BUDUĆA MEDICINARKA PJEVAČICA JE MOĆNOG GLASA

Ona nije samo Josipa Habula iz Male Subotice

Josipa Habula, 17-godišnja učenica 4. razreda Srednje škole Čakovec (smjer: medicinski tehničar) članica je vokalne skupine i zbora Srednje škole Čakovec koja, zahvaljujući svom moćnom glasu i talentu za pjevanje, iza sebe ima već niz solo nastupa. Iako bi se, uz rad u bolnici jednog dana, voljela baviti i pjevanjem, o tome kaže: ‘Ne vidim kako bih se mogla probiti kao pjevačica. Ja sam samo Josipa Habula iz Male Subotice“.

„Samo“ Josipu Habulu iz Male Subotice zapazili smo kad je pjevala u sklopu Međunarodnog dana srednjoškolaca kojeg su zajedno obilježile Graditeljska škola Čakovec i Srednja škola Čakovec. Odlučili smo saznati više o ovoj djevojci moćnog glasa, a jedno od pitanja koje smo joj postavili bilo je i je li ikad razmišljala o prijavi na TV show „Supertalent“, o čemu je rekla:

– Razmišljala sam o tome kad mi je bilo 11 ili 12 godina, no smatram da mi je potrebno više iskustva. I danas razmišljam isto i to me sputava da se prijavim, iako mi svi kažu da bih se trebala prijaviti jer da odlično pjevam. Tu je i strah od kritika.

Vokalnu skupinu Srednje škole Čakovec inače čini 12 učenika pod vodstvom mentorice Tamare Korunek, a zajedno s bendom te škole ima ih 18. Nastupaju na školskim priredbama i svugdje gdje ih pozovu, a što je zbog korone u zadnje dvije godine nažalost svedeno na minimum.

Josipa s ekipom iz vokalne skupine i benda Srednje škole Čakovec

– Tamara Korunek mi je velika podrška, uvijek ide polako i s puno razumijevanja – priča Josipa.

Počela je pjevati sa 7 godina

Josipa se počela baviti pjevanjem od malena, točnije u 1. razredu osnovne škole učlanila se u crkveni zbor, gdje je imala veliku podršku i mentorstvo Nikoline Virgej Pintar. Josipa danas više ne pjeva u crkvenom zboru zbog puno školskih obveza, a i zato jer ga trenutno ne vodi Nikolina Virgej Pintar.

– Dok sam pjevala kao mala, trebali su me stišavati jer sam bila jako glasna. Pjevanje mi je inače išlo jednostavno prirodno – priča nam Josipa.

Da ima potencijal za pjevanje brzo je shvatio i njezin učitelj glazbenog, a na početku srednje škole, dobila je čast za solo nastup u školskoj priredbi dobrodošlice za prvašiće.

– Tada sam prvi put nastupila solo pred punom dvoranom srednje škole. Imala sam ogromnu tremu, ali danas, nakon toliko nastupa, to jednostavno rješavam s pola gasa – kaže Josipa.

Jednom je prilikom pjevala i u čakovečkom Paladinu, gdje su nastupao bend Ljubavnici. Nekako se tad našla na pozornici i pjevala pjesmu „Marino“ od Prljavog kazališta i svi su bili oduševljeni.

Brat i ona iznenađenje za roditelje

Moji roditelji, Ljiljana i Ivan, nikad nisu imali smisla za glazbu i pjevanje, pa su bili iznenađeni što smo i brat i ja zašli u glazbene vode. Moj brat Ivan je nekad osnovao bend – kaže Josipa.

Josipa s mamom Ljiljanom

Nikad nije promašila žilu

Josipa se, kaže, odlučila za srednju školu za medicinskog tehničara jer je to pohađao i njezin stariji brat Ivan (25) i činilo joj se kao najbolji izbor jer ju sve drugo nije posebno zanimalo. Može podnijeti krv, a vađenje krvi ide joj lakše od rješavanja zadataka iz matematike, kaže.

– U školi mi je jako zanimljivo, ali i naporno jer imamo nastavu i praksu tri dana u tjednu od 7 ujutro do 6 navečer, a dva dana od pola dva popodne do 6 navečer. Prve dvije godine su gimnazijski program, a iduće tri imamo stručne predmete i praksu. Tako ljeti nakon nastave imamo praksu u bolnici dva tjedna. Tu je puno posla, ali to je i idealna prilika da učimo uživo – opisuje Josipa.

Josipa bi sebe opisala kao iskrenu osobu koja je uvijek tu za prijatelje, s njom se može razgovarati o svemu, a odrasla je u glavi te razmišlja naprednije od svojih vršnjaka.

Jednog bi dana voljela raditi u bolnici, ali i pjevati

– Imam dečka već dvije godine i voljela bih biti s njim cijeli život. Dečko mi je najveća podrška u svemu, a posebno u pjevanju, a u tome ne bih uspjela i bez prijatelja, koji su me uvijek bodrili i poticali – kaže Josipa, koja u slobodno vrijeme gleda serije, a voli i zlaske u Podroom i Paladin.

Što kasnije?

Josipa svakako razmišlja o daljnjem školovanju, ili za višeg medicinskog tehničara ili magistru sestrinstva, a na pitanje što misli o karijeri pjevačice, odgovara:

– Iskreno, ne znam kako bih uspjela zbog škole i obveza, ali moram priznati da me jako privlači ta ideja, međutim, ne znam kako bih ja, samo Josipa Habula iz Male Subotice, mogla postati pjevačica.

Glas Josipe Habule već je u srcu mnogih, a vjerujemo da ona može postati i ostvariti sve što poželi, samo to još ne zna.

Najnovije vijesti

Pročitajte više