Od sutra popuštanje mjera za kafiće i ugostiteljske objekte

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u gostovanju na N1 televiziji objasnila je uvjete kojih će se ugostitelji morati pridržavati.

Za zatvoreni prostor objekta, vrijedit će više manje iste mjere kao i za vanjske prostore. Prije ulaska u kafić bit će potrebno dezinficirati ruke dezinficijensom, koji mora biti istaknut na vidljivom mjestu uz uputu: “Ovo je mjesto za dezinfekciju”.

Maske su još uvijek obavezne za put do toaleta i prilikom ulaska u kafić i sjedanja za stolove, koji moraju biti na propisanom razmaku. Prostoriju će biti nužno što više provjetravati – izbjegavati zagušljivost – i sve prozore i vrata držati otvorenima. Također preporuka je da se ne miješaju ljudi iz različitih kućanstava.

– Bitan je razmak, ipak da ne bude nagruvano, da ne sjede jedni na drugima i da bude onoliko mjesta koliko je primjereno, kako i sada piše već na objektima koliko je maksimalno dozvoljeno, a ne 100 ljudi u 10 kvadrata. Ovo je već povratak ka starom normalnom – odgovorila je na pitanje o nemiješanju ljudi iz različitih kućanstava i pozvala građane da se cijepe.

Objasnila je ponovno i da cjepivo ne sprječava zarazu, ali da smanjuje rizik od zaraze i da su značajno manje šanse za razvijanje težih simptoma, hospitalizaciju i priključivanje na respirator nakon cijepljenja.

Na kraju je govorila i o obavezi cijepljenja:

– Mi preporučamo, cjepivo je registrirano za djecu od 12 gdina nadalje, mogu se cijepiti svi koji žele. Cijepljenje nije obavezno. Preporuka je da se cijepe, ali nema prisile. To nije obavezno cijepljenje i nije u kalendaru obaveznog cijepljenja. To nije u rangu hepatitisa, difterije, tetanusa, polia. To je nešto što je preporučeno, to je velika razlika. Za cjepivo protiv covida nema prisile, ali je jako preporučljivo – rekla je za N1.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još