CENTAR ENERGETSKE EFIKASNOSTI – CEE

Ove zime za efikasnije grijanje birajte Ande klime i Green Therm IC grijalice

Autor: CEE Foto/Video: CEE
- Advertisement -

Suvremena kućanstva sve više se okreću obnovljivim izvorima energije kao rješenju koje daje energetsku neovisnost. Tome danas ubrzano doprinose ratna zbivanja koja zasad uzrokuju visoku cijenu nafte i plina, a kasnije i moguću nestašicu. Spomenuti energenti trenutno su veliki svjetski problem.

Struja je socijalni energent koji Hrvatska proizvodi u velikom dijelu za svoje potrebe, međutim razliku mogu kućanstva proizvesti sama iz obnovljivih izvora energije kao što su energija Sunca, vjetra i geotermalna energija. Upravo zato je potražnja za proizvodnjom vlastite električne energije sve veća, isplativija te daje značajnu uštedu tijekom godina. S druge pak strane, nafte i plina nemamo dovoljno i primorani smo ih uvoziti.

Posljednjih godina aktualni su natječaji koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuje kako bi se poticala ugradnja uređaja za grijanje i hlađenje koji koriste obnovljive izvore energije.

DIZALICE TOPLINE

Vanjska jedinica dizalice topline uzima toplinu iz vanjskog zraka, podzemne vode ili tla te njenu temperaturu podiže do one temperature koja je potrebna za grijanje prostora ili za grijanje potrošne tople vode što bi značilo da za 1 kW uložene električne energije dobivamo više od 4,5 kW toplinske energije.

Dizalice topline, poznate i kao toplinske pumpe ne proizvode štetne plinove te rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama. Sustav se jednostavno primjenjuje i na već postojeće instalacije te je na ovakav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tijekom cijele godine. Uz to, za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste i za hlađenje objekta. Važan preduvjet koji ističemo kod ugradnje dizalica topline je dobra izolacija kuće.

„Green Therm“ je vlastiti brend dizalica topline u vlasništvu naše grupacije koja vam uz montažu ujedno pruža i podršku ovlaštenog servisa te pet godina jamstva na uređaje.

Osim toga, kroz zimske mjesece stavlja se naglasak na infracrvene grijalice za dom, ured, hale i skladišta.

Uskoro: Novost u našem salonu u Čakovcu

Dio našeg CEE salona u Čakovcu na adresi Braće Graner 5, Čakovec bit će preuređen u skorije vrijeme te će u njega biti postavljene dizalice topline koje će biti u funkciji i moći će se vidjeti njihov rad. Svi građani će biti pozvani da dođu vidjeti te potražiti stručni savjet za svoj dom, ured, radionu.

KLIMA UREĐAJI

Važnost klima uređaja je u tome što se one koriste i za grijanje, ne samo za hlađenje. Oni mogu raditi na temperaturi do -25 stupnjeva tako da mogu zadovoljiti sve uvjete našeg zimskog podneblja. Također, koristi se 1/3 energije (COP 3.2) što znači da za 1kW električne energije dobivamo 3.2 toplinske energije.

SOLARNE ELEKTRANE

Za ugradnju solarne elektrane bitan je orijentacijski povoljan položaj krova (istočna, južna i zapadna strana) te optimalna površina ravnog ili kosog krova, a solarnu elektranu moguće je izgraditi i na zelenoj površini. Sunčana elektrana spaja se na istalaciju građevine te radi paralelno s mrežom ili kao autonomni sustav.

Povrat investicije solarne elektrane je otprilike 5-7 godina, a vijek trajanja 25 godina što znači da minimalno 19 godina imate energetski neovisan dom s minimalnim troškovima. S opcijom ostvarenja poticaja na ugradnju solarne elektrane, povrat investicije smanjen je na 3-4 godine.

U Hrvatskoj je trenutno najisplativija opcija postavljanje solarnih elektrana za vlastite potrebe. Prvi korak je izrada projekta. Na temelju ispunjenog i dostavljenog upitnika, kroz razgovor projektant saznaje koje su vaše trenutne i buduće potrebe.

Isto tako, mogu se predvidjeti buduće potrebe eventualnim prijelazom s konvencionalnog tipa vozila na električni ili hibridni tip vozila. Pregledom posljednjih 12 mjesečnih računa potrošnje električne energije, sagledava se financijska strana i predlaže optimalno rješenje.

Priprema izrade projekta, izdavanje energetske suglasnosti od strane HEP-a i izrada glavnog projekta traje 30-60 dana te iz tog razloga treba na vrijeme krenuti s pripremom cjelokupne dokumentacije za prijavu na natječaj.

Trenutno je raspisan natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća i postavljanje sunčanih elektrana s poticajima od 40 do 80%, međutim, otvorenje sljedećeg novog natječaja je već 15.11. i bit će ih još u budućnosti.

Važno je napomenuti da energetska suglasnost koju izdaje HEP vrijedi 24 mjeseca.

ENERGETSKI NEOVISAN DOM

Ugradnjom dizalice topline i solarnih panela u potpunosti ćete izbaciti troškove plina te većinski dio troškova struje i goriva za pokretanje električnih vozila. Za prosječnu obiteljsku kuću ta ušteda iznosi od 3.000 do 4.000 eura godišnje.

U nemogućnosti ugradnje gore navedenih sustava za energetski efikasno grijanje i hlađenje životnog prostora, alternativa koju preporučamo iz našeg asortimana proizvoda su infra-crveni paneli i nordijski radijatori te klima uređaji koji su jedna vrsta dizalica topline i proteklih su se nekoliko desetljeća pokazali kao vrlo dobar izbor za hlađenje i grijanje doma.

Naša grupacija u sastavu poduzeća CEE i Markov-trade s 30-godišnjim iskustvom, nudi kompletno rješenje na jednom mjestu – od savjetovanja, izrade dokumentacije, odabira optimalnog rješenja do montaže i servisa.

Cjelokupna idejna rješenja možete vidjeti u našem Centru energetske efikasnosti – CEE na adresi Braće Graner 5, Čakovec ili na web stranici www.cee.hr i www.markov-trade.com. Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte na telefon 040/341-271 i 040/341-357 te na e-mail: info@cee.hr i info@markov-trade.com.

CEE vam poručuje: Zakoračite u energetsku neovisnost!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još