INFLACIJA I ZA MRTVACE

Nakon 22 godine povisuju se, i to značajno, grobne naknade u općini Sveta Marija!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Cijene grobnih naknada u Svetoj Mariji nisu se mijenjale punih 22 godine, točnije od 7. lipnja 2000. Pokojni su mogli mirno snivati vječne snove u jednostrukim grobovima (dimenzija 120 x 240 cm) za samo 30 kuna, u dvostrukim grobovima (dimenzija 180 x 240) za samo 60 kuna ili u grobnici za samo 100 kuna godišnje.

No, na prijedlog Uprave groblja Općine Sveta Marija, na sjednici Općinskog vijeća održanoj u petak, 25. studenoga 2022. godine, odlučeno je da cijene grobnih naknada moraju nužno porasti, i to u značajnim iznosima.

FINANCIJSKI TERET POKOJNIKA

Godišnja grobna naknada za jednostruko grobno mjesto sada će iznositi (umjesto 30) 70 kuna, za dvostruki grob (umjesto 60) 100 kuna te za grobnicu (umjesto dosadašnjih 100) 300 kuna.

Značajno su porasle i cijene jednokratnih naknada za kupnju/dodjelu grobnog mjesta na neodređeno vrijeme: za jednostruki grob plaća se umjesto dosadašnjih 500 kuna duplo više – 1000 kuna, dok za one koji imaju prebivalište izvan općine Sveta Marija umjesto dosadašnjih 1000 kuna – 2000 kuna.

Jednokratna naknada za kupnju dvostrukog groba pak porasla je sa 1000 na 1500 kuna za one s prebivalištem u općini, te sa 2000 na 3000 kuna za one koji imaju prebivalište izvan općine Sveta Marija.

Poskupljuje i učešće u izgradnji infrastrukture i objekata na groblju koje prilikom ukopa plaćaju oni koji nemaju prebivalište na području općine Sveta Marija, s dosadašnjih 400 na 1000 kuna, a dva dana korištenja mrtvačnice stajat će, zbog drastičnog povećanja cijene energenata, 300 umjesto dosadašnjih 150 kuna.

– Ljudi žele lijepo uređeno groblje s video nadzorom, a za naknade kakve su sad sve to nije moguće – istaknuo je na sjednici predsjednik Općinskog vijeća Dražen Šulj.

Načelnica Đurđica Slamek naglasila je da se međutim iz ovih naknada ne može pokriti niti godišnja cijena košnje i energenata, a kamoli postavljanje video nadzora, što je Općina za sljedeću godinu predvidjela u svom proračunu.

SKUPO JE I MOLITI SE

Napomenimo još i samo da kršćani u općini Sveta Marija ovih dana „trebaju“ platiti i godišnje priloge za crkvu: lukno u iznosu od 150 do 200 kuna, za zvonara 100 kuna te za kantora 40 kuna. Isto tako, od njih se očekuje da plate, i to u nekoliko navrata, oko 200 kuna priloga po kućanstvu za uređenje asflatiranje/postavljanje tlakovca Župnog dvora Župe Sveta Marija. Uređenje podloge je već u tijeku, a organizirao ga je župnik Mirko Pilaj.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Proteklog vikedna u Međimurju se vjenčalo čak 13 parova! Pogledajte koji?

Proteklog tjedna na području Međimurja rođeno je samo 6 beba:...

Vrhunske priredbe uz najbolja međimurska vina!

Kao i svake godine dosad tako i ove manifestacija Ljeto...

FOTO Nenad Jambrović: Slama za pikača mora biti pokošena ručno 

Tijekom vikenda, Udruga Pikač iz Selnice gostovala je u Pucuncima u Sloveniji sudjelujući...