U SRIJEDU, 17. OŽUJKA

Naša Evelin Novak i “Međimurske legende” u HNK Varaždin

Glazbena sezona u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu bit će nastavljena u srijedu, 17. ožujka, kada će na Velikoj pozornici nastupiti naša poznata sopranistica Evelin Novak, solistica berlinske Državne opere Unter den Linden, koja će uz Orkestar mladih glazbenika, kojim će ravnati Matija Fortuna, praizvesti i ciklus solo pjesama “Međimurske legende” skladatelja Davora Bobića.

Njegove “Međimurske legende” su djelo osebujnoga glazbenog izričaja koje je zaokruženo suptilnom dramaturgijom i besprijekornom ljepotom međimurskoga melosa. Ovaj Bobićev ciklus sastavljen je od pet poznatih međimurskih pjesama, od kojih su tri odabrane iz notne ostavštine Florijana Andrašeca, a dvije su preuzete iz Zbornika međimurskih pjesama Vinka Žganca, koje odlikuje izrazita nostalgična melankoličnost, izražajna melodičnost ali i naglašena ritmičnost izabranih pjesama uz majstorsku instrumentaciju, pišu Varaždinske vijesti.

Ovaj poseban opus u bogatom stvaralaštvu Davor Bobić je posvetio sopranistici Evelin Novak, svojoj nekadašnjoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi, a danas članici ansambla Državne opere Unter den Linden u Berlinu, koja s velikum uspjehom nastupa i na drugim opernim pozornicama Europe.

Za ovaj koncert u varaždinskom kazalištu Evelin Novak je uz Bobićeve Međimurske legende odabrala i popularne operne arije Mozarta, Delibesa, Catalanija, Puccinija, Gounoda i Johanna Straussa mlađeg, a lijepu glazbenu večer jamči i Orkestar mladih glazbenika s Muzičke akademije u Zagrebu, koji se pod ravnanjem Matije Fortune već dokazao sjajnom izvedbom monoopere Ane Frank.

Nakon varaždinskog koncerta ovaj će program biti izveden i u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 21. ožujka, kao prvi projekt suradnje dvaju nacionalnih kazališta.

-Počašćen sam da će solistica biti naša čuvena sopranistica, prvakinja Berlinske opere, Međimurka Evelin Novak, a kojoj je ciklus i posvećen. Zahvaljujem upravi naših nacionalnih kazališta da su prihvatili ovaj program, posebno intendanticama, gospođi Jakovljević i gospođi Vrgoč. Unaprijed zahvaljujem i producentu gospodinu Žoržu Draušniku te Simfonijskom orkestru mladih glazbenika Muzičke Akademije u Zagrebu kojeg će voditi maestro Matija Fortuna – rekao nam je Davor Bobić.

Najnovije vijesti

Pročitajte više