OŽIVLJAVANJE ZRINSKIH

Otvorenje izložbi: “Zrinski i čakovečki Stari grad” i „Izložbe nagrađenih radova na likovnom natječaju uz izložbu Zrinski“

Na ovogodišnjoj Noći muzeja koja se održavala 31. siječnja 2021. godine, pod virtualnim predznakom radi loše epidemiološke slike uzrokovane virusom Covid-19, Muzej Međimurja Čakovec putem kratkog dokumentarnog filma održao je virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Devetominutni film u roku od 24 sata pogledalo je 5 000 gledatelja na društvenim mrežama Facebook i Instagram, dok se u idućih nekoliko dana ta brojka i udvostručila. Posjete izložbi u realnom prostoru omogućene su pojedincima i manjim školskim grupama (razredima) uz pridržavanje epidemioloških mjera. U razdoblju od dva i pol mjeseca, za vrijeme veljače, ožujka i polovice travnja izložbu je posjetilo čak 750 posjetitelja! Smatramo da je ova brojka vrlo dobra s obzirom na ograničavajuću situaciju.

Osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira svakodnevni život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnog života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnog stvaralaštva i vjerskog života. Za izložbu su posuđeni iz Hrvatskog povijesnog muzeja prekrasni primjerci hladnog i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

Sastavni dio izložbe su i hologramske naočale i tableti koji sadrže posebno osmišljenu aplikaciju pomoću koje posjetitelji mogu sami kreirati izgled Starog grada Zrinskih prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, vodećim partnerom na projektu Living castles. Osmišljena je i aplikacija za mobitele na temu obitelji Zrinskih koju svaki posjetitelj može skinuti na svoj vlastiti smartphone. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Njih je izradio majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin. Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak i Magdalena Vrbanec, a voditelj projekta/tehnički koordinator za MMČ je Maša Hrustek Sobočan. Autor vizualnog dizajna izložbe je Boris Lisjak. Tehnički postav izložbe odradili su stručnjaci iz tvrtki Eltel d.o.o. i Conservum d.o.o.

Izložba će u petak 23. travnja nakon virtualnog biti otvorena i na klasičan način, uz najuži krug uzvanika, uz partnere, medije, ali i mlade dobitnike nagrada na likovnom natječaju. Naime, uz prvotno virtualno otvorenje izložbe Muzej je objavio i Likovni natječaj uz izložbu na kojem su mogli sudjelovati djeca i mladi od 4 do 16 godina. Teme za likovni rad bile su određene: obitelj Zrinski, tajni tunel, čakovečki Stari grad, dok su propisane tehnike bile: crteži, slike, grafike, keramika, kombinirane tehnike. Radovi su u Muzej samo pristizali i pristizali te na kraju dosegli brojku od 394 radova! Žiri za odabir radova u sastavu: Erika Nađ Jerković (akademska slikarica, muzejska savjetnica i voditeljica Likovne galerije), Ines Virč (muzejska pedagoginja) i Magdalena Vrbanec (kustosica Povijesnog odjela i koautorica izložbe „Zrinski) imao je izuzetno težak zadatak odabrati najbolje. Kategorije nagrađenih podijeljene su na: vrtić, više i niže razrede osnovne škole i srednju školu. U svakoj kategoriji nagrađeno je najboljih tri.

Uz otvorenje izložbe „Zrinski“ održat će se i otvorenje „Izložbe nagrađenih radova s likovnog natječaja“ uz podjelu nagrada najboljima. Na otvorenje su pozvani samo nagrađeni autori, dok se ostali pozivaju da dođu pojedinačno pogledati izložbu bilo koji dan (ponedjeljak – nedjelja) u radno vrijeme muzeja.

Kako nije bilo mogućnosti izložiti svih 394 radova, odlučeno je fotografirati ih i napraviti virtualnu izložbu svih pristiglih radova. Izložba će biti podijeljena na nekoliko dijelova, po kategorijama (vrtić, osnovna škola, srednja škola) i prezentirana sukcesivno i dio po dio na mrežnim stranicama muzeja od 26. travnja 2021.

Najnovije vijesti

Pročitajte više