FATALNA POGREŠKA

Općinski sud u Čakovcu donio odluku: ‘Medicinska sestra je opravdano dobila otkaz. Trebala je na sve raspoložive načine provjeriti što se nalazi u šprici’

Medicinska sestra L.Š koja je prošle godine krajem rujna nakon hemodijalize pacijentu Antunu T. umjesto fiziološke otopine ubrizgala benzin tužila je Županijsku bolnicu Čakovec. Tražila je da ju vrate na radno mjesto i tvrdila je da je prekid radnog odnosa nezakonit.

Na sudu je tvrdila da joj je medicinska sestra S.Ž pripremila dvije šprice od 20 ml, ali na niti jednoj nije pisalo što se unutra nalazi.

– To što mi je sestra pripremila ja sam uzela, a preko maske nisam osjetila nikakve mirise, radilo se o maloj količini. Čim sam prvu iglu stavila u kateter pacijent se žalio da se ne osjeća dobro i da u ustima osjeća benzin te mu se stanje pogoršalo. Medicinska sestra S.Ž tek je kasnije donijela omote na kojima je pisalo veliko slovo ‘B’ i O’. Ja te oznake nisam vidjela – rekla je u svoju obranu.

Pred sudom je svjedočila i medicinska sestra S.Ž koja je taj dan bila određena za sestru u pripremi, što znači da je pomagala drugim sestrama na odjelu.

– Prije nego li je pacijent završio s hemodijalizom L.Š mi je preko stakla pokazala što joj moram pripremiti. Pacijent je na vratu imao centralni venski kateter koji je trebalo očistiti pa je zbog čišćenja izlaza tog katetera trebalo pripremiti i benzin. To što je ona trebala mi je rukom napisala na papir i pokazala. Ja sam to pripremila i na špricu s benzinom napisala veliko slovo ‘B’, a na špricu s Octeniseptom sam napisala veliko slovo ‘P’ te sam joj odnijela pred sobu za samoizolaciju – rekla je pred sudom.

Također, navela je da je benzin ‘navukla’ u špricu od 20ml, što se inače ne radi, ali ovo je bila specifična situacija jer je tužiteljica tražila benzin u šprici, a takva šprica se još koristi i za fiziološku otopinu.

Općinski sud u Čakovcu odbio je zahtjev tužiteljice L.Š uz obrazloženje da je kod obavljanja poslova medicinske sestre u bolnici iznimno bitno uvijek primjenjivati tzv. pet pravila, dakle uvijek treba paziti što se i kako daje određenom pacijentu.

Sud je tijekom postupka utvrdio da je tužiteljica kao prvostupnica sestrinstva u bolnici i koja ima dozvolu za rad, svojim postupanjem ne samo ugrozila zdravlje pacijenta, već je došlo do smrtnog ishoda.

Sud također smatra da je tužiteljica prije nego li je ubrizgala benzin trebala na sve raspoložive načine pa i višestrukom provjerom točno utvrditi što se u toj šprici nalazi, a to što ona u konkretnom slučaju nije provjerila što se nalazi u šprici samo opravdava to što je dobila izvanredni otkaz.

Sud je naložio da medicinska sestra mora Županijskoj bolnici Čakovec nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.500 kuna.

Najnovije vijesti

Pročitajte više