DEČKI KOJI OBEĆAVAJU

Oni su Démodé – mladi međimurski bend koji dugo neće izlaziti iz mode

Hrvatska glazbena scena možda trenutno spava poduži zimski san, no za vrijeme kada je gotovo svako kulturno, a pogotovo glazbeno zbivanje još uvijek na stand byu, skupina talentiranih mladića iz Međimurja neumorno provodi sate i sate svirajući i vježbajući u rekonstruiranom glazbenom podrumu u Pušćinama. Čovjek bi pomislio da su Pušćine mjesto u kojem zrakom kola neki magičan glazbeni prah, s obzirom da je ondje stasala i danas jako poznata pjevačica ZsaZsa, a na dobrom su putu i momci čiju ćemo vam priču prikazati u nastavku.

Peteročlana ekipa dugogodišnjih prijatelja, Međimuraca, odjednom se odlučila na hrabri iskorak na vlastitom životnom putu. Oni su Démodé, nečujno su se došuljali na hrvatsku glazbenu scenu, a sudeći po pozitivnim reakcijama publike mogli bi na njoj dugo vremena žariti i paliti. David Mesarić na gitari, Ruben Horvat na trombonu i klavijaturama, Jošua Smrtić na bubnjevima, basist Kaleb Smrtić i glavni vokal Jakov Horvatić, tvorci su uštimanih tonova koji su sve prepoznatljiviji hrvatskom auditoriju.

Za početak predstavite nam članove benda, poznajete li se već svi zajedno od ranije? Čime se bavite u slobodno vrijeme? Koje godine je osnovan bend?

Znamo se otkad smo bili klinci, sviramo zajedno od 2011. u svim mogućim varijantama sastava, ali sadašnji sastav postoji od 2015. David je na gitari, Ruben na trombonu i klavijaturama, Jošua na bubnjevima, njegov brat Kaleb na basu i na vokalu Jakov. Svi slušamo različitu glazbu i zanimaju nas totalno drugačije stvari, od restauriranja gitara, bicikla do kuhinje, no zajedno nas spaja brutalna vibra i ljubav prema glazbi.

Kakvi su vaši glazbeni početci, jeste li već prije negdje svirali ili učili svirati?

Većina nas je glazbeno školovana i u glazbi smo doslovno od pelena.

Kako ste se odlučili baš na taj naziv grupe, je li riječ o vašim osobnostima koje su različite od drugih ili je nešto drugo posrijedi?

Riječ demode označava modu koja se vraća i opet je trendi. To nam je bio orginalni razlog jer smo se koristili idejama koje su totalno zastarjele i više se ne koriste.

Što vam je bila primarna motivacija za osnivanje benda?

Glazba nam je u krvi i demode je bio samo nus proizvod kojeg nismo mogli izbjeći hahaha.. Demode je naš prvi korak u hrvatsku scenu i uzbuđeni smo svirati pred domaćom publikom.

Okupili ste se kao ekipa… i kako je onda sve krenulo?

Doslovno skok na glavu, kroz zid, betonski armirani, i nekim čudom krenulo je funkcionirati…

Vaši spotovi, a i pjesme baš djeluju nekako svjetski, kako izgleda proces stvaranja pjesme? Tko je zaslužan za takve kreativne spotove?

Imamo sreće da smo okruženi pretalentiranim muzičarima i ‘luđacima’ koji su spremni uskočiti i dati neku novu dimenziju pjesmama. Spotove su kreirali naši prijatelji AirAlex, Mario Jekić i Denis Perčić.

Odakle crpite inspiraciju za pjesme?

Proces pisanja je enigma dan danas, no većina stvari nastaje iz nekog ‘vajba’, osjećaja na kojem se pjesme same pišu.

Tko su vam glazbeni uzori?

Uh… Coldplay, The 1975, John Mayer, Sam Fender, Two Door cinema club, The Wombats, Tom Misch, Weezer, Boy pablo, Neck deep, Oasis… Ima ih.

Na što ste na vašem zasad kratkom, ali slatkom glazbenom putu najviše ponosni?

Ultra smo ponosni da su čak dvije naše pjesme bile HIT tjedna Ispod pulta.

Jeste li primijetili da pripadnice ljepšeg spola padaju na vaše stihove?

Moramo priznati da je feedback na naše pjesme odličan, presretni smo i sve pjesme su nam samim time dobile težinu koju nisu do sad imale…  I da, više je cura.

Za kraj, kakvi su vam planovi za budućnost? Planirate li možda i neke nastupe po Međimurju kada se korona napokon stiša?

Jedva čekamo koncerte!!! Najbolja stvar je kada se povežeš s publikom i kao Međimurcima čast bi nam bila odsvirati gažu pred domaćom publikom.

Najnovije vijesti

Pročitajte više