NED-KOM preuzeo izazov obnove stolaca za djecu iz vrtića ‘Zvončić’
NED-KOM, u suradnji s Dječjim vrtićem Zvončić, preuzeo je izazov obnove stolaca za djecu. Umjesto da se zamijene novima, NED-KOM im je odlučio dati drugu priliku. Svaki stolac je detaljno pregledan, očišćen, popravljen ako je bilo potrebno, i obojen. Kao rezultat toga, stolci su dobili drugi život i postali svježi, sigurni i privlačni za djecu u vrtiću.
Ova suradnja je podsjetnik da mala akcija može imati velik utjecaj. NED-KOM i Dječji vrtić Zvončić su zajedno stvorili priču koja slavi zajedništvo i ekološku odgovornost, te koja će inspirirati druge tvrtke i ustanove da slijede njihov primjer i grade bolju budućnost za sve.
FOTO Nizozemski kuhar Jean Thoma održao radionice za učenike i stručne učitelje Srednje škole Prelog
Erasmus + projekt i razmjena iskustava u Srednjoj školi Prelog približava se desetoj obljetnici i ljestvica kvalitete rada Škole svakom godinom postavlja se sve više.
Povodom Dana Erasmusa i obilježavanja Svjetskog dana kuhara u školu smo pozvali stručnjaka (invited expert) koji je održao dvije kuharske radionice, jednu za učenike 2. razreda smjera kuhar te za sve strukovne učitelje iz područja kuharstva i ugostiteljskog posluživanja.
– Naš gost bio je Jean Thoma, vlasnik restorana „Biologisch restaurant Aan Sjuuteeänjd” u Nizozemskoj koji je nositelj Michelinove zelene zvjezdice. Restorani koji su odlikovani spomenutom zvjezdicom “preuzeli su odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti, suzbijanju bacanja hrane i smanjenju upotrebe neobnovljivih izvora energije”. Odličje je uvedeno 2021. godine, a u Hrvatskoj se svega tri restorana može njime pohvaliti. Jean Thoma je sa sobom doveo dvoje bliskih prijatelja, također zaljubljenike u kulinarstvo, a s jednim od njih škola je već surađivala. Ignace Smets vlasnik je restorana i hotela Aulnenhof u Nizozemskoj gdje su dva učenika i stručni učitelj Vlado Bogomolec tijekom ljeta bili na mobilnosti te Guiseppe Lamorgese, umirovljeni kuhar iz Nizozemske.

Zajedno su pripremali razne delicije koje počivaju na ideji lokalnog porijekla hrane i principima smanjenja otpada. Posebno je sve sudionike oduševilo glavno jelo ćevapčići od leće, cikla u lisnatome tijestu i pileći batak punjen krvavicama, dok je za desert bila poslužena neobična poslastica brownie od crnog graha bez čokolade i sladoledom od pastrnjaka. Stručni učitelji imali su prilike razmijeniti ideje i iskustva, naučiti pokoji novi trik i inspirirati se novim okusima te sklapati poznanstva za buduće suradnje, a gosti škole slobodno vrijeme proveli su razgledavanjem Međimurja, a prije svega kušanjem kulinarskih delicija.
Kažu da sve lijepe i važne emocije idu kroz želudac. Tako je bilo i tijekom još jedne naše međunarodne suradnje. Hvala svima na sudjelovanju, na razmjeni znanja i iskustva te ustrajnosti u cjeloživotnom obrazovanju! – stoji u objavi na službenoj Facebook stranici Srednje škole Prelog.
Pred nama je sunčan dan, temperature će ići do 24 Celzijeva stupnja
Danas većinom sunčano, mogući su rijetki lokalni pljuskovi uglavnom na Jadranu, a u gorju malo kiše. Na kopnu ujutro mjestimice kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo. Najviša temperatura između 19 i 24 °C, javlja DHMZ,
U utorak djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada. Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima u drugom dijelu dana mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, osobito navečer i u noći kad će se proširiti na središnje predjele i Dalmaciju. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice moguća magla. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, u gorju poslijepodne i jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u drugom dijelu dana i s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura temperatura većinom od 9 do 14, na Jadranu između 15 i 20 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 19 do 24 °C.
U srijedu povremena kiša i grmljavina, češća i obilnija u prvom dijelu dana. U četvrtak još mjestimice kiša, uglavnom na Jadranu i uz njega, ali i više sunčanih razdoblja.

Međimurka Kiara Cenko oduševila žiri Supertalenta: ‘Ti si po meni definicija nebrušenog dijamanta’
Kiara Cenko je mlada pjevačica koja dolazi iz Međimurja. Pjevati je počela kad je bila mala, otprilike od treće godine. Išla je u glazbenu školu, ali je onda na početku petog razreda počela dobivati slabije ocjene, a nakon toga proživjela je težak period života, piše NOVA TV.
Dijagnosticirana joj je depresija koja je uslijedila za vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa. U to vrijeme Kiara je izgubila volju, sreću, emocije i nije se željela družiti s prijateljima. Nastup na Supertalentu, kaže, velik je korak za nju da prebrodi sve tmurno u sebi.
Žiri je tijekom Kiarinog nastupa vidno uživao, što su potvrdili i njihovi komentari: „Kaj se upravo desilo? Senzacija!“, rekla je Martina priznajući da je bila skeptična kad je čula koju će pjesmu pjevati. „Ti si po meni definicija nebrušenog dijamanta“, rekao je Fabijan kojem nije bilo jasno kako je uspjela otpjevati tako zahtjevan dio pjesme bez matrice:
„Bilo je savršeno.“ Maju je zanimalo planira li se nastaviti baviti pjevanjem: „Zaista to duguješ ljudima, ti moraš pjevati i dalje!“.
Njezin nastup možete pogledati klikom ovdje.
Vrijeme je za Mlado Međimurje!
Deset međimurskih vinarija je i ove godine na tržište izbacilo Mlado Međimurje, vino iz berbe 2023. Mlado vino očarava svojom nježnom notom, živahnošću i neodoljivim šarmom. Svojstvena mu je blagost okusa, umjeren udio alkohola, izazovan miris te osvježavajuća lepršavost.
U subotu, 28. listopada, s početkom u 17:00 sati, pozivamo vas da posjetite Festival mladog vina u sajamskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću.
Svoja mlada vina predstavit će vinarije Banfi, Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar. Osim izvrsnih vina, očekuje vas Škartoc ljubavi sa svojim specijalitetima te raznovrstan zabavno-glazbeni program pod palicom neponovljivog Zodiac benda.
Projekt Mlado Međimurje osmislili su mladi međimurski vinari, što ih čini prvim u Hrvatskoj koji svojim kupcima pružaju priliku da uživaju u mladim vinima. Na taj način, pridružili su se međunarodnom trendu, sličnom onome u Austriji i Francuskoj, gdje se odabrana mlada buteljirana vina nude samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Ono što ovaj projekt čini posebnim su sami autori vina – mladi, ambiciozni vinari druge generacije koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.
Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” iz Štrigove zajedno s MESAP-om s radošću vas poziva na Festival mladog vina, gdje će ova osvježavajuća vina donijeti novu dimenziju vašeg uživanja.






Hoće li i mali Juraj nastaviti posao oca i djeda i stvarati vrhunska vina!
Uvijek je toplo pri srcu čovjeku kad zna da ima nasljednika i da će netko nastaviti ono što je on mukotrpno godinama stvarao. Takva sretna lica zabilježili smo fotoapartom na “Malom Martinju” poznate i priznate vinarske obitelji Cmrečnjak u Svetom Urbanu.
Naime, naš najpoznatiji vinar Rajko Cmrečnjak, koji je bio odličan domaćin veselice u njegovoj Vinariji, ponosno je stao pred fotoaparat sa sinom Markom i unukom Jurom. Marko je najbolji mladi međimurski stručnjak za njegu i stvaranje vina, a njegovim stopama, uvjerena je cijela obitelj, će i njegov sin Juraj. S djedom Rajkom rado obilazi vinograde, a s ocem je često u podrumu, gdje sazrijevaju vrhunska vina za probrane sladokusce. I otac Marko i djed Rajko vjeruju da će Jura kad odraste nastaviti i razvijati njihov posao na radost ljubitelja zlatne kapljice.
Bravo!

