a Ema i Marsel su uz još jednog učenika jedini učenici smjera konobara u 3. razredu u Srednjoj školi Prelog! U 2. razredu nema niti jednog učenika, a u 1. razredu ih je svega pet. S druge strane, u 4-godišnjem smjeru turističko-hotelijerskog komercijalista Srednja škola Prelog pak ima tri puna razreda.

EMA JE ODMALENA HTJELA BITI I KONOBARICA

Kod Eme je sve išlo „glatko“.

– Kao mala, htjela sam biti profesorica ili kozmetičarka. No, počela sam se igrati konobarice i to mi se jako sviđalo, pa sam se tako i na koncu upisala u školu za konobaricu. Sviđa mi se što nam naš mentor Goran daje zadatke za doma, za Uskrs, Božić, Valentinovo i sl., da pripremimo svečani stol, skuhamo i sve pripremimo za ukućane – rekla je Ema.

Dodala je i kako je i njoj i Marselu najdraži predmet Ugostiteljsko posluživanje, u prvom redu zbog opuštenosti i pozitivizma nastavnika Žižeka.

Ne možete biti ne veseli na njegovom satu i baš se potrudi da nas nauči, voli svoj posao i radi ga s puno volje i ljubavi – dodala je Ema, zahvalna što ima takvog mentora.

Marsel Grivec

MARSEL JE IMAO SASVIM DRUKČIJE PLANOVE!

Kod Marsela je priča o upisu u školu za konobara složenija.

– Uopće nisam imao u planu ići u ovu školu! Htio sam ići u Tehničku školu Čakovec (smjer elektrotehnika ili elektoinstalacije), no zbog toga što bolujem od dijabetesa i inzulinski sam ovisnik, doktori su mi rekli da ne mogu na taj smjer. Zato sam prvo upisao hotelijerstvo u Srednjoj školi Prelog, a moj stariji prijatelj Luka Tomašić predložio mi je da se, kao i on, na kraju 2. godine prebacim na smjer za konobara, što sam i učinio, shvativši da me to više zanima – priča Marsel, te dodaje:

U ovu školu sam došao bez volje, no zbog velikog truda i pozitivne energije nastavnika Žižeka zavolio sam ovu školu i konobarsku struku!

Iako ga hvale na velika zvona, nastavnik Žižek je istaknuo kako sve učenike ugostiteljsko posluživanje također uče Zoran Tomašić, Robert Režek i Ivana Martinec-Novak, te zahvaljujući svima njima učenici Srednje škole Prelog ostvaruju odlične rezultate na natjecanjima te svi skupa zajedno čine odličan ugostiteljski tim.

Konobari danas imaju lijepe plaće i to je krasno zanimanje. Volio bih da djeca upišu to zanimanje da barem možemo pokriti Međimursku županiju jer zaista nedostaje konobara! – kaže Goran.

GDJE IMAJU PRAKSU?

Ema trenutačno ide na praksu u restoran „Schloss“ u Murskom Središću, zadovoljna je, a u slobodno vrijeme voli izlaziti s prijateljima i putovati. Planovi za dalje su joj pronaći posao u inozemstvu.

– Imam stariju sestru Saru koja radi u Njemačkoj, a ja bih voljela raditi u Austriji jer su tamo bolje plaće, a Austrija mi je i blizu. Voljela bih raditi u Beču – kaže Ema.

Marsel ima praksu u hotelu „Kralj“ u Donjem Kraljevcu i vjeruje da će, kad završi školu, tamo nastaviti i raditi jer već su mu ponudili posao. Iako i on, doduše, ima stariju sestru i brata koji stanuju u Berlinu, volio bi ostati u domovini. U slobodno vrijeme Marsel također voli izlaziti s prijateljima i putovati kad je u mogućnosti. Dodajmo i da su sklopu svog dosadašnjeg školovanja, Ema i Marsel bili i na razmjeni učenika u Italiji u sklopu projekta Erasmus.

Marsel Grivec, mentor Goran Žižek i Ema Furdi

PAMTE TKO JE ŠTO NARUČIO…

– Uvijek smo s ljudima, komuniciramo, nikad nije dosadno, uvijek ima posla – govore kad smo ih pitali zašto im je posao konobara drag. Na upit koliko narudžbi pića mogu zapamtiti bez da si zapisuju, odgovaraju:

– Možemo zapamtiti tko je što naručio za, recimo, tri stola, svaki sa po pet osoba. Pamtimo lica, a sve to dođe i s praksom. U biti, na ovom poslu vježbamo pamćenje – kažu.

POSLUŽIVANJE KOKTELA UZ OTMJENE POKRETE

Na praksi, Ema i Marsel nažalost nemaju prilike raditi koktele, a inače uživaju u njihovoj pripremi. Napokon, koktele koje su nam napravili prilikom ovog razgovora – Ema Cosmopolitan, a Marsel Krem karamel – svakako su izgledali profesionalno i bili su vrlo ukusni. Dio pokreta i tehnike kojima su se pritom služili pogledajte u našoj fotogaleriji i videima. Wow!

Želimo sve najbolje Emi i Marselu, te ne sumnjamo da će uskoro biti pravi, profesionalni konobari kakvi se u Hrvatskoj traže povećalom!

Međimurje palo u Osijeku

0