Home Blog Page 1329

VIDEO Nakon dva spontana pobačaja bračni par iz Međimurja zavapio za pomoć Mariji

0

Treće svjedočanstvo u emisiji „Vjera i nada“ u korizmenom ciklusu svjedočanstava vjere dolazi iz Međimurja, iz Župe sv. Martin na Muri.  Miro Franjo je suprug, otac troje djece, informatičar, izvanredni djelitelj pričesti, pokretač muške krunice u svojoj župi, voditelj Teen STAR programa… Što još? Donosimo u članku.


Franjo je inače iz Podravine, a sa suprugom i djecom neko vrijeme živio je u Zagrebu, da bi se na kraju ipak doselili u Međimurje, otkud je supruga rodom. Ova priča sa selidbom primjer je kako se Bog služi različitim načinima (pa i selidbom) kako bi učinio konkretni zahvat u životu pojedinca – da ne kažemo čudo! „Kad smo se preselili u Međimurje shvatili smo da nas je Bog želio tu. Zapravo je iskoristio tog susjeda koji nas je otjerao iz Zagreba, došli smo na područje gdje će Bog posijati sjeme koje će uroditi plodom“, rekao je Franjo navodeći dramu koju su proživjeli sa susjedom te je ispričao kako je i zašto supruga dobila poticaj da krenu moliti Pompejsku krunicu (devetnicu), upravo za i zbog istog susjeda.

U ovom svjedočanstvu se vidi kako Bog u život onoga koji ga iskreno traži zahvaća na različite načine i u različitim životnim okolnostima pa i kroz „susjede iz pakla“.

Bračni par Franjo, Miro i Tanja, u braku su 19 godina te su roditelji troje djece, a neka su rođena i za nebo. Franjo svjedoči kako im je Blažena Djevica Marija isprosila prvo dijete nakon što su se zavjetovali u Mariji Bistrici. „Nakon jednog posjeta Mariji Bistrici zavapili smo: Marijo, pomozi! Naše prvo, Marijino, dijete, naš Filip rodio se na blagdan Gospe Lurdske“, svjedoči.

Ovaj bračni par, kao i svaki drugi, prošao je kroz krize u braku, a Franjo svjedoči kako je nemalu ulogu u njihovu braku imala Hrvatska zajednica Bračnih susreta. Naime, dvaput su prošli kroz bračni vikend i svaki put svjedoči koliki su utjecaj na njih imali ti susreti. „Upoznali smo prekrasne ljude, živu zajednicu. Stekli smo takve prijatelje s kojima se i danas družimo. S nekima smo i kumovi“, svjedoči.

U rastu u vjeri i duhovnosti Franji je pomogao program za katoličke muškarce Exitus u kojem je pronašao ne samo braću, nego i prijatelje od kojih i danas prima podršku. Exitus je prošao više puta, a plodovi tih višemjesečnih žrtava, molitve i posta jesu osobni, ali i obiteljski. Tako, primjerice, ističe da je pronašao više vremena za svoju obitelj.

Na poticaj prijatelja Zlatka Krznarića pokrenuo je u svojoj župi mušku molitvu krunice u župnoj crkvi u Svetom Martinu na Muri. „U Exitusu sam shvatio da je moć molitve čudesna“, svjedoči.

Franjo je na poticaj vlč. Ivana Hercega, bivšeg župnika, postao i izvanredni djelitelj pričesti. Njegova su, pak, djeca ministranti te su zajedno za oltarom na misi u svom mjestu, u Hlapičini.
Također, jedan je od voditelja Teen STAR programa. „S tim sam započeo jer sam htio saznati kako s djecom razgovarati o spolnosti“, rekao je Franjo te naglasio kako su mladi danas napadnuti sa svih strana.

Cijelu emisiju pogledajte u priloženom videu.

FOTO Amos Novak i Melkior Bašić zajedno u kuhinji na gala večeri u Terbotzu

0

Međimurski turizam ulazi u novu fazu razvoja, Nakon osmišljavanja brojnih turističkih sadržaja, kako bi privukli ljubitelje kontinentalnog turizma, kojih je u Hrvatskoj i svijetu sve više, aktualna je ideja staviti Međimurje na kartu kao nezaobilaznu gastro destinaciju. 

Međimurskim se vinima već uspjelo probiti na vrlo zahtjevno i izbirljivo tržište pa je gastronomija logičan sljedeći korak.
S tom je percepcijom budućeg razvoja lokacije, županijska Turistička zajednica u suradnji s poznatom međimurskom gastro destinacijom, restoranom Terbotz, organizirala zanimljivu gala večeru, susret dvojice chefova, mladog nagrađivanog Amosa Novaka s iskusnim i renomiranim chefom Melkiorom Bašićem. Točnije, Amos Novak dobio je priliku surađivati u kuhinji s chefom kojeg odabere i za kojega vjeruje da od njega ima što naučiti i njegov je izbor pao na Melkiora Bašića. 

Budući da je namjera ovu praksu, gala večere s međimurskim tradicionalnim jelima, pripremljenima u skladu s modernim gastronomskim trendovima, namjera nastaviti tijekom sljedećih godina, Novak će imati priliku dijeliti kuhinju i s drugim chefovima. Kojima, njegov je izbor, ali puno je njih od kojih Amos Novak vjeruje, može puno naučiti.
–  Kuhati s tako poznatim chefom za mene je bilo sjajno, potpuno novo iskustvo, prilika za učenje od najboljih. Iako mladi chefovi odlaze u veće sredine, ja planiram ostati u Međimurju i pokušati lokalne recepte iskombinirati s modernim tehnikama. To je veliki izazov, jer Međimurci su naviknuli neko jelo jesti na način na koji se ono oduvijek pripremalo – kaže Amos Novak.

Na prvoj po redu gala večeri u Terbotzu servirano je pet sljedova, od kojih je Amos Novak bio zadužen za tri predjela, Bašić za glavno jelo i desert. Svaki je slijed pratilo prikladno vino koje se dobro uparuje sa serviranim okusima. Pilo se vino isključivo iz podruma Jakopić, koji se s kušaonicom nalazi u krugu Terbotza.
– Ideja je bila osmisliti priču prezentacije međimurske gastro scene jer znamo da imamo što za pokazati. Zato smo našeg mladog chefa Amosa Novaka spojili u kuhinji s iskusnim Melkiorom Bašićem. Profiliranjem gastronomije moguće je usmjeriti mlade da se opredijele za zvanje kuhara i ostanu u Međimurju – rekao je organizator gala večere Branimir Jakopić.

Melkior Bašić rado se odazvao pozivu mladog kolege. –  Znam da Međimurci fino kuhaju i vole dobro jesti pa sam se rado odazvao Amosovom pozivu da mu budem gost, ali dozvoljavam si samo dati poneki savjet, jer chef je u svojoj kuhinji uvijek glavni – rekao je.

Predstavljena gastronomska priča, u kojoj se koriste isključivo namirnice lokalnih OPG-ova, prati viziju Međimurja kao zelene destinacije, jedinog nositelja „Green destination“ certifikata u Hrvatskoj. 

FOTO Na radionici u čakovečkoj knjižnici, polaznici učili kako izrađivati prekrasne ‘črne pisanice’

0

U srijedu, 6. ožujka, u multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec održana je treća po redu radionica izrade črne pisanice koja je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (druga radionica je održana u Osnovnoj školi Donja Dubrava).

Na radionici je sudjelovalo 20 prijavljenih sudionika koji su uz voditeljicu Biserku Vučenik učili i prošli kroz faze izrade črne pisanice: od crtanja kljičicom po jajetu, čoskanja, bojanja i skidanja voska s pisanice.

Polaznici su uz svoje črne pisanice dobili i prigodan letak o izradi kako bi sami mogli nastaviti izrađivati črne pisanice što je u konačnici i cilj radionica.

FOTO Volontirali su svi! Od spremačica i kuharica do učitelja i same ravnateljice

0

Osnovna škola Podturen bila je ovogodišnji domaćin 25. Županijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanje je okupilo 18 ekipa od kojih su dvije bile sastavljene u srednjim školama, a jedna od učenika kojih pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. 

Više od 100 natjecatelja pristupilo je tog  9. ožujka 2024. godine provjeri znanja koja se sastojala od teoretskog i praktičnog djela, ali i provjere znanja o ljudskim pravima te povijesti Crvenog križa. Kako bi provjera bila što realističnija i sličnija situacijama u kojima je potrebno intervenirati i pružiti prvu pomoć, učenici su ujedno bili i statisti koji su imitirali unesrećene i ranjene. U konačnici, najviše intervencijske ekspertize i prvo mjesto osvojila je Srednja škola Čakovec (za srednje škole) te I. osnovna škola Čakovec ( u kategoriji osnovnih škola). Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri, a treće III. osnovnoj školi Čakovec

Nakon županijskog natjecanja uslijedit će međužupanijsko natjecanje u Klenovniku predviđeno za travanj, a potom i državno natjecanje koje će organizirati Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg. 

Za organizaciju natjecanja u sportskoj dvorani Osnovne škole Podturen pobrinula se ravnateljica škole Marijana Cerovec te njezin tim. 

-Danas smo domaćini 25. Županijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa na kojem je sudjelovalo 18 ekipa, većinom sastavljenih od osnovnoškolaca. Na uvodnom smo djelu organizirali glazbeni program kojeg je izvodio naš školski zbor, a radilo se o pjesmi „Jalta“ koja je himna Crvenog križa i pjesmi „Rijeka Mura tiho šumila“ koja je naša poznata međimurska pjesma. Uslijedila je recitacija koja je prigodno govorila o humanosti i važnosti empatije te dramski prikaz scene iz serije „Gruntovčani.“ Nakon svečanog djela programa, natjecatelji su krenuli na pisanu provjeru, a potom i praktična provjera znanja, istaknula je Cerovec. 

Na uvodnom programu sve natjecatelje podržao je i župan Matija Posavec koji im se kratko obratio, a potom je uslijedilo natjecanje za čiju je organizaciju bilo zaduženo Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec uz Osnovnu školu Podturen i brojni volonteri. Povjerenstvo je imenovala Međimurska županija, a u ocjenjivanje je uključen veliki tim ljudi koji su primali i obrađivali sve pristigle testove učenika.

-U dvorani se nakon pismenog testa odvijao praktični dio provjere gdje su učenici svoje znanje demonstrirali na četiri punkta, a na svakom ih je dočekala drugačija situacija i drugačiji set ozljeda, rekla je Cerovec i dodala: Organizirali smo i svoju školsku ekipu sastavljenu od poprilično mladih učenika, no danas nemamo ambicije za osvojiti visoki plasman, već im pružiti iskustvo koje će oni sljedeće godine moći prenijeti novim učenicima koji se žele uključiti. Tako ćemo kroz koju generacije stvoriti zaista snažnu i iskusnu ekipu. 

Ovo je ujedno i prvo natjecanje tog profila kojeg je škola organizirala, a Cerovec je istaknula zašto ovo natjecanje smatra pozitivnim iskorakom za školu

-Ne samo da smo organizirali, već smo i po prvi put regrutirali svoju ekipu. Ono što mi je osobno, ali podjednako i profesionalno važno, je to da već od mlade dobi djecu podučavamo pružanju prve pomoći te radimo s njima na osvještavanju važnosti humanih vrednota. Smatram da će sve ono što se ovdje danas zbivalo ostaviti na školu pozitivan utjecaj, ali i da će potaknuti i ohrabriti naše ljude koji ovdje danas djeluju kao volonteri da radimo na tom cilju. Među našim volonterima ovdje su brojni naši učitelji, kuharice i spremačice. Doista, svi smo se angažirali kako bi ovo uspjelo, rekla je za kraj.  

FOTO Evo kako su se mladi zabavljali na prošlotjednom koncertu Đanija u Čakovcu

0

Prošle subote, 2. ožujka, mnoštvo se mladih okupilo u čakovečkom Kaotiku gdje su se zabavljali na koncertu poznatog srpskog pop-folk pjevača, Đanija.

Kaotik, prepun mladih i pozitivne energije, pružio je savršen ambijent za ovakav koncert. Nekoliko sati nesputane zabave i euforije učinilo je ovu noć nezaboravnom za brojne obožavatelje.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji…

VIDEO Čokolatijerstvo obitelji Lisjak iz Šenkovca prepoznatljivo i van granica Lijepe naše

0

Prvo su se svi oduševili njihovim ukusnim eko borovnicama, a sad nestrpljivo čekaju kakvu će novu čokoladnu majstoriju osmisliti i koje okuse iskombinirati. Jasminka i Leo izrađuju čokolade koje zavode sva osjetila, piše HRT.

Dok njihove borovnice miruju i skupljaju snagu za novu sezonu, Lisjaki se bave slatkim poslom…

– Odlučili smo se baviti čokolatijerstvom, tako da svoje borovnice i ostalo voće ukombiniramo s čokoladom, govori Jasminka Lisjak.

Većinu sirovina sami proizvode

Ideja nije nova, no do prošle godine bio je to samo hobi. A onda su se ozbiljnije uhvatili posla. Najkvalitetniju belgijsku čokoladu kombiniraju s raznim okusima u najrazličitijim oblicima. Većinu sirovina sami proizvode.

– Sami proizvodimo borovnice, maline, jagode. Sami proizvodimo od orašastih plodova maslace koje zatim kombiniramo u kreme koje stavljamo u čokolade, govori Jasminka.

Spajaju neobične okuse

Čokoladom oblažu voće i lješnjake, pripremaju bombone od karamele i kave, spajaju uobičajene, ali i neobične okuse. Bučine koštice, karakteristične upravo za Međimurje, imaju glavnu ulogu u posebnoj deliciji.

– Naš hit su bučine koštice u kremi s bijelom čokoladom. Napravi se “školjka” od čokolade i onda se u kremu dodaju koštice samljevene u pastu. Tako dobijemo fini orašasti okus čokolade i to je stvarno delicija, ističe Jasminka.

– Taj recept je poseban zbog toga što ga, ustvari, nema nigdje na svijetu. Mi smo razvili recept i mislim da je to super ideja jer je spojeno lokalno i čokolada, govori Leo Lisjak.

Želja kreativnog tandema, koji obožava raditi zajedno, jest da većina recepata bude originalna i njihova. Kod njih, primjerice, ne možete naći lizalice. Zato su tu – grizalice.

‘Grizalice’ za djecu, primamljive praline…

– Imamo i grizalice za djecu. Htjeli smo da djeca probaju nešto novo, liofilizirano voće u čokoladi, tako da nije samo slatka čokolada – ima tu i slatkoće i kiselina od voća i raznih okusa, govori Jasminka.

Oku i nepcu primamljive šarene praline još su jedna Leova umjetnička ideja.

– Boja predstavlja one okuse koji su u pralinama, kombinaciju tih okusa. Kad vidiš tu čokoladu, onda moraš znati što je otprilike unutra, a i okus se odmah veže uz boju i tako se razvijaju sva osjetila, pojašnjava Leo.

– Borovnica je s tamnom čokoladom, mliječnom čokoladom i malo viskija. Pa imamo malinu i naranču s mliječnom čokoladom, pa je tu jagoda, bijela čokolada… Ima još hrpa okusa koji se mogu jako dobro spojiti, rekao je Leo.

Prve kalupe kupili su još 2016. godine

Iza Jasminke i Lea dug je čokoladni put. Prve kalupe kupili su još 2016. godine. No, nije sve išlo lako kako su zamislili pa su krenuli na različite edukacije. Jasminka je u međuvremenu završila slastičarstvo, a Leo profesionalnu edukaciju u Italiji.

– Radio sam s različitim šefovima u Italiji i master čokolatijerima. Radili smo sve – od “Bean to Bar” proizvodnje, nekih jednostavnijih stvari kao što su čokoladne table, pa sve do kompliciranih stvari kao što su čokoladne skulpture, ističe Leo.

Uskoro idu na usavršavanje u Italiju

Uskoro ponovno idu zajedno na usavršavanje u Italiju jer u Hrvatskoj nema specijalizirane edukacije, a u tom poslu uvijek treba pratiti trendove.

– Htjeli bismo da ljudi probaju nešto dobro, novo, da spojimo lokalne namirnice, to nam je jako bitno budući da se i sami bavimo s borovnicama. Jedni druge podržavamo i imamo puno domaćih okusa koje možemo spojiti i dobiti vrhunski proizvod, kaže Jasminka.

Lisjaki su pravi dokaz da je istinita poslovica “kad se zatvore jedna vrata, otvore se druga”. Jer ih je Jasminkin otkaz na poslu prije gotovo 13 godina primorao najprije na uzgoj borovnica, a onda se pokrenula čudesna priča koja im je iz temelja promijenila život. Slažu se oboje – nabolje!

FOTO/VIDEO Neumorni Čolić oduševio i drugim koncertom u varaždinskoj Areni

0

Miljenik žena i jedan od najpoznatijih glazbenika na ovim prostorima, Zdravko Čolić održao i drugi koncert u rasprodanoj varaždinskoj Areni.

Kao što to obično i biva, popularni Čola pjevao je najveće hitove svoje 50-godišnje karijere i oduševio mnogobrojne obožavatelje.

‘Ti si mi u krvi’, ‘Mađarica’, ‘Jedina’ samo su neki od evergreena koje je Čolić pjevao, a u fotogaleriji pogledajte kakva je bila atmosfera i kako se zabavljala okupljena publika.

Nakon puno preokreta Međimurje i Polet remizirali

0

NK MEĐIMURJE : NK POLET (SMNM) 2:2 (1:0)

1:0 Ivančić 37′, 1:1 Telebar 47′, 1:2 Žganec 72′, 2:2 Štajerec90′

Najavljivan kao derbi današnji dvoboj 15.kola Treće HNL Sjever između Međimurja i Poleta to nije bio zbog trenutnog plasmana oba suparnika već radi tradicionalnog rivaliteta trećeligaša iz Čakovca i Svetog Martina na Muri. Utakmica je odigrana pod reflektorima stadiona Mladosti i privukla je oko 300 gledatelja. Uoči susreta minutom šutnje odana je počast jednom od osnivača i dugogodišnjem direktoru NK Međimurje Stjepanu Hamonajcu.

Otpočetka utakmice gosti s više lopte u nogama, domaćin u čvrstom bloku pred svojim vratima. U takvom odnosu snaga, gdje se maksimalno inzistiralo na disciplini u igri, vidjeli smo malo od nogometa, još manje izglednih prilika. 

Prvu smo vidjeli u 18.minuti. Slobodnjak za Polet s lijeve strane, lopta je dugo putovala u šesnaesterac, a među domaće stopere se ubacio Barat i s nekoliko metara uputio loptu glavom, a Hozjan instinktivno obranio. Nakon toga Međimurje je još čvršće zatvorilo prilaze svom golu i praktički se ništa nije dešavalo. Kod gostiju se u 37.minuti ozlijedio Šarić i sam izašao s terena, a domaćin u nastavku akcije probija lijevu stranu gdje Ivančić okreće svog čuvara i topovski zakucava loptu pod gredu. Već u sljedećoj akciji pokušaj Drka s desne strane odlazi zamalo pokraj gola. Polet uzvraća u 41.minuti. Nakon kornera lopta se odbija na vrh šesnaesterca odakle Benko, koji je tek ušao u igru, topovski puca, ali Hozjan čudesno izvlači loptu iz donjeg desnog kuta.

Početak nastavka donosi brzo izjednačenje. U 47.minuti lopta je prebačena s lijeve na desnu stranu šesnaesterca gdje je potpuno zaboravljen Telebar. Njegov udarac nekako se izmigoljio kroz Hozjanove rukavice i završio u mreži. Mladi domaći vrata iskazao se u 55.minuti kada je zaustavio lukavo plasirani udarac Barata, a kapetan gostiju četiri minute kasnije glavom pogađa stativu. Svoju inicijativu gosti su naplatili u 72.minuti. Benko je ponovno probio s lijeva i dao sjajnu povratnu loptu za Žganeca koji snažnim prizemnim udarcem pogađa desni kut. Hozjan je dirao tu loptu, ali se ispod njegove ruke provukla u mrežu. Domaćin kreće na sve ili ništa i bilježimo dobar slobodnjak Drka te blokirani udarac Ivančića. U posljednjim trenucima izjednačenje. Štajerec je centrirao iz slobodnog udarca s desne strane, a Drk iz blizine loptu skrenuo u mrežu.

NK MEĐIMURJE: Hozjan, Novak (Sanjković 85′) Mrazović, Senčar, Štajerec, Bešlić (Mihoković 78′), Busija (Turk 78′), Vinski (Krznar 85′), Drk, Fujikawa (Vrbanić 66′), Ivančić

NK POLET (SMNM): Jambres, Telebar, Štefanec, Fotak, Mesarić (Vincetić 46′), Žganec, Šarić (Benko 39′), Barat, Mezga, Jurinić (Muršić 87′), Patafta