JAČANJE ZDRAVSTVENE INFRASTRUKTURE

Nakon Domova zdravlja u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, energetski obnovljen i Dom zdravlja u Lepoglavi

Jučer je održana  završna konferencija   projekta ”Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi”  kojoj su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša  Čičin-Šain, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec,  pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i Velimir Sekol, član Upravnog vijeća Doma zdravlja Varaždinske županije.

Projekt obnove Doma zdravlja u Lepoglavi prezentirao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec:

– Nakon provedene energetske obnove ove  zgrade očekujemo  smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60%. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54%. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti. rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec te je izrazio zadovoljstvo što je i Dom zdravlja u  Lepoglavi dobio jedno moderno i funkcionalnije zdanje.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri  obnove Domova zdravlja u našoj Županiji.

Nakon Novog Marofa i Varaždinskih Toplica  i Lepoglava je dobila obnovljenu te moderniju zgradu Doma zdravlja. Ovdje se radi o respektabilnom i financijski značajnom projektu. Projekt također ima i ekološku i energetsku vrijednost, ali se realizacijom ovog projekta indirektno diže standard zdravstvene usluge na ovome području kako za liječnike tako i za korisnike usluga. Ovdje se radi o 3,7 milijuna kuna , a  55 % sufinancirao je  Europski fond za regionalni razvoj , 26% sufinancirao je Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dok je ostatak od 18% financirao Dom zdravlja. Taj udio koji financira Dom će se vratiti u manje od šest godina kroz  uštede te možemo potvrditi kako se radi o dobroj i opravdavajućoj investiciji. Dom zdravlja u Lepoglavi je središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na ovome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža kao i ljekarna. Treba napomenuti kako je u ovaj objekt investirano i preko milijun i pol kuna u okviru projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od kojih je 900 tisuća kuna uloženo u infrastrukturne radove te 600 tisuća kuna u opremu za liječnike –rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako ova županijska vlast radi na ravnomjernom razvoju cijele županije pa se tako osim navedenih ulaganja u zdravstvo, ulaže i u socijalnu skrb, obrazovanje i druga područja u ingerenciji županije.   

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić zahvalio se Županiji na realizaciji ovog projekta te je naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain je izrazila zadovoljstvo obnovom ove zgrade Doma zdravlja u Lepoglavi te je naglasila kako je Varaždinska županija predvodnik  u realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru.

Ovo je treći Dom zdravlja u Varaždinskoj županiji koji je energetski obnovljeni i koristim   priliku da čestitam svima na realiziranom projektu. Svima je već dobro poznato da je do sada od strane Fonda u objekte koji su završeni u županiji investirano otprilike 350 milijuna kuna od čega  je čak 177 milijuna kuna bespovratnih. To je zaista za svaku pohvalu te sam sigurna kako će ovo zdanje biti na dobrobit i ponos svim građanima Lepoglave i okolnog područja – rekla je  mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna.

Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Najnovije vijesti

Pročitajte više