SUZE U OČIMA

Novi pomor pčela u Međimurju! Milijuni pčela uginuli zbog poljoprivrednika koji je uljanu repicu špricao u cvatu

Autor: medjimurski.hr Foto/Video: Dnevnik.hr
- Advertisement -

Pomor pčela se u praksi u Hrvatskoj ne kažnjava i očito će toga biti svake godine

U Međimurju opet problemi s pomor pčela zbog nesavjesnih poljoprivrednika o čemu je izvjesila ekipa Nove TV za Dnevnik.hr.

Sa suzama u očima, Mladen Mikulan oprostio se od svojih pčela. Jedna po jedna padale su mrtve u sve 24 košnice, koliko ih ima.

“Ako bi bila dobra berba, moralo bi biti oko 400 kila”, kazao je Mikulan, koji je ostao bez ičega. I kod Dražena Bogdana ista je priča.

Milijun njih uginulo je zato što je u blizini poljoprivrednik prskao uljanu repicu insekticidom, u cvatu. To je trebao napraviti prije cvatnje. Državna inspekcija već je izašla na teren, no još ih pčelinjaka čeka.

“Prema mojim informacijama, tu je nekih 13 pčelara s oko 250 košnica. Pčelari se javljaju, no kod nekih inspektor još nije bio, tako da će se broj povećati”, rekao je predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

Poljoprivredna inspekcija pokrenut će upravni i prekršajni postupak, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković. Ne tješi to puno pčelare. U praksi to znači – ništa.

VIDEO reportažu pogledajte klikom ovdje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još