VINA ZA VIKEND: VINARIJA KNEHTL-MEDENJAK SVETI URBAN

Nikako nemojte preskočiti njihov zeleni silvanac, sauvignon i rajnski rizling!

Vina Knehtl - Medenjak

Ako krenete iz pravca Macinca, preko prekrasne šume Zelena i Stanetinca, na samom ulazu u Sveti Urban, na kućnom broju 82, uz glavnu cestu prema Štrigovi, dočekat će vas Vinarija Knehtl-Medenjak, poznata po izuzetno kvalitetnim vinima i skromnim vlasnicima. Riječ je o bračnom paru Zdenki i Stanku, koji će vas rado dočekati i ponuditi najboljim vinima iz suvremeno uređenog i opremljenog podruma.

-Uzgoj vinove loze i njegovanje kvalitetnih vina u našoj obitelji ima stogodišnju tradiciju. Počeo je pradedek, koji je prvi vinograd zasadio šiponom i graševinom na Stanetinskom bregu, a zatim su nastavili dedek Martin i otac Vladimir Knehtl – kaže gospođa Zdenka i nastavlja:

Vina Knehtl - Medenjak

-Kad sam se udala za Stanka Medenjaka, nastavili smo baviti se tim poslom. Prvo smo imali 15 tisuća trsova, a onda smo 2005. godine odlučili posaditi nove nasade i sada na 7 hektara imamo oko 35 tisuća čokota. Istovremeno smo počeli graditi i veliki podrum, koji je prošle godine upotpunjen modernim drvenim bačvama s kontrolom temperature, u čemu su nam pomogla i sredstva Europske unije. Sada smo kupili i velike inoxice, pa polako osjećamo da nam podrum postajer premali – kaže Zdenka.

Vina Knehtl - Medenjak

-Od novih sorti zasadili smo silvanac zeleni, chardonnay, rajsni rizling, sauvignon, pinot sivi, graševinu i žuti muškat, a na tržište plasiramo i bijelo miješano vino pod jednostavnim nazivom Urbansko, koje potrošači već godinama odlično prihvaćaju. Izuzetne rezultate postižemo i sortnim vinima, a najnagrađivaniji je silvanac zeleni, rajnski rizling i sauvignon. Njih ćemo, uz još neka naša vina, preporučiti da ih kušate ovaj vikend – dodaje gospodin Stanko.

Vina Knehtl - Medenjak

UZ VINA I DOMAĆA HRANA

Imaju zavidan broj stalnih kupaca, od kojih mnogi najradije dolaze osobno kušati i kupiti vino u samoj vinariji. Obitelj Knehtl-Medenjak svoja vina plasira u više lokala u Međimurju, Varaždinu, Zagrebu, Koprivnici, nešto ide i na Jadran… Istina, korona je poremetila tržište, ali se nadaju da će se stanje do ljeta stabilizirati. Kad se situacija smiri željeli bi krenuti u novu investiciju – proširiti podruma i ugraditi najnovije uređaje za kontrolu kvalitete vina.

Vina Knehtl - Medenjak

Vinarija Knehtl-Medenjak pravo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u kojem rade svi ukućani: Zdenka, Stanko, baka Marija, te djeca Vlatka i Luka. Gospođa Marija, iako u lijepim godinama još uvijek vozi traktor. Djeca pomažu u svim poslovima u vinogradu, a Luka kaže da bi volio završiti školu za mehaničara, kako bi mogao popravljati traktore i drugu mehanizaciju potrebnu na imanju. O kvaliteti vina najviše brigu vodi Zdenka, a zadnji “glanc” određuju zajedno sa Stankom.

Vina Knehtl - Medenjak
Vlatka Medenjak

Inače, svojim gostima, uz prethodnu najavu, nude i domaća jela: vlastito meso z tiblice i sir z vrhnjem, kao i druga tradicionalna jela. Sve to u prostranoj, lijepo uređenoj kušaonici za pedesetak osoba.

Vina Knehtl - Medenjak

NEĆETE POGRIJEŠITI KOJE GOD VINO ODABERETE

Za vinske sladokusce za ovaj vikend Zdenka i Stanko preporučaju mlada vina, berbe 2020. godine, jer ona starija ni nemaju. Dakle, za aperitiv preporučaju sauvignon, predjela sivi pinot, za laganija jela zeleni silvanac, za teška mesna jela rajnski rizling i za kolače muškat žuti polusuhi.

Vina Knehtl - Medenjak

Vinarija Knehtl-Medenjak nalazi se u Svetom Urbanu 82 (kod Štrigove), vikendom je otvorena cijeli dana, a možete se najaviti i na telefon 091 931 4368.

Dobar tek i – živjeli!

Najnovije vijesti

Pročitajte više