LOVAČKO DRUŠTVO „JAREBICA” KOTORIBA

Nakon dugih 20 godina lovci imaju novi dom

Sasvim je izgledno da će nakon 20 godina čekanja LD „Jarebica” Kotoriba početkom iduće godine dobiti novi lovački dom, i da će sadašnja generacija lovaca, predvođena predsjednikom Danijelom Dolenčićem, ući u društvenu povjesnicu kao generacija koja je uspjela realizirati čežnju za svojim novim prostorima, dugu puna dva desetljeća. To ne znači da kotoripski lovci nemaju svoje prostore, imaju u prostorima općinske zgrade, a koje im je na korištenje dala Općina Kotoriba.


Imalo je društvo svoj dom koji je građen u razdoblju od 1970. do 1972. godine. Bio je na mjesnoj lokaciji zvanoj „Trokut” gdje se danas nalazi skladište tvrtke „Muraspid”. Nažalost, već 1980. godine dom više nije bio u uporabi, glede gotovo svakodnevnih provala i glede čestih devastacija objekta koji je totalno propao, pa društvo 2007. godine prodaje lokaciju s njegovim ostacima. Kako smo spomenuli, kao beskućnike prigrlila ih je Općina dodjelom jedne veće prostorije koja služi za njihovo okupljanje i čuvanje pregršt lovačkih trofeja i osvojenih odličja.

– Nismo se mirili s takvim stanjem pa je gotovo 20-tak godina među članstvom tinjala ideja o izgradnji vlastitih prostora koji bi zadovoljavali uvjete današnjice – kaže predsjednik Dolenčić koji dodaje kako se tom problemu ozbiljnije prišlo potkraj 2019. godine, a da bi već u veljači, godinu poslije, prionuli gradnji. Danas je u fazi visoki „roh bau” i još je potrebno završiti unutarnje i vanjsko uređenje koje se očekuje do kraja ove godine, dok je službeno i svečano otvaranje planirano za mjesec travanj iduće godine.

Nekoliko rečenica o objektu?
– Sam objekt je veličine 100 m2 s dodatnim spremištem od 15 m2 te prostorom za obradu divljači i hladnjačom od 25 m2 – kaže predsjednik.

Financijska konstrukcija?
O tome Dolenčić kaže – Do ove faze je sav projekt financiran vlastitim sredstvima te angažmanom svih članova društva. U kolovozu  2021. javljamo se na natječaj Općine Kotoriba za dodjelu sredstava za kapitalna ulaganja te dobivamo 250.000 kuna. Ova sredstva omogućit će završetak kompletnog projekta u 2021. godini, bez daljnjeg prolongiranja zbog zatvaranja financijske konstrukcije – kaže za kraj.

Društvo svoje korijene vuče od 1947. godine i od tada do danas kroz njega je prošlo preko stotinjak zaljubljenika u prirodu i skrb o životinjama. Danas je tajnik i blagajnik u društvu Vitomir Marđetko, lovnik je Stanko Vugrinčić, a trenutno je u društvu 19 aktivnih članova, dok su 4 člana počasna.

Najnovije vijesti

Pročitajte više