Pred dvadesetak godina upoznao samo Zvonka Kermana iz Nedelišća koji me oduševljeno poveo u svoje odaje i vinograd smješten na obroncima Stanetinskog brega na samim rubovima svetih urbanskih vinorodnih površina. Odmah me je impresionirala velebna građevina, vino je bilo dobro, a najbolja je bila njegova vizija stvaranja vinskog hrama, s kušaonicama i sobama za noćenje.


Naravno sve je to trebalo pratiti kvalitetno vino. U čije stvaranje se tek upustio. Vidio je gospodin Kerman kako ja cijenim njegov posao i da se razumijem u vina, te me kasnije često zvao u podrume da kušamo njegova vina i da komentiramo njihove osobine. Kasnije sam a promijenio moj novinarski dres, zatim proživljavao vrijeme kakvo nikome poželio ne bih. A onda pak je pred nekih šest godina Zvonko umro i za trenutak sve je stalo. Onda pak sam ja strašno nastradao i svaka pomisao na pohod u Kermanovo carstvo nije bio moguć. I sada na ovogodišnjem predstavljanju URBANOVA 2022. kod Cmrečnjaka opazi zgodnu mladu ženu i onako hrabro bez okolišanja upitah: čija si ti tako lijepa i lijepo odjevena žena?


Širok osmjeh i blag pogled te riječi, ja sam Ina Kerman sigurno ste poznavali moga tatu Zvonka, dodala je odgovoru. U kratkom razgovoru rekla je kako je ona sada na čelu obiteljske vinske kuće i prihvatila moju ponudu da dođem kod nje u Sveti Urban i da napišem tekst o vinariji kojom rukovodi toga trenutka meni vrlo lijepa i zanimljiva osoba. Dogovorili smo se i evo mene kod nje i odmah sam pitao što Ina ima najnovije za vinsku svetkovinu od 13.-15. svibnja. – Evo upravo su mi stigle nove etikete i boce. Dakle svi koji će doći na Urbanovo vidjeti će Kermanova vina u novoj ‘opravi’. Kolegica likovna umjetnica je to posložila tako da svaka etiketa pokazuje nekoga od nas ili momente koji su nam važni. Evo, nismo tatu zaboravili i on je na boci rizlinga rajnskog. Ovo nije klasično, a cilj mi je mlade naraštaje zainteresirati za pijenje vina i smatram kako je ovo dobra pozivnica.

Bajkoviti i streloviti Silvanac zeleni
I počesmo se spuštati u velebni podrum, ‘od lagva do lagva’ i stadosmo prvo kod silvanca zelenog vina koje je jedan od mojih šampiona. Snažno i sviježe vino koje čovjeka zaokupi sa 12.8 posto alkohola. Da se mene pitalo tu bi smo ostali, ali Ina zove na graševinu i to tri vrste iste godine berbe. Božanstvene su sve tri, a posebno ona koju smo prvu konzumirali. I došli smo do pjenušca zanimljivog imena ili naziva PUCA. Pjenušac stvoren klasičnom metodom zorenja u bocama i to od muškata žutog. Pak zatim chardonnnnay, pak pinot sivi, vino nad vinima i još poneko drugo. I tako smo došli do prostorijama u kojima se nešto stvara.- Da, uređujemo sobe za noćenja, apartmane i kušaonice.

Želimo našim posjetiteljima i kupcima ponuditi sav sadržaj kako bi kada piju bili sigurni da mogu kvalitetno prenoćiti i sutradan ili koji drugi dan krenuti svojim domovina. Ogromna je ova investicija i nadam se kako će iduće godine sve biti u funkciji. Imamo i jednu sobu u kojoj će biti likovna radionica koju vodi likovnjakinja Lucija Berdin Kokol iz Murskog Središća. Užitak je kada možete uza sebe imati čašu vina koje ispijate i usput slikate nešto što ste zamislili. Mislim da će ovo paliti.
Inače se količine našeg vina vrlo lako prodamo, najviše ovdje na pragu, zatim u Zagrebu te na jadranskoj obali. Jako sam zadovoljna kako poslujemo, kako se razvijamo, moderniziramo se, a ipak uspijevamo sačuvati onu pitomost i autohtonost kakvoj nas je otac učio. I vidimo se na Danima otvorenih podruma, zapovjedila je vrhovnica i nova prva dama međimurskog vinarstva Ina Kerman. Nije bilo rastanka prije nego li smo zajedno popili kupicu savršene graševine.
