GARANTIRAN OTKUP

Obitelj Grbavec iz Međimurja godišnje proizvede oko 500 tona krumpira, sve prodaju

Autor: Agroklub Foto/Video: Leticija Hrenkovic, Agroklub
- Advertisement -

Antun Grbavec iz Međimurja ne može zamisliti život bez krumpira. U šali kaže da više vremena provodi uz ovo gomoljasto povrće nego uz svoju suprugu.

Ljubav prema krumpiru “usadio” mu je djed, koji je u mjestu Podturen prije 40-ak godina počeo uzgajati ovu neizostavnu prehrambenu namirnicu, koja je nekoć od gladi spasila milijune stanovnika, piše Agroklub.

Kada je Antunov djed krenuo s proizvodnjom, imali su svega dva hektara zemljišta, a danas ga sade na 20 hektara, od ukupno sto koliko obrađuju. Prema europskim pravilima moraju imati plodored od četiri kulture, pa uz krumpir siju kukuruz, pšenicu, a od ove godine okušat će se i u suncokretu, jer su od soje odustali zbog pjeskovitog međimurskog tla.

Godišnje proizvedu 500 tona krumpira. Sadili bi i više, ali to zahtijeva još zemlje, veće strojeve i radnu snagu koje nema, priča Antun za Agroklub dok s ocem Josipom prebire gomolje prije otpreme.

Iako je nezaposlenost u Međimurskoj županiji najmanja u Hrvatskoj, mladi ljudi se ovdje radije odlučuju za uredski posao ili rad u susjednoj Sloveniji koja nudi veće plaće, a udaljena je svega 15-ak minuta vožnje od Podturena.

To ne zanima ovog mladog poljoprivrednika, jer sve što proizvede uredno i proda, a budućnost s obitelji vidi u svom rodnom kraju.

Kompletan urod krumpira od njega otkupljuje tvrtka ENNA Fruit d.o.o.

IZVOR: Leticija Hrenkovic, Agroklub

Kada ga kombajnom povade, Antun i Josip ga stavljaju na prikolice i dovoze u dvorište gdje ga sortiraju, vade trule plodove, uklanjaju ostatak zemlje i stavljaju u boxeve koje otpremaju u pogon Otkupnog centra Varaždin.

“Puno znači kada znamo kome ćemo ga prodati. Suradnja s ENNA Fruit je jako dobra, prate nas od sjetve do berbe, savjetuju i daju dobru cijenu te otkupe sav naš krumpir, pa se ne bojim da neću imati kud s robom”, rekao je Antun Grbavec, preporučivši ovu tvrtku i drugim poljoprivrednicima.

Njihov krumpir ne putuje daleko, svega nekoliko kilometara od polja do otkupnog centra, u kojem je otvoren novi pogon za pakiranje povrća. Investicija vrijedna 22 milijuna kuna, moći će obuhvatiti puno više sirovine od sadašnjeg kapaciteta.

Cijeli članak pročitajte klikom ovdje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još