STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE LOVACA

Od četvrtka 13 novih ocjenivača lovačkih trofeja

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: M. L.
- Advertisement -

– Ocjenjivanje trofeja divljači pokazatelj je stanja u lovištima i kvalitete našeg gospodarenja te pokazatelj genetskog potencijala određene vrste divljači zakonska obaveza. Stoga Lovački savez Međimurske županije unatrag desetak godina osposobljava svoje članstvo za ocjenjivače lovačkih trofeja. Ove godine ono je kroz 60 sati teoretske i praktične nastave prošlo 13 kandidata pa je sada s njima na području saveza njih preko 100 kazao nam je Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije, koji je bio predavač, ali i ispitivač ove generacije koja će biti upamćena po tome što je u njoj bila i lovkinja koja je izrazila spremnost za dodatno lovačko usavršavanje. Od tih kandidata bila je i jedna lovkinja, Natalija Marazović, iz LD „Srndać“ Selnica. Bilo je to u četvrtak 8. prosinca kada su održani završni ispiti u prostorijama LS međimurske županije.

Predavači su bili Mladen Lacković i Branko Trstenjak, a Ispitivači: Zvonimir Hlebec, Mladen Lacković i Branko Trstenjak.

Kada se trofej proglašava atipičnom trofejom? Koji parošci kod rogovlja jelena običnog i jelena lopatara smiju nedostajati, a da se oni ipak normalno ocijene? Što je neto težina krupne divljači? Kod koje vrste divljači se ocjenjuje trofeja mužjaka i ženke? Koje su odlike trofeja mužjaka, a koje trofeja ženke? Kod koje ocjene trofeja se primjenjuje ocjena faktorom 0,23 i kada? Navedite pribor za ocjenjivanje trofeja? Navedite redoslijed obrade rogova, ako se radi obrada na kost, a ne dermopreparat? Koliko članova broji Povjerenstvo za ocjenjivanje trofeja? Tko imenuje Povjerenstvo u zajedničkim lovištima, a tko u državnim lovištima? Što je to vrhunski trofej divljači? Navedite neke od elemenata koji se primjenjuju za određivanje starosti ocijenjenog trofeja srnjaka?

Ovo su neka od pitanja na koje su kandidati odgovarali sa sigurnošću jer su doista bili ‘potkovani’ visokom razinom znanja.

– Što se ovom osposobljenošću postiže? – upitali smo tajnika.

– Osposobljenost za ocjenjivanje trofeja u lovištu ovlaštenika koji ocjenjivača imenuje u tročlano povjerenstvo – objasnio je Lacković, a na naš upit što se sve kod divljači može i mora ocjenjivati rekao je kako je to rogovlje s dijelom lubanje kod: jelena običnog, jelena lopatara, jelena aksisa, srnjaka, divokoze – mužjaka i ženke i muflona. Ocjenjuju se kljove vepra, lubanja i krzno smeđeg medvjeda – mužjaka i ženke, iznimno, na zahtjev vlasnika trofeja ocijenit će se i izdati trofejni list za lubanju: divlje mačke, jazavca, lisice i čaglja, potom krzno divlje mačke i čaglja – rekao je i dodao kako će sada osmero ovih lovaca lovoovlaštenik imenovati službenim ocjenjivačima trofeja u lovištu.

Što im to osobno znači?

– Osobno stručno usavršavanje, kojim lakše procjenjuju trofejnu vrijednost divljači lakše vođenje lovnog turizma, transfer znanja (iskustva i saznanja) prema drugim lovcima. Ugled u lovačkom društvu – rekao je.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Besplatni ljetni nogometni kamp otvorenog tipa

U proteklom tjednu Nogometna škola Općine Mala Subotica organizirala...

Slika za poklon Svetoj Margareti zaštitnici mjesta

Danas već afirmirani samouki 54- godišnji  slikar Zoran Horvat Art ...

BIG JUMP 2024 Na kupalištu u Svetoj Mariji skačite i vi za rijeku Dravu!

Na kupalištu u Svetoj Mariji danas, 14. srpnja 2024....