POTICANJE ČITANJA

Od danas Male slobodne knjižnice žive i u Prelogu

Priča s Malim slobodnim knjižnicama krenula je 2009. godine iz Amerike i do sada se proširila u 90-tak zemalja diljem svijeta. Priča je zamišljena tako da se knjige slobodno razmjenjuju u susjedstvu, kvartu, malom naselju koje je možda previše udaljeno od matične knjižnice. Kako bi stvar funkcionirala i malena knjižnica uvijek imala što ponuditi, kad jednu knjigu posudite, drugu knjigu stavite na njeno mjesto kako bi vašim susjedima ili sumještanima poslužila za čitanje.

Male slobodne knjižnice nastoje aktivirati zajednicu i njene volontere već kod same izrade kućica, a onda djecu iz obližnjeg kvarta ili vrtića na oslikavanje istih, ali i na brigu o kućici i njenom okolišu. Osim što se ovom akcijom knjiga stvarno može približiti mnogim čitateljima, s druge strane radi se i na odgovornosti koju zajednica mora pokazati prema nečemu što su sami izradili, obojali, nadopunili i što redovito koriste.

Djelatnici preloške Knjižnice imaju namjeru postaviti Male knjižnice u svih osam naselja gradskog područja i vjeruju da će kroz dvije godine u tome i uspjeti. Knjige koje će postaviti u kućice su uglavnom iz donacija članova. U kućicama će biti knjiga za svaki uzrast, ali i za ljude različitih čitateljskih interesa.

Ono što je naravno najbolje, mogu se posuditi u bilo koje doba dana i noći, ne treba platiti nikakvu članarinu i ne treba ostaviti svoju knjigu ako to ne želite. U svemu ovome samo je važno da se promiče ljubav prema knjizi i čitanju, te osjećaj zajedništva u kvartu ili naselju. Ovim projektom Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i osnivač Grad Prelog daju zajednički doprinos obilježavanju Godine čitanja koju je proglasila Vlada RH početkom 2021. te ostvarivanju ciljeva Nacionalne strategije za poticanje čitanja.

Prva u nizu kućica s knjigama otvorena je u četvrtak 22.4.2021. uoči Noći knjige i na Dan hrvatske knjige na lokaciji dječjeg igrališta Jug III u Prelogu. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek istaknuo je dobru suradnju s Knjižnicom te izrazio zadovoljstvo inovativnim pristupom u radu, a ravnateljica Knjižnice Maja Lesinger najavila je skoro otvaranje nove kućice u naselju Oporovec.

Najnovije vijesti

Pročitajte više