'TO JE DESERT KOJEG VOLE SVI!'

Otkrivamo tajnu i recept za prefine kotoripske ‘vanjkovce’!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Na „Danima Općine Kotoriba“ u subotu, 14. rujna 2024. godine, na manifestaciji „Udruge kuhaju“ najviše je pažnje plijenio kutak zvan „Vanjkovci“ Društva žena Kotoriba s prefinim kotoripskim vanjkovcima. Što je to uopće i kako se radi?

Tajnu, i recept za vanjkovce, otkrila nam je Danijela Sabol, predsjednica Društva žena Kotoriba i učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Jože Horvata u Kotoribi, koja vanjkovce radi i s djecom u školi, kao i za razne prigode s Društvom žena Kotoriba.

– Vanjkovci su zapravo štrudle, odnosno kolač od vučenog tijesta, no kod nas u Kotoribi se zovu „vanjkovci“ jer se režu u oblik jastuka – vanjkuša – rekla je Danijela i otkrila i recept:

Sastojci za tijesto: 1 kg brašna za tanko tijesto ili glatkog brašna, žličica soli, 5 dcl mlake vode, 2 dcl ulja ili žlica svinjske masti.

Upute: sastojci se zamijese i smjesa mora odstajati minimalno pola sata. Zatim se tijesto razvuče rukama, ili, za manje spretne, uz pomoć „mlinčanjeka“ (valjak za tijesto) te se malo naulji i u njega se stavlja nadjev po izboru: sir, jabuke, kruške, višnje, tikva i mak, zelje i dr. Tijesto se zarola i stavlja u protvan te peče u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta, dok malo ne porumeni.

– Primjerice, vanjkovci sa zeljem tradicionalno se rade za blagdan Svih svetih (za „dušice“). Vanjkovce uvijek radimo za „Dane Općine Kotoriba“ a u njihovoj izradi vješta je većina članica udruge, oko 50 njih – rekla je Danijela Sabol i dodala kako bi voljele uvesti i poseban Dan vanjkovca, jer to je desert kojeg vole svi!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još