ZAPOČINJE PROJEKT NO BOUNDARIES

Osobe s invaliditetom potrebno je snažnije uključiti u sportske aktivnosti i prilagoditi ih njihovim potrebama

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Miljenko Ovčar
- Advertisement -

Danas je u prostorima Riznice Međimurja u Čakovcu održana početna konferencija projekta „No Boundaries“. Nositelj projekta ukupne vrijednosti 200.000 eura je Međimurska županija, a partneri su Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton iz Mađarske i slovenska Općina Lendava.

Projekt započinje 1. veljače i trajati će 18 mjeseci, a njime će biti obuhvaćeno 120 osoba s invaliditetom i 30 volontera. Cilj je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanju zdravlja. Specifični ciljevi su potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima i sadržajima na projektnim područjima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom na području sporta.

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što se u županiji provodi još jedan projekt za osobe s invaliditetom.

– Mi kao županija doista puno ulažemo u bolje životne uvjete najranjivijih skupina našeg društva. Način na koji se neka sredina odnosi prema svojim najranjivijim skupinama je mjera razvijenosti svake zajednice. Zato ćemo kroz ovaj projekt organizirati sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom, omogućiti im kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i pokazati brigu s osnovnim ciljem da budu ravnopravni članovi zajednice, poručio je Posavec.

Direktor Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton Gabor Molnar rekao je da su na tom prostoru još prije 20 godina započeli akciju Pokreni se.

– Kroz taj projekt smo turistima koji dolaze na Balaton omogućili da se uključe u različite sportske aktivnosti. Primarni nam je cilj da kroz ovaj projekt pružimo priliku za sudjelovanje u svim tim aktivnostima i osobama s invaliditetom, rekao je Molnar.

Direktorica Zavoda za turizam i razvoj Općine Lendava Martina Bukovec

– Edukacijom i jačanjem volonterskog rada naša općina želi povećati svijest o problemima osoba s invaliditetom te potaknuti jačanje solidarnosti s tom društvenom skupinom. Zbog toga smo već razvili planove za uvođenje dizala u Gradsku vijećnicu te uređenje parkirališta i javnih sanitarnih čvorova dostupnih osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom kod nas su već uključene u sportske aktivnosti kao što su streljaštvo, šah, kuglanje, sportski ribolov, moto sport i druge, a kroz ovaj projekt želimo pridonijeti njihovoj daljnjoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, naglasila je Bukovec.

Izvršna direktorica Udruge za autizam Pogled Nedelišće Jasenka Martinčević smatra da ovim projektom treba povećati sportsku inkluziju osoba s invaliditetom.

– Sportska uključivost ne donosi osobama s invaliditetom samo jačanje njihovih psiho-fizičkih i socio-emocionalnih vještina, samopouzdanja i neovisnosti u drugim segmentima života, već prihvaćanje i uvažavanje različitosti pridonosi jačanju društvenog kapitala. Provođenjem projekata kao što je ovaj vjerujem da ćemo se približiti socijalnoj inkluziji kakvu želimo. Naša županija na mnogim je područjima vodeća u zemlji, a prednjači i u ovom segmentu, pa će daljnjom realizacijom ovakvih projekata i inicijativa zasigurno postati i vodeća u sportskoj uključivosti u čemu će imati našu punu podršku, istakla je Martinčević.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić napomenula je da se ova ideja rodila tijekom razdoblja kada je Međimurje nosilo titulu Europske regije sporta, jer se tada uvidjelo da osobe s invaliditetom teško sudjeluju u sportskim aktivnostima zbog toga što nisu prilagođene njihovim potrebama.

– Ideja projekta je okupiti kineziologe i sportske stručnjaka koji će izraditi sportske programe u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom svih uzrasta. Od ukupne vrijednosti projekta na našu županiju otpada oko 110.000 eura, a sredstva dolaze iz programa Erasmurs+ Sport, Not for profit European sport events, rekla je Odrčić Mikulić.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još