PRIJAVILO SE 2380 KANDIDATA

Ovo su najtraženiji fakulteti među studentima

Autor: Jutarnji list Foto/Video: Matija Habljak/Pixsell
- Advertisement -

Po broju dosad prikupljenih prijava kandidata za upis na fakultete u Hrvatskoj, studijski program Elektrotehnike i informacijske tehnologije i Računarstva na zagrebačkom FER-u je najtraženiji – na ukupnu kvotu od 650 upisnih mjesta prijavilo se 2380 kandidata, piše Jutarnji list.

Otprilike svaki drugi kandidat ujedno je FER-ov popularni studij prijavio kao studij prvog izbora. Ukupnim brojem prijava, kao i brojem prijava prvog izbora (1203), ovaj je studij na prvom mjestu traženosti među budućim studentima.

Svake godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavljuje broj prijava kandidata na visoka učilišta, razvrstanih u dva dijela – ukupan broj prijava i broj prijava prvog izbora (upisni prioritet).

Po prvom kriteriju, studiji s najvećim brojem prijava, nakon elektrotehnike i računarstva, su Poslovna ekonomija i Ekonomija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu i Farmacija Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

Više od tisuću prijava predano je za upis na studije Medicine, Psihologije, Fizioterapije (stručni), ali i Građevinarstva i Strojarstva. No, važan je kriterij prvog izbora, po kojemu se na drugome mjestu (nakon FER-a) našao studij Medicine u Zagrebu – na 300 upisnih mjesta dobili su 1301 prijavu, od kojih 732 prvog izbora, pa je u ovome trenutku omjer kandidata prvog izbora i kvote 2,5.

Po broju prijava prvog izbora slijedi Poslovna ekonomija, a na četvrtom mjestu je studij Arhitekture i urbanizma na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Na otvorenih 135 upisnih mjesta primljeno je 905 prijava, od kojih je 538 prvi izbor. Na petom mjestu po broju prijava prvog izbora našao se studij Kineziologije u Zagrebu, na čijih je 250 upisnih mjesta stiglo ukupno 928 prijava, no njih 408 su prvi izbor. Šesto mjesto je zauzeo jednopredmetni studij Psihologije na Filozofskom fakultetu.

Na sedmom je mjestu po ovom kriteriju Farmacija, na osmome Pravo, a devetom Logopedija. Na desetom mjestu po broju prijava prvog izbora je stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu.

Na Kriminalistici upisuju 30 kandidata, a prijavilo ih se čak 628. To znači da na jedno mjesto konkurira čak 4,5 osoba, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Evo kad počinje isplata mirovina za svibanj!

U srijedu 7. lipnja počinje isplata mirovina za svibanj...

Veleposlanik Bošnjak: Hrvati su preuzeli svoju djecu

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji...