ŽIVOTNI PUT MILANA BANDIĆA

Od trnja do zvijezda i natrag

Vjeran Žganec-Rogulja

Unatoč zdravstvenim problemima posljednjih godina smrt Milana Bandića bila je nagla i iznenadna. Unatoč tome što nije očekivana svakako je posljedica izuzetno dinamičnog života obilježenog usponima i padovima.

Milan Bandić rođen je 1955. godine u Bosni i Hercegovini u mjestu Donji Mamići. Ima brata Jozu i sestru Tonku, a sve ih je odgajala majka, jer im je otac umro sa samo 58 godina. U Grudama je završio osnovnu školu i gimnaziju. Za vrijeme školovanja bio je ministrant i bavio se atletikom. Budući da je bio dobar učenik dobio je studenski kredit kojim je mogao financirati studij u Zagrebu te je 1974. godine upisao Fakultet političkih znanosti, a tamo je i diplomirao.

Tijekom studija upoznao je i svoju buduću suprugu Vesnu. Bandić je, uz studiranje, radio na istovaru šećera, ugljena, a kasnije je žbukao i fasade kako bi mogao platiti školovanje i studenski život. Nakon diplome i odsluženog vojnog roka, zaposlio se u tvornici Ledo.

Foto: VMĐ

Svoj politički put započeo je 1983.godine kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ u Općinskom komitetu SKH Pešćenica. Dolaskom višestranačja u Hrvatsku nije prešao u neku drugu stranku ili izašao iz komunističke partije posipajući se pepelom. Njegov uspon započinje 1993.godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a već 1997.godine izabran je za predsjednika zagrebačkog SDP-a. U svibnju 2000.godine izabran je za prvi od šest gradonačelničkih mandata.

Zbog prometne nesreće pod utjecajem akohola 2002.godine podnio je ostavku, ali se vratio već na slijedećim lokalnim izborima 2005.godine. Bandić je 2009.godine zamrznuo svoje članstvo u SDP-u kako bi se kandidirao za Predsjednika RH, nakon čega je stranka objavila da mu je time automatski prestalo članstvo. Krajem ožujka 2015.godine osnovao je stranku pod nazivom Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti čiji je predsjednik bio sve do svoje smrti.

Uz niz postignuća koja su obilježila njegovu vladavinu Zagrebom pratile su ga i brojne afere. U listopadu 2014. godine uhićen je i osumnjičen za niz kaznenih djela, između ostalog za pogodovanje, nezakonito zapošljavanje, korištenje službenog automobila u privatne svrhe, te krivotvorenje isprava. Nakon mjesec dana u pritvoru pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke, pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

Bandiću su mnogi predviđali konačan politički krah na predstojećim lokalnim izborom, ali kao politički mačak s devet života on je vjerovao u sedmu pobjedu. Njegove tajne i prljavi veš zauvijek odlaze s njim, a dvojbe oko toga tko će postati novi zagrebački gradonačelnik sada će biti još veće i vidjet ćemo tko će najviše profitirati na njegovoj političkoj ostavštini.

Najnovije vijesti

Pročitajte više