BMW-A NI NA MAPI

Ovi auti najčešće sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj!

Autor: N1 Foto/Video: Slavko Midzor/Pixsell
- Advertisement -

U petak se Hrvatskom proširila snimka prometne nesreće u kojoj su sudjelovali maloljetnici, jedan kao vozač, a drugi kao suvozač, piše N1.

Zbog prebrze vožnje, bez vozačke dozvole, izgubili su kontrolu nad vozilom. Epilog? Vozač je zadobio teške, a suvozač lakše ozlijede. Nekoliko dana ranije su mladići u BMW-u divljali po skijalištu Platak, zapeli u snijegu te se potom sukobili s pripadnicima HGSS-a.

Nažalost, da ovakve prometne situacije nisu izuzetak dokazuju i podaci Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) koji kažu da su, prema preliminarnim podacima, u 2022. godini evidentirali 32.562 prometne nesreće, od kojih su 2.820 bile teške prometne nesreće. U 243 prometne nesreće, smrtno je stradalo 275 osoba, a dobra je vijest da je to 17 osoba manje u odnosu na 2021. godinu.

Najoštećeniji automobili

No ovdje ćemo se držati samo razbijenih automobila. Nije tajna da Hrvatska ne stoji najbolje kada je u pitanju sigurnost na cestama. Potvrđuje to i istraživanje carVerticala, platforme za provjeru povijesti automobila koje kaže da smo po broju oštećenih automobila sedmi u Europi. Gori od Hrvatske su redom, Poljska, Litva, Slovačka, Češka, Mađarska i Rumunjska, dok iza nas top deset zatvaraju Latvija, Ukrajina i Rusija. Valja napomenut kako je ovo istraživanje provedeno od od lipnja 2020. do lipnja 2021.

Istraživanje je provedeno na razini 17 europskih zemalja i to tako da su koristili broj šasije (VIN), koji otkriva informacije o svakoj nesreći u kojoj je vozilo sudjelovalo, bilo kakva oštećenja, koliko su iznosili popravci, i ostalo. Drugim riječima, moguće je da je neko vozilo oštećeno, ali nije prijavljeno, niti popravljano, ili je pak popravljano u “kućnoj radinosti”.

No kakva je situacija u Hrvatskoj kada su u pitanju oštećena vozila. Prema podacima MUP-a, vozila koja su najčešće sudjelovala u prometnim nesrećama na našim cestama u 2022. godini su vozila marke Volkswagen. Među njima su najčešće u nesrećama sudjelovali modeli Golf, Passat te Polo.

Nakon VW-a slijedi Opel kod kojeg prednjače modeli Astra, Corsa i Insignia, a tri marke koje su najčešće sudjelovale u prometnim nesrećama zatvara Renault s modelima Clio, Megane i Twingo, doznaje N1.

Ipak, to ne znači da su vozači tih vozila i najlošiji ili najagresivniji jer, kako su nam potvrdili iz MUP-a, podaci se odnose na sve sudionike prometnih nesreća, neovisno o krivnji vozača.

Još jedan, vjerojatno i najvažniji, razlog zašto su ova vozila u vrhu po broju prometnih nesreća je u njihovoj zastupljenosti. Odnosno, to su i najčešći automobili koji se mogu sresti na našim ulicama. To potvrđuje i brojka prodanih novih vozila u 2022. godini gdje VW drži vrh ljestvice s udjelom tržišta od gotovo 12 posto i 5.288 prodanih automobila. Opel je na četvrtom mjestu s udjelom tržišta od 7,46 posto, dok je Renault šesti s udjelom od 5,92 posto.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još