Jučer nam je jedna prodavačica mlijeka i mliječnih prerađevina iz Štrukovca, u stanci između nekoliko „navala“, ispričala „tajnu“ čakovečkog dijela mliječne tržnice. Rekla je kako se u tom zatvorenom klimatiziranom dijelu zna naći maksimalni broj prodavača, dok ih je radnim danom puno manje.
– Ali i u tom radnom danu ako želite nešto najsvježije morate uraniti. Moj OPG ovdje prodaje proizvode od polja do stola, to znači od svježeg kravljeg mlijeka i različitih vrsta sireva. Vjerovali ili ne, često ne mogu dugo raditi jer ostanem bez ponuđenih proizvoda, pogotovo se to odnosi na svježe mlijeko. Imam narudžbe stalnih kupaca koji su se uvjerili u kvalitetu pa im cijena od 6 kuna nije previsoka, no ima i onih, a njih posebno žalim, što odlaze neobavljena posla jer su zakasnili, mlijeko je najtraženije jer je sirovina za mnoge finote koje se mogu napraviti kod kuće – rekla je i dodala da je zajedno pod krovom s vlasnicima OPG-ova iz Međimurja i susjedne Podravine, no ovdje imaju svoje stalne „pultove“ i trgovačka poduzeća.
Kao i na svim tržnicama, koje obilazimo, zanimala nas je kakva je ponuda voća.
– Čitam vas, kritizirate slabu ponudu voća u Čakovcu i M. Središću – kazao nam je jedan prodavač jabuka iz Dragoslavca te sa zadovoljstvom dodao kako na njegovoj tezgi i sada, a tako će biti i ubuduće ima jabuka novog uroda. Za sada je ovdje s ponudom iz lajnskog uzgoja i ljudi ih sa zadovoljstvom kupuju.
– Poznaju oni kvalitetu – rekao je kao svaki prodavač, a doista je tako u što smo se osobno uvjerili. Bilo je tu i preprodavača marelica i smokvi. Neki prodavači su nudili bobičasto voće i to u ograničenim količinama, nudili su ono što uzgajaju u sklopu svojih povrtnjaka, bilo je onih koji su ograničene količine marelica i breskvi nudili sa svojih voćaka. Rekli su kako će ih kasnije biti više, kada dozriju.
Zato možemo sa zadovoljstvom konstatirati da je ponuda cvijeća, nekih cvjetnih sadnica bilo u izobilju, a nisu zaostajale niti povrtne kulture.
Savjet kupcima. U ovo ljetno vrijeme, namjeravate li kupiti što svježiju i kvalitetniju robu dođite što ranije, navijte budilicu ako treba, pogotovo to vrijedi za mlijeko i sir. Osobno smo se uvjerili kako je na početku radnog vremena robe bilo u izobilju.