IZUMIRE LI JEDNO VRIJEDNO NOVINARSKO ZANIMANJE?

Ni fotoreporteri, nažalost, više nisu što su nekad bili!

Bila su to neka druga vremena za novinarstvo, novinare, fotoreportere i snimatelje. Pravi fotoreporteri i snimatelji nekad su bili itekako važan segment u stvaranju novina i televizijskog programa. Danas je uznapredovala tehnika i svi mogu fotografirati i snimati. Doista? Pravih fotografa i snimatelja, kao što su ovi na slici napravljenoj prije više od 20 godina, danas je jako malo. Nitko od njih što u rukama drže fotoaparate (slijeva na desno): Josip Horvat Majzek, Ivo Vurušić, Bojan Damiš, Dubravko Lesar i Josip Šimunko danas se više ne bavi fotografijom. Jedino Joža Behounek, mladac s kamerom, još uvijek profesionalno radi na Hrvatskoj televiziji.

Druga fotografija snimljena je prije deset mjeseci na Međerkinom bregu u Štrigovi, gdje se predstavljala SDP-ova ekipa za parlamentarne izbore. Čitav događaj, uz svoj posao, uglavnom su kamerama i fotoaparatima bilježili – novinari.

I na trećoj slici, snimljenoj u utorak na kandidiranju Matije Posavca za treći mandat župana, ista slika. Pravi foto-reporteri preskupi su redakcijama, zato danas snimaju ili sami novinari ili se koriste fotografije pojedinih agencija. Od profesionalaca još je ostao samo Zlatko Vrzan u “Međimurskim novinama” i Vjeran Žganec Rogulja, koji radi za Pixsell.

Najnovije vijesti

Pročitajte više