– Iznimno smo ponosni na nagradu GREEN Destination koje smo dionici, a pogotovo TERME Sveti Martin s kojima smo predvodnici EKO certificiranja na području Sjeverozapadne Hrvatske, kaže David Novinščak, direktor Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.
Ožujak je mjesec u kojem se uobičajeno pokazuju ili iznose podatci o poslovanju i radu u minuloj ili minulim godinama u svim oblastima društvene i gospodarske zajednice. Tako su eto poznati rezultati ostvarenih noćenja prema vrstama i destinacijama u 2022. godini na području Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri, a koje doznajemo od Davida Novinščaka, predsjednika svetomartinske Turističke zajednice.

Najviše noćenja bilježe Terme Sveti Martin i to skoro 51 posto ukupni noćenja, zatim Apartmani Terma Sveti Martin s ukupno blizu 32 posto, Privatni smještaj u apartmanima i kućama za odmor i to s udjelom od preko 10 posto i na kraju Kampovi s udjelom od 0,95 ukupnog broja noćenja kojih je bilo 141.189 ili oko 443.000 više nego godinu dana ranije. Najviše turista bilo je iz Hrvatske (56,52%), zatim Slovenije (18,39%) te Poljske (6,01 %), Njemačke, Austrije Češke, Slovačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine i drugih.
U svim vrstama i dijelovima turističke potrošnje još uvijek je najviše hrvatskih turista i gostiju, ali sve više je i stranih što jasno pokazuje kako je svetomartinski turizam na dobroj cijeni, ali i na dobrom put da postane još i bolji. Novinščak kaže kako prema podatcima kojima raspolaže i najavama dolazaka turista, ova 2023. godina može biti puno bolja nego lanjska.

Skoro sve namirnice i vina su u krugu od 20 kilometara
Osim po toplicama koji su najsnažniji magnet turistima iz svih krajeva, sada već se može reći cijele Europe, svetomartinski turizam krasi enogastronomija koja je gotovo sto posto domaća, autohtona. Kaže Novinščak kako se u hotelu, restoranima i izletištima gotovo sve namirnice i vina kupuju od malih poljoprivrednika, vrtlara, voćara i vinograda, te se nadopunjuju onim samo čega ovdje nema, sol, kava, kako, južno voće i slično.
– Snažne vinarije Hažić, Goričanec, Novinčak, Novak i druge sa štrigovskog i selničkog područja, vinima opskrbljuju ugostiteljske objekte, među kojima je vodeći Hotel Golfer, restorani Potrti kotač i Jastreb, Izletište Goričanec i pojedini manjih kapaciteta.

Bučino ulje, jabuke, kruške, stolno grožđe, kravlji sir, vrhnje, salate i sve drugo voće i povrće su s domaćih njiva, OPG-ova, polja, vrtova, gorica i voćnjaka, što gosti, osobiti strani prepoznaju i cijene. Stoga sva autohtona međimurska, pa sada mogu kazati i svetomartinska i gornje međimurska jela (krvavice, klobasice, gibanica, štrukli, mlinci, temfaje, hajdinska kaša na osam načina, meso z tiblice po starinskom receptu, hrženi kruh, pogače za jabukama…) krasi okus ovog bajkovitog kraja, kaže Novinščkak.


Grahijada je postala hit za spremače i goste
Općina i njezina Turistička zajednica među turistima, gostima i domaćim ljudstvom poznata je po nizu događanja koje okupljaju, stvaraju i poslužuju sve dobro i lijepo najsjevernije i najbolje hrvatske kontinentalne destinacije.
Svetomartinski Dani turizma odavno su prešli granice po značaju, ali i po broju kako sudionika tako i posjetitelja i najveća su priredba ovakve vrste u ovom dijelu naše domovine i ostatka Europe. Zatim se iznjedrilo i prešlo lokalne granice kuhanje Svetomartinskog gulaša, a Novinščak priznaje kako su lani po broju spremača-kuhara pobijedili i obližnji lendavski Bograč fest s blizu 60 kotlića. A sada se čini kako bi jedna mlada-nova priredba mogla pobijediti sve nabrojane, a to je Grahijada-kuhanje svetomartinskog graha, koja se održava 29. travnja uoči Međunarodnog praznika rada.

– Prošle godine, koja je bila prva nakon pandemijskih dviju sve nas je iznenadila kako po broju onih koji su ga spremali-kuhali, a još više po broju posjetitelja od kojih ogroman broj jednostavno nije dospio do jedne porcije graha. Grahijada je postala hit, a već sada nas mnogi zovu kako bi mogli biti sudionici ovog spektakla na obalama rijeke Mure.
Priredbe kao što su BIMEP (30. travnja) i Najsjevernija martinska utrka (01. svibnja) karike su velike i lijepe ogrlice svega onoga što u enogastronomskom i odmorišnom ponudom krasi naš kraj i veseli brojne turiste kojih će vjerojatno, ma gotovo sigurno biti više kao rekordne 2019. godine, kompjuterski točno opisuje i prognozira Novinščak i poziva sve ljude da pohode svetomartinske turističke, izletničke i gastronomske bisere nad biserima.