GLAVNI ZAPOVJEDNIK POSJETIO MEĐIMURSKE VATROGASCE

OBIŠAO DVD GORIČAN, NEDELIŠĆE I VULARIJA Slavko Tucaković dodijelio nagradu za životno djelo Zlatku Orsagu

Danas je u posjetu vatrogascima Međimurja boravio Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.  Tijekom svog boravka u našem kraju posjetio je DVD Goričan, Nedelišće i Vulariju u pratnji Maria Medveda, predsjednika i Nikole Besedića, tajnika Vatrogasne zajednice Međimurske županije, dok ga je u prostorima JVP Čakovec dočekao zapovjednik Mladen Kanižaj.

Po završetku radnog dijela programa Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije na konferenciji za novinare je rekao:

–Današnji dolazak Glavnog vatrogasnog zapovjednika našim vatrogascima još je jedna potvrda organiziranosti međimurskog vatrogastva koje spada u red najorganiziranijih u RH. Danas smo puno govorili o razvoju hrvatskog vatrogastva u budućnosti, o tome kako je Hrvatska vatrogasna zajednica ušla u nacionalnu strategiju. Glavna rasprava na terenu vodila se oko povlačenja EU sredstava za izgradnju i dogradnju vatrogasnih domova. U budućem razdoblju je HVZ prepoznata na državnoj razini i ušla je u nacionalnu strategiju kojom su predviđene četiri mjere: izgradnja domova, nabava vozila, komunikacijska oprema i nabava sitne opreme. O tome smo razgovarali s vatrogascima na terenu, jer danas imamo 12 vatrogasnih domova širom Međimurja koji vape za obnovom, a svi njihovi podaci su spremljeni u bazu podataka što je preduvjet za povlačenje sredstava EU od 2021. do 2027. godine, rekao je  Medved.

Dodao je kako se razgovaralo i o isporuci, u sklopu modrenizacije vatrogasnog voznog parka, velikih vatrogasnih vozila koja su do sada dobili JVP Čakovec i DVD Kotoriba. Uskoro će i DVD Štrigova dobiti vozilo za gašenje šumskih požara, a DVD Čakovec će dobiti auto cisternu.

–Ništa manje nisu bitna niti vatrogosna kombi vozila koje dobiva 8 DVD-a, istaknuo je predsjednik napominjući da su to DVDi iz različitih vatrogasnih zajednica. Ta vozila bi trebala biti isporučena do kraja lipnja ove godine, dodao je Medved.

U svom obraćanju medijima Tucaković je izrazio zahvalnost Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije na gostoprimstvu te im odao priznanje za sve ono što su do sada učinili u službi hrvatskog vatrogastva. Govoreći o međimurskim vatrogascima i međimurskom vatrogastvu imao je samo riječi pohvale.

 –Nema te nepogode s kojom oni ne mogu i nisu ušli ukoštac ispavši uvijek pobjednicima i to diljem RH, naglasio je Tucaković.

Pohvalio je i organiziranosti međimurskog vatrogastva s posebnim naglaskom na suradnju s jedinicama lokalne samouprave koja bi svima morala biti primjer.

Na novinarsko pitanje gdje svrstati međimurske vatrogasce na državnoj razni, Tucaković je odgovorio sjajnim protupitanjem: A gdje ih ne svrstati? Time je zapravo sve rečeno.

Vrhunac boravka zapovjednika Tucakovića u našem kraju bila je dodjela nagrade za životno djelo u HVZ Zlatku Orsagu.

-Želim od srca čestitati čovjeku koji daje cijeloga sebe za vatrogastvo. Bila mi je posebna čast da to veliko priznanje mogu uručiti svome prijatelju upravo u njegovoj Vulariji, njegovom društvu, njegovom vatrogasnom domu- rekao je s ponosom i zadovoljstvom u glasu Tucaković.

Najnovije vijesti

Pročitajte više