U prostorima multimedijalne dvorane Dječjeg odjela Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec kroz proljetne se praznike u periodu od 2.-5. travnja 2024. godine održala radionice pletenja. Organizirala ih je udruga WUPAM – Waldorfska udruga pedagoga Međimurja predvođena Vlatkom Lehkec iz Pribislavca, a s ciljem da djeca nauče samostalno plesti, što je u konačnici rezultiralo njihovom prvom pletenom igračkom.
Trodnevna radionica naziva „Ispleti svoju igračku“ bila je dio ciklusa „Proljetna košarica“ koji je započeo s dočekom proljeća 21. ožujka, a potonju radionicu vodila je sama predsjednica udruge Vlatka Lehkec te potpredsjednica Jelena Dokleja. Četiri dana besplatne radionice vodile su učiteljice na dodatnom studiju waldorfske pedagogije u Rijeci unutar Regionalne waldorfske edukacije.
-Cilj radionica bio je naučiti djecu jednostavnom načinu stavljanja očica te vrlo jednostavnom bodu kojim će djeca razvijati finu motoriku, strpljenje i volju. Željeli smo da djeca dožive stvaranje vlastite rukotvorine, kako bi učila cijeniti i tuđe te tako rasti u blage i pažljive ljude koji će graditi našu zajednicu, ističe Lehkec.
Interes djece bio je velik te je u konačnici u radionici sudjelovalo šesnaestoro djece dobi od 8 do 12 godina. Ovo je samo jedna od niza radionica i događanja koje organizira WUPAM, a o kojima se možete informirati na njihovim stranicama.
Prekrasno vrijeme u rano proljeće naprosto mami da krenemo u prirodu. JosipMikec iz Turističkog društva Štrigova, preporuča da to bude Vidikovac na Mađerkinom bregu i njegova okolica. S jedinstvnog Vidikovca pruža se pogled na pet okolnih država, a posjetitelji imaju mogućnost čuti kako orgulje, koje su instalirane unutar tornja, sviraju njihove omiljene melodije, od međimurskih popevki do svjetskih uspješnica.
-Dovoljno je da ubacite 1 euro, odaberete melodiju i prepustite se fantastičnom užitku – kaže Josip Mikec.
Uz to, kad orgulje nemaju narudžbe, sviraju melodije koje nastaju na vjetru, odnosno na snazi kojom hvatači vjetra upuhuju zrak u “Gorično sviralo”, kako je popularno nazvan ovaj instrument, visok kao zgrada od pet katova. Vidikovac i orgulje osmislili su čakovečki projektanti Bojan i Igor Perhoč, a orgulje su postavili vrsni majstori iz Orglarstva Škrabl Rogaška Slatina.
-Iz dana u dan na ovaj naš Vidikovac dolazi sve više gostiju iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, koji osim prekrasnog pogleda i melodija odsviranih na jedinstvenim orguljama, mogu u prizemlju kupiti suvenire, ali i dobiti sve potrebne turističke informacije – kaže Josip Mikec.
Na 341 metru nadmorske visine, na Mađerkinom bregu u Robadju u općini Štrigova, neposredno uz Vidikovac, ponudom svojim vrhunskih vina srca posjetitelja osvojila je i vinska kuća Štampar. U hladovini se možete odmoriti, popiti čašu vina, osvježiti i krenuti dalje: pješke, biciklima ili automobilima. Mnoge štrigovske turističke atrakcije vas čekaju, a ni vinarije ostalih poznatih međimurskih vinara nisu daleko.
„Pitam se kako sam izdržala toliko“, kaže Magdalena Kvakan iz Svete Marije, kojoj se na današnji dan, 7. travnja 2024. godine, poklopio i dan održavanja redovne godišnje skupštine Podružnice umirovljenika Svete Marije, čija je predsjednica treću godinu, i njezin 76. rođendan!
Magdalena Kvakan umirovljeničke dane, uz mnogobrojne aktivnosti u sklopu udruge umirovljenika, provodi u mirnom okružju pleteći Svetomarsku čipku i ujedno je najstarija i jedna od najaktivnijih čipkarica. Kroz proteklih 76 godina u Magdaleninom se životu izdogađalo zaista mnogo toga.
IZRAZITO AKTIVNA U ZAJEDNICI
Spomenimo samo da je bila suosnivačica i tajnica Društva žena „Amalija Kranjec“ Sveta Marija i Udruge Svetomarska čipka, a također i suosnivačica Kluba liječenih alkoholičara Sveta Marija, koji se nažalost prošle godine ugasio, a za koji je 25 godina vodila administrativne poslove kao volonter.
Magdalena je završila Ekonomsku školu Čakovec, a zatim je kao pripravnik godinu dana radila u „Bratstvu“ u Kotoribi, pa 10 godina kao tajnica u OŠ Sveta Marija i zatim, igrom slučaja, 29 godina kao matičarka u raznim mjestima. Uz svako radno mjesto vežu je lijepe uspomene. Posebno vjenčanja subotom!
Magdalena kao matičarka s današnjom načelnicom Svete Marije Đurđicom Slamek
Punih 15 godina bila je i predsjednica Socijalnog vijeća Općine Sveta Marija. Dobitnica je i plakete Općine Sveta Marija 2022. godine. Bavila se i raznoraznim kreativnim radom te je, među ostalim, i šivala i krojila te suorganizirala tečaj krojenja i šivanja za lokalne žene. Članica je i Udruge gluhih Međimurske županije (nosi aparatić).
ŽENA, MAJKA, KUHARICA…
A uz posao matičarke i aktivnosti u udrugama, kod kuće se bavila i poljoprivredom, voli kuhati i peći kolače, posebno prefine breskvice i međimursku gibanicu, te sa suprugom Josipom odgojila sinove Nenada i Dinka, a danas ima snahe Spomenku i Kristinu, unuku Martinu i unuke Danijela i Davida.
Breskvice koje je ispekla za svoj rođendan
– Najljepše mi je da su mi djeca, suprug, snahe i unuci dobro. Treba biti zadovoljan s malim. U životu treba uvijek pozitivno misliti, biti pošten i poštovati druge, a ne postavljati samo sebe na prvo mjesto, kako bi nam život svima bio ljepši i lakši – rekla je Magdalena, koju prijatelji i rodbina rado dolaze na kavicu i kunu se da njezin suprug i ona jednostavno zrače i na druge prenose pozitivnu energiju.
Danas, Magdalena je već 14 godina u mirovini, ali ne miruje. Kao najstarija čipkarica obožava izrađivati Svetomarsku čipku. Osim izbornih motiva poculica, izrađuje i razne motive kao suvenire, kao primjerice pisanice ovog Uskrsa.
Magdalenina pisanica od Svetomarske čipke
ČIPKARICA JE POSTALA SA 60!
– Odmalena sam bila vična igli. Moja baka Magdalena bila je čipkarica, a teta Jelena mi je donijela njezinu poculicu, koju još danas čuvam. S obzirom da sam se bavila ručnim radom (našivavanje, heklanje, gobleni i dr.), zainteresirala sam se za izradu i Svetomarske čipke – prisjeća se Magdalena.
Magdalena sa svojom bakom 1959. godine
Čipkarenjem se počela baviti s ponovnim vraćanjem u život Svetomarske čipke, prije nekih 16-godina, odnosno kad joj je bilo 60. Iako se čini nevjerojatnim da čovjek u tim godinama može naučiti novu, i to ovu izrazito zahtjevnu vještinu, za Magdalenu to nije bio nikakav problem. Iako skromno kaže:
– Naučila sam raditi Svetomarsku čipku sa 60 godina, ali još se učim raditi ju. Za izradu Svetomarske čipke treba puno strpljenja i volje, bez toga je sve uzalud. Čipku radim s ljubavlju jer mi je najbitnija njezina promocija, a ne zarada. Čipkarenjem se bavim radi zdravlja i da ne mislim na bolesti!
Magdalena Kvakan
MARLJIVA I SKROMNA KAO MALA
Kao dijete, Magdalena je bila odlična učenica, a za vrijeme školskih praznika radila je u „Agromeđimurju“ (Poljoprivrednom dobru), kopala kukuruz, pomagala obitelji… Osim kreativne crte i čipkarskog talenta, od svoje je drage bake Magdalene naslijedila i socijalnu notu. Njezina se baka naime udala za udovca sa četvero djece te je othranila ne samo njih već i svoje troje i još četvero od pokojne sestre!
Magdalena s poculicom svoje bake
– Svi mi unuci tih sestara bili smo jako povezani i živjeli smo zajedno u slozi – kaže Magdalena, koja možda nije živjela u materijalnom izobilju, ali je svakako živjela u onom najvrjednijem – izobilju blagoslova sretne obitelji i zajedništva!
Magdalena je cijeli život bila marljiva i skromna, a takva je i danas. U petak joj je na ručak došla obitelj, a danas će počastiti kolege na skupštini Podružnice umirovljenika Sveta Marija prefinim kolačima i svojom pozitivnim vibracijama koje dokazuju da se dobro dobrim vraća!
Još jedan veliki trgovački lanac odlučio je da će raditi na izbornu srijedu, 17. travnja.
Nakon što su tako odlučili Spar i Kaufland istaknuvši kako će te srijede raditi prema nedjeljnom rasporedu, doznajemo kako se na radnu srijedu odlučio i Lidl.
Lidl će, ovisno o poziciji svoje trgovine, u srijedu, 17. travnja, raditi od 7 ili 8 ujutro te do 18 ili 20 sati, doznala je Danica.
Tako se zamisao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da izborna srijeda bude neradni dan pretvorila u priličan fijasko.
Dosljedan svojoj odluci da ne radi nedjeljom i praznicima ostao je jedino križevački trgovački div KTC koji je prvi i zasad jedini lanac u Hrvatskoj koji je još prije četiri godine donio takvu odluku.
Županijska bolnica Čakovec, prva je u Hrvatskoj, ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka – Healthy Meal Standard, s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane pacijenata na odjelu rodilišta i ginekologije.
Nakon uspješne implementacije Županijskoj bolnici Čakovec dodijeljen je i certifikat od jedine ovlaštene međunarodne certifikacijske i verifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia koji traje 3 godine. Implementaciju je provela tvrtka RED FORK koja je ujedno i vlasnik norme Healthy Meal Standard u timu stručnjaka koje su predvodili Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma i Branimir Spajić, direktor tvrtke i stručnjak za analizu objekata.
Tvrtka RED FORK osnovana je 2016.godine i od tad je lider na tržištu u području primjene nutricionizma u javne institucije poput škola, vrtića, hotela i bolnica kroz normu Healthy Meal Standard. Uključeni su u projekte zaštite okoliša putem prilagodbe kuhanja, edukacije i stvaranje novih vrijednosti putem istraživanja i razvoja.
Implementacija za Županijsku bolnicu Čakovec trajala je nekoliko mjeseci a uključivala je primarno analizu objekta i trenutnog prehrambenog sustava, edukaciju osoblja, prilagodbu prehrambenog procesa, identifikaciju rizike i prilika, te usklađivanje s međunarodnim i nacionalnim zakonima i pravilnicima te izradu knjige jelovnike i normativa.
Sustav upravljanja kategorijama prehrane Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodna norma koja osigurava ustanovama u obrazovanju poput škola i vrtića, zdravstvu, socijalnim ustanovama, hotelima i restoranima da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Healthy Meal Standard je međunarodna norma koja se certificira zaštićenim jamstvenim žigom, obnovljivog svake tri godine.Healthy Meal Standard je norma kojabolnici pomaže:
Boljoj organizaciji sustava prehrane
Razvoju proizvoda i usluga
Optimizaciji troškova
Usklađivanju dokumentacije sa zakonskim zahtjevima
Izradi jelovnika i normativa za posebne prehrambene potrebe
Ravnatelj Šegović naglašava da kontinuirano i predano rade na poboljšavanju uvjeta pacijenata u cijeloj bolnici, gdje su pilot projekt sustava Healthy Meal Standard primijenili prvo na odjel ginekologije i rodilišta, a želja im je proširiti sustav i na ostale odjele: „S obzirom na rastuću svijest o važnosti zdrave prehrane za očuvanje zdravlja, odlučili smo se nakon implementacije i službeno certificirati prema sustavu Healthy Meal Standard. Protekli mjeseci donijeli su pozitivne povratne informacije od pacijenata Ginekološkog odjela i rodilišta, dok je naša kuhinja uspješno prilagođena novim standardima. Naša ambicija je proširiti ovaj standard zdrave prehrane na sve odjele unutar bolnice, čime bi se osigurala najviša razina zdravstvene skrbi za sve naše pacijente. Vjerujemo da će ovaj pristup ne samo poboljšati ishode liječenja ali i poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim bolnicama u sektoru zdravstvene zaštite.“, rekao je ravnatelj Šegović.
Certifikacijski postupak je kruna suradnje Županijske bolnice Čakovec i stručnjaka iz tvrtke RED FORK, i koji se odvija u nekoliko koraka. Tvrtka Bureau Veritas nakon zaključene implementacije provodi certifikacijski postupak kojim procjenjuje razinu sukladnosti sustava upravljanja kategorijama prehrane prema zahtjevima važeće norme Healthy Meal Standard. Postupak je uključivao pregled cjelokupnog sustava prehrane, laboratorijsku analizu obroka prema nutritivnim vrijednostima i alergenima, zatim detaljan pregled sustava prehrambenih alergena te znanja i uključenosti osoba u normu Healthy Meal Standard. Temeljem prikupljenih informacija i dokaza izrađuju se izvještaji koji su ključni za odluku o dodjeli certifikata. U slučaju utvrđenih nesukladnosti izrađuje se poseban izvještaj koji detaljno opisuje stanje. Prije davanja pozitivne preporuke za izdavanje certifikata sve nesukladnosti moraju biti otklonjene. U slučaju Županijske bolnice Čakovec, nije bilo nesukladnosti, te je certifikat izdan uz pozitivne preporuke certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia.
Bureau Veritas je tvrtka koja je osnovana 1828. godine i koja predstavlja globalnog lidera u području testiranja, inspekcije i certificiranja. Misija ove certifikacijske kuće kroz Healthy Meal Standard je pružiti Županijskoj bolnici Čakovec da postignu, zadrže i demonstriraju usklađenost s kriterijima kvalitete, zdravlja i sigurnosti u području prehrane za dobrobit pacijenata.
Pozitivni učinci certificiranog sustava Healthy Meal Standard za Županijsku bolnicu Čakovec:
Poboljšanje općeg zdravstvenog stanja pacijenata: Certificirana zdrava prehrana osigurava da pacijenti dobivaju optimalnu nutritivnu podršku koja je ključna za brzo oporavak i jačanje imunološkog sustava.
Smanjenje vremena oporavka: Kvalitetna prehrana može ubrzati proces ozdravljenja, čime se smanjuje vrijeme potrebno za oporavak pacijenata i skraćuje trajanje boravka u bolnici.
Podizanje kvalitete pruženih zdravstvenih usluga: Certificirana zdrava prehrana je pokazatelj visokih standarda u pružanju zdravstvene skrbi, što doprinosi boljoj reputaciji bolnice i zadovoljstvu pacijenata.
Promicanje zdravih prehrambenih navika: Edukacija pacijenata o značaju zdrave prehrane kroz primjer certificirane prehrane u bolnici može potaknuti pacijente da usvoje zdravije prehrambene navike i nakon otpusta iz bolnice.
Financijske uštede: Smanjenjem dužine boravka pacijenata u bolnici, broja hospitalnih infekcija i poboljšanjem efikasnosti liječenja, certificirana zdrava prehrana može dovesti do značajnih financijskih ušteda za bolničke ustanove.
Hrvatska gimnastička reprezentativka Tijana Korent još je jednom ostala bez odličja na DOBRO Svjetskom kupu u Osijeku, gdje je u subotnjem finalu u preskoku osvojila peto mjesto s ocjenom 12,683.
Medalja joj je pobjegla za dvije desetinke, koliko je zaostala za trećplasiranom Slovenkom Tjašom Kysselef (12,883).
“Malo sam možda zeznula prvi skok. No, ne mogu reći da sam nezadovoljna. Prvi skok sam izvela nešto teži, napravila malu pogrešku u doskoku. Drugi skok je bio na razini kako ga i inače izvodim. To mi je donijelo prosječnu ocjenu 12,683, nešto lošiju nego u kvalifikacijama, što je bilo dovoljno za peto mjesto”, rekla je 34-godišnja Čakovčanka kojoj je ovo bio već 11. nastup u finalima u Osijeku.
Očekivano, zlatnu medalju je osvojila Francuskinja Coline Devillard s ocjenom 13,700, dok je druga bila Mađarica Greta Mayer (13,149).
Prve sunčane proljetne dane učenici prvoga i trećeg razreda Gimnazije Josipa Slavenskog, smjera Prirodoslovna gimnazija, u pratnji svojih profesorica Tanje Šalamon i Sare Perčić, iskoristili su za šetnju Perivojem Zrinski kako bi promatrali početak gniježđenja gačaca.
Ova zanimljiva ptica iz roda vrana upravo ovih dana oživljuje Perivoj marljivo skupljajući grančice i gradeći gnijezda, a stručnjakinja za zaštitu prirode Sara Kočiš iz Javne ustanove Međimurska priroda rado je podijelila brojne zanimljivosti o tom procesu.
Pred znatiželjnim je gimnazijskim zaljubljenicima u prirodu razdoblje monitoringa i otkrivanja novih kolonija gačaca u Čakovcu i okolici. Bravo!
Nogometaši Poleta (SMNM) nezaustavljivo jure prema novoj tituli prvaka Treće hrvatske lige sjever. Jučer su na svom terenu slavili protiv Podravine iz Ludbrega s 5:0. Izostanak rezultatske neizvjesnosti i uzbuđenja njihova vrijedna i poduzetna uprava, predvođena sveprisutnim predsjednikom Miroslavom Novinščakom, nadoknađuje organizacijom korisnih i zanimljivih sadržaja za svoje navijače i članove kluba.
Tako se u subotu od jutarnjih sati u klupskim prostorijama odvijala akcija Srcem u igri, igrom za srce koja se nastavlja i danas. Njome se, u suradnji s PSK Sports & Casino, provode besplatni zdravstveni pregledi poliklinike Vaš pregled za polaznike Škole nogometa Sveti Martin i Svetomartinske mažoretkinje.
Ujedno je, u poluvremenu jučerašnje utakmice, u suradnji s istim sponzorom organizirana nagradna igre za posjetitelje. Podijeljeno je ukupno 10 nagrada. Najvrjedniju, dres hrvatske nogometne reprezentacije, dobio je Ivan Jambrović, a ponosni vlasnik novog klupskog dresa postao je Niko Perčić.