AMERIČKI SAN ŽELJKA NOVAKA IZ GORNJEG HRAŠĆANA

Od dobrog glazbenika do uspješnog poduzetnika i vrhunskog vinara!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Još kad je kao klinac počeo svirati u tamburaškoj sekciji Ogranka Seljačke sloge u rodnom Nedelišću, Željko Novak (58) znao je da će mu glazba biti sastavni dio života. Počeo je svirati u brojnim sastavima, a najduže se zadržao u “Meteorima”, od kojih se rastao 2002. godine da bi se potpuno profesionalno posvetio svom poslu u tvrtki koju je osnovao deset godina ranije, 1992. godine. Jesenas je obilježio 30 uspješnih godina postojanja i rada tvrtke “Elektro-Novak” iz Gornjeg Hrašćana:

– Mi smo se specijalizirali za proizvodnju rashladnih uređaja i sustava za kontrolu fermentacije. Ekipe naših stručnjaka uređaje i montiraju i održavaju. Naši su proizvodi u vinarijama u cijeloj Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Austriji. Od značajnijih hrvatskih vinarija bih spomenuo PZ Vrbnik na Krku, Antunović u Dalju, Tomić na Hvaru, PZ Pošip na Korčuli, Tomac Jastrebarsko, Agronomski fakultet u Zagrebu… U Međimurju pak smo opremili podrume gotovo svih najpoznatijih vinogradara i vinara: od Cmrečnjaka i Tomšića, do Horvata, Štampara, Preinera, Kocijana, Knehtl-Medenjaka i drugih – kaže Željko Novak.

I tu negdje se počela rađati ljubav prema vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu. Iako je svom tastu Ivanu Ficu godinama pomagao u malom obiteljskom vinogradu, prava znanja i iskustva stjecao je obilaskom svih značajnijih podruma u Međimurju, Hrvatskoj i bivšoj državi. S domaćinima, kojima je isporučio, montirao i sad održava opremu za hlađenje i kontrolu fermentacije, razgovarao je o uzgoju pojedinih sorata vinove loze, o vinu, o načinu držanja, fermentaciji, mogućim bolestima, do toga kako odnjegovati vrhunsko vino. Imao je i ima priliku, kao rijetko tko, učiti i kušati na licu mjesta od najvećih.

– Rad na stvaranju vrhunskih vina me uvijek oduševljavao, pa sam poželio i sam odnjegovati takva vina u svom podrumu iz grožđa iz vlastitog vinograda. Želio sam vino s mojim potpisom – ističe Željko, a želju si je ispunio prije tri godine kupivši prekrasni vinograd i kuću na Banfiju s pogledom na najljepši dio štrigovskog vinogorja i na susjednu Sloveniju. Tako je nastala njegova vinarija Vina “Banfi”. Uz to, stari obiteljski vinograd na Perjaku u Svetom Urbanu je iskrčio i posadio 1.400 trsova klonske selekcije pušipela.

Danas u ponudi ima sauvignon, pušipel, rajnski rizling, muškat žuti, cabernet sauvignon te stolno vino cuvee (kombinaciju sorata).

U međuvremenu je odnjegovao i pjenušava vina, a svakako je najpoznatiji, najbolji i najcjenjeniji pjenušac “Roko”, nazvan po njegovom unuku. Napravljen je od suhog pušipela klasičnom šampanjskom metodom. Na ocjenjivanju u Štrigovi dva puta je osvojio zlato. Među pjenušavim vinima ističe se i pjenušac “Banfi”, polusuhi, napravljen od kombinacije sorata te frizante od žutog muškata.

Inače, uz pjenušava, i sva njegova mirna vina na stručnim ocjenjivanjima nagrađeni su srebrima i zlatima, ali mu je ipak najveća nagrada to što se oni koji su jednom kušali njegova vina uvijek vraćaju po još.

– S obzirom na to da imam manje količine vina, mogu u tzv. boutique proizvodnji dobro kontrolirati fermentaciju i odnjegovati vrhunska vina u podrumu koji je opremljen najmodernijim rashladnim uređajima koje proizvodi moja tvrtka – kaže Željko.

Pitali smo ga i čime nazdraviti u novogodišnjoj noći?

– U svakom slučaju i navečer i ujutro i prije jela, uvijek, pjenušcem “Roko”. Ako je večera laganija poručam svoj sauvignon, rajnski rizling ili pušipel, a uz slatka jela žuti muškat ili pjenušac “Banfi”. No, uz jača jela, divljač ili odojak svakako preporučujem naš crni cabernet sauvignon.To je tek moja preporuka, ali najbolje je da nazdravite i popijete vino prema svom afinitetu. Naglasak je da to bude vino, jer ono je pravo piće, uz ostalo, i za ovakve svečane novogodišnje prigode! – ističe Željko.

Sve dodatne informacije oko vina, isporuke i dostave možete dobiti na broj mobitela 098/241 288 (od 0 do 24 sata). Vinariju “Banfi” i njenog vlasnika Željka Novaka možete kontaktirati i putem maila: [email protected]. Živjeli!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još