JEDINI RADE NA PREVENCIJI NAPUŠTANJA ŽIVOTINJA

Općina Belica od 1. siječnja 2023. sufinancira svojim mještanima i sterilizaciju mačaka!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, A.K.
- Advertisement -

Općina Belica već 6. godinu za redom sufinancira svojim mještanima, stanovnicima naselja Belica i Gardinovec, sterilizaciju pasa u iznosu od 1/3 cijene (33,33 %) te usluge, kao i čipiranje pasa u iznosu od 100 posto. Od 1. siječnja 2023. godine dogodila se i velika novost – Općina Belica sufinancira, također u iznosu od 1/3 cijene, svojim mještanima i sterilizaciju mačaka.

Sufinanciranje sterilizacije životinja uključuje 1 psa i 1 mačku po obitelji, a mještani usluge sterilizacije svojih ljubimaca uz sufinanciranje Općine Belica mogu napraviti u Veterinarskoj ambulanti Prelog, Bioinstitutu u Čakovcu te Veterinarskoj ambulanti Jug u Čakovcu.

Ovo su vrlo pohvalne vijesti za Općinu Belica, koja jedina radi na prevenciji odnosno na smanjenju broja napuštenih pasa i mačaka. Ovo nisu veliki troškovi za općinu, a motiviraju stanovnike na sterilizaciju te su značajna ušteda u kasnijem zbrinjavanju napuštenih pasa i njihov smještaj u azile, što je općenito vrlo skupo i za JLS-e i za njezine stanovnike.

TROŠAK ZBRINJAVANJA PET NAPUŠTENIH ŠTENACA IZNOSI GOTOVO DVIJE GODIŠNJE STIPENDIJE!

– Jest da mi volimo životinje, ali ovdje je jednostavno riječ i o matematici. Sufinancira li općina 10 sterilizacija pasa ima realno smanjenje broja pasa lutalica, a 10 sterilizacija košta nas otprilike kao početno zbrinjavanje jednog psa lutalice, koji općinu zajedno s uslugom hvatanja i odvoza Bioinstituta, košta oko 265 eura – istaknuo je načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, dodavši:

Komunalni redar Tomica Ciceli i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi

Čipiranje 10 pasa nas košta oko 132 eura, dok nas zbrinjavanje jednog psa lutalice bez čipa košta oko 365 eura! Otkad sufinanciramo sterilizaciju te u potpunosti čipiranje pasa, smanjuje se broj lutalica ili se barem utvrđuje vlasništvo te vlasnik preuzima psa i snosi trošak i daljnju brigu.

– Realno, zbrinjavanje 5 napuštenih štenaca košta općinu gotovo kao dvije studentske stipendije godišnje! – zaključio je Taradi.

Tomica Ciceli, komunalni redar općina Belica i Domašinec, ima i čitač čipova te lako može utvrditi identitet izgubljenog psa, što omogućava povratak psa vlasniku.

U 2022. godini Općina Belica je financirala 29 čipiranja pasa i sufinancirala 9 sterilizacija pasa. Ove godine ponovno će se ići od kuće do kuće u provjeru jesu li svi vlasnici čipirali svoje pse, što je zakonska obveza svih vlasnika pasa – rekao je Ciceli.

KOLIKE SU CIJENE STERILIZACIJE LJUBIMACA?

Cijene sterilizacije ljubimaca u Veterinarskoj stanici Prelog su sljedeće: mačka: 50 eura, mačak 35 eura; dok cijene sterilizacije pasa variraju prema spolu i kilaži. Za muškog psa cijena je od 55 do 100 eura, a za ženskog od 75 do 120 eura.

U Bioinstitutu u Čakovcu cijene sterilizacije su nešto veće: mačka: 55 eura, mačak: 45 eura, muški psi od 65 do 100 eura, a ženski od 89 do 135 eura.

Za mještane Belice i Gardinovca na ove cijene dakle ide popust od 33,33 posto koji im omogućava općina.

Bravo za Općinu Belica!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još